Perkadaran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pemboleh ubah y adalah berkadar terus dengan pemboleh ubah x dengan pemalar perkadaran ~0.6.

Dalam matematik, dua pemboleh ubah dikatakan berkadar[1] atau berada dalam hubungan perkadaran (juga kekadaran) jika kedua-duanya saling terkait melalui pendaraban dengan suatu pemalar. Misalnya, jika kedua-dua pemboleh ubah tersebut memiliki nisbah yang tetap atau malar, maka kedua-duanya tersebut disebut sebagai berkadar langsung/terus. Nilai pemalar (nisbah atau hasil darab) tersebut disebut sebagai koefisien/pemalar perkadaran.

Perkadaran terus[sunting | sunting sumber]

Dengan dua pemboleh ubah x dan y, y adalah berkadar terus dengan x[2] dengan pemalar bukan sifar k, dengan gaya

Hubungan ini sering diwakili simbol "∝" (tidak dikelirukan dengan huruf alfa Yunani) atau "~":

atau

Bagi pemalar perkadaran boleh diwakili sebagai nisbah

Suatu perkadaran terus boleh dilihat sebagai persamaan linear dalam dua pemboleh ubah dengan pintasan-y 0 dan kecerunan k, dan dengan itu, mewakili suatu pertumbuhan linear.

Perkadaran songsang[sunting | sunting sumber]

Perkadaran songsang ialah lawan terhadap perkadaran terus. Perkadaran songsang berlaku tatkala (dengan semua pemboleh ubah lain dimalarkan), magnitud atau nilai mutlak satu pemboleh ubah menaik ketika nilai satu lagi pemboleh ubah menurun, dan sebaliknya, dengan pemalar perkadaran k adalah sama. Sebagai contoh, masa perjalanan adalah berkadar songsang terhadap kelajuan perjalanan.

Secara formal, dua pemboleh ubah adalah berkadar songsang sekiranya setiap pemboleh ubah adalah berkadar terus terhadap songsangan darab (salingan) pemboleh ubah satu lagi, atau secara setara ketika hasil darab adalah malar.[3] Ia menunjukkan bahawa y adalah berkadar songsang terhadap x jika ada pemalar bukan sifar k, dengan gaya

atau erti kata lain, Maka, pemalar "k" ialah hasil pendaraban x dan y.

Graf dua pemboleh ubah berkadar songsang dalam satah koordinat Cartesian berbentuk hiperbola segi empat tepat. Memandangkan x serta y tidak boleh sifar (kerana k bukan sifar), graf ini tidak akan bersentuhan mana-mana paksi.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Meilantifa,Herfa M.D. Sewardini,Mega Teguh Budiarto,Janet T. Many; Herfa M.D. Sewardini; Mega Teguh Budiarto. Geometri Datar. Bahasa dan Sastra Arab, UIN Sunan Gunung Djati. m/s. 166. ISBN 978-602-521-057-0. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ Weisstein, Eric W. "Directly Proportional". MathWorld – A Wolfram Web Resource.
  3. ^ Weisstein, Eric W. "Inversely Proportional". MathWorld – A Wolfram Web Resource.