Lemur kerdil Lavasoa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Lemur kerdil Lavasoa
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Cheirogaleus
Spesies:
C. lavasoensis
Nama binomial
Cheirogaleus lavasoensis
Thiele et al., 2013

Lemur kerdil Lavasoa (Cheirogaleus lavasoensis) ialah sejenis primat strepsirrhine nokturnal dan satu spesies lemur yang endemik di tiga tompok hutan kecil dan pencil di cerun selatan Pergunungan Lavasoa di Madagaskar selatan. Kurang daripada 50 individu difikirkan wujud. Habitatnya terletak di zon peralihan di antara ekokawasan: semak berduri kering, hutan pesisir lembap, dan hutan lembap. Pertama kali dikumpulkan pada 2001 dan difikirkan merupakan subpopulasi lemur kerdil bertelinga berbulu (C. crossleyi), ia tidak digambarkan secara rasmi sehingga 2013. Ia merupakan salah satu daripada enam spesies lemur kerdil, sungguhpun penyelidikan yang mengenal pastinya juga mencadangkan kewujudan banyak lagi spesies baharu.

Tidak banyak yang diketahui mengenai tingkah laku lemur ini kerana ia lebih aktif semasa musim hujan, pada waktu ini hutan lebih sukar dicapai ahli sains.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Scientists from Mainz and Antananarivo describe Lavasoa Dwarf Lemur as new primate species". Science Codex. 29 Julai 2013. Dicapai pada 3 Ogos 2013.