PlayerUnknown's Battlegrounds

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
PlayerUnknown's Battlegrounds
PembangunPUBG Corporation[a]
Penerbit
PengarahBrendan Greene
PengeluarChang-han Kim
PerekaBrendan Greene
KomposerTom Salta
EnjinUnreal Engine 4
Platform
PelepasanMicrosoft Windows
 • WW: December 20, 2017
Android, iOS
 • CHN: 9 Februari 2018
 • WW: 19 Mac 2018
Xbox One
 • WW: 4 September 2018
GenreBattle royale
ModMultipemain

PlayerUnknown's Battlegrounds ("Medan Perang Pemain Awanama", disingkatkan kepada PUBG [pab-ji]) ialah sebuah permainan battle royale multipemain atas talian yang dibangunkan dan diterbitkan oleh PUBG.

Ciri dan tatamain[sunting | sunting sumber]

PUBG mengetengahkan konsep battle royale dengan genre tembak-menembak antara pemain. Para pemain boleh bermain secara sendiri, berdua-duaan atau dalam kumpulan semaksimum empat orang. Matlamat utama permainan ini ialah menjadi pemain atau kumpulan terakhir yang dapat bertahan dengan membunuh para pemain lain serta mengelakkan diri serta ahli-ahli kumpulan daripada diserang dan terbunuh. Secara purata, satu set permainan berlanjutan selama kira-kira 30 minit.

Pada awal set permainan, setiap pemain dibawa terbang di salah satu daripada empat latar tempat pertarungan PUBG, Erangel, Miramar, Sanhok dan Vikendi. Latar-latar ini berukuran kira-kira sama ada 8 x 8 km, 6 x 6 km atau 4 x 4 km.[1] Para pemain dikehendaki terjun dari kapal terbang tersebut untuk memulakan pertarungan. Haluan kapal terbang yang membawa para pemain adalah rawak, dan hal ini memerlukan para pemain untuk memilih tempat mendarat yang terbaik dalam masa yang singkat.[2]

Para pemain turun ke latar dengan tangan kosong tanpa sebarang peralatan. Oleh itu, para pemain perlu mencari peralatan-peralatan seperti senjata, perisai dan kenderaan di tempat-tempat seperti bangunan dan bandar hantu. Para pemain juga boleh memperoleh peralatan dengan membunuh pemain lain lalu merampas peralatan kepunyaannya.

Setiap latar tempat permainan mempunyai sebuah zon selamat. Para pemain yang berada di luar zon ini akan menerima kecederaan secara beransur-ansur lalu maut sekiranya gagal memasuki zon selamat secepat mungkin. Zon selamat ini mengecil secara berkala dengan berpusatkan kawasan yang rawak. Hal ini menyebabkan kepadatan para pemain di dalam zon selamat meningkat lalu meningkatkan kebarangkalian pertemuan antara pemain.[2] Kadangkala, suatu zon merah akan muncul di kawasan yang rawak; zon ini akan dibom lalu membahayakan para pemain yang berada di dalam zon tersebut.[3] Amaran akan diberi beberapa minit sebelum pengecilan zon selamat atau pengeboman zon merah agar para pemain dapat bersedia.

Sebuah kapal terbang akan melalui latar tempat secara rawak pada bila-bila masa atau ketika seorang pemain menyalakan suar. Kapal terbang ini akan menjatuhkan sebuah pakej yang mengandungi peralatan-peralatan yang tidak boleh didapati melalui kaedah lazim.[2]

Format lain tersedia[sunting | sunting sumber]

PUBG Mobile[sunting | sunting sumber]

Di Playstore, permainan ini telah dimainkan sebanyak lebih dari 50 juta pengguna Android seluruh dunia. Spesifikasi telefon pintar untuk memainkan PUBG adalah 2Gb/16Gb (versi ringan) tetapi disarankan 4Gb/64Gb dan 6Gb/128Gb (versi asli).

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

Penerimaan
Markah agregat
PengagregatMarkah
MetacriticPC: 86/100[4]
iOS: 82/100[5]
Markah ulasan
PenerbitanMarkah
Game Informer9.5/10[6]
GameSpot8/10[7]
IGN9.5/10[8]
Polygon10/10[9]
PCGamesN

PlayerUnknown's Battlegrounds dilancarkan dalam platform Steam pada bulan Mac 2017. Permainan ini tidak sampai dalam masa satu tahun sahaja sudah dimainkan sekitar 877,844 orang pemain jaringan serentak pada tanggal 26 Ogos 2017 di platform tersebut; perangkaan ini mengalahkan perangkaan pemain Dota 2 dalam tempoh sama yang hanya mencapai sebanyak 842,919 orang pemain.[12][13]

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Pada Jun 2020, PUBG menerima tentangan oleh golongan pemain dari dunia Islam apabila versi telefon pintar permainan video ini menganjurkan satu acara permainan khas yang menerapkan unsur "sembahan berhala" yang dilihat bertentangan dengan prinsip tauhid dalam Islam - kepercayaan terhadap satu tuhan atau monoteisme.[14] Pihak Tencent telah memohon maaf atas masalah tersebut dan membuang unsur tersebut dalam permainan.[15]

Pengharaman[sunting | sunting sumber]

Permainan ini mula diharamkan di negeri Gujarat, India pada Mac 2019 gara-gara disifatkan oleh pihak kerajaan negeri sebagai "terlalu ketagih dan ganas" dan merupakan suatu gangguan ketika musim peperiksaan.[16] Natijahnya, beberapa orang pelajar ditangkap kerana bermain permainan tersebut.[17] Meskipun begitu, pihak berkuasa tempatan beberapa buah bandar di situ tidak lagi memperbaharui pengharaman itu selepas Mac disebabkan oleh musim peperiksaan yang telah berakhir.[16]

