Lee Gi-kwang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Lee Gi Kwang)
Lompat ke: pandu arah, cari
Rencana ini memaparkan nama orang Korea yang mana nama keluarganya ialah Lee.
Lee Gi Kwang
Lee Gi-kwang02.jpg
Latar belakang
Berasal dari Seoul, Republik Korea
Genre K-pop, menari, hip-hop
Pekerjaan Penyanyi
Tahun aktif 2009–kini
Syarikat rakaman
Cube Entertainment
Korean name
Hangul 이기광
Hanja
Perumian Semakan I Gi-gwang
McCune–Reischauer Yi Kigwang

AJ (Lee Gi Kwang) merupakan penyanyi solo di bawah label Cube Entertainment, lebih dikenali dengan nama pentasnya "Ace Junior" apabila dia mula mencebur bidang seni. Dia menghasilkan Album Mini pertamanya "First Episode A New Hero"[1][2] yang menampilkan karya pengubah terkenal Brave Brothers. Dia kini menjadi ahli kumpulan Korea Selatan "Beast".

Kares[sunting | sunting sumber]

Muncul: 2009[sunting | sunting sumber]

"AJ" dilatih dibawah JYP Entertainment selama empat tahun sebelum dipindahkan ke agensi berkait JYPE, Cube Entertainment. Dia muncul pada 2 April 2009 di Mnet M!Countdown.[3] Dia digelar oleh media Korea sebagai pengganti Rain.[4] Pada 17 Jun 2009, AJ membuka tirai bagi pertunjukan Lady Gaga di Korea.[5]

AJ kini beralih daripada artis solo kepada ahli kumpulan Beast. Dia kini dikenali sebagai Gikwang, atau Kikwang. Kumpulan ini muncul pada 16 Oktober 2009 di KBS Music Bank dengan single pertama mereka "Bad Girl". Dia merupakan salah seorang penari utama dan vokalis utama dalam kumpulan Beast. Yoon Doojoon, Yong Junhyung, dan Yang Yoseob pernah menjadi penari latar bagi Lee Kikwang yang dia mula menangis ketika dia mengucapkan “Maaf” kepada ahli BEAST, yang ditonjolkan dalam episod mengucapkan taniah kepadanya bagi kemunculan MC pertamanya bagi KBS 2TV 'Win Win' yang disiarkan pada 10 Ogos 2010. [6] Ace Junior merupakan topik pertunjukan realiti jangka pendek, Diary of AJ, yang dihoskan oleh MTV. Rancangan ini disiarkan dua episod pada 9 May 2009 dengan jumlah keseluruhan dua episod menampilkan Perjalanannya bagi kemunculannya sebagai AJ.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]