Perbincangan pengguna:BukanTeamBiasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Face-smile.svgSelamat datang ke Wikipedia, BukanTeamBiasa!

Terima kasih kerana menyertai Wikipedia bahasa Melayu, kini terdapat seramai 250,081 pengguna berdaftar!
Selamat sejahtera. Selamat datang ke Wikipedia dan terima kasih atas sumbangan anda! Saya MGA73, salah seorang penyunting di sini dan saya berharap anda sudi untuk membantu laman ini.
Beberapa panduan yang mungkin berguna untuk anda:
Face-smile.svg   Pengenalan kepada Wikipedia
BluePillar.svg   Lima tonggak Wikipedia
Crystal Clear app ktip.svg   Tutorial suntingan
Crystal package utilities.png   Bagaimana menyunting halaman
Crystal Clear app kedit.png   Manual gaya penulisan
LetterW.svg   Asas-asas Kod Wiki
Cscr-featured.svg   Bagaimana mencipta artikel
Crystal khelpcenter.png   Laman bantuan
Octagon-warning.svg   Apa yang Wikipedia bukan
Sesetengah perkara yang digalakkan dan dilarang:
UncialB-01.png   Digalakkan berani dalam mengemaskini laman
Face-angel.svg   Digalakkan beranggapan niat baik
Face-tongue.svg   Digalakkan mengamalkan prinsip kesopanan
Symbol neutral vote.svg   Digalakkan mengamalkan pandangan berkecuali
Ambox warning blue.svg   Jangan melaku musnah
Stop hand.svg   Jangan sampai disekat
Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh:
Nuvola apps filetypes.svg   Meja bantuan
atau:
Presa de decissions.png   Bertanya soalan kepada penyelia
Terdapat beberapa cara untuk menyumbang kepada Wikipedia. Antaranya seperti:
Fée.svg WikiWitch Black.png   Menjadi seorang WikiPari dan WikiSihir
Crystal package settings.png   Membantu menyumbang pada artikel
           
Vista-advancedsettings.png   Melaksanakan tugas-tugas penyelenggaraan
Curly Brackets.svg   Membantu mencipta templat baru
WikiProject Council.svg   Membantu dalam projek yang tersedia di WikiProjek

Sentiasa ingat untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbincangan dengan meletakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan di Wikipedia bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Do not understand Malay? Visit our embassy now.
Ikhlas daripada saya, MGA73

Terima kasih dengan kegalakan anda. --BukanTeamBiasa (bincang) 05:58, 1 Jun 2009 (UTC)

Didie 03:20, 2 Mei 2007 (UTC)

Maaf saya sangat lambat menjawab email. Sama-sama, Didie - semoga Wikipedia Bahasa Melayu semakin maju dan menarik lebih banyak pengguna tahun ini. :) --BukanTeamBiasa (bincang) 14:50, 24 Januari 2012 (UTC)

Teruskan usaha anda dengan menyumbang.-Didie 03:20, 2 Mei 2007 (UTC)

Perbaiki[sunting sumber]

Hai. Saya harap anda memperbaiki rencana anda dan jangan tinggalkan rencana rojak atau stub terlalu banyak. Ini adalah amaran pertama. Saya harap sekatan tidak diperlukan buat kali ini jika anda berusaha memperbaiki rencana anda dengan bersungguh-sungguh dan tidak meninggalkan terlalu banyak rojak. Sekian. - Polar 15:43, 6 Mei 2007 (UTC)

Stub pun tak boleh ke? Ini tidak adil dan melampau. Bukannya saya harap semua orang mahu memanjangkannya dan stub itu dalam bahasa Melayu sepenuhnya. Apa yang perlu dibimbangkan. Saya dapat melakukannya sendiri. --BukanTeamBiasa 05:00, 7 Mei 2007 (UTC)

Penyelia[sunting sumber]

Saya ingin menanyakan anda sesuatu iaitu sudi tak anda untuk menjadi seorang penyelia di ms.wiki ini. Memandangkan anda telahpun melepasi syarat untuk menjadi penyelia. Maka, kini saya hanya menanti jawapan daripada anda, saudara BukanTeamBiasa. Saya lihat anda kelihatan aktif dari sudut laman perubahan terkini. Semoga penantian saya dibalas dengan satu jawapan yang baik ye. Sekian..... — Didie 10:11, 20 September 2007 (UTC)

Laman Utama[sunting sumber]

Untuk makluman, laman perbincangan Laman Utama (seperti yg tertulis di situ) khusus untuk perbincangan mengenai Laman Utama sahaja. Untuk perkara lain, sila ke Kedai Kopi. ...Aurora... 14:44, 25 September 2007 (UTC)

