Panasea

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Panasea /pænəˈsə/, dinamakan sempena dewi Yunani ubat universal Panacea, ialah sebarang bentuk penawar sepatutnya yang didakwa menyembuhkan segala penyakit dan memanjangkan jangka hayat selama-lamanya. Ia pada masa lalu dicari oleh ahli alkimia sebagai sambungan kepada ragi kehidupan dan batu ahli falsafah, bahan mitos yang membolehkan transmutasi logam biasa menjadi emas.

Orang Cahuilla di rantau Gurun Colorado di California menggunakan sap merah pokok gajah (Bursera microphylla) sebagai ubat penawar.[1]

Nama ginseng genus Latin adalah Panax, (atau "panacea") yang membayangkan pemahaman Linnean bahawa ginseng digunakan secara meluas dalam perubatan Cina tradisional sebagai ubat-ubatan.

Panacea (atau panaceum) juga merupakan istilah sastera untuk mewakili sebarang penyelesaian untuk menyelesaikan semua masalah yang berkaitan dengan isu tertentu. Terma ubat ini juga digunakan dengan cara yang negatif untuk menggambarkan kegunaan yang berlebihan untuk menyelesaikan pelbagai masalah terutama dalam bidang perubatan.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Bean, Lowell John and Katherine Siva Saubel, 1972, Temalpakh (From the Earth); Cahuilla Indian Knowledge and Usage of Plants, Banning, CA. Malki Museum Press, page 48. http://naeb.brit.org/uses/search/filtered/?string=Panacea&tribe=24&use_category=1.
  2. ^ "HONEY, MUD, MAGGOTS AND OTHER MEDICAL MARVELS". msu.edu.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]