Pasukan bola sepak kebangsaan Croatia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
 Croatia
GelaranVatreni (The Blazers)
PersatuanPersekutuan Bola Sepak Croatia
KonfederasiUEFA (Eropah)
Ketua jurulatihZlatko Dalić
Penolong jurulatihRobert Kovač
Goran Lacković
Vatroslav Mihačić
KaptenDarijo Srna
Kaps terbanyakDarijo Srna (110)
Penjaring terbanyakDavor Šuker (45)
Kod FIFACRO
Kedudukan FIFA 18 4 (12 Ogos 2021)[1]
Kedudukan tertinggi FIFA3 (Januari 1999)
Kedudukan terendah FIFA125 (Mac 1994)
Kedudukan Elo23
Kedudukan tertinggi Elo5 (Julai 1998)
Kedudukan terendah Elo26 (Oktober 2002)
Warna tuan rumah
warna pelawat
Antarabangsa pertama
tidak rasmi
Croatia Croatia 2–1 Amerika Syarikat Bendera Amerika Syarikat
(Zagreb, Croatia; 17 Oktober 1990)
rasmi
 Australia 1–0 Croatia Croatia
(Melbourne, Australia; 5 Julai 1992)
Kemenangan terbesar
Croatia Croatia 7–0 Australia Bendera Australia
(Zagreb, Croatia; 6 Jun 1998)
Croatia Croatia 7–0 Andorra Bendera Andorra
(Zagreb, Croatia; 7 Oktober 2006)
Kekalahan terbesar
 England 5–1 Croatia Croatia
(London, England; 9 September 2009)
Piala Dunia
Kemunculan5 (Kali pertama pada 1998)
Keputusan terbaikNaib Juara (2018)
Piala Eropah
Kemunculan6 (Kali pertama pada 1996)
Keputusan terbaikSuku Akhir (1996, 2008)

Pasukan bola sepak kebangsaan Croatia di tubuhkan pada tahun 1907, Pasukan kebangsaan Croatia (walaupun masih di dalam jajahan Yugoslavia) telah ditubuhkan untuk menentang pasukan kelab yang berasal dalam wilayah Croatia. Pada 1918-1919, Croatia juga ada bermain dalam perlawanan persahabatan secara tidak rasmi sebelum senyap untuk seketika dan wujud kembali pada sekitar pada tahun 1940-an.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bola Sepak dan Perpecahan Negara: Croatia[sunting | sunting sumber]

Pada 1939, Croatia mendapat kebebasan untuk menubuhkan negara sendiri (walaupun masih dibawah jajahan Yugoslavia). Maka, dari tahun 1939-1941, mereka menamakan negara mereka sebagai Banovina of Croatia.[2]

Sepanjang 2 tahun itu, mereka menubuhkan pasukan bola sepak mereka dan bermain untuk 4 perlawanan persahabatan, tetapi tidak diiktiraf oleh FIFA.

Pada 1941, wilayah Croatia telah jatuh ke tangan Nazi dan Croatia telah menjadi puppet state untuk Nazi. Croatia telah menukar nama negara mereka kepada Independent State of Croatia.

Sepanjang berada dalam jajahan Nazi (Jerman), Croatia telah bermain untuk 15 perlawanan persahabatan. Berbeza dengan semasa bermain untuk Banovina of Croatia, pasukan kebangsaan kali ini diiktiraf oleh FIFA dan semua pemain yang pernah bermain untuk Croatia dalam Independent State of Croatia telah mendapat caps mewakili Croatia.

Pada tahun 1945, Independent State of Croatia telah kembali jatuh ke dalam jajahan Yugoslavia dan sekali lagi pemain Croatia terpaksa bermain untuk pasukan kebangsaan Yugoslavia dari tahun 1945 sehingga 1990. Tapi dalam tempoh tersebut, pasukan Croatia ada juga bermain untuk perlawanan bola sepak secara tidak rasmi (kira macam Kosovo, Catalan dan Basque la).

Sekita 1950-1956, pasukan Croatia ini aktif sebagai pasukan tidak rasmi dan bermain beberapa perlawanan persahabatan menentang Indonesia dan pasukan Yugoslavia sendiri yang pada masa itu menggunakan nama "Serbia".

