Matematik kewangan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Matematik kewangan adalah cabang matematik gunaan berkenaan dengan pasaran kewangan.

Tajuk ini mempunyai perhubungan rapat dengan disiplin ekonomi kewangan, yang sangat menitik beratkan dengan teori. Pada umumnya, matematik kewangan diperoleh dari, dan meluaskan, model matematik atau nombor yang dicadangkan oleh ekonomi kewangan. Contohnya, seorang pakar ekonomi kewangan mungkin mengkaji sebab harga saham sesebuah syarikat, seorang ahli matematik kewangan pula mungkin mengambil harga saham seperti yang diberikan, dan cuba menggunakan kalkulus stokastik untuk mendapatkan nilai berpatutan pemerolehan pada saham.

Dalam segi amalan, matematik kewangan bertindan dengan bidang kewangan pengiraan (juga dikenali sebagai kejuruteraan kewangan). Walaupun ini boleh dikatakan sama, kejuteraan kewangan tertumpu kepada aplikasi, sementara yang matematik kewangan tertumpu kepada model dan perolehan; silat lihat Analisis Kuantitatif.

Teorem asas "arbitrage pricing" adalah salah satu teorem utama dalam matematik kewangan.

Prinsip 'No-Arbitrage'[sunting | sunting sumber]

Pasaran tidak membenarkan keuntungan bebas risiko. Tiada portfolio yg diterima dengan nilai awal, V(0)=0 apabila V(1)>0 dengan 'non-zero probability'. Dalam erti kata yg lain, jika nilai awal porfolio yg diterima kosong, V(0)=0, maka V(1)=0 mempunyai nilai 'pobability' 1. Ini bermakna tiada pelabur yg boleh melabur tanpa endowmen awal dan tanpa risiko. jika portfolio yg melanggar prinsip ini wujud, maka peluang 'arbitrage' wujud.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]