Kategori[sunting sumber]

Hi, sila letakkan kategori setiap kali anda mencipta rencana baru. Harap maklum. -Yk Yk Yk 08:27, 3 Oktober 2007 (UTC)

Dan setiap kali anda mencipta rencana baru, lengkapkan interwiki. Jangan letak BI sahaja dan menunggu orang lain atau bot menghabiskan kerja anda. -Yk Yk Yk 08:29, 3 Oktober 2007 (UTC)

Hey[sunting sumber]

Hai BukanTeamBiasa, anda berasal dari Australia ke? Dan anda pula berbangsa Melayu dan Turki ke? Sekadar nak tahu aje. Ataupun sekadar pameran sahaja di laman pengguna anda. Templat itu perlulah digunakan secara betul dan bukan sekadar sembarangan. Walau bagaimanapun selamat berwiki, selamat berpuasa, hari raya dan maaf zahir dan batin, ok jumpa lagi ye! :) — Imran Al-Sahih 10:09, 3 Oktober 2007 (UTC)

Portal[sunting sumber]

Lajunya buat portal :) Anda mungkin mahu membaca Wikipedia:Portal/Arahan. Satu lagi, rencana2 yg ada {{proses}} bila nak siapkan? ...Aurora... 14:35, 5 Oktober 2007 (UTC)

Hello Aurora. Terima kasih kerana memberikan saya bahan bacaan laman Wikipedia:Portal/Arahan. Saya akan siapkan rencana {{tl:proses}} secepat mungkin dan sebanyak boleh saya. Masa ini saya ada banyak kerja lain hendak dilakukan, jadi saya cuba sedaya upaya saya untuk menyumbang pada semua rencana proses saya dan yang telah siap (untuk disimak). --BukanTeamBiasa 14:41, 5 Oktober 2007 (UTC)

Lupakan peristiwa sakit hati antara anda dengan saya ye, saya juga ingin berikan ribuan ampun kepada anda[sunting sumber]

Buat masa ini, saya minta maaf banyak2 kerana amat berkasar dengan anda. Jadi saya nasihatkan anda dan diri saya sendiri supaya tidak mencemuh secara peribadi. Serta, tidak menjadikan isu kecil menjadi perbalahan besar buat saya sendiri dan anda. Saya ingin mengucapkan ribuan ampun kepada segala kesalahan saya terhadap anda. Saya harap perkara yang tidak diingini antara saya dengan anda berakhir. Saya juga memang tak suka berbalah secara peribadi kerana setiap kali sebarang pengguna di sini menghantar pesanan berbau perbalahan, saya akan cepat dapat heart attack. So be considerate apabila mengulas dengan dengan saya ye, kerana saya dalam keadaan biasa pun jantung saya laju. Hmm, kita hentikan perbalahan kita ini buat masa sekarang dan akan datang ye. Selamat berwiki, berpuasa, dan hari raya dan maaf zahir dan batin. Serta, semoga anda dicucuri rahmat. InsyaAllah. — Imran Al-Sahih 15:06, 6 Oktober 2007 (UTC)

Okaylah, tidak ada masalah - saya maafkan sebagai umat Islam yang baik. Maaf lambat jawab - saya masih sibuk dengan kerja dan menyunting rencana saya. Saya tidak berniat ingin menyakiti hati anda. Saya hanya hendak berkata suku Turki bukan Arab oleh kerana ternyata pada bahasa mereka. Memang suku dan rakyat Turki banyak campuran, dan yang berkuturunan Arab itu adalah kumpulan minoriti. Kebanyakan orang Turki mempunyai darah orang dari Balkan, Rom dan Greece. Bahasa Turki berasaskan bahasa yang digunakan di Asia Tengah, tetapi bercampuran dengan kebanyakannya bahasa Parsi dan Arab. Itu sahaja. Maafkan saya kerana lambat sambut Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri. Sekian, jumpa lagi, saudara. Well, I'll save it for next time, and I might as well provide you with those greetings in advance. --BukanTeamBiasa 18:14, 19 Jun 2008 (UTC)

Taman Greenwich[sunting sumber]

Kenapa anda kosongkan rencana itu? Adakah anda ingin rencana itu dipadam? --Edmund The King of The Woods! 16:07, 27 November 2007 (UTC)

Oh senang aje! Letak saja Templat:Hapus, Templat:Padam, atau Templat:Delete pada laman itu seperti ini:

