Pengepungan Orléans

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Pengepungan Orléans atau Pertempuran Orléans (12 Oktober 14288 Mei 1429) adalah kemenangan Perancis yang pertama bagi Jeanne d'Arc pada masa Perang Seratus Tahun dan merupakan titik balik dalam perang antara Perancis dan Inggeris tersebut.

Setelah kematian Henry V dari England, yang telah naik takhta sebagai penguasa Perancis, putera Henry yang masih bayi, Henry VI dari England, dinamakan sebagai Raja Perancis. Charles VII dari Perancis, putra raja Perancis sebelumnya, Charles VI, sangat lemah dan tidak berbuat apapun untuk mendakwa haknya hingga Jeanne d'Arc, seorang gadis berusia 17 tahun yang mendakwa telah mendengar suara Tuhan, membujuknya untuk mengambil langkah.

Kemenangan Perancis ini di Orléans adalah sebuah titik balik yang penting untuk pihak Perancis kerana hal ini menyemangati para pendukung Charles VII. Setelah Orléans, Charles diangkat menjadi raja di Reims, dan Perancis memperoleh kemenangan di Paris dan Patay. Jeanne d'Arc ditangkap oleh orang-orang dari Bourgogne, dan diserahkan kepada pihak Inggeris, yang menyatakan dia tidak bersalah atas tuduhan penggunaan ilmu sihir namun bersalah atas tuduhan melawan Gereja Katolik Rom dan mengeksekusinya.