Pergi ke kandungan

Musang memerang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Musang memerang
frames
Pengelasan saintifik


Musang Memerang (bahasa Inggeris: "Otter-Civet") ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Musang Memerang merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan. Nama sainsnya Cynogale bennettii. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Musang Memerang boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Musang Memerang adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Musang Memerang adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Musang Memerang terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Musang Memerang berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Musang Memerang akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Rujukan[sunting | sunting sumber]