Ortodontik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pakar ortodontik
Pekerjaan
Sektor kegiatan
Penerangan
Pendikan yang diperlukan
Ijazah pergigian, latihan kepakaran
Bidang pekerjaan
Doktor persendirian, hospital
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Ortodontik [a] [b] adalah kepakaran dalam pergigian yang berkaitan dengan diagnosis, pencegahan dan pembetulan gigi dan rahang yang berada dalam keadaan malposisi. Kepakaran ini juga boleh memberi tumpuan kepada mengubahsuai pertumbuhan muka, yang dikenali sebagai ortopedik dentofasial .

Penjajaran tidak normal gigi dan rahang adalah biasa, hampir 30% daripada populasi mempunyai maloklusi yang cukup teruk untuk mendapat manfaat daripada rawatan ortodontik.[2] Rawatan boleh mengambil masa sehingga beberapa bulan hingga beberapa tahun, melibatkan penggunaan pendakap pergigian dan peralatan lain untuk perlahan-lahan memindahkan gigi dan rahang sekitar. Sekiranya maloklusi sangat teruk, pembedahan rahang boleh digunakan. Rawatan biasanya dimulakan sebelum seseorang mencapai usia dewasa kerana tulang lebih mudah dipindahkan ketika usia kanak-kanak.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Orthodontik sebagai sains moden bermula pada pertengahan tahun 1800-an.[3] Penyumbang yang berpengaruh dalam bidang ini termasuk Norman William Kingsley (1829-1913) dan Edward Angle [4] (1855-1930). Angle mencipta sistem ringkas pertama untuk mengklasifikasikan maloklusi, sistem yang masih digunakan hari ini.

Sehingga pertengahan tahun 1970-an, pendakap dibuat dengan membungkus logam di sekitar setiap gigi. Dengan kemajuan dalam pelekat ia menjadi tidak mustahil untuk melekatkan pendakap logam pada gigi.

Kaedah[sunting | sunting sumber]

Pengembang Fungsi Rahang Atas dan Bawah

Rawatan yang tipikal untuk gigi yang berada dalam keadaan tidak tersusun (maloklusi) mengambil masa 1 hingga 3 tahun untuk diselesaikan, dengan pendakap gigi diubah sedikit setiap 4 hingga 10 minggu oleh pakar ortodontik.[5] Terdapat banyak kaedah untuk menyesuaikan maloklusi. Bagi pesakit yang semakin meningkat usia, terdapat lebih banyak pilihan untuk merawat percanggahan rangka, sama ada mempromosikan atau menyekat pertumbuhan menggunakan peralatan fungsional, alat kepala tarikan ortodontik (headgear ortodontik) atau topeng muka tarikan terbalik (reverse pull facemask). Kebanyakan kerja ortodontik bermula semasa peringkat pergigian kekal awal sebelum pertumbuhan rangka selesai. Sekiranya pertumbuhan rangka telah selesai, pembedahan rahang boleh menjadi pilihan. Kadang-kadang gigi diekstrak untuk membantu rawatan rawatan ortodontik (gigi diekstrak kira-kira separuh daripada semua kes, yang paling biasa premolar ). [6]

Terapi ortodontik boleh merangkumi penggunaan peralatan tetap atau boleh tanggal. Majoriti terapi ortodontik menggunakan peralatan yang dipasang di tempatnya,[7] misalnya dengan pendakap yang terikat pada gigi dengan pelekat. Peralatan tetap boleh mempunyai kawalan mekanik yang lebih besar terhadap gigi dan hasil rawatan lebih tinggi dengan penggunaan peralatan tetap.

Alatan tetap digunakan sebagai contoh untuk memutar gigi yang tidak sesuai dengan bentuk lengkung gigi yang lain, untuk memindahkan pelbagai gigi ke tempat yang berbeza, untuk mengubah sudut gigi, atau mengubah kedudukan akar gigi. Ia tidak disyorkan jika pesakit mempunyai kebersihan mulut yang lemah (seperti yang boleh mengakibatkan dekalsifikasi, pereputan gigi, dan masalah lain), jika pesakit tidak bermotivasi (sebagai rawatan berlangsung beberapa bulan dan komitmen untuk kebersihan mulut diperlukan), atau jika malokslusi adalah sederhana.

