Lapu-Lapu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai the ruler of Mactan. Untuk the city, sila lihat Lapu-Lapu, Philippines. Untuk the fish also known as "lapu-lapu", sila lihat grouper.
Lapu-Lapu
Statue of Lapu-Lapu in Mactan island, Philippines.jpg
The statue of Lapu-Lapu on Mactan Island
Kelahiran1491
Pulau Mactan (kini Punta Engaño, Mactan, Lapu-Lapu, Cebu, Filipina)
Meninggal dunia1542 (berumur 50–51)
Monumen
Terkenal keranaMemerintah pasukan Visayan yang membunuh Ferdinand Magellan
GelaranDatu Mactan

Lapu-Lapu (1491–1542) atau dikenali dengan panggilan Datu Lapu-Lapu ialah pemerintah Islam di wilayah Mactan, sebuah pulau di Visayas, Filipina. Beliau juga dikenali sebagai pahlawan Islam dan bumiputera pertama dari kepulauan terbabit yang bangun menentang penjajahan Sepanyol dengan menggunakan senjata. Dalam pertempuran yang dinamakan Pertempuran Mactan, Lapu-Lapu bersama tenteranya seramai 1,500 orang dengan bersenjatakan tombak dan parang telah menyerang tentera Ferdinand Magellan. Pertempuran tersebut telah mengakibatkan kematian Ferdinand Magellan.[1]

Peperangan Mactan tercetus selepas Raja Humabon yang murtad dari agama Islam dan berpakat dengan Ferdinand Magellan untuk menghancurkan kerajaan Islam di wilayah Mactan. Pada peringkat awal, Ferdinand Magellan menggunakan cara yang licik dengan cara memujuk Labu-Labu supaya memeluk agama Kristian. Namun, Lapu-Lapu menolak pujukan Ferdinand Magellan. Dengan angkuhnya Ferdinand Magellan berkata," Aku dengan nama Al-Masih meminta kalian menyerah. Kami adalah bangsa kulit putih pemilik tamadun. Dan kami lebih berhak keatas negeri ini" Sebagai membalas pujukan tersebut, Labu-Labu telah menghantar surat kepada Ferdinand Magellan. Isi kandungan tersebut berbunyi:

"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Daripada Pemerintah Orang Islam di Mactan, Lapu-Lapu kepada Pendeta Portugis Magellan. Beta menerima surat amaran dengan nama Kristus di atas tanah air kami supaya menerima tuntutan bangsa kulit putih yang mengatakan bahawa mereka lebih layak dan lebih utama keatas tanah ini daripada kami. Adapun beta berkata kepada kamu dengan nama Allah. Sesungguhnya (sebenar-benar) agama hanyalah kepada Allah. Dan Sesungguhnya Dia-lah Tuhan yang kami sembah, Allah Tuhan seluruh manusia tanpa mengira warna kulit dan bangsa mereka. Keluarlah wahai anjing-anjing salib".

Sebagai menghargai jasa dan pengorbanan Lapu-Lapu, kerajaan Filipina telah berkenan untuk mengangkat Lapu-Lapu menjadi simbol kepahlawanan dan perwira kebangsaan Filipina. Sebagai penghormatan keatas keberaniannya, rakyat Cebuano mendirikan patung Lapu-Lapu dan mengganti nama kota Opon di Cebu menjadi Kota Lapu-Lapu. Selain itu juga, wajah Lapu-Lapu tertera pada duit syiling Filipina.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Briney, Amanda. "Ferdinand Magellan". Dicapai 6 February 2013. 

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.