Sebelum mendapat kemerdekaan pada 8 Oktober 1991, Croatia sudah pun mewujudkan pasukan kebangsaan mereka (ni kira macam tanda protes nak mintak merdeka la) kerana kebanyakan penduduk etnik Croatia tidak mahu lagi bermain untuk Yugoslavia dan Croatia ketika itu sedang kuat meminta kemerdekaan dari Yugoslavia.

Pada masa itu, Pasukan Kebangsaan Amerika sedang membuat tour untuk beberapa perlawanan di Eropah. Jutawan Croatia, Jure Klaric, telah membayar pasukan Amerika $90,000 supaya Amerika setuju untuk bermain dengan Croatia di Zagreb.

Perlawanan persahabatan antara Croatia menentang Amerika telah berlangsung 17 Oktober 1990. Ironinya, perlawanan tersebut diadakan pada hari yang sama dengan perlawanan akhir 1990 European Under-21 iaitu Yugoslavia menentang USSR (Russia).

Pasukan Yugoslavia under-21 ketika itu juga diwakili oleh beberapa pemain muda berbangsa Croatia iaitu Zvonimir Boban, Davor Suker, Robert Jarni, Igor Stimac, Alen Boksic dan Robert Prosinecki. Kalau korang layan World Cup 1998, mesti korang perasan nama-nama tersebut mewakili Croatia pada masa itu.

Semua pemain di atas akhirnya meninggalkan pasukan Yugoslavia bawah-21 dan bermain untuk Croatia. Perlawanan diadakan di Stadium Maksimir (stadium rasmi Croatia sehingga ke hari ini). Seramai 30,000 orang datang menonton perlawanan tersebut dan Croatia menang 2-1. Yugoslavia Under 21 pula kalah ditangan USSR.

Perlawanan ini juga menjadi debut buat jersi kotak-kotak Croatia yang dicipta oleh Miroslav Sutej, orang yang sama mencipta bendera Croatia dan duit kertas rasmi Croatia, Croatia Kuna.

Selepas Croatia merdeka, mereka pun mendaftarkan Persatuan Bola Sepak Croatia pada tahun 1993 dan menewaskan Switzerland dalam perlawanan kompetitif mereka semasa kelayakan Piala Eropah UEFA 1996.

Rekod Kejohanan[sunting | sunting sumber]

Rekod Piala Dunia[sunting | sunting sumber]

Tahun Pusingan Kedudukan BP M S K JG GB
Uruguay 1930 Sebahagian dari  Yugoslavia
Itali 1934
Perancis 1938
Brazil 1950
Switzerland 1954
Sweden 1958
Chile 1962
England 1966
Mexico 1970
Jerman Barat 1974
Argentina 1978
Sepanyol 1982
Mexico 1986
Itali 1990
Amerika Syarikat 1994 Tidak memasuki
Perancis 1998 Tempat Ketiga 3 7 5 0 2 11 5
Korea SelatanJepun 2002 Pusingan 1 23 3 1 0 2 2 3
Jerman 2006 22 3 0 2 1 2 3
Afrika Selatan 2010 Tidak layak
Brazil 2014 Pusingan 1 19 3 1 0 2 6 6
Rusia 2018 Naib Juara 2 7 4 2 1 14 9
Qatar 2022 Akan Ditentukan
Jumlah Terbaik: Tempat Ketiga 5/8 23 11 4 8 35 26

Piala Eropah UEFA[sunting | sunting sumber]

Tahun Pusingan Kedudukan BP M S K JG GB
Perancis 1960 Sebahagian dari  Yugoslavia
Sepanyol 1964
Itali 1968
Belgium 1972
Yugoslavia 1976
Itali 1980
Perancis 1984
Jerman Barat 1988
Sweden 1992 Tidak memasuki
England 1996 Suku Akhir 7 4 2 0 2 5 5
BelgiumBelanda 2000 Tidak layak
Portugal 2004 Pusingan 1 13 3 0 2 1 4 6
AustriaSwitzerland 2008 Suku Akhir 5 4 3 1 0 5 2
PolandUkraine 2012 Pusingan 1 10 3 1 1 1 4 3
Perancis 2016 Pusingan 2 9 4 2 1 1 5 4
Eropah 2020 14 4 1 1 2 7 8
Jumlah Terbaik: Suku Akhir 6/7 22 8 6 7 30 28

Kejohanan kecil[sunting | sunting sumber]

Kejohanan Pusingan Kedudukan BP M S K JG GB
Maghribi Piala Raja Hassan II 1996 Juara 1 2 0 2 0 3 3
Jepun Piala Kirin 1997 Pusingan 1 2 2 0 1 1 4 5
Korea Selatan Piala Korea 1999 Juara 1 3 1 2 0 5 4
Hong Kong Piala Carlsberg 2006 Tempat Ketiga 3 2 1 0 1 4 2
Jumlah Terbaik: Juara 9 2 5 2 16 14

Pemain[sunting | sunting sumber]

Skuad terkini[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah senarai pemain yang dipanggil untuk UEFA Euro 2020 yang berlangsung pada 11 Jun hingga 11 Julai 2021.