Pendakap[sunting | sunting sumber]

Pendakap gigi.

Pendakap gigi biasanya dipasang di bahagian depan gigi, tetapi juga boleh diletakkan di sisi menghadap lidah (dipanggil pendakap lingual ). Kurungan yang terbuat dari keluli tahan karat atau porselin terikat ke pusat gigi menggunakan pelekat. Wayar diletakkan dalam slot dalam pendakap yang membolehkan pergerakan terkawal dalam ketiga-tiga dimensi.

Selain wayar, daya boleh digunakan menggunakan jalur elastik, dan spring boleh digunakan untuk menolak gigi atau menutup jurang. Beberapa gigi boleh diikat bersama-sama dengan ligatur dan pelbagai jenis cangkuk boleh diletakkan untuk membolehkan menyambungkan jalur elastik.[8]

Jajar penjana adalah alternatif kepada pendakap, tetapi bukti tidak mencukupi untuk menentukan keberkesanannya.[9]

Headgear[sunting | sunting sumber]

Headgear boleh digunakan untuk merawat masalah gigitan yang lebih teruk seperti mengatasi overbit dan underbit. [10]

Perkembangan Palatal[sunting | sunting sumber]

Pengembangan Palatal boleh dicapai menggunakan peralatan tetap atau boleh tanggal.[11]

Pembedahan rahang[sunting | sunting sumber]

Pembedahan rahang mungkin diperlukan untuk membetulkan maloklusi teruk. Tulang patah semasa pembedahan dan stabil dengan titanium (atau bioresorbable ) dan skru untuk membolehkan penyembuhan berlaku [12] Selepas pembedahan, rawatan ortodontik biasa dilakukan untuk memindahkan keadaan kepada kedudukan akhir mereka.[13]

Selepas rawatan[sunting | sunting sumber]

Selepas rawatan ortodontik selesai, terdapat kecenderungan untuk gigi kepada asalnya, atau berulang, kembali ke kedudukan pra-rawatan mereka. Lebih 50% pesakit mempunyai beberapa pengembalian kepada keadaan pra-rawatan dalam tempoh 10 tahun selepas rawatan. Untuk mencegah berulang, majoriti pesakit akan ditawarkan rawatan penahan (retainer) setelah rawatan selesai, dan akan mendapat manfaat daripada memakai retainer mereka. Retainer boleh sama ada tetap atau boleh tanggal. Pesakit yang boleh ditanggalkan akan dipakai untuk tempoh masa yang berlainan bergantung kepada keperluan pesakit untuk menstabilkan gigi.[14] Retainers tetap adalah wayar mudah dipasang pada bahagian lidah menghadap gigi kacip menggunakan pelekat gigi dan boleh menjadi sangat berguna untuk mengelakkan putaran gigi kacip. Lain-lain penahan tetap boleh termasuk pendakap labial atau lingual, dengan pendakap yang ditetapkan pada gigi.[15]

Latihan[sunting | sunting sumber]

Terdapat beberapa bidang kepakaran dalam pergigian, tetapi keistimewaan ortodontik adalah yang pertama diiktiraf dalam pergigian.[16] Khususnya, Persatuan Pergigian Amerika mengiktiraf ortodontik sebagai kepakaran pada tahun 1950-an. Setiap negara mempunyai sistem mereka sendiri untuk latihan dan pendaftaran pakar ortodontik.

