Perubatan veterinar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Seorang juruteknik veterinar di Etiopia menunjukkan pemilik seekor keldai yang sakit cara untuk mensanitasi tapak jangkitan.

Perubatan veterinar ialah cabang sains yang membincangkan pencegahan, diagnosis dan perawatan penyakit, gangguan dan kecederaan pada haiwan. Ruang lingkup perubatan veterinar adalah luas, meliputi semua spesies haiwan, kedua-dua bela jinak dan liar, dengan pelbagai keadaan yang boleh menjejaskan spesies berlainan.

Perubatan veterinar diamalkan secara meluas, kedua-dua dengan dan tanpa penyeliaan profesional. Jagaan profesional paling kerap dibawa oleh pakar perubatan veterinar (juga dikenali sebagai vet, pembedah veterinar atau doktor veterinar), tetapi juga oleh pekerja paraveterinar seperti jururawat atau juruteknik veterinar. Ini boleh ditambah dengan paraprofesional lain dengan spesialisme tertentu seperti fisioterapi atau pergigian haiwan, dan peranan relevan spesies seperti tukang ladam.

Sains veterinar membantu kesihatan manusia melalui pengawasan dan kawalan penyakit zoonosis (penyakit berjangkit dipindahkan daripada haiwan bukan manusia kepada manusia) dan ahli sains veterinar kerap bermuafakat dengan ahli epidemiologi.

Lihat juga

Mengikut negara

Nota

Rujukan

Buku teks dan rujukan pengenalan

Monograf dan teks kebidangan lain

Kejururawatan, oftamologi, dan farmakologi veterinar

Bidang lain berkaitan dengan perubatan veterinar

Pautan luar


Templat:Perubatan veterinar Templat:Bidang veterinar