No. Pos. Pemain Tarikh Lahir (Umur) Kaps Gol Kelab
1 GK Dominik Livaković 9 Januari 1995 (berusia 26) 21 0 Croatia Dinamo Zagreb
2 DF Šime Vrsaljko 10 Januari 1992 (berusia 29) 49 0 Sepanyol Atlético Madrid
3 DF Borna Barišić 10 November 1992 (berusia 28) 20 1 Scotland Rangers
4 MF Ivan Perišić 2 Februari 1989 (berusia 32) 101 28 Itali Internazionale
5 DF Duje Ćaleta-Car 17 September 1996 (berusia 24) 14 0 Perancis Marseille
6 DF Dejan Lovren 5 Julai 1989 (berusia 31) 64 4 Rusia Zenit Saint Petersburg
7 FW Josip Brekalo 23 Jun 1998 (berusia 22) 24 4 Jerman VfL Wolfsburg
8 MF Mateo Kovačić 6 Mei 1994 (berusia 27) 67 3 England Chelsea
9 FW Andrej Kramarić 19 Jun 1991 (berusia 29) 54 14 Jerman 1899 Hoffenheim
10 MF Luka Modrić (Kapten) 9 September 1985 (berusia 35) 138 17 Sepanyol Real Madrid
11 MF Marcelo Brozović 16 November 1992 (berusia 28) 59 6 Itali Internazionale
12 GK Lovre Kalinić 3 April 1990 (berusia 31) 19 0 Croatia Hajduk Split
13 MF Nikola Vlašić 4 Oktober 1997 (berusia 23) 22 5 Rusia CSKA Moscow
14 FW Ante Budimir 22 Julai 1991 (berusia 29) 7 1 Sepanyol Osasuna
15 MF Mario Pašalić 9 Februari 1995 (berusia 26) 25 3 Itali Atalanta
16 DF Mile Škorić 19 Jun 1991 (berusia 29) 5 0 Croatia Osijek
17 FW Ante Rebić 21 September 1993 (berusia 27) 38 3 Itali Milan
18 MF Mislav Oršić 29 Disember 1992 (berusia 28) 9 0 Croatia Dinamo Zagreb
19 MF Milan Badelj 25 Februari 1989 (berusia 32) 55 2 Itali Genoa
20 FW Bruno Petković 16 September 1994 (berusia 26) 15 6 Croatia Dinamo Zagreb
21 DF Domagoj Vida 29 April 1989 (berusia 32) 88 4 Turki Beşiktaş
22 DF Josip Juranović 16 Ogos 1995 (berusia 25) 8 0 Poland Legia Warsaw
23 GK Simon Sluga 17 Mac 1993 (berusia 28) 3 0 England Luton Town
24 DF Domagoj Bradarić 10 Disember 1999 (berusia 21) 4 0 Perancis Lille
25 DF Joško Gvardiol 23 Januari 2002 (berusia 19) 1 0 Croatia Dinamo Zagreb
26 MF Luka Ivanušec 26 November 1998 (berusia 22) 2 1 Croatia Dinamo Zagreb

Senarai menunggu[sunting | sunting sumber]

Pemain berikut juga telah dipanggil untuk skuad Croatia dalam tempoh 12 bulan lepas dan tidak dinamakan dalam senarai skuad di atas, tetapi masih layak untuk pemilihan.

