Online Computer Library Center

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari OCLC)
Jump to navigation Jump to search

Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) ialah "sebuah perkhidmatan dan penyelidikan perpustakaan berlandaskan keahlian dan tidak mencari untung yang bertumpu kepada matlamat awam bagi meningkatkan pencapaian maklumat dunia dan mengurangkan kos maklumat".[1] Ditubuhkan pada tahun 1967 sebagai Ohio College Library Center, OCLC dan perpustakaan-perpustakaan yang menjadi ahlinya secara bekerjasama membuat dan menyelenggara WorldCat, katalog dalam talian yang dapat dicapai orang awam yang terbesar di dunia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dengan nama asal Ohio College Library Center (Pusat Perpustakaan Maktab Ohio), OCLC bermula pada tahun 1967 melalui kolaborasi para presiden universiti-universiti Ohio, naib-naib presiden, dan pengarah perpustakaan yang mahu mewujudkan rangkaian komputer kerjasama buat perpustakaan-perpustakaan Ohio. Kumpulan ini pertama kalinya bertemu pada 5 Julai 1967 di kampus Ohio State University untuk menandatangani fasal-fasal perbadanan bagi organisasi bukan untung itu. [2] Kumpulan itu menggaji Frederick G. Kilgour, bekas pustakawan di perpustakaan perubatan Universiti Yale bagi mereka bentuk sistem katalog yang dikongsi.[3] Kilgour berniat menggabungkan komputer, sistem penyimpan dan pencari yang paling canggih pada masa itu, dengan sistem penyimpanan dan pencari tertua, iaitu perpustakaan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "About OCLC". OCLC. Dicapai March 18, 2010. 
  2. ^ "In the beginning". Dicapai 28 August 2012. 
  3. ^ Intner, Sheila (2007). [http://0-search.proquest.com.oswald.clark.edu/docview/195010938? accountid=1157 "The Passing of an Era"] Check |url= value (bantuan). Technicalities. 27 (2): 1, 13–14. Dicapai 28 August 2012.  Parameter |month= tidak diketahui diabaikan (bantuan); line feed character dalam |url= di kedudukan 65 (bantuan)

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.