Krating Daeng

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Krating Daeng
Krating Daeng.jpg
JenisMinuman tenaga
Negara asalThailand
Diperkenalkan1976
Produk berkaitanRed Bull
Laman webwww.kratingdaeng.com

Krating Daeng (Bahasa Thai: กระทิงแดง; rtgskrathing daeng; Sebutan bahasa Thai: [krā.tʰiŋ dɛ̄ːŋ]; Sebutan bahasa Thai: [krā.tʰiŋ dɛ̄ːŋ], secara harfiah "lembu merah" atau " gaur merah")[1] merupakan minuman tenaga manis, tidak berkarbonat yang dibangunkan oleh Chaleo Yoovidhyam. Minuman itu dijual di Asia Tenggara, China, dan 165 negara lain.[2] Chaleo mengambil nama dari gaur (Thai: กระทิง krathing, seekor lembu liar yang besar di Asia Tenggara. Logo Krating Daeng mendasarkan penjenamaannya, dengan dua lembu pengecasan yang mewakili kuasa, merah menandakan ketabahan, dan latar belakang matahari melambangkan tenaga. Krating Daeng menjadi asas untuk penciptaan minuman tenaga jualan terbaik di dunia, Red Bull. Apabila beliau meninggal pada tahun 2012 pada usia 88 tahun, Chaleo ialah seorang jutawan.[3]

Rujukan[edit | edit source]

  1. ^ "T.C. PHARMACEUTICAL INDUSTRIES CO., LTD. export product: COMPANY PROFILE". export.redbullthailand.com. 2011. Dicapai pada 2016-10-18.
  2. ^ Nivatpumin, Chiratas; Treerapongpichit, Busrin (2015-12-28). "Red Bull still charging ahead". Bangkok Post. Dicapai pada 29 December 2015.
  3. ^ "Thai billionaire who created Red Bull dies at 88". Asian Correspondent. Bristol, England: Hybrid News Limited. AP. March 17, 2012. Dicapai pada March 17, 2012.

Pautan luar[edit | edit source]