Pasport

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Fail:British-passport.jpg
Halaman tajuk pasport Kesatuan Eropah mempunyai nama Kesatuan Eropah, diikuti oleh nama negara ahli yang mengeluarkannya, dalam bahasa rasmi kesemua negara Kesatuan Eropah.

Pasport ialah dokumen perjalanan yang dikeluarkan oleh sebuah kerajaan negara yang biasanya mengenal pasti pemegangnya sebagai warganegara negara yang mengeluarkan dokumen itu, dan meminta agar pemegang dibenarkan masuk dan melalui negara-negara lain.

Pasport-pasport dikaitkan dengan hak perlindungan undang-undang di luar negeri, dan hak untuk kembali ke negara kewarganegaraan sendiri. Pasport-pasport biasanya mengandungi gambar foto, tandatangan, tarikh kelahiran, kewarganegaraan, dan kekadangnya cara-cara yang lain untuk mengecam identiti seseorang. Banyak negara adalah dalam proses untuk mengembangkan ciri-ciri biometri dalam pasport mereka supaya dapat mengesahkan dengan lebih pasti bahawa orang yang menyerahkan pasport adalah pemegang yang sah.

Sejarah pasport Malaysia[sunting | sunting sumber]

Immigration Ordinance 1952 merupakan undang-undang utama imigresen menggantikan undang-undang yang digubal pada waktu darurat. Tujuan undang-undang ini adalah untuk mengadakan kawalan ke atas kemasukan semua Warganegara British, rakyat di bawah naungan British dan "Alien" ke Persekutuan Tanah Melayu dan juga berkuatkuasa di Singapura, di bawah pentadbiran Kementerian Luar Negeri. Jabatan Imigresen Mengeluarkan paspot di mana pejabat pengeluarannya bertempat di Singapura, Pulau Pinang, pejabat-pejabat Residen-residen dan Penasihat Inggeris.

Selepas kemerdekaan, The Immigration Ordinance 1959, The Immigration Regulations 1959 dan The Passport Ordinance 1960 telah digubal bagi menggantikan The Immigration Ordinance 1952, The Passport Ordinance 1949 dan The Passport Regulations 1949. Undang-undang ini memperuntukkan lebih kuasa untuk mengawal kemasukan orang asing dan pelawat ke Persekutuan Tanah Melayu. Kerajaan Malaysia mula buat pasport pada tahun 1960/1961. Pasport rakyat Malaysia mengandungi maklumat tentang agama dan bangsa. Pasport rakyat Eropah tidak mengandungi maklumat tentang agama dan bangsa kerana dianggap boleh mendorong kearah diskriminasi.

Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 memperluaskan keperluan imigresen ke Sabah dan Sarawak. The Immigration (Transitional Provisions) Act 1963 digubal bagi memelihara kepentingan negeri-negeri tersebut. Selain daripada melaksanakan kawalan kemasukan bukan warganegara, pihak imigresen di Sabah dan Sarawak juga mengawal kemasukan warganegara dari Semenanjung. [1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]