Perbincangan:Laman Utama/Arkib2

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Arkib Ini ialah arkib untuk perbincangan terdahulu. Jangan sunting laman ini.
Jika anda hendak membangkitkan semula topik yang lama, anda boleh mengemukakannya dalam laman perbualan yang aktif.


Kedutaan untuk MS.WP[sunting sumber]

Hey, di Wikimedia, terdapat projek tentang kedutaan. Basically, duta-duta are responsible to interlanguage linking. Kebanyakan bahasa-bahasa lain ada kedutaan tetapi, MS.WP tiada. Jadi, apa kata kita buat satu kedutaan untuk MS.WP? Maklumat tentang kedutaan boleh didapati di m:Wikimedia Embassy. __earth 08:48, 13 Januari 2006 (UTC)

Saya setuju saja. Tapi banyak perkara di sini yg hendak dibuat tapi tidak dapat dibuat kerana kekurangan pendokong. Jadi, apa kata anda mulakannya... Aurora 10:09, 13 Januari 2006 (UTC)
Saya menyokong dan bersedia membantu jika perlu. Alistair 14:43, 14 Januari 2006 (UTC)
Hmm, tapi saya tidak biasa lagi dengan MS.WP. Saya tak kenal founder/admin/bureaucrat. Saya akan menjelajah village pump MS.WP sebelum saya buat keputusan. __earth 03:33, 15 Januari 2006 (UTC)
Tidak mengapa, ambil masa anda. Aurora 09:54, 16 Januari 2006 (UTC)

Islam[sunting sumber]

Selamun Aleykum

Sorry for English

In English Wikipedia they show the cartoon about Mohammed. As you know that is forbidden in Islam. Now it is voted, please vote this article.

en:Talk:Jyllands-Posten_Muhammad_cartoons_controversy

Minta Penjelasan kenapa ada tulisan cina bila log masuk[sunting sumber]

Minta penjelasan kepada rakan2 wikipedia semua....kenapa bila saya daftar nama saya sebagai pengguna...selepas itu keluar tulisan2 cina2.... agak pelik bila log masuk sahaja terus keluar tulisan2 cina... mungkin Yusri boleh jawab. Che090572 05:07, 9 Februari 2006 (UTC)

Cuba lihat pada tatarajah saudara. Pilihan ke 3 bahagian atas selepas nama pengguna. Mungkin ingkar kepada bahasa cina. Yosri 10:40, 9 Februari 2006 (UTC)

tak faham..boleh jelaskan lebih lanjut..saya memang terganggu sebab ada tulisan cina...nie... Che090572 09:31, 20 Februari 2006 (UTC)

Che090572, mungkin Anda dapat mengambil screenshot monitor Anda agar pengguna lain boleh mengetahui lebih jelas masalah yang sedang Anda hadapi. Hayabusa future 11:40, 20 Februari 2006 (UTC)

Terima kasih kerana perihatin: bila saya login paparan skrin menjadi begini,

Tulisan cina wikipedia.JPG

bila saya cuba muat turun paparan akan menjadi begini,

Upload login.JPG

harap sesiapa boleh membantu ... Che090572 03:40, 21 Februari 2006 (UTC)

mungkin saya tak dapat upload..boleh saya emailkan ke alamat awak hayabusa future? Che090572 03:50, 21 Februari 2006 (UTC)

Sekarang imejnya sudah dapat ditampilakan di halaman ini. Kemungkinan seperti yang Yosri katakan, mungkin setting Anda menggunakan bahasa Cina. Cuba Anda ke halaman ini, kemudian Anda mungkin akan melihat halaman ini (layout mungkin tidak sama, namun perkataan di dalamnya, jika Anda bandingkan, seharusnya sama).
Zhpref.jpg
Kemudian pilih drop-down box yang telah saya lingkari merah, pilih "ms -Bahasa Melayu" dan tekan button yang di bawah halaman (juga telah saya lingkari merah dalam imej) untuk menyimpan tatarajah pilihan Anda. Hayabusa future 11:11, 21 Februari 2006 (UTC)

Terima kasih banyak2....hayabusa.... Che090572 05:02, 25 Februari 2006 (UTC)

Complain for Air-Conditioning In Komtar[sunting sumber]

I felt shamed when I had been asking by few foreigners(European) that why this building (Komtar) seems like no Air Conditioning at all, especially at third floor, where by they (foreigners) can enjoy their meals at either McDonald or KFC. Everyone who visit Malaysia/Penang will definitely known that Komtar is the second highest building/tower in Malaysia. As a result, with such a worst environment in Komtar, it will give a very poor image to foreign tourists. I'm here to rise up this issue so that our government, or state government can take an initiative to improve the environment in Komtar, especially air conditioning. It wouldn't cost much to government to reinstall a new Air-conditioning system. Thank you! Best Regards, Hendy

Hai Hendy, this is definitely NOT the platform to raise such issues. An encyclopedia platform is merely a repository for textbook facts has nothing to do with social issues nor any form of social or political activism. You may want to try the newspapers if you truly intend to pursue such matters. I have personally found them very effective. — PM Poon 06:05, 19 Februari 2006 (UTC)

Hi Poon, Thanks for you advise!

Terjemahan FAQ ke Soalan Lazim[sunting sumber]

Saya cadangkan agar penggunaan 'FAQ' (frequenty asked question) dapat di tukarkan kepada 'Soalan Lazim'. — Saripol Sulaiman 07:22, 21 Februari 2006 (UTC)

Muka hadapan[sunting sumber]

Maaf kerana tidak banyak membantu dalam mengembangkan MS.WP. Tetapi, saya berfikiran bahawa kita perlu mengemaskinikan muka hadapan MS.WP. Kita perlu ada sekurang-kurang artikel terpilih yang akan berubah setiap hari. Untuk melakukan ini, kita perlu tubuhkan satu badan atau lebih tepat, satu forum yang akan bertanggungjawab memilih artikel terpilih untuk disiarkan di muka hadapan seperti di http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Featured_article_candidates . Maafkan mengenai duta kerana saya rasa saya belum mampu menjadi duta. Tapi, untuk artikel terpilih, saya sanggup membantu.

Kalau kita tidak mempunyai kakitangan yang mencukupi dan oleh itu, tidak dapat mengundi artikel untuk setiap hari, mungkin kita dapat buat perkara ini setiap hari. Pardon me but I mean, doing it weekly instead of daily. Apa pendapat anda? __earth 15:51, 26 Februari 2006 (UTC)

Mengenai muka hadapan, saya telah pun memberi komen di Perbualan Pengguna:Emrrans. Mengenai Wikipedia:Rencana pilihan, jika anda sanggup memikul tanggungjawab ini, silakanlah. Saya cadangkan tukar setiap minggu/bulan, sebab tak cukup nak buat setiap hari. ...Aurora... 14:52, 27 Februari 2006 (UTC)

Hai Earth dan Aurora, saya bersetuju dengan kedua-dua anda mengenai penukaran rencana terpilih setiap minggu ataupun setiap dua minggu. Seringnya, rencana terpilih di en:Wikipedia merupakan rencana yang telah dikemaskinikan oleh ramai pengguna supaya rencana itu dapat mencapai tahap yang boleh dikatakan piawai dan bagus; ia bukannya rencana yang dikarang oleh seorang atau dua orang penyumbang. Adakah kita mempunyai banyak rencana seperti itu? — PM Poon 15:49, 27 Februari 2006 (UTC)

Apakah ada kesalahan saat mengubah Templat:PengenalanLamanUtama? Laman Utama jadi tampak tidak rapi. Hayabusa future 14:39, 28 Februari 2006 (UTC)
Sekarang sudah rapi :-) Hayabusa future 14:48, 28 Februari 2006 (UTC)
LOL! Nampaknya kita berdua cuba memperbaiki halaman depan serentak. Saw an edit conflict just now. __earth 15:00, 28 Februari 2006 (UTC)

lawa! *thumb up* __earth 17:06, 28 Februari 2006 (UTC)

Saya buat kemasan yang agak besar. Saya rasa gunakan Templat:PengenalanLamanUtama lebih bagus. Terutamanya jika laman itu dikunci. Saya juga mudahkan kod bahagian "Projek Wikimedia Lain". Harap nampak lebih cantik. ...Aurora... 14:02, 3 Mac 2006 (UTC)

Arabic[sunting sumber]

(Sorry For English)

Some Malaysians use the Arabic Alphabet. Why do we choose Roman over Arabic alphabets?

Do you mean why the Malay Wikipedia use Roman alphabets? That's because Malay is normally written in Roman script. There is an Arabic Wikipedia at ar:Main Page. Hayabusa future 02:39, 20 Mac 2006 (UTC)
I think he meant en:Jawi. __earth 12:50, 29 Mac 2006 (UTC)
Well, Jawi writing was widely used among malays community until the Roman alphabets took over in the 20th Century which was influenced by western country which mostly using Roman script in English and of course this is the effect of colonization. Now, many malay people don't know how to read jawi writing and mostly non-muslims. But, some Malaysian still know how to use it because Malaysian schools, nowadays, teach how to write jawi or arabic-malay script (but i think to muslim students only). — Polar 13:23, 29 Mac 2006 (UTC)
What I'm saying is that since some people still use Arabic, we should provide info in a Arabic Malay language.--68.170.86.111 17:50, 1 April 2006 (UTC)
Yup. I'm convinced you meant en:Jawi. Though your idea is great, however, a Jawi Wikipedia might have trouble though. Reason is, as stated above, not too many people are able to write in Jawi. So, contribute would be very limited. Even Romanized Malay Wikipedia suffer lack of contribution. I personally would prefer to see MS.WP to take off first before we venture into Jawi.WP. __earth 19:24, 1 April 2006 (UTC)

British Malaya[sunting sumber]

Saya sedang cuba memperbaiki dan membesarkan lagi artikel en:British Malaya. Jadi, saya ingin mengajak sesiapa yang berminat untuk bersama-sama menambahbaiki rencana tersebut. Mari! Mari! __earth 19:20, 1 April 2006 (UTC)

Tatabahasa Inggeris[sunting sumber]

Di muka hadapan:

  • You don't know how to speak in Malay language? Malay language is an Austronesian language spoken natively in Southeast-Asia, mainly in the Malay Archipelago. This language has once become a lingua franca language in the 15th century during the Sultanate of Malacca era. Lately it has attract the international community attention because of its importance in the world.

Ada masalah dengan "This language has once become a lingua franca language in the 15th century during the Sultanate of Malacca era."

Sepatutnya: This language was the lingua franca in the of the Malay Archipelago in the 15th century during the Sultanate of Malaca era.

In fact, saya rasa ini lebih sesuai:

  • Are you unable to converse in Malay? The Malay language is of Austronesian stock, spoken mainly in the Malay Archipelago of Southeast Asia. The languange achieved the status of lingua franca in the region during the height of the Malaccan Sultanate in the 15th and the 16th century. Lately, it is receiving attention from the international community due to its importance with at least 260 million speakers.

Saya harap dapat diperbetulkan. Atau jika ada sesiapa yang lebih arif dari saya, sila beri tunjuk ajar. =p __earth 17:20, 3 April 2006 (UTC)

Telah saya tukarkan. ...Aurora... 04:43, 4 April 2006 (UTC)

Maaf tapi tentang Templat:TentangBahasaMelayu, di perenggan ketiga, saya telah tersilap eja language sebagai languaNge. Harap dapat diperbetulkan. __earth 10:10, 14 April 2006 (UTC)

Hmm, pada pendapat sayalah, saya rasa perkataan 'Austronesian' tidak sesuai kerana ia mengaitkan Bahasa Melayu dengan negara Australia atau benua Australiasia, tempat yang tidak langsung kena-mengena dengan Bahasa Melayu. Saya mencadangkan pengunaan perkataan 'Malayo-Polynesian' sebagai pengganti. Dan 'Lately, it is receiving attention from the international community due to its importance with at least 260 million speakers'? Saya rasa ramai akan mempertikaikan kenyataan ini, bukan disebabakan mereka tidak bersetuju dengan fakta kepopulariti bahasa Melayu kita ini, tetapi disebabkan angkanya turut melibatkan Bahasa Indonesia, iaitu bahasa yang seperate (lain) daripada Bahasa Melayu meskipun kedua-dua bahasa ini dekat dari segi struktur, tatabahasa dan vokabularinya. Alistair 04:12, 29 April 2006 (UTC)

Pada hari ini[sunting sumber]

Saya mencadangkan agar ada bahagian "pada hari ini...12 April..." sebagai contoh...2006 Maulidurrasul... dll...apa pendapat...Aurora? -- che 16:20, 11 April 2006 (UTC)

