Peringkat kalah mati UEFA Euro 2008

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Peringkat kalah mati UEFA Euro 2008 bermula dengan suku akhir pada 19 Jun 2008, dan dijangka selesai pada 29 Jun 2008 dengan final di Ernst Happel Stadion di Vienna.

Peringkat kalah mati ini berbeza dengan kejohanan lepas. Pasukan dalam kumpulan A dan B akan diasingkan daripada pasukan dalam kumpulan C dan D sehingga ke final. Ini meningkatkan peluang perlawanan kumpulan berulang dalam peringkat kalah mati, dan final antara dua pasukan diundi dalam bahagian sama adalah mustahil. Alasan untuk perubahan format tahun ini ialah untuk menseimbangkan masa rehat dalam peringkat ini.[1] Juga, satu lagi perubahan besar, untuk kali pertama dalam Kejohanan Eropah, hanya dua venue (St. Jakob-Park, Basel dan Ernst Happel Stadion, Vienna) akan digunakan untuk tujuh perlawanan dalam peringkat kalah mati.[1]

Peraturan baru tidak mengambil kira semua kad kuning diterima dalam suku akhir. Namun, pemain yang diberikan kad kuning dalam kedua-dua peringkat kumpulan dan suku akhir akan terlepas separuh akhir melalui suspensi, tetapi boleh bermain dalam final.

Suku Akhir Separuh Akhir Pentas Akhir
                   
19 Jun - Basel        
  Portugal  2
25 Jun - Basel
  Jerman  3  
  Jerman  3
20 Jun - Vienna
    Turki  2  
  Croatia  1 (1)
29 Jun - Vienna
  Turki  1 (3)  
  Jerman  
21 Jun - Basel
    Sepanyol  
  Belanda  1
26 Jun - Vienna
  Rusia  3  
  Rusia  0
22 Jun - Vienna
    Sepanyol  3  
  Sepanyol  0 (4)
  Itali  0 (2)  

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Euro-Format means group rivals cannot meet again in final". Yahoo! Sports. 2008-06-03. Dicapai pada 2008-06-03. Periksa date values in: |date= (bantuan)