Pergi ke kandungan

Playboy Itu Suami Aku?!

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Playboy Itu Suami Aku?!
Umum
PengarangSuri Ryana
NegaraMalaysia
BahasaMelayu
GenreCinta, konflik
Penerbitan
PenerbitPenerbitan Kaki Novel Sdn Bhd
Tarikh penerbitan
April 2013
Jenis media
Cetakan (kulit keras)
Halaman676
Kawalan kewibawaan
ISBNISBN 9789670448275

Playboy Itu Suami Aku ialah sebuah novel 2013 oleh penulis novel Malaysia, Suri Ryana, diterbitkan pada April 2013 oleh Penerbitan Kaki Novel Sdn Bhd.[1][2] Ia telah diadaptasikan sebagai sebuah siri drama oleh TV3 pada 2013.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

“Kurang asam betul! Dahlah simbah aku dengan air lopak, tak mintak maaf langsung! Blah macam tu aje” Itulah permulaan segala-galanya. Kehidupan Afina tidak pernah aman semenjak mengenali playboy itu. Seorang playboy yang kerap kali membuatkan dia panas hati. Raja Adrian Benjamin atau nama ‘manja’ yang diberikan oleh Afina, King of Crocodile memang menguji tahap kesabaran seorang gadis nerd yang tidak mempunyai penampilan menarik seperti Afina.

Pertemuan Afina dengan Puan Sri Zahida, ibu kepada Raja Adrian semasa menolong rakannya menggubah bunga di majlis hari jadi cucu Puan Sri benar-benar melontarkan gadis ini ke lembah yang lebih mencabar. Sikap Puan Sri yang nekad untuk bermenantukannya membuatkan gadis itu buntu. Tambahan pula dia sedar yang adik kembarnya, Afisya adalah salah seorang teman wanita Raja Adrian Benjamin.

Afina dan Adrian, mulanya membantah dan menolak habis-habisan untuk disatukan. Akhirnya mereka bersetuju kerana masing-masing punya agenda tersendiri. Afina terlibat dalam kemalangan dan tersedar dari koma sebagai penghidap amnesia. Lebih malang lagi apabila dia tidak langsung mengenali Adrian, suaminya sendiri. Terkejut besar gadis itu apabila mengetahui yang dia sudah berkahwin! Dengan seorang playboy pulak tu!

Bagi Adrian, Afina sekarang berbeza dengan Afina yang dulu. Afina telah berubah menjadi seorang yang lebih kasar dan tidak lagi mudah untuk dibuli seperti dahulu. Mereka kerap kali bertegang urat dan saling membuli hingga memutikkan bunga-bunga cinta di taman hati masing-masing.

Tapi, di saat mereka asyik menyulam cinta, Afina harus meninggalkan lelaki itu dan pergi jauh dari hidup Adrian. Apakah yang memaksa gadis itu meninggalkan lelaki yang dicintainya separuh mati itu? Adrian pula, setelah ditinggalkan buat kali kedua dalam hidupnya, dapatkah dia memaafkan wanita yang dicintainya? “Playboy itu suami aku?! Biar betul!”

Adaptasi[sunting | sunting sumber]

Televisyen[sunting | sunting sumber]

Playboy Itu Suami Aku telah diadaptasikan ke siaran TV melalui drama waktu perdana di Slot Akasia pada 11 November 2013 di TV3, dibintangi oleh Fattah Amin dan Nur Risteena sebagai pelakon utama.[3][4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Suri Ryana (2013). Playboy Itu Suami Aku?!. Penerbitan Kaki Novel. ISBN 9789670448275.
  2. ^ Playboy Itu Suami Aku?! by Suri Ryana Goodreads. Dicapai pada 1 Februari 2014.
  3. ^ DRAMA PLAYBOY ITU SUAMI AKU (TV3). infotaip. November 8, 2013.
  4. ^ Sinopsis Drama Bersiri Playboy Itu Suami Aku. Sensasi Selebriti (budiey). 8 NOV, 2013.