Pergi ke kandungan

Kongres Kebangsaan Brazil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kongres Kebangsaan (Bahasa Portugis: Congresso Nacional) merupakan badan perundangan kerajaan persekutuan Brazil. Tidak seperti negeri Dewan Undangan dan Dewan Perbandaran, Kongres adalah dwidewan yang terdiri daripada Senat Persekutuan (Dewan pertuanan) dan Dewan Perwakilan (Dewan Rakyat). Kongres bertemu setiap tahun di tempat duduk Brasília dari 2 Februari - 27 Julai dan dari 1 Ogos hingga 22 Disember.

Senat mewakili 26 negeri dan Daerah Persekutuan. Setiap negeri dan Daerah Persekutuan mempunyai perwakilan tiga ahli Senat, yang dipilih melalui undi popular bagi tempoh lapan tahun. Setiap empat tahun, pembaharuan sama ada satu pertiga atau dua pertiga daripada Senat (dan delegasi Negeri-Negeri dan Daerah Persekutuan) berlaku.

Dewan Perwakilan mewakili rakyat di setiap negeri, dan ahli-ahlinya dipilih untuk penggal empat tahun oleh perwakilan berkadar. Tempat duduk adalah diperuntukkan secara berkadaran mengikut penduduk setiap negeri, dengan setiap negeri yang layak untuk sekurang-kurangnya 8 kerusi (kurangnya ramai penduduk) dan tidak lebih dari 70 kerusi (paling ramai penduduk). Tidak seperti Senat, seluruh Dewan Perwakilan diperbaharui setiap empat tahun.

Sehingga baru-baru ini ia adalah perkara biasa bagi ahli politik untuk menukar pihak dan perkadaran kerusi kongres yang diadakan oleh setiap pihak sering akan berubah. Walau bagaimanapun, keputusan supremo Tribunal Persekutuan telah memutuskan bahawa kerusi milik kepada pihak-pihak dan tidak kepada ahli politik, dan yang hanya boleh menukar pihak dan mengekalkan kerusinya dalam satu set yang sangat terhad kes. Oleh itu ahli-ahli politik yang meninggalkan parti itu yang mana mereka telah dipilih kini menghadapi kehilangan kerusi Kongres mereka.

Setiap Dewan Kongres Brazil memilih Presiden dan ahli-ahli lembaga yang mengarahkan dari kalangan ahli-ahlinya.