Pos. Pemain Tarikh Lahir (Umur) Kaps Gol Kelab Panggilan Terakhir
GK Lovre Kalinić (1990-04-03) 3 April 1990 (umur 31) 0 0 Croatia Hajduk Split v.  Iceland, 19 November 2013
GK Dario Krešić (1984-01-11) 11 Januari 1984 (umur 37) 1 0 Jerman Mainz 05 v.  Scotland, 15 Oktober 2013
GK Ivan Vargić (1987-03-15) 15 Mac 1987 (umur 34) 0 0 Croatia Rijeka v.  Scotland, 15 Oktober 2013
GK Antonio Ježina (1989-06-05) 5 Jun 1989 (umur 32) 1 0 Croatia Dinamo Zagreb v.  Korea Selatan, 10 September 2013
GK Dominik Picak (1992-02-12) 12 Februari 1992 (umur 29) 0 0 Croatia Lokomotiva v.  Liechtenstein, 14 Ogos 2013
DF Josip Šimunić (1978-02-18) 18 Februari 1978 (umur 43) 105 3 Croatia Dinamo Zagreb v.  Iceland, 19 November 2013
DF Josip Pivarić (1989-01-30) 30 Januari 1989 (umur 32) 2 0 Croatia Dinamo Zagreb v.  Scotland, 15 Oktober 2013
DF Mario Maloča (1989-05-04) 4 Mei 1989 (umur 32) 1 0 Croatia Hajduk Split v.  Scotland, 15 Oktober 2013
DF Mateo Pavlović (1990-06-09) 9 Jun 1990 (umur 31) 0 0 Jerman Werder Bremen v.  Wales, 26 Mac 2013
MF Arijan Ademi (1991-05-29) 29 Mei 1991 (umur 30) 1 0 Croatia Dinamo Zagreb v.  Scotland, 15 Oktober 2013
MF Alen Halilović (1996-06-18) 18 Jun 1996 (umur 25) 3 0 Croatia Dinamo Zagreb v.  Belgium, 11 Oktober 2013
MF Marin Tomasov (1987-08-31) 31 Ogos 1987 (umur 34) 1 0 Jerman 1860 Munich v.  Korea Selatan, 10 September 2013
MF Sammir (1987-04-23) 23 April 1987 (umur 34) 4 0 Sepanyol Getafe v.  Portugal, 10 Jun 2013
MF Josip Radošević (1994-04-03) 3 April 1994 (umur 27) 1 0 Itali Napoli v.  Wales, 26 Mac 2013
FW Nikola Kalinić (1988-01-05) 5 Januari 1988 (umur 33) 20 6 Ukraine Dnipro Dnipropetrovsk v.  Scotland, 15 Oktober 2013
FW Mladen Petrić (1981-01-01) 1 Januari 1981 (umur 40) 45 13 Yunani Panathinaikos v.  Wales, 26 Mac 2013

Statistik[sunting | sunting sumber]

Pengurus[sunting | sunting sumber]

Sebelum kemerdekaan Croatia berbeza persekutuan bola sepak Croatia dan pasukan telah kadang-kadang dibentuk secara berasingan daripada organisasi Yugoslavia rasmi. Ivo Kraljević berkhidmat sebagai pengurus persekutuan awal, ditubuhkan pada tahun 1939, dan menganjurkan perlawanan tidak dibenarkan-dimainkan oleh skuad kebangsaan tidak rasmi sehingga tahun 1956. Pihak sementara ini, bermain perlawanan yang tidak kompetitif, adalah. diketuai oleh tujuh pengurus berbeza penganjur berikut mengetuai pasukan kebangsaan sebagai 'pengurus':

Statistik, Dražan Jerković dan Vlatko Marković adalah pengurus paling berjaya dalam sejarah Croatia, mereka kedua-dua mencatatkan kemenangan dalam setiap beberapa perlawanan mereka. Miroslav Blažević, yang merupakan pengurus rasmi pertama pasukan itu, memegang jumlah tertinggi kemenangan kompetitif, setelah membawa Croatia ke persembahan terbaik mereka di pertandingan antarabangsa yang utama.

