Pseudosains

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pseudosains merupakan sesuatu ilmu, kaedah, kepercayaan atau amalan yang menganggap diri sebagai saintifik, atau digambarkan sebagai bidang sains, tetapi tidak mengikut kaedah saintifik dalam cara pengajiannya.

Istilah pseudosains ini (pseudoscience) berasal dari perkataan Greek pseudo- (palsu atau berpura-pura) dan perkataan Latin scientia (pengetahuan). Penggunaan pertama istilah ini yang direkodkan ialah oleh ahli fisiologi Perancis François Magendie pada 1843.

Perkataan ini mempunyai erti negatif, kerana ia digunakan untuk melabel sesuatu subjek sebagai sains yang tidak tepat atau mengelirukan. Label ini bagaimanapun ditolak oleh pengamal bidang ini.

Mengenal pasti pseudosains[sunting | sunting sumber]

Sesuatu bidang, kebiasaan atau ilmu noleh dikelaskan sebagai pseudosains jika

  1. Bidang itu disampaikan melalui norma sains biasa yang diterima,
  2. Tetapi tidak memenuhi norma tersebut, dan tidak menggunakan kaedah saintifik dengan betul.

Sesuatu bidang boleh dilabelkan pseudosains atas sebab-sebab yang berbeza. Popper menganggap astrologi sebagai pseudosains kerana ahli astrologi menyampaikan fahaman mereka dengan tidak jelas supaya mereka tidak boleh dinafikan,; manakala Thagard menganggap astrologi sebagai pseudosains kerana pengamal astrologi tidak mengembangkan teori astrologi, menilai teori dari segi hubungan dengan bidang lain secara kritis, dan hanya menerima bukti yang selari dengan teori mereka. Thagard juga menyatakan bahawa pseudosains menumpu kepada kelihatan dan bukannya hubungan sebab-kesan.