Kanada[sunting | sunting sumber]

Di Kanada, individu perlu mendapatkan ijazah pergigian, seperti Doktor Pembedahan Pergigian (DDS) atau Doktor Pergigian Perubatan (DMD), diperlukan sebelum diterima oleh sebuah sekolah untuk latihan ortodontik.[17] Pada masa ini, terdapat 10 buah sekolah di negara ini yang menawarkan keistimewaan ortodontik. Calon harus menghubungi sekolah individu secara langsung untuk mendapatkan prasyarat yang paling baru sebelum kemasukan. Persatuan Pergigian Kanada mengharapkan ahli ortodonti untuk melengkapkan sekurang-kurangnya dua tahun selepas doktor, latihan khusus dalam ortodontik dalam program terakreditasi, selepas menamatkan pengajian dari ijazah pergigian mereka.

Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Sama seperti Kanada, terdapat beberapa kolej dan universiti di Amerika Syarikat yang menawarkan program ortodontik. Setiap sekolah mempunyai proses pendaftaran yang berbeza, tetapi setiap pemohon dikehendaki lulus dengan DDS atau DMD dari sekolah pergigian yang diakreditasi.[18][19] Kemasukan ke program ortodontik terakreditasi sangat kompetitif, dan bermula dengan lulus peperiksaan pelesenan negara atau negara.[20]

Program ini secara amnya berlangsung selama dua hingga tiga tahun, dan pada akhir tahun, siswazah akan melengkapkan ujian penulisan American Board of Orthodontics (ABO). Peperiksaan ini juga dipecahkan kepada dua komponen: peperiksaan bertulis dan peperiksaan klinikal. Peperiksaan bertulis adalah peperiksaan menyeluruh yang menguji pengetahuan pemohon tentang asas sains dan konsep klinikal. Peperiksaan klinikal, bagaimanapun, terdiri daripada Lembaga Peperiksaan Lisan Kes (BCOE), Peperiksaan Laporan Kes (CRE), dan Peperiksaan Lisan Laporan Kes (CROE). Sebaik sahaja diperakui, perakuan mesti diperbaharui setiap sepuluh tahun. Program ortodontik boleh menganugerahkan Ijazah Sarjana Sains, ijazah Doktor Sains, atau ijazah Doktor Falsafah bergantung kepada keperluan sekolah dan individu.[21]

Bangladesh[sunting | sunting sumber]

Kolej Pergigian Dhaka di Bangladesh adalah salah satu daripada banyak sekolah yang diiktiraf oleh Majlis Perubatan dan Pergigian Bangladesh (BM & DC) yang menawarkan kursus ortodontik selepas tamat pengajian.[22][23] Sebelum memohon kepada mana-mana kursus latihan pasca-ijazah, pemohon mestilah menyelesaikan peperiksaan Ijazah Sarjana Muda Pergigian Gigi (BDS) dari mana-mana kolej pergigian. Selepas permohonan, pemohon mesti mengambil ujian kemasukan yang diadakan oleh kolej tertentu. Apabila berjaya, calon terpilih menjalani latihan selama enam bulan.

United Kingdom[sunting | sunting sumber]

Di seluruh United Kingdom terdapat beberapa jawatan Pendaftar Latihan Khas Ortodontik yang ada.[24] Program ini adalah sepenuh masa selama tiga tahun, dan setelah selesai, pelatih lulus dengan gelar di peringkat Sarjana atau Kedoktoran. Latihan boleh berlaku di dalam jabatan hospital yang dikaitkan dengan sekolah pergigian yang diiktiraf. Mendapatkan Sijil Penyelesaian Latihan Khusus (CCST) membolehkan pakar ortodontik didaftarkan di bawah Majlis Pergigian Am (GDC). Pakar ortodontik boleh memberi penjagaan dalam lingkungan penjagaan utama, tetapi untuk bekerja di hospital sebagai perunding ortodontik, latihan peringkat lebih tinggi diperlukan sebagai pelatih pasca CCST. Untuk bekerja dalam suasana universiti, sebagai perunding akademik, melengkapkan penyelidikan ke arah mendapatkan PhD juga diperlukan.

