Ferdinand Magellan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ferdinand Magellan
Ferdinand Magellan.jpg
Kelahiran
Fernão de Magalhães

1480
Meninggal duniaMac 04 1521 (berumur 40–41)
Kerajaan Mactan
(sekarang Lapu-Lapu City, Filipina)
WarganegaraPortugis
Terkenal keranaYang pertama mengelilingi Bumi, dari Eropah ke Timur, dan Barat; bagi ekspedisi pertama dari Eropah ke Asia oleh Barat; dan mengetuai ekspedisi pertama merentasi Lautan Atlantik ke Selat Magellan dan merentasi Lautan Pasifik
Tandatangan
Magellan Signature.svg

Ferdinand Magellan (/məˈɡɛlən/[1] atau /məˈɛlən/;[2] Bahasa Portugis: Fernão de Magalhães, IPA: [fɨɾˈnɐ̃w ðɨ mɐɣɐˈʎɐ̃jʃ]; Sepanyol: Fernando de Magallanes, Sebutan Sepanyol: [ferˈnando ðe maɣaˈʎanes]; kk. 1480 – 27 April 1521) adalah seorang penjelajah Portugis yang menganjurkan ekspedisi Sepanyol ke Hindia Timur dari tahun 1519 hingga 1522, menjadikannya yang pertama mengelilingi Bumi.

Dilahirkan dalam sebuah keluarga Portugis kaya pada sekitar 1480, Magellan menjadi seorang pelaut mahir dan pegawai tentera laut dan akhirnya dipilih oleh Raja Charles I dari Sepanyol untuk mencari laluan ke arah barat ke Kepulauan Maluku ("Kepulauan Rempah"). Memerintahkan satu angkatan dengan lima buah kapal, dia menuju ke selatan melalui Lautan Atlantik ke Patagonia, melalui Selat Magellan memasuki perairan yang dinamakannya "laut aman" (Lautan Pasifik moden). Walaupun siri ribut dan pemberontakan, ekspedisi itu sampai ke Kepulauan Rempah pada tahun 1521 dan pulang melalui Lautan Hindi untuk melengkapkan pusingan pertama dunia. Magellan tidak melengkapkan keseluruhan pelayaran ini, kerana dia telah terbunuh di dalam Pertempuran Mactan di Filipina pada tahun 1521.

Penguin Magellanik dinamakan sempena nama beliau, kerana dia adalah orang Eropah pertama memerhatikannya.[3] Kemahiran pelayaran Magellan juga telah diakui dalam penamaan objek yang berkaitan dengan bintang-bintang, termasuk Awan Magellan, yang kini dikenali sebagai dua galaksi kerdil berdekatan; kawah bulan berkembar Magelhaens dan Magelhaens A; dan kawah Marikh Magelhaens.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Magellan" entry in Collins English Dictionary, HarperCollins Publishers, 1998.
  2. ^ "Magellan" entry in Random House Webster's Unabridged Dictionary.
  3. ^ Hogan 2008
  4. ^ From the Gazetteer of Planetary Nomenclature, maintained by the USGS, in cooperation with IAU: Magelhaens on Moon, Magelhaens A on Moon, and Magelhaens on Mars. Accessed 2012-08-27.

Sumber pertama[sunting | sunting sumber]

  • Pigafetta, Antonio (1906). Magellan's Voyage around the World. Arthur A. Clark. (orig. Primer viaje en torno del globo Retrieved on 2009-04-08)
  • Nowell, Charles E. ed. (1962). Magellan's Voyage around the World: Three Contemporary Accounts. Evanston: NU Press.Selenggaraan CS1: teks ekstra: senarai pengarang (link)
  • The First Voyage Round the World, by Magellan, full text, English translation by Lord Stanley of Alderley, London: Hakluyt, [1874] – six contemporary accounts of his voyage

Sumber kedua[sunting | sunting sumber]

Sumber di talian[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]