Pemanah berkuda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Pemanah berkuda merupakan tentera berkuda yang dilengkapi dengan busur. Oleh kerana menggunakan busur memerlukan penunggang untuk melepaskan kedua belah tangan dari tali kakang, pemanag berkuda memerlukan kemahiran menunggang yang tinggi. Pemanah berkuda juga dikaitkan dengan kaum nomad di padang rumput steppe. Mereka yang diketahui pernah menggunakan pemanah berkuda termasuk Scythians, Sarmatians, Parthians, Hun dan Mongol. Di Jepun pemanah berkuda dikenali sebagai Yabusame.

Menarik busur memerlukan pemanah untuk mengimbangi berat dibelakang bowarm contohnya berdiri kaku. Panah bagaimanapun mempunyai kuasa membunuh yang rendah, dan tidak berguna dalampertempuran jarakdekat. Dengan itu pemanah berjalan kaki amat lemah, terutamanya berbanding musuh berperisai. Pemanah berkuda, dengan berat mereka berada dibelakang kuda mampu menarik busur dan melepaskan anak panah ketika bergerak. Taktik masyhur adalah panahan Parthian, berpaling dari musuh dan terus-menerus memanah (sebab ini, istilah parthian arrow membawa maksud kenyataan menghina ketika berpisah).

Senjata pilihan tentera pemanah berkuda merupakan panah mengeleding (recurve bow), kerana ia cukup kecil untuk digunakan dari atas kuda dan masih mampu mengekalkan jarak dan kuasa menembusi yang mencukupi. Bahaya tunggal kepada pemanah berkuda adalah panah, dan mereka mampu bergerak jauh dari jarak pemanah selepas setiap serangan. Mereka tidak memerlukan perisai dan boleh menunggang kuda ringan seperti kuda muda (ponies). Ini menjadikan mereka murah untuk dilengkapkan dan meningkatkan lagi pergerakan strategik.

Kekurangan pemanah berkuda adalah pergerakan kuda mengganggu ketepatan pemanah. Dengan ciptaan pelana, pemanah berkuda akan berdiri dipelana untuk menyerap pergerakan kuda. Satu kaedah lain untuk membantu panahan tepat adalah dengan memanah ketika antara langkah kuda.

Pemanah berkuda memainkan peranan penting dalam pertempuran Carrhae dan Liegnitz. Dalam kedua kes, pemanah berkuda memenangi pertempuran kerana musuh mereka bergantung kepada pertempuran berhadapan. Pemanah berkuda menjadi lapuk akibat kemajuan senjata api moden.

Lihat juga: