Pasport Britain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pasport biometrik UK, digunakan sejak 2006. Rupa pasport hampir sama dengan pasport sebelumnya yang dikeluarkan sejak 1997.

Pasport Britain dikeluarkan kepada orang yang memegang mana-mana dari pelbagai bentuk kewarganegaraan Britain, dan digunakan sebagai bukti kewarganegaraan pemegang dan status imigresen dalam United Kingdom atau negara atau wilayah yang mengeluarkannya.

Pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Fail:British-passport.jpg
Bahagian dalam kulit hadapan dan muka pertama sebuah pasport bukan-biometrik British (versi 1988-1999)

Di United Kingdom, pasport British (United Kingdom dari Great Britain dan Ireland Utara) diisu oleh Perkhidmatan Pengenalan dan Pasport. Di Kepulauan Channel atau Isle of Man, pasport British diisu oleh Leftenan-Gabenor. Bagaimanapun penduduk Kepulauan Channel dan Isle of Man, dianggap sebagai warga British, tetapi bukannya warga EU. Ini kerana Kepulauan Channel dan Isle of Man adalah berasingan bukannya sebahagian dari UK.

Di Wilayah Luar Negeri British, pasport British dikeluarkan oleh gabenor. Dalam negara asing (termasuk Komanwel), pasport Britain dikeluarkan oleh Seksyen Pasport sebuah konsulat, kedutaan, atau Kedutaan Besar Britain. Sejak 2009 sesetengah kedutaan Britain tidak sendiri mengeluarkan pasport penuh (walaupun secara cepat mempunyai pasport kecemasan pengesahan terhad dikeluarkan untuk pengembaraan satu hala ke UK), dan permohonan harus dikirimkan oleh pemohon ke sebuah negara lain; permohonan dari Chile, contohnya, harus dikirimkan ke Pusat khidmat Pasport UK untuk Amerika dan Caribbean, Washington DC, Amerika Syarikat. FCO berkata: "Dalam laporan 2006 mereka pada perkhidmatan konsulat, Pejabat Audit Negara mencadangkan pengelauran pasport terhad pada lokasi lebih kurang untuk menambahkan kawalan dan mengurangkan expenditure".[1] Pengeluaran buku pasport dihadkan di UK bermula pada tahun 2010.

Setakat 2010 pemegang bentuk berikut kewarganegaraan British dapat memohon untuk sebuah pasport Britain:

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Dalam berita[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Rujukan dalam talian[sunting | sunting sumber]