Saya rasa tak payah kot, sebab kalau nak kemaskini setiap hari saya tak sanggup. Jadi saya dah masukkan terus dalam "Peristiwa". ...Aurora... 03:06, 12 April 2006 (UTC)
Kalau gitu cuma tukarkan...dalam bentuk pada bulan ini april....12,2006 Maulidurrasul ..1 ,1976 Apple ditubuhkan....nampak lebih menarik....(hanya sekali sahaja sebulan)..- che 15:16, 13 April 2006 (UTC)

Press contact[sunting sumber]

Is there anyone who wants to be the official press contact for this language, in the odd case anyone from the press wants to talk to a contributor to this project? If so, contact me at en:user:zanimum/press. -- Zanimum 16:45, 12 April 2006 (UTC)

I recommend someone who use to works in the public relationship sector to be our official press contact. Someone who knows how to handle press and the public. And that person can't be me. I get nervous when im around the press. — Master2841 17:22, 12 April 2006 (UTC)
Heh. That's why we need an ambassador. __earth 13:14, 13 April 2006 (UTC)
Ambassador? Better than mascot. But who want to be that official representative, anyway? Better someone who really know about this project or the pioneer group. And of course not me. — Polar 07:25, 14 April 2006 (UTC)

Bolehkah buang perkataan "Laman Utama" di atas?[sunting sumber]

Saya punyai satu cadangan, apa kata kita buang perkataan "Laman Utama" di atas pada laman utama supaya mengikut format di wiki-en? Nanti akan lebih kemas. Alistair 阿力斯特伊儿 05:33, 24 Jun 2006 (UTC)

Setuju. Akan nampak lebih kemas. Dekoelie 03:23, 3 Julai 2006 (UTC)

Lagi satu, label yang bahagian atas itu (tempat letak sub perbincangan, sunting, sejarah dll.) mengapa yang laman utamanya bernama "rencana" pula? Hakikatnya label "Laman Utama" harus berada di situ, bukan tertulis secara besar di Laman Utama. — Alistair 阿力斯特伊儿 11:36, 3 Julai 2006 (UTC)

Saya dah lihat2 di wiki-en. nampaknya mereka menggunakan css dan js yang saya kurang arif. Ada pakar? ...Aurora... 11:07, 4 Julai 2006 (UTC)
Saya lihat laman Wiki Inggerit turut memiliki Main Page di Laman Utamanya. Saya rasakan ini bukannya satu masaalah. Yosri 12:54, 4 Julai 2006 (UTC)

Hmm..... I m declined to be the official press contact because my job as administrator which I was appointed Mac 2006 ago is already a burden for me. — Emrrans Perbualan 12:11, 18 April 2006 (UTC)

Sebenarnya saya ingin mencadangkan PM Poon. Kerana dia lebih menonjol outspoken. Terpulanglah jika dia setuju atau tidak. Saya pula terpaksa minta dikecualikan kerana syarat perkhidmatan saya tidak membenarkan membuat kenyataan press. Nanti kena penyek. (Fungsi kerja sensitif) Hee.. Hee... Hee... Kalau tunggu bersara, lambat lagi. Bagaimana PM Poon? Boleh kah????? Boleh??? Boleh???? Yosri 10:35, 14 April 2006 (UTC)

Tahniah[sunting sumber]

MS.WP telah mencapai 3,000 pengguna berdaftar! Saya mendapat tahu daripada Wikipedia Signpost __earth 17:57, 28 April 2006 (UTC)

Wah, baguslah dapat mendengar berita begini pada hari saya kembali menjadi penyumbang aktif di Wikipedia ini. 马来语的维基百料万岁! Alistair 04:16, 29 April 2006 (UTC)
Tahniah kepada semua.ini memberi semangat baru kepada kita semua...che 02:44, 30 April 2006 (UTC)

pelik bin ajaib[sunting sumber]

Sebab apa pada laman utama ada interwiki ke selected anniversaries???

