Pergi ke kandungan

Saham

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Saham (pinjaman Arab: سهم, rumi: sahm, lit.'perkongsian', 'perbahagian'[1]) (juga saham modal) ialah semua syer iaitu apabila pemilikan korporat dibahagikan.[2] Satu bahagian saham mewakili pemilikan pecahan syarikat berbanding dengan jumlah saham. Ini biasanya memberi hak kepada pemegang saham untuk sebahagian kecil daripada pendapatan syarikat, hasil dari pembubaran aset (setelah pelunasan semua tuntutan kekananan seperti hutang bercagar dan tidak bercagar),[3] atau kuasa mengundi, sering membahagikannya sebanding dengan jumlah wang yang telah dilaburkan oleh setiap pemegang saham. Tidak semua saham semestinya sama, kerana kelas saham tertentu dapat dikeluarkan misalnya tanpa hak mengundi, dengan hak suara yang dipertingkatkan, atau dengan keutamaan tertentu untuk menerima keuntungan atau hasil pembubaran sebelum atau sesudah kelas pemegang saham yang lain.

Saham boleh dibeli dan dijual secara persendirian atau di bursa saham, dan urus niaga tersebut biasanya sangat diatur oleh pemerintah untuk mencegah penipuan, melindungi pelabur, dan menguntungkan ekonomi yang lebih besar. Saham disimpan dengan simpanan dalam format elektronik yang juga dikenali sebagai akaun Demat. Apabila saham baru dikeluarkan oleh syarikat, pemilikan dan hak pemegang saham yang ada dicairkan sebagai imbalan wang tunai untuk mengekalkan atau mengembangkan perniagaan. Syarikat juga boleh membeli kembali saham, yang sering kali membolehkan pelabur memperoleh pelaburan awal ditambah keuntungan modal dari kenaikan harga saham berikutnya. Opsyen saham, yang dikeluarkan oleh banyak syarikat sebagai sebahagian daripada pampasan pekerja, tidak mewakili pemilikan, tetapi mewakili hak untuk membeli pemilikan pada waktu yang akan datang dengan harga yang ditentukan. Ini akan menjadi kejutan bagi para pekerja jika pilihan tersebut dilakukan ketika harga pasar lebih tinggi dari harga yang dijanjikan, kerana jika mereka segera menjual saham mereka akan menyimpan perbezaannya (tolak cukai).

Syer[sunting | sunting sumber]

Seseorang yang memiliki peratusan saham mempunyai hak milik syarikat berbanding dengan syer mereka. Syer membentuk saham. Saham syarikat dibahagikan kepada syer, yang jumlahnya dinyatakan pada masa pembentukan perniagaan. Syer tambahan kemudiannya boleh dibenarkan oleh pemegang syer yang ada dan dikeluarkan oleh syarikat. Di beberapa bidang kuasa, setiap syer saham mempunyai nilai tara yang dinyatakan, yang merupakan nilai perakaunan nominal yang digunakan untuk mewakili ekuiti pada kunci kira-kira syarikat. Walau bagaimanapun, di bidang kuasa lain, syer saham boleh dikeluarkan tanpa nilai nominal yang berkaitan.

Syer mewakili sebahagian pemilikan dalam perniagaan. Perniagaan boleh menyatakan pelbagai jenis (atau kelas) syer, masing-masing mempunyai peraturan pemilikan, keistimewaan, atau nilai syer yang berbeza. Pemilikan syer boleh didokumentasikan dengan penerbitan sijil saham. Sijil saham adalah dokumen undang-undang yang menentukan jumlah syer yang dimiliki oleh pemegang syer, dan syer spesifik yang lain, seperti nilai nominal, jika ada, atau kelas syer.[4]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Rujuk سهم di The Arabic Lexicon. Hawramani.
  2. ^ Longman Business English Dictionary
  3. ^ "stock Definition". Investopedia. Dicapai pada 25 February 2012.
  4. ^ "What Is a Stock And The Different Types of Stocks – A Beginners Guide to The Stock Market". Warsoption. Dicapai pada 9 March 2021.