Pakistan[sunting | sunting sumber]

Di Pakistan, untuk mendaftar sebagai pelajar atau pemastautin dalam kursus ortodontik pasca siswazah yang diluluskan oleh majlis perubatan dan pergigian Pakistan, doktor gigi mesti lulus dengan Ijazah Sarjana Muda Pembedahan Pergigian (BDS) atau ijazah yang setara. Majlis Perubatan & Pergigian Pakistan (PMDC) mempunyai program yang diiktiraf dalam ortodontik sebagai ortodontik Master dalam Perubatan Pembedahan Pergigian (MDS) dan ortodontik FCPS sebagai 4 tahun program sarjana pascasiswazah, yang kemudiannya dikendalikan oleh CPSP Pakistan.     [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (December 2016)">rujukan diperlukan</span> ]

Australia[sunting | sunting sumber]

Di Australia, untuk mendapatkan ijazah universiti sepenuh masa selama tiga tahun di ortodontik, anda perlu menjadi doktor gigi yang berkelayakan (melengkapkan ijazah pergigian umum berdaftar AHPRA) dengan pengalaman klinikal minimum 2 tahun. Terdapat beberapa universiti di Australia yang menawarkan program ortodontik: Universiti Adelaide, Universiti Melbourne, Universiti Sydney, Universiti Queensland, Universiti Australia Barat, Universiti Otago .[25] Kursus Ortodontik diakreditasi oleh Majlis Pergigian Australia dan disemak oleh Persatuan Orthodontik Australia (ASO). Calon pemohon harus mendapatkan maklumat dari institusi yang berkenaan sebelum memohon kemasukan.[26] Selepas melengkapkan ijazah dalam bidang ortodontik, pakar dikehendaki berdaftar dengan Agensi Peraturan Pengamal Praktikal Australia (AHPRA) untuk latihan.[27][28]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Dahulunya dirujuk sebagai orthodontia
 2. ^ "Ortodontik" berasal dari Yunani orthos ("betul", "lurus") dan -odont ("gigi").[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Definition of orthodontics | Dictionary.com". www.dictionary.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-08-28.
 2. ^ Borzabadi-Farahani, Ali (2011). "An Overview of Selected Orthodontic Treatment Need Indices". Dalam Naretto, Silvano (penyunting). Principles in Contemporary Orthodontics. In Tech. m/s. 215–236. doi:10.5772/19735. ISBN 978-953-307-687-4.
 3. ^ "A Brief History of Orthodontic Braces – ArchWired". www.archwired.com.[sumber terbitan sendiri]
 4. ^ Peck, Sheldon (Nov 2009). "A biographical portrait of Edward Hartley Angle, the first specialist in orthodontics, part 1". Angle Orthod. United States. 79 (6): 1021–7. doi:10.2319/021009-93.1. ISSN 0003-3219. PMID 19852589.
 5. ^ Fleming, Padhraig S; Pandis, Nikolaos; Johal, Ama; El-Angbawi, Ahmed; Fedorowicz, Zbys (2013-06-06), The Cochrane Collaboration (penyunting), "Adjunctive surgical procedures for accelerating tooth movement in patients undergoing orthodontic treatment", Cochrane Database of Systematic Reviews (dalam bahasa Inggeris), John Wiley & Sons, Ltd, doi:10.1002/14651858.cd010572, dicapai pada 2019-08-26
 6. ^ Capelli Júnior, Jonas; Fernandes, Luciana Q. P.; Dardengo, Camila de S.; Capelli Júnior, Jonas; Fernandes, Luciana Q. P.; Dardengo, Camila de S. (February 2016). "Frequency of orthodontic extraction". Dental Press Journal of Orthodontics (dalam bahasa Inggeris). 21 (1): 54–59. doi:10.1590/2177-6709.21.1.054-059.oar. ISSN 2176-9451. PMC 4816586. PMID 27007762.
 7. ^ "Child Dental Health Survey 2013, England, Wales and Northern Ireland". digital.nhs.uk (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2018-03-08.
