Perbezaan antara semakan "Kek pisang"

Jump to navigation Jump to search
2,857 bait ditambah ,  12 tahun lalu
Mengembangkan rencana melalui penggunaan berstruktur dan tersusun. Penggunaan template.
(pindah resipi ke BukuWiki)
(Mengembangkan rencana melalui penggunaan berstruktur dan tersusun. Penggunaan template.)
 
'''Kek pisang''' merupakan sejenis [[kek]] yang sedap dan enak rasanya. Kek ini sesuai untuk hidangan minum petang.
 
'''Kek Pisang''' merujuk kepada sejenis [[kuih]] kek yang diperbuat daripada tepung gandum, telor, [[minyak masak]], [[gula]], dan pisang. Doh yang terhasil kemudiannya akan dimasukkan kedalam bekas loyang dan dibakar dalam ketuhar dengan api perlahan sehingga naik dan masak. Terdapat juga orang yang menyediakannya dengan cara mengukus bagi memastikan kek pisang yang terhasil kekal gebu dan lembab. <ref>[http://www.resipi.net/cookbook/question.php?ID=886 Kek Pisang Kukus Sabrina]</ref>
 
Kuih pisang merupakan sejenis [[kuih]] yang mudah didapati di [[Malaysia]] masa kini. Ia banyak dijual dipasar raya dan kedai runcit dalam bungkusan plastik dalam bentuk panjang. Kuih pisang ini kemudiannya akan dipotong sebelum dihidangkan. Pada masa kini, kek pisang telah dipasarkan secara komersial dan dijual secara besar-besaran. <ref>[http://my.88db.com/my/Services/Post_Detail.page/food_beverage/special_offer/?PostID=162358 Iklan yang ada di Internet sebagai bukti penghasilan kommersial.</ref>
 
==Asal ==
 
Kek pisang ini popular diseluruh Malaysia. Kek pisang ada terdapat dijual secara meluas pada bila-bila masa. Ia mudah dihidang dan harganya juga berpatutan. Secara kebiasaanya kek pisang yang disediakan secara komersial dihidangkan begitu sahaja tanpa tambahan gula aising ataupun buah di dalamnya. Kek pisang mempunyai bentuk yang gebu dan tidak terlalu padat seperti biskut atau terlalu berspan seperti kek span.
 
==Nama==
 
Kek pisang mendapat namanya kerana ia merupakan sejenis kek dan mempunyai perisi pisang, menjadikannya dikenali sebagai kek pisang. Biasanya tiada perisa lain ditambahkan kepadanya, dan selain itu, kek pisang juga boleh disediakan dengan menggunakan pisang yang lebu (terlalu masak). Pisang yang lebu ini mempunyai kelebihan kerana ia mempunyai rasa yang lebih manis yang menambah rasa kek pisang.
 
== Penyebaran ==
 
Kek pisang popular di seluruh Malaysia dan banyak dijual terutama di kedai runcit dan pasarraya. Oleh kerana ia mudah dihidangkan, tahan lama, lazat dan harganya yang berpatutan, ia banyak dijual begitu sahaja, dan tidak perlu ditempah lebih awal. Pada masa kini, ia banyak dihasil dan diedar secara besar-besaran oleh beberapa syarikat pengilang.
 
==Dalam budaya popular==
 
Kek pisang sesuai untuk dijadikan sebagi makanan petang kerana rasanya yang sedap dan manis. Ia juga sering dihidangkan dalam jamuan pejabat atau semasa mesuarat kerana ia mudah dihidangkan, tahan lama, tidak melekit atau mengotorkan dan rasanya juga sedap.
 
Pada masa kini, adunan kek pisang segera juga dijual di pasaraya dan boleh dihasilkan dengan mudah, dengan hanya menambah air dan telur sebelum dibakar. Ia biasanya dijual dalam paket kedap udara sebelum dimasukkan dalam kotak.
 
==Lihat juga==
*
 
==Rujukan==
{{Reflist}}
 
 
==Pautan luar==
* [http://resepi.mesra.net/Detailed/818.shtml Resepi kek pisang di Mesra.net]
 
{{resipi|Kek pisang}}
245,304

suntingan

Menu pandu arah