Peniskalaan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Peniskalaan, pemujaradan, pengabstrakan, atau abstraksi dalam erti utamanya ialah proses konsep yang dalamnya peraturan-peraturan dan konsep-konsep umum diturunkan daripada penggunaan dan pengelasan contoh-contoh spesifik, penanda harfiah ("benar" atau "konkrit"), prinsip-prinsip pertama, atau kaedah-kaedah lain. "Peniskalaan" ialah hasil daripada proses ini—konsep yang bertindak sebagai kata nama superkategori untuk semua konsep subordinat, dan menghubungkan mana-mana konsep berkaitan sebagai kelompok, bidang, atau kategori.[1]

Peniskalaan konsep boleh dibentuk dengan penapisan kandungan maklumat bagi suatu konsep atau fenomena boleh cerap, hanya memilih aspek-aspek yang relevan untuk tujuan tertentu. Contohnya, peniskalaan bola sepak kulit kepada idea lebih am, bola, hanya memilih maklumat pada atribut dan tingkah laku bola am, menghapuskan ciri-ciri lain pada boleh tertentu itu.[1] Dalam pembezaan jenis–token, satu jenis (contohnya, 'bola') adalah lebih niskala daripada token-tokennya (contohnya, 'bola sepak kulit itu').

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Suzanne K. Langer (1953), Feeling and Form: a theory of art developed from Philosophy in a New Key hlm. 90: "Sculptural form is a powerful abstraction from actual objects and the three-dimensional space which we construe ... through touch and sight."

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Topik kecerdasan manusia