{{hapus}}

Apa saja anda suka, sebab ketiga-tiga itu sama saja. OK sekarang saya pergi delete ya, sebab saya ini penyelia. --Edmund The King of The Woods! 16:21, 27 November 2007 (UTC)

Yes check.svgDone! --Edmund The King of The Woods! 16:22, 27 November 2007 (UTC)

Terima kasih kerana membantu saya dengan kegunaan Templat:Padam pada rencana ini di Wikipedia Ms. --BukanTeamBiasa 16:41, 27 November 2007 (UTC)

Sama-sama. --Edmund The King of The Woods! 16:57, 27 November 2007 (UTC)

Calon Pemeriksa Wikipedia bahasa Melayu 2008[sunting sumber]

Selamat. Saudara dijemput mengundi ke laman pengundian saudara berhubung perlantikan sebagai pemeriksa → Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Yosri sebagai pemeriksa 1 Januari 2008, Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Malekhanif sebagai pemeriksa 1 Januari 2008, Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Polar sebagai pemeriksa 1 Januari 2008, Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Che090572 sebagai pemeriksa 1 Januari 2008. Undian saudara cukup berharga untuk laman pengundian ini. Sekian. — Didie (bincang) 01:43, 11 Januari 2008 (UTC)

Anda diminta datang mengundi[sunting sumber]

Mengikut hemat saya anda dirasakan layak mengundi di wikibooks untuk permohonan Edmundwoods untuk menjadi penyelia sementara. Anda hanya mengundi mengikut perasaan anda terhadap dia di Wikipedia Melayu kerana dia meminta tugas kepenyeliaan di Wikibuku Melayu hanya untuk mengemas kini, memperbetul serta pelbagai lagi tugas kepenyeliaan. Dia akan mengambil alih tugas kepenyeliaan di WikiBuku Melayu buat sementara waktu kerana penyelia sedia ada agak sibuk didalam dunia sebenar .Sila datang ke sini PuteraLuqman Tunku Andre 16:07, 19 Februari 2008 (UTC)

Fuck=kongkek?[sunting sumber]

Helo, saya nampak anda pindah rencana itu, apa kata kita bincang dlm talk page rencana itu? Btw saya hanya dengar "ngentot" atau "entot" dan "sodok" tapi tak pernah dengar "kongkek". --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 15:55, 28 Februari 2008 (UTC)

Sila lihat [1]

"Ngentot" adalah istilah bahasa Indonesia. Saya sudah lihat pada laman web kamus wiktionary yang anda telah berikan pada saya. Istilah di kamus tersebut mempunyai dua perkataan untuk Malaysian (atau bahasa Malaysia) - "berancuk" dan "kongkek". Perkataan "kongkek" memang banyak orang Malaysia yang tahu sebagai "fuck" dalam bahasa Melayu, dan kita dapat menjumpanya di berbagai laman web, termasuk Youtube. Oleh kerana censorship pada perkataan "kongkek" tidak dibenarkan dalam massa Melayu Malaysia, terutamnya di wayang dan televisyen, ia jarang didengar. Itu sahaja yang saya tahu. Terima kasih untuk membawa perhatian pada isu ini. Shalom! :) --BukanTeamBiasa 18:28, 19 Jun 2008 (UTC)

terjemah[sunting sumber]

Mathematician = ahli matematik. ...Aurora... 08:30, 17 Jun 2008 (UTC)

Okay, Aurora. Terima kasih. Nanti saya betulkan rencana berkaitan Matematik dan gantikan perkataan "jurumatematik" dengan "ahli matematik".

Sumbangan[sunting sumber]

Gembira melihat anda aktif di sini. Yosri 12:50, 19 Jun 2008 (UTC)

Calon; hapus[sunting sumber]

Cuba elakkan daripada membuang isi kandungan laman dan menggantikan teg "hapus". Letak teg itu dan kekalkan rencana supaya rencana tersebut dapat dinilai terlebih dahulu, ya saudara? - Pp.Mm.Cc. 13:35, 7 Ogos 2008 (UTC)

Teguran :D[sunting sumber]

Terima kasih kerana bergiat dalam penulisan rencana-rencana berkaitan Islam. Namun begitu, saya ingin membetulkan beberapa istilah:

 • theology = tauhid
 • school = ajaran/mazhab
 • Mecca = Makkah
 • Eid Al-Fitr = Hari Raya Aidilfitri
 • Eid Al-Adha = Hari Raya Aidiladha
 • Lunar calendar = takwim qamari
 • jurisprudence = fiqh

