Lapu-Lapu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Rencana ini tentang the ruler of Mactan. Untuk the city, sila lihat Lapu-Lapu, Philippines. Untuk the fish also known as "lapu-lapu", sila lihat grouper.
Lapu-Lapu
Statue of Lapu-Lapu in Mactan island, Philippines.jpg
The statue of Lapu-Lapu on Mactan Island
Kelahiran 1491
Pulau Mactan (kini Punta Engaño, Mactan, Lapu-Lapu, Cebu, Filipina)
Meninggal dunia 1542 (berumur 50–51)
Tugu peringatan
Terkenal kerana Memerintah pasukan Visayan yang membunuh Ferdinand Magellan
Pangkat Datu Mactan

Lapu-Lapu (1491–1542) atau dikenali dengan panggilan Datu Lapu-Lapu ialah pemerintah Islam di wilayah Mactan, sebuah pulau di Visayas, Filipina. Beliau juga dikenali sebagai bumiputera pertama dari kepulauan terbabit yang menentang penjajahan Sepanyol. Dalam pertempuran yang dinamakan Pertempuran Mactan, Lapu-Lapu bersama tenteranya seramai 1,500 orang dengan bersenjatakan tombak dan parang telah menyerang tentera Ferdinand Magellan. Pertempuran tersebut telah mengakibatkan kematian Ferdinand Magellan.[1] Lapu-Lapu menjadi simbol kepahlawanan dan perwira kebangsaan Filipina. Selain itu, beliau juga adalah pahlawan Islam pertama yang mengangkat senjata melawan penjajah Sepanyol di Filipina. Sebagai penghormatan keatas keberaniannya, rakyat Cebuano mendirikan patung Lapu-Lapu dan mengganti nama kota Opon di Cebu menjadi Kota Lapu-Lapu.

Peperangan Mactan tercetus selepas Raja Humabon yang murtad dari agama Islam dan berpakat dengan Ferdinand Magellan untuk menghancurkan kerajaan Islam di wilayah Mactan. Pada peringkat awal, Ferdinand Magellan menggunakan cara yang licik dengan cara memujuk Labu-Labu supaya memeluk agama Kristian. Namun, Lapu-Lapu menolak pujukan Ferdinand Magellan. Sebagai membalas pujukan tersebut, Labu-Labu telah menghantar surat kepada Ferdinand Magellan. Isi kandungan tersebut berbunyi:

" Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Daripada Pemerintah Orang Islam di Mactan, Lapu-Lapu kepada penjajah Portugis Magellan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Briney, Amanda. "Ferdinand Magellan". Dicapai pada 6 February 2013.  Check date values in: |access-date= (bantuan)


Ciptakan templat Tunas-Filipina
 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.