Mafia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Mafia, juga dikenali sebagai La Cosa Nostra (bahasa Itali: Urusan Kami), adalah panggilan kolektif untuk beberapa organisasi jenayah di Sicily dan Amerika Syarikat. Mafia pada awalnya merupakan nama sebuah organisasi orang-orang di Sicily pada Zaman Pertengahan untuk tujuan perlindungan dan perlaksanaan undang-undang sendiri.

Kumpulan-kumpulan Mafia melebarkan sayap ke A.S. selepas berlakunya penghijrahan beramai-ramai rakyat Itali pada abad ke-20.

Pergerakan mafia bukan sahaja tertumpu di Itali malah Amerika Syarikat dimana migrasi penduduk di belah eropah ke Amerika yang telah membawa pengaruh mafia ker sana. Mereka banyak tertumpu dikawasan bandar dimana mereka mengutip duit perlindungan dan menjual dadah bagi menyokong dan mengukuhkan oraganisasi mereka.

Kekuatan Mafia mencapai kemuncaknya di AS pada pertengahan abad ke-20. Penyiasatan oleh FBI pada tahun 1970-an dan 1980-an berjaya mengurangkan pengaruh mereka.

Mafia tidak terhad di AS sahaja bahkan kumpulan Yakuza di Jepun juga dianggap sebagai kumpulan mafia oleh sesetengah orang.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.