...dan banyak lagi yang tak sempat senaraikan di sini. Anda digalakkan memperbanyakkan bacaan bahan Islam dalam bahasa Melayu (seperti [2]) untuk mengenali istilah-istilah yang betul. Jangan campur adukkan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Kalau ada ayat Inggeris yang tidak difahami atau belum ingin diterjemah, lebih baik dibuang dulu daripada ditinggalkan di situ. Selamat berwiki!—Aviator, 13:16, 22 Oktober 2008 (UTC)

Mengapa rencana Linoleum taknak dirujuk dalam wikipedia Bahasa Indonesia. ﻮﺴﺗﻳﺮﺍﺗﻲﻛ (bincang) 05:52, 1 Jun 2009 (UTC)

Jangan salin bulat-bulat[sunting sumber]

Tolong jangan salin artikel wikipedia bahasa inggeris bulat-bulat, jika anda tidak mahu terjemah tinggalkan sahaja,ramai lagi yg ingin menerjemahkannya, biar pendek asal jangan ada perkataan bahasa asing!, saya lihat anda sering memasukan artikel bahasa inggeris bulat-bulat, jika belum terjemah tolong jangan masukan! terjemah dahulu sehingga selesai, kalau terjemah sikit pun takpelah, kemudian terjemah lagi bahagian lain, sampailah artikel tu sempurna, terima ksih.--Adikhebat (bincang) 09:46, 14 Oktober 2009 (UTC)

TEMPLAT:proses[sunting sumber]

templat ini tidaklah digalakkan, jadi sila gunakan templat:stub untuk rencana pendek dan templat:bi untuk rencana yang banyak tidak diterjemahkan sepenuhnya dalam bahasa melayu, --Adikhebat (bincang) 09:46, 14 Oktober 2009 (UTC)

Akhir2 ini terdapat beberapa pengguna tanpa log masuk yang menggunakan templat ini tanpa membuat suntingan lanjut atau menterjemahkan kandungan berbahasa Inggeris sesuatu rencana. Saya ingin satu kepastian, adakah anda merupakan orang sama dengan pengguna tanpa log masuk? Zamwan (bincang) 13:46, 11 Oktober 2010 (UTC)

Istilah Melayu[sunting sumber]

 • incense burner = dupa
 • incense = Setanggi

Bila menterjemah, anda perlu ikut konteks. Garden boleh jadi kebun dan boleh jadi taman. Contohnya, flower garden = kebun bunga tapi botanical garden = taman botani. ...Aurora... (b) 14:50, 23 Disember 2009 (UTC)

Nowy Dwór Królewski[sunting sumber]

Please writing article Nowy Dwór Królewski. http://en.wikipedia.org/wiki/Nowy_Dwór_Królewski Answer on Polish Wikipedia Ananas96 (bincang) 14:31, 12 Mac 2010 (UTC)

Marilah dapatkan rencana ke-100,000 di tempat ke-35.--Md. Farhan (bincang) 11:08, 12 Julai 2010 (UTC)

Ciptalah rencana bnyk2 hingga 100,000.--Md. Farhan (bincang) 10:16, 15 Julai 2010 (UTC)
Jika anda mencipta rencana sila diterjemahkan.. Boleh guna google translate tapi yang salahnya diperbetulkan. --Digimon Adventure (bincang) 04:23, 22 November 2010 (UTC)

Penyelia WBM[sunting sumber]

Undilah saya sebagai penyelia WBM yang baru. Terima kasih.--Aplikasi (bincang) 16:17, 10 Januari 2011 (UTC)

Hai[sunting sumber]

Jika anda tidak dapat menyiapkan penterjemahan rencana dalam satu hari, sila sorokkan bahagian-bahagian rencana yang belum diterjemahkan dari bahasa asing dalam tag <!-- --> supaya rencana yang sepatutnya berbahasa Melayu tidak memedihkan mata dengan kandungan bahasa lain yang ketara sangat.

Contoh:

<!--Hello!-->

menjadi


Anda hanya boleh melihat teksnya dalam laman penyuntingan. – Fanatix (bincang) 15:23, 20 Januari 2011 (UTC)

Please you could translate en:Podolsk in Malay? Naturally if you have available time![sunting sumber]

Good day to you! please, could you translate in Malay the article about this city in Russia? Meanwhile I thank you in advance.--Переход Артур (bincang) 16:58, 11 Februari 2011 (UTC)

Terjemahan anda[sunting sumber]

