Musang Linsang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Musang Linsang
frames
Pengelasan saintifik


Musang Linsang (bahasa Inggeris: Banded Linsang) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Prionodon linsang. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Musang Linsang boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Musang Linsang adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Musang Linsang adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Musang Linsang terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Musang Linsang berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Musang Linsang akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Musang Linsang merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-11-11. Dicapai pada 2013-01-10.