Pengurus Tempoh masa Croatia P M S K Kemenangan % Kejohanan Utama
Croatia Dražan Jerković 1990–1991 &&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03 &&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 &&&&&&&&&&&&0100.&&&&&0100.00 &
Croatia Stanko Poklepović 1992 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025.0 &
Croatia Vlatko Marković 1993–1994 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 &&&&&&&&&&&&0100.&&&&&0100.00 &
Croatia Miroslav Blažević 1994–2000 &&&&&&&&&&&&&072.&&&&&072 &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 &&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 &&&&&&&&&&&&&045.80000045.8 Symbol confirmed.svg Kejohanan Eropah 1996 – Suku Akhir
Symbol confirmed.svg Piala Dunia 1998 – Tempat Ketiga
Symbol delete vote.svg Kejohanan Eropah 2000 – Gagal layak
Croatia Tomislav Ivić (c)[nota 1] 1994 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 &&&&&&&&&&&&0100.&&&&&0100.00 &
Croatia Mirko Jozić 2000–2002 &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018 &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 &&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03 &&&&&&&&&&&&&050.&&&&&050.0 Symbol confirmed.svg Piala Dunia 2002 – Peringkat Kumpulan
Croatia Otto Barić 2002–2004 &&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024 &&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 &&&&&&&&&&&&&045.80000045.8 Symbol confirmed.svg Kejohanan Eropah 2004 – Peringkat Kumpulan
Croatia Zlatko Kranjčar 2004–2006 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025 &&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 &&&&&&&&&&&&&044.&&&&&044.0 Symbol confirmed.svg Piala Dunia 2006 – Peringkat Kumpulan
Croatia Slaven Bilić 2006–2012 &&&&&&&&&&&&&065.&&&&&065 &&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 &&&&&&&&&&&&&064.60000064.6 Symbol confirmed.svg Kejohanan Eropah 2008 – Suku Akhir
Symbol delete vote.svg Piala Dunia 2010 – Gagal layak
Symbol confirmed.svg Kejohanan Eropah 2012 – Peringkat Kumpulan
Croatia Igor Štimac 2012–2013 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 &&&&&&&&&&&&&053.30000053.3 &
Croatia Niko Kovač 2013–2015 &&&&&&&&&&&&&019.&&&&&019 &&&&&&&&&&&&&010.&&&&&010 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 &&&&&&&&&&&&&052.60000052.6 Symbol confirmed.svg Piala Dunia 2014 – Peringkat Kumpulan
Croatia Ante Čačić 2015–2017 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 &&&&&&&&&&&&&060.&&&&&060.0 Symbol confirmed.svg Kejohanan Eropah 2016 – Pusingan 16
Croatia Zlatko Dalić 2017– &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 &&&&&&&&&&&&&057.10000057.1 Symbol confirmed.svg Piala Dunia 2018
Jumlah 279 149 76 54 &&&&&&&&&&&&&053.40000053.4% 10 daripada 12

Kemaskini terakhir: Croatia vs. Senegal, 8 Jun 2018. Statistik termasuk hanya perlawanan rasmi yang diiktiraf oleh FIFA.

Penampilan Terbanyak[sunting | sunting sumber]

# Nama Kelab[note 1] Karier Croatia Kaps Gol
1 Darijo Srna Hajduk Split, Shakhtar Donetsk 2002– 110 21
2 Stipe Pletikosa Hajduk Split, Shakhtar Donetsk, Spartak Moscow
Tottenham Hotspur, Rostov
1999– 109 0
3 Josip Šimunić Hertha Berlin, Hoffenheim, Dinamo Zagreb 2001– 105 3
4 Dario Šimić Dinamo Zagreb, Internazionale, Milan, AS Monaco 1996–2008 100 3
5 Ivica Olić NK Zagreb, Dinamo Zagreb, CSKA Moscow,
Hamburger SV, Bayern Munich, Wolfsburg
2002– 89 16
6 Robert Kovač Bayer Leverkusen, Bayern Munich,
Juventus, Borussia Dortmund, Dinamo Zagreb
1999–2009 84 0
7 Niko Kovač Bayer Leverkusen, HSV, Bayern Munich,
Hertha Berlin, Red Bull Salzburg
1996–2008 83 14
8 Robert Jarni Hajduk Split, Bari, Torino, Juventus, Real Betis,
Real Madrid, Las Palmas, Panathinaikos
1991–2002 81 1
Niko Kranjčar Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Portsmouth,
Tottenham Hotspur, Dynamo Kyiv, Queens Park Rangers
2004– 81 16
10 Luka Modrić Dinamo Zagreb, Tottenham Hotspur, Real Madrid 2006– 72 8
Kemaskini terakhir: Croatia vs Iceland, 19 November 2013. Statistik termasuk perlawanan rasmi FIFA yang diiktiraf sahaja.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The FIFA/Coca-Cola World Ranking". FIFA. 12 Ogos 2021. Dicapai pada 12 Ogos 2021.
  2. ^ Bach, N. Nenad (23 November 2007). "In 1880 local Croatian young men began to play football in Zupanja". Croatian World Network. Dicapai pada 2008-09-06.

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Only clubs played for while receiving caps are listed.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]



Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "nota" ada tetapi tag <references group="nota"/> yang sepadan tidak disertakan