Saya dah pernah sebut sebelum ini, jangan salin seluruh rencana BI jika anda tidak habis menterjemahnya. Dan sila jangan gunakan terjemahan mesin jika anda tidak dapat memperbaikinya. Ada beberapa rencana yg saya lihat kualiti rencana asal, walaupun lebih pendek, lebih baik daripada terjemahan anda. Saya ingat lepas ini mungkin saya akan hapuskan terus rencana sebegitu. ...Aurora... (b) 14:29, 17 April 2011 (UTC)

License migration[sunting sumber]

Hi! I noticed that you have copied some of the license migration templates from enwiki. Instead of migrating the files on ms-wiki I suggest to check all the GFDL-files and move the ones that is ok to Commons. What do you think about that? --MGA73 (bincang) 19:02, 29 April 2011 (UTC)

I suggest to start with Kategori:Imej GFDL (self). Files like Fail:Dan in real life.JPG are not own work and should therefore not have a Template:GFDL-self. I also doubt that uploader took this photo Fail:Dato' Jaafar bin Muhammad.jpg 100 years ago. This Fail:DSC04742.JPG is a derivative work and unless staps are PD it is a copyvio.
I can transfer the files with my bot but it would be really nice with some help to check the files before they are moved and help check information after the files are transfered to Commons. Are you interessted and/or do you perhaps know someone who is? --MGA73 (bincang) 19:34, 29 April 2011 (UTC)

Unused files nominated for deletion[sunting sumber]

Hi! I have nominated some of your uploaded files for deletion because they are unused and not under a free license. See the files here [3]. --MGA73 (bincang) 17:55, 4 Mei 2011 (UTC)

Peringatan[sunting sumber]

Assalamualaikum dan Salam Wikipedia pengguna BukanTeamBiasa, saya telah menelaah banyak rencana yang anda cipta, dan menelaah ejaan, susun atur, kosa kata, dan penggunaan bahasa Melayu, mendapati banyak kesalahan tatabahasa dan penyusunan ayat yang SANGAT KRITIKAL. Ayat rencana yang anada guna adalah tidak sesuai dengan bahasa Melayu malah amat sukar untuk difahami, saya sangat percaya bahawa anda menggunakan perkhidmatan Google Translate untuk menterjemah bulat-bulat rencana dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu. Untuk pengetahuan anda penterjemahan seperti itu sangat buruk dan merosakkan bahasa.

Sya juga sudah lihat banyak komen dari penyelia lain berkenaan cara penulisan anda, rata-rata mereka tidak puas hati, sila ambil peringatan untuk anda membetulkan terlebih dahulu ayat dari rencana ciptaan anda wiki ini sebelum menyunting rencana baru, jika tidak, saya tidak teragak-agak untuk menghapuskan rencana ciptaan anda.

Namun apa pun, kerana anda banyak berjasa dalam Wikipedia, saya hargai pengorbanan anda, diharapkan anda dapat bersikap lebih ikhlas dan berdaya saing. Moga-moga usaha kita diredhai Allah. Sekian terima kasih --Smim90 (bincang) 08:01, 15 Jun 2011 (UTC)

Terjemahan[sunting sumber]

Sila gunakan terjemahan piwaian. Lihat http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=+central+tendency Yosri (bincang) 13:54, 15 Jun 2011 (UTC)

Jangan ubah terjemahan saya kecuali anda telah memeriksanya di DBP. Lihat http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=linear+transformation Yosri (bincang) 13:56, 15 Jun 2011 (UTC)

Fail tanpa lesen sah[sunting sumber]

Hai! Terima kasih atas muat naik anda. Saya perasan sebahagian fail yang anda muat naik tidak memiliki lesen (lihat senarai di bawah). Anda boleh membantu kami dengan meletakkan lesen dan sumbernya. Sumber boleh jadi ÔÇÿKarya sendiriÔÇÖ jika anda mengambil gambar tersebut/menggunakan kamera anda sendiri atau mencipta sendiri fail tersebut. Jika anda mengambil foto/fail itu di tempat lain, sila berikan pautan ke tapak web berkaitan atau nyatakan di mana anda menjumpainya.

Fail tanpa lesen sah boleh dihapuskan, jadi kami amat berharap anda membantu kami menambah lesen supaya fail-fail tersebut dapat dikekalkan.

