Pergi ke kandungan

Memerang kecil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Memerang kecil
frames
Pengelasan saintifik


Memerang Kecil (bahasa Inggeris: Oriental/Asian Small-clawed Otter) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Aonyx cinerea/Amblonyx cinerea. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Memerang Kecil boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Memerang Kecil adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Memerang Kecil adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Memerang Kecil terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Memerang Kecil berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Memerang Kecil akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Memerang Kecil merupakan haiwan yang dilindungi dan memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]