Pemberontakan Albania 1910

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pemberontakan Albania 1910

Gambaran pemberontakan oleh The Illustrated Tribune, Ogos 1910
TarikhMei – 24 Julai 1910
Lokasi
Keputusan Pemberontakan ditumpaskan
Pihak yang terlibat
Pemberontakan rakyat Albania Empayar Uthmaniyyah
Komandan dan pemimpin
Isa Boletini
Idriz Seferi
Shefqet Turgut Pasha
Mehmet Shefqet Pasha
Kekuatan
55,000 sehingga 50,000

Pemberontakan Albania 1910 (dikenali juga sebagai Kryengritja e vitit 1910, atau Rusuhan 1910, dalam sejarah Albania) adalah satu reaksi akan polisi pemusatan baharu yang diperkenalkan oleh kerajaan Turki Muda Uthmaniyyah di Albania.[1] Ia merupakan kejadian pertama dalam siri-siri rusuhan besar di Albania. Pemberontak disokong oleh kerajaan beraja Serbia.[2] Cukai baharu dikenakan pada bulan-bulan awal tahun 1910 mengakibatkan aktiviti oleh Isa Boletini untuk menyakinkan para pemimpin Albania yang mana telah terlibat dalam rusuhan pada tahun 1909 untuk cuba mencetuskan satu rusuhan baharu menentang empayar Uthmaniyah. Serangan oleh pihak Albania ke atas Uthmaniyah di Priştine (kini Pristina) dan Ferizovik (kini Ferizaj), pembunuhan komander Uthmaniyah di İpek (kini Peć), dan halangan oleh pihak pemberontak di landasan keretapi ke Skopje di Genting Kaçanik mengakibatkan kerajaan Uthmaniyah mengistiharkan undang-undang tentera di kawasan ini.

Selepas dua minggu pertempuran sengit, tentera Albania berundur ke wilayah Drenica, di mana Uthmaniyah berjaya mengambil alih bandar Prizren dan Yakova (kini Gjakova). Uthmaniyah menawan semula İpek pada 1 Jun 1910 dan dua bulan kemudian mereka memasuki Shkodër. Tindak balas ke atas penduduk Albania termasuk beberapa perbicaraan mahkamah tentera, dan pembakaran kampung-kampung dan harta benda. Banyak sekolah dan penerbitan ditutup, dan pencetakan d publications in the Albanian alphabet, which had been approved two years earlier, in the Congress of Manastir, were declared illegal. Journalists and publishers were fined or sentenced to death.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Akçam 2004, halaman 129
  2. ^ John R. Lampe (28 March 2000). Yugoslavia as History: Twice There Was a Country. Cambridge University Press. m/s. 92. ISBN 978-0-521-77401-7. Dicapai pada 22 July 2013. By 1910, an armed Albanian revolt was spreading from Pristina, ironically supported by aid of Serbia.

Sumber[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]