Kerjasama anda amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

 1. Fail:Intel 2006-Leap ahead.png
 2. Fail:Darmaatmadja.jpg
 3. Fail:Jack-Shepperd.jpg
 4. Fail:Provoked.PNG
 5. Fail:New 2p 2008.jpg
 6. Fail:Al-jazari pump.png
 7. Fail:Shawn Spencer.jpg
 8. Fail:KatyPerryCIKissedAGirl.jpg
 9. Fail:Tet Nguyen Dan.ogg
 10. Fail:ShowMakyonginRama5.jpg
 11. Fail:King.of.Malaysia.jpg
 12. Fail:RayaHajiFood.PNG
 13. Fail:Yusof bin Ishak.jpg
 14. Fail:Buenos Aires barrios map.png

--MGA73bot (bincang) 22:17, 11 Julai 2011 (UTC)

Files uploaded as PD[sunting sumber]

Hi! You have uploaded a lot of files with the license tag {{PD}}:

This tag does not give a good reason why the file is PD. If possible could you replace with {{PD-self}} for own work or another suitable license tag? It would also be good if you could specify a source. Thank you. --MGA73 (bincang) 17:44, 22 Julai 2011 (UTC)

Hi! I just noticed that you are working hard to help out with the files :-) Cool! I also noticed that you uploaded Fail:Masjid Kampung Laut, Nilampuri, Kelantan, Malaysia.jpg from Flickr. It is better to upload the files to Commons because we have a review system there. If flickr user changes the license tomorrow and a user checks the license next week it will look as if you uploaded an unfree file. I therefore moved the file to Commons so it can be reviewed and used in other languages of Wikipedia. --MGA73 (bincang) 10:40, 25 Julai 2011 (UTC)

Rencana baharu[sunting sumber]

Ini sambungan peringatan lalu. Rencana yg diambil drpd Wikipedia lain, yg tidak diterjemah atau diterjemah hanya sekelumit, akan dihapuskan. Jangan salin jika anda tahu anda tidak mampu. ...Aurora... (b) 08:43, 19 Januari 2012 (UTC)

TOLONG AMBIL LANGKAH PEMBETULAN SEGERA[sunting sumber]

Assalamualaikum dan salam Wikipedia pengguna BukanTeamBiasa, saya tertarik melihat rencana nukilan anda Temu janji antara lelaki‎. Untuk pengetahuan saudara, tatabahasa dan susunan ayat rencana tersebut sangat teruk dan sehingga saya tak faham susunan ayatnya, tolonglah perbaiki tuisan ayat tersebut dalam rencana itu dan rencana-rencana suntingan yang lain. Sudah berapa kali peringatan diberikan jangan guna google translate untuk terjemahkan rencana, ia sangat buruk. Tolonglah dan fahami misi kita ini untuk melestarikan bahasa Melayu dengan betul. Harap maklum--Smim90 (bincang) 14:36, 24 Januari 2012 (UTC)

Sila ambil maklum[sunting sumber]

Salam Wikipedia, sila ambil maklum anda dilarang meletakkan templat perlindungan halaman atau mengunci halaman tanpa mendapatkan kebenaran dari mana-mana penyelia Wikipedia terlebih dahulu. Jika anda merasakan laman suntingan anda perlu dikunci sila mohon di Wikipedia:Kedai kopi atau di Wikipedia:Permohonan melindungi laman dengan menyatakan sebab yang kukuh mengapa laman itu perlu dikunci. Harap maklum--Smim90 (bincang) 09:52, 14 Februari 2012 (UTC)

Translating Malagasy articles[sunting sumber]

Hi! Just wanted to say thank you for your work on translating my English-language articles on Madagascar's history and culture. It's great to see this information reach a wider audience. Don't hesitate to contact me if I can provide clarifications or anything else to assist with the translations. Best wishes, Lemurbaby 03:35, 12 September 2012 (UTC)

Rencana Inggeris[sunting sumber]

Kalau setakat memindahkan rencana yang hanya mempunyai hanya dua baris BM dan yang lain Inggeris macam rencana Senarai istilah undang-undang dalam bahasa Latin, lebih baik tak payah. Algazel (bincang) 00:18, 24 Februari 2013 (UTC)

Perbaiki rencana[sunting sumber]

Tahniah kerana anda sudah mula memperbaiki mutu penulisan rencana anda. Selamat menyumbang di WBM.--파한 Aplikasi 06:30, 19 April 2013 (UTC)

Terima kasih. --BukanTeamBiasa (bincang) 09:16, 14 Disember 2014 (UTC)

fb[sunting sumber]

https://facebook.com/groups/402597739898493

hai[sunting sumber]

kamu mencipta rencana baru secara berterusan, kamu ingat ada ramai yang membaca rencana kamu ke?. selain itu kamu kurang suntingan rencana yang sedia ada. --Ab8 (bincang) 10:27, 18 Disember 2014 (UTC)

Terima kasih dengan meninggalkan pesan sini dan keberatan anda, tetapi salah ke kalau saya hendak mencipta rencana baru? Saya bukan hendak memikir menjadi popular. Lebih rencana baru dengan lebih butiran maklumat yang mendalam, lebih ilmu para pembaca ada - tidak terkira yang sedia ada atau yang baru. Saya fikir begitu sahaja. --BukanTeamBiasa (bincang) 10:33, 18 Disember 2014 (UTC)
boleh mulakan dari mengisi informasi di sini https://ms.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Memohon_rencana ---Ab8 (bincang) 11:37, 18 Disember 2014 (UTC)

Copyvio discussion at Commons[sunting sumber]

Hi there,

There is a deletion request at Wikimedia Commons for an image you originally uploaded here (i.e. to ms.wikipedia.org).