Cite this article?[sunting sumber]

Saya hairan, sejak sekian lama, ruangan kotak perkakasan masih mempunyai pilihan "cite this article" walaupun ia seharusnya berbaca "petik rencana ini". Alistair 阿力斯特伊儿 09:41, 25 Mei 2006 (UTC)

Telah diperbaiki. ...Aurora... 10:12, 25 Mei 2006 (UTC)

Kedutaan sudah didirikan/Embassy already up![sunting sumber]

This is to inform anyone interested that the Malay Wikipedia embassy has already been set up. With this development, this page will no longer be open to any other discussion apart from that relating to the fist page. Thanks. Alistair 阿力斯特伊儿 07:57, 20 Jun 2006 (UTC)

Tahniah kepada semua ke atas penubuhan kedutaan MS.WP! Dan nampaknya senarai kedutaan telah dikemaskinikan di Wikimedia. __earth 14:21, 20 Jun 2006 (UTC)

Wikinews Bahasa Melayu[sunting sumber]

Wahai kawan-kawan saja bertanya...kita boleh buat wikinews bahasa melayu ke..?che 13:43, 22 Jun 2006 (UTC)

Hai saya Emrrans, minta maaf atas kelakuan saya yang lepas. Berkenaan Wikinews, kita boleh buat Wikinews Bahasa Melayu tetapi Wikinews kita yang mahu buat ini perlu ada rencana, dan gambar mengenai berita untuk dimasukkan kedalam Wikinews serta perlu kerap ditukar. Dan satu lagi, kat mana kita nak cari sumber berita? Kat Google news takde google news edisi Melayu. Kalau nak terjemahkan berita dari bahasa lain lagi payah. Mungkin kita perlu lupakan Wikinews Edisi Melayu buat sementara. — Emrrans 14:43, 22 Jun 2006 (UTC)

Saya cadangkan untuk mengisi berita wikinews ambik sahaj berita dari wwww.bernama.com.my , www.utusan.com.my dan www.bharian.com.my dari malaysia atau berita dari berita harian singapura, atau akhbar indonesia dan saya pernah juga terbaca laman terjemahan bbc dalam bahas indonesia. tapi itu bahas Indonesia la.. Bahasa melayu lebih diguna di Malaysia dan Singapura..- sekadar mencadangkan Alamkia

Sila lihat makluman saya berkenaan perkara ini di Kedai Kopi. Alistair 阿力斯特伊儿 09:20, 8 Julai 2006 (UTC)

Reka bentuk ms.wikipedia[sunting sumber]

Boleh tak reka bentuk laman utama iaitu reka bentuknya diubahsuai dan kelihatan seperti en.wikipedia. Gambar pilihan diletakkan di bawah dan bahagian tahukah anda perlu ditukar juga dan diletakkan di bawah rencana pilihan. Terima kasih. - Didie 07:20, 8 September 2006 (UTC)

Sememangnya lebih cantik jika ia kelihatan seperti di wikipedia en tetapi pada pendapat saya setiap wikipedia haruslah mempunyai identitinya yang tersendiri tanpa perlu mengikut wikipedia yang lain. Saya rasa laman utama Wikipedia Bahasa Indonesia lebih cantik dan tersusun daripada laman utama wikipedia en. Saya sokong jika laman utama diubahsuai tetapi biarlah tidak begitu mengikut seperti wikipedia lain — Master2841 07:33, 8 September 2006 (UTC)
Saya bersetuju dengan pemerhatian Master2841. Selain daripada kecantikan laman utama, satu lagi yang perlu ditekankan adalah keunikannya. — Alistaire 06:53, 30 September 2006 (UTC)

Terjemahan bahasa Portugis[sunting sumber]

Please, admins of "Bahasa Melayu" Wikipedia, make a portuguese guide (in the front page of the encyclopaedia) for non-malay speakers of lusophone countries (+220 millions) in the globe. Thnx. :-) --201.19.210.170 20:20, 16 September 2006 (UTC) (from PT.WIKIPEDIA)

If you really do want to see a Portuguese translation of the "About the Malay language" message on the Main Page, just repeat the steps of the one who translated the message into German above. I myself had been long interested in getting a Portuguese translation done, especially after considering close historical ties between the Malay and Portuguese languages with Malay having borrowed some words from Portuguese as well. However, I haven't had the time. If you could do the translation, we would of course be much obliged. Obrigado. — Alistaire 07:00, 30 September 2006 (UTC)

By the way, please do expand the Malay language article on the Portuguese Wikipedia as well. It certianly leaves much to be desired. — Alistaire 07:01, 30 September 2006 (UTC)