 8. ^ Mitchell, Laura (2013). An Introduction to Orthodontics. Oxford Medical Publications. m/s. 220–233.
 9. ^ Rossini, G.; Parrini, S.; Castroflorio, T.; Deregibus, A.; Debernardi, CL. (Nov 2014). "Efficacy of clear aligners in controlling orthodontic tooth movement: A systematic review". Angle Orthod. 85 (5): 881–9. doi:10.2319/061614-436.1. PMID 25412265. The quality level of the studies was not sufficient to draw any evidence-based conclusions.
 10. ^ "Orthodontic treatment for deep bite and retroclined upper front teeth in children - Millett, DT - 2017 | Cochrane Library".
 11. ^ "
 12. ^ Fedorowicz, Z; Nasser, M; Newton, Jt; Oliver, Rj (2006-10-18), The Cochrane Collaboration (penyunting), "Resorbable versus titanium plates for orthognathic surgery", Cochrane Database of Systematic Reviews (dalam bahasa Inggeris), John Wiley & Sons, Ltd, doi:10.1002/14651858.cd006204, dicapai pada 2019-08-27
 13. ^ "British Orthodontic Society > Public & Patients > Your Jaw Surgery". www.bos.org.uk. Dicapai pada 2019-08-28.
 14. ^ Littlewood, Sj; Millett, Dt; Doubleday, B; Bearn, Dr (2000-05-24), The Cochrane Collaboration (penyunting), "Retention procedures for stabilising tooth position after treatment with orthodontic braces", The Cochrane Database of Systematic Reviews (dalam bahasa Inggeris), John Wiley & Sons, Ltd, doi:10.1002/14651858.cd002283, dicapai pada 2019-08-28
 15. ^ Littlewood, Sj; Millett, Dt; Doubleday, B; Bearn, Dr (2000-05-24), The Cochrane Collaboration (penyunting), "Retention procedures for stabilising tooth position after treatment with orthodontic braces", The Cochrane Database of Systematic Reviews (dalam bahasa Inggeris), John Wiley & Sons, Ltd, doi:10.1002/14651858.cd002283, dicapai pada 2019-08-27
 16. ^ Christensen, Gordon J (March 2002). "Orthodontics and the general practitioner". The Journal of the American Dental Association. 133 (3): 369–371. doi:10.14219/jada.archive.2002.0178. PMID 11934193.
 17. ^ "FAQ: I Want To Be An Orthodontist - Canadian Association of Orthodontists". Canadian Association of Orthodontists. Dicapai pada 26 October 2017.
 18. ^ "RCDC - Eligibility". The Royal College of Dentists of Canada. Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-10-29. Dicapai pada 26 October 2017.
 19. ^ "Accredited Orthodontic Programs - AAO Members". www.aaoinfo.org.
 20. ^ "About Board Certification". American Board of Orthodontists. Dicapai pada 26 October 2017.
 21. ^ "Accredited Orthodontic Programs | AAO Members". American Association of Orthodontists. Dicapai pada 26 October 2017.
 22. ^ "Dhaka Dental College". Dhaka Dental College. Dicapai pada October 28, 2017.
 23. ^ "List of recognized medical and dental colleges". Bangladesh Medical & Dental Council (BM&DC). Dicapai pada October 28, 2017.
 24. ^ https://www.bos.org.uk/Portals/0/Public/docs/Careers/guidelines-on-orthodontic-specialty-training.pdf "Orthodontic Specialty Training in the UK" (PDF). British Orthodontic Society. British Orthodontic Society. Retrieved 28 October 2017.
 25. ^ "How to become an orthodontist". Orthodontics Australia.
 26. ^ "Studying orthodontics". Australian Society of Orthodontists.
 27. ^ "Specialties and Specialty Fields". Australian Health Practitioners Regulation Agency.
 28. ^ "Medical Specialties and Specialty Fields". Medical Board of Australia.