There is evidence that this may be a copyright violation. If you can show that this is not the case, that would be very useful.

Can you please contribute to the discussion. Much appreciated, thank you.

Ubcule (bincang) 18:42, 28 Disember 2014 (UTC)

Selamat Tahun Baharu![sunting sumber]

Fuochi d'artificio.gif
Selamat datang 2015!!!
Hai BukanTeamBiasa:
Mulakanlah tahun baharu ini dengan kebahagiaan dan biarkanlah yang lampau sebagai iktibar. Terima kasih atas segala jasa dan sumbangan anda ke atas Wikipedia. Selamat Tahun Baharu 2015 dan selamat menyunting! --توفيق بينچڠ 16:40, 31 Disember 2014 (UTC)


Wikilove.png


Terima kasih. Selamat tahun baru kepada semua!

Pengundian pengguna 26 Ramadan sebagai penyelia[sunting sumber]

Anda dijemput mengundi 26 Ramadan sebagai penyelia. Undian boleh dilakukan di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 19:08, 9 Januari 2015 (UTC)

Request[sunting sumber]

Hello. Can you add some stub about the portal of Chile in this wiki? thanks.--Je7roi (bincang) 23:32, 13 Januari 2015 (UTC)

Certainly, Je7roi. In fact, I've just created a portal on Chile on Malay Wikipedia. --BukanTeamBiasa (bincang) 09:29, 9 Ogos 2015 (UTC)
Hello again. Many thanks, the portal about Chile is amazing in Malay wiki. I really Hope that God bless you in the rest of your life. Have a cool day.--Je7roi (bincang) 05:04, 14 Mei 2016 (UTC)
Definitely amazing. MY apologies for the late reply. Chile is one of the countries I'd love to visit in South America. Hopefully I'll get to visit the beautiful country of Chile. Are you Chilean? (bincang)

Dijemput mengundi rencana pilihan[sunting sumber]

Rencana Nota telah dicalonkan sebagai rencana pilihan bulan Januari 2016. Sila ke Wikipedia:Calon rencana pilihan untuk mengundi. Wikipedia memerlukan sekurang kurangnya satu undian untuk menyokong. Terima kasih.-Mrpresidentfaris (bincang) 11:26, 16 Januari 2016 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 18 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 18 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan (undi disini)
 2. Darah dan Doa (undi disini)
 3. Lisa Surihani (undi disini)
 4. Syamsul Yusof (undi disini)
 5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
 6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
 7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
 8. Sjumandjaja (undi disini)
 9. Pekin Ibrahim (undi disini)
 10. Chester Bennington (undi disini)
 11. All Your Love (undi disini)
 12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
 13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
 14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
 1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Pencalonan Senarai bandar di Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Senarai bandar di Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R3 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia adalah sebuah rencana tanpa sebarang kandungan, atau kandungannya mengandungi sahaja pautan luar, bahagian "lihat juga", rujukan buku, teg kategori, teg templat, pautan interwiki, gambar atau percubaan untuk menghubungi subjek rencana tersebut. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas (Inggeris) untuk piawai maklumat minumum kami untuk rencana pendek. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mestilah tentang subjek-subjek yang layak dan patut memberikan rujukan ke sumber-sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 13:01, 26 Oktober 2017 (UTC)

Pencalonan Senarai bandar di Curaçao untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Jika ini adalah rencana pertama yang anda mencipta, anda mungkin mahu membaca panduan untuk mencipta rencana pertama anda.

Pertimbanglah juga penggunaan Bestari Rencana untuk membantu anda mencipta rencana.

