Pergi ke kandungan

Perbincangan pengguna:Tearfate/usus kecil

Kandungan laman tidak disokong dalam bahasa lain.
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam biologi, usus kecil merupakan sebahagian daripada salur gastrousus (salur pencernaan). Usus kecil terletak di antara perut dan usus besar. Dalam usus kecil berlaku pencernaan yang lebih kerap dan ketara.

Saiz dan Seksyen

[sunting sumber]

Apabila umur manusia lebih daripada 5 tahun, dianggarkan usus kecil berukuran 6 m panjang, dan ukuran ini boleh berubah-ubah diantara 4-7 m. Usus kecil dibahagi kepada 3 struktur iaitu:

Walaupun usus kecil lebih panjang daripada usus besar (lebih kurang 4-5 lebih panjang daripada usus besar), perbandingan usus kecil dan usus besar lebih kepada perbanding diameter usus-usus ini. Pada kebiasaannya, diameter usus besar orang dewasa diukur lebih kurang 3 kali daripada diameter usus kecil.

Peristalsis

[sunting sumber]

(Bolus) Makanan daripada perut di benarkan masuk ke duodenum oleh otot yang dipanggil pilorus (atau sfinkter pilorus). Otot ini menolak makanan keluar ke dalam usus kecil melalui proses gelombang otot atau lebih tepat dipanggil peristalsis.

Perluasan ke dalam lumen

[sunting sumber]

Di dalam usus kecil merupakan tempat di mana lebih banyak nutrien dicerna dan diserap. Di dalam usus kecil juga terdapat unjuran lipatan yang meliputi dindingnya. Unjuran lipatan ini berbeza daripada ruga(seperti pada dinding perut) kerana unjuran lipatan ini tidak malar atau tegar. Hal ini, bertujuan untuk membenarkan dinding usus kecil kembung dan penguncupan.

Daripada unjuran mikroskop Plicae circulara terdapat tisu yang dipanggil vilus.

Penyerapan

[sunting sumber]

Tujuan kedut-kedut dan unjuran-unjuran pada permukaan dalam usus kecil adalah untuk membolehkan penyerapan nutrien. Setiap permukaan vilus diliputi dengan microvilus, yang bertujuan untuk meningkatkan luas permukaan untuk memudahkan penyerapan nutrien dan sebagainya. Setiap vilus mengandungi lakteal dan kapilari darah. Lakteal berfungsi untuk menyerap lemak (atau lipid) yang dicerna. Penyerapan lemak oleh lakteal akan menyalurkan lemak ke sistem limpa yang kemudiannya disalurkan ke sistem peredaran darah. Manakala, kapilari pula menyerap nutrien atau makanan lain yang dicerna.

Setiap sel mikrovilus diliputi dengan sempadan berus iaitu protein yang berfungsi untuk menyerap molekul nipis lapisan air. Lapisan ini juga dipanggil sebagai "lapisan air yang tak dikacau". Lapisan ini juga berfungsi untuk menyerap nutrien.

Pencernaan

[sunting sumber]

Pencernaan protein kepada peptida dan asid amino, berlaku terutamanya di dalam perut, walaubagaimanapun, proses ini juga berlaku di dalam usus kecil. Antara pencernaan substrat yang berlaku dengan lebih kerap dalam perut ialah:

  • Peptida dimangkinkan(diturunkan) kepada asid amino.
  • Lipid (atau Lemak) dimangkinkan(diturunkan) kepada asid lemak dan gliserol.
  • Karbohidrat dimangkinkan(diturunkan) kepada gula ringkas (atau gula darah) seperti glukosa.

Konflikasi usus kecil

[sunting sumber]
Usus kecil boleh dijangkiti Penyakit seliak , gambar daripada endoskop menunjukan skala lipatan usus kecil

(lihat juga gastroenterologi)

  • Solomon et al (2002) Biology Sixth Edition, Brooks-Cole/Thomson Learning ISBN 0-03-033503-5
  • Townsend et al (2004) Sabiston Textbook of Surgery, Elsevier ISBN 0-7216-0409-9
  • Thomson A, Drozdowski L, Iordache C, Thomson B, Vermeire S, Clandinin M, Wild G (2003). "Small bowel review: Normal physiology, part 1". Dig Dis Sci. 48 (8): 1546–64. PMID 12924651.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  • Thomson A, Drozdowski L, Iordache C, Thomson B, Vermeire S, Clandinin M, Wild G (2003). "Small bowel review: Normal physiology, part 2". Dig Dis Sci. 48 (8): 1565–81. PMID 12924652.CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Gambar tambahan

[sunting sumber]
[sunting sumber]

bs:Tanko crijevo da:Tyndtarm de:Dünndarm es:Intestino delgado eo:Maldika intesto fr:Intestin grêle hr:Tanko crijevo id:Usus halus it:Intestino tenue he:המעי הדק lt:Plonoji žarna hu:Vékonybél mk:Тенко црево nl:Dunne darm ja:小腸 no:Tynntarm pl:Jelito cienkie pt:Intestino delgado ru:Тонкая кишка человека simple:Small intestine sl:Tanko črevo sr:Танко црево fi:Ohutsuoli sv:Tunntarm uk:Тонкий кишківник zh:小肠