Helo, dan selamat datang ke Wikipedia. Ini adalah sebuah notis untuk memberitahu anda bahawa sebuah teg telah diletakkan pada Senarai bandar di Curaçao yang memohonkan supaya ia dihapuskan dari Wikipedia dengan segera. Ini telah diperbuat di bawah bahagian R3 kriteria untuk penghapusan segera, kerana ia adalah sebuah rencana tanpa sebarang kandungan, atau kandungannya mengandungi sahaja pautan luar, bahagian "lihat juga", rujukan buku, teg kategori, teg templat, pautan interwiki, gambar atau percubaan untuk menghubungi subjek rencana tersebut. Sila lihat Wikipedia:Rencana tunas (Inggeris) untuk piawai maklumat minumum kami untuk rencana pendek. Juga, sila notakan bahawa rencana-rencana mestilah tentang subjek-subjek yang layak dan patut memberikan rujukan ke sumber-sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan kandungannya.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskkannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. Alexander Iskandar (bincang) 13:02, 26 Oktober 2017 (UTC)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 18:19, 29 Mac 2018 (UTC)

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 01:17, 13 April 2018 (UTC)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 00:27, 20 April 2018 (UTC)

Jemputan Bulan Asia Wikipedia[sunting sumber]

Jemputan Bulan Asia Wikipedia
Wikipedia Asian Month 2018 Banner ms.svg

Anda dijemput untuk mengikuti Bulan Asia Wikipedia 2018!

Cipta 4 rencana berkaitan Asia dan menangi poskad khas daripada komuniti Wikimedia dari Asia!

Ahli Wikipedia yang mencipta rencana yang terbanyak akan dianugerahi "Duta Asia Wikipedia" dan mendapat sijil bertandatangan khas!

Daftar sekarang! Peraturan

TofeikuBincang 06:29, 1 November 2018 (UTC)

Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula[sunting sumber]

Sila kemukakan pendapat anda mengenai kewujudan Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula di laman perbincangannya. Kerjasama anda amatlah dialu-alukan. Selamat memajukan Wikipedia! Kacha Permata (bincang) 16:56, 12 November 2018 (UTC)

Alpantuni[sunting sumber]

Hi! Thanks for contributing to the Malay article on LGBT rights in Malaysia. I found en:Alpantuni, which doesn't yet have an article in Malay. If you like, you're welcome to make a Malay version at Alpantuni. You may also base it off of the Indonesian version at id:Alpantuni

WhisperToMe (bincang) 21:03, 16 Mac 2019 (UTC)

Kesalahan istilah[sunting sumber]

Salam BukanTeamBiasa. Mohon jangan bergantung 100% kepada terjemahan oleh mesin penterjemah kerana saya dapati terlalu banyak kesalahan istilah dan ejaan yang berlaku dalam rencana seni bina Melbourne. Sebelum mencipta/menterjemah rencana, sila gunakan kotak pasir terlebih dahulu dan semak bagi mengelakkan apa-apa kesalahan sebelum diterbitkan. Saya pinta anda betulkan perkara-perkara yang sepatutnya di rencana terbabit. Terima kasih.- CyberTroopers bincang/sumbangan 12:55, 12 April 2019 (UTC)

Salam saudara. Sekiranya anda masih melakukan terjemahan besar-besaran tanpa membaiki semula kesalahan-kesalahan akibat terjemahan mesin, saya terpaksa menyekat anda daripada menyunting. Ingat, Wikipedia menekankan kualiti bukan kuantiti. Terima kasih.- CyberTroopers bincang/sumbangan 16:59, 2 Mei 2019 (UTC)

Jemputan Bulan Asia Wikipedia 2019[sunting sumber]

Jemputan Bulan Asia Wikipedia
Wikipedia Asian Month Logo v2 ms.svg
Hai BukanTeamBiasa! Saya, MediaWiki message delivery, salah seorang penganjur pertandingan ini dan saya mengalu-alukan penyertaan anda dalam pertandingan ini. Anda dijemput untuk mengikuti Bulan Asia Wikipedia 2019!

Cipta 4 rencana berkaitan Asia dan menangi poskad khas daripada komuniti Wikimedia dari Asia!

Ahli Wikipedia yang mencipta rencana yang terbanyak akan dianugerahi "Duta Asia Wikipedia" dan mendapat sijil bertandatangan khas!Daftar sekarang! Peraturan

Selamat berjaya! Ikhlas daripada saya, MediaWiki message delivery
-- TofeikuBincang 18:28, 29 Oktober 2019 (UTC+8)

Your uploads[sunting sumber]

Hello again! I have been away from Wikipedia but have now returned. I see that many of the files mentioned in #Files uploaded as PD have been fixed :-) If you can spare some time it would help if you could help check Khas:Senarai_imej/BukanTeamBiasa and add a source/author on all files not uploaded as fair use. --MGA73 (bincang) 16:30, 24 Januari 2020 (UTC)