Pada 2 September 2020, pihak kerajaan India telah mengharamkan versi mudah alih PUBG serta lebih seratus aplikasi milikan syarikat China, kebanyakannya milikan Tencent dan NetEase di seluruh negara berikutan hubungan China-India yang meruncing pada masa itu berdasarkan Seksyen 69A, Akta Teknologi Maklumat 2009.[18][19] Pihak kerajaan mendakwa aplikasi-aplikasi tersebut "mencuri data pengguna tanpa keizinan ke pelayan di luar India."[18] Sebagai tindak balas, pihak PUBG telah memindahkan pemilikan PUBG di India dari Tencent ke PUBG Corporation.[20] Pengharaman ini menyebabkan PUBG Mobile kehilangan kira-kira 24% penggunanya.[19] Sebagai penyelesaian, versi PUBG Mobile bagi golongan pemain India dibangunkan dengan penekanan terhadap aspek keselamatan siber untuk mengelakkan isu berkaitan aspek tersebut yang difahami sebagai punca utama pengharaman.[21]

Pemerintah Nepal turut mengharamkan permainan ini pada April 2019 atas dakwaan bahawa permainan itu berbahaya kepada golongan kanak-kanak dan remaja,[22] namun pengharaman ini dibatalkan oleh pihak Mahkamah Agung negara tersebut tidak lama selepas itu.[23] Pihak Pakistan pula menyekat PUBG Mobile secara sementara pada Julai 2020 berikutan pelbagai laporan yang diterima berkenaan sifat permainan itu yang membawa kepada ketagihan serta kes-kes bunuh diri yang berkait dengan aplikasi tersebut.[24]

Pihak Majelis Ulama Indonesia melakukan suatu kajian terhadap pemfatwaan berkenaan pengharaman permainan ini susulan peristiwa penembakan besar-besaran di Christchurch pada Mac 2019.[25] Selain itu, di Aceh pula, pihak ulama Aceh telah mengeluarkan fatwa yang mengharamkan permainan ini pada pertengahan 2019.[26]

Pada Januari 2021, India telah mengharamkan PUBG Mobile secara kekal di India, bersama 58 aplikasi lain dari negara Cina.

Selain itu, negara-negara yang turut mengharamkan permainan ini ialah Iraq, dan Jordan.[27][28]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ LightSpeed & Quantum Studio iaitu anak syarikat dan divisi internal Tencent Games, mengembangkan versi Android dan iOS untuk permainan ini.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Forward, Jordan. "PUBG new map – all the latest details on the upcoming snow map, Vikendi". PCGames (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 3 Mac 2019.
 2. ^ a b c Carter, Chris (9 Jun 2017). "Understanding Playerunknown's Battlegrounds". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 9 Jun 2017.
 3. ^ Marks, Tom (21 Januari 2015). "Battle Royale modder Brendan Greene on his official H1Z1 mode". PC Gamer (dalam bahasa Inggeris). Future US. Diarkib daripada yang asal pada 19 Mei 2017.
 4. ^ "PlayerUnknown's Battlegrounds for PC Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada October 19, 2017. Dicapai pada March 21, 2018. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 5. ^ "PlayerUnknown's Battlegrounds Mobile for iPhone/iPad Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Dicapai pada June 25, 2018.
 6. ^ Tack, Daniel (December 20, 2017). "PlayerUnknown's Battlegrounds". Game Informer. Diarkib daripada yang asal pada December 22, 2017. Dicapai pada December 21, 2017. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 7. ^ Higham, Michael (December 22, 2017). "PlayerUnknown's Battlegrounds Review". GameSpot. Diarkib daripada yang asal pada December 23, 2017. Dicapai pada December 23, 2017. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 8. ^ Rad, Chloi (January 5, 2017). "PlayerUnknown's Battlegrounds Review". IGN. Diarkib daripada yang asal pada January 7, 2018. Dicapai pada January 6, 2017. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 9. ^ Plante, Chris (December 20, 2017). "PUBG review: Playerunknown's Battlegrounds is imperfectly perfect". Polygon. Diarkib daripada yang asal pada December 20, 2017. Dicapai pada December 21, 2017. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 10. ^ Williams, Mike (December 22, 2017). "PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) Review: First Man Standing". US Gamer. Diarkib daripada yang asal pada January 7, 2018. Dicapai pada January 6, 2018. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 11. ^ Forward, Jordan (December 22, 2017). "PlayerUnknown's Battlegrounds PC review". PCGamesN. Diarkib daripada yang asal pada January 7, 2018. Dicapai pada January 6, 2018. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 12. ^ McAloon, Alissa (31 Julai 2017). "Playerunknown's Battlegrounds claims record for most peak players in a non-Valve game". Gamasutra. Diarkib daripada yang asal pada August 1, 2017. Dicapai pada July 31, 2017. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 13. ^ Pereira, Chris (2017-08-27). "PUBG Becomes The Biggest Game On Steam, Briefly Surpassing Dota 2". GameSpot. Diarkib daripada yang asal pada August 28, 2017. Dicapai pada August 27, 2017. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 14. ^ Hatim, Yahia (4 Jun 2020). "PUBG Mobile's New 'Idol Worshipping' Feature Angers Muslim Players". Morocco World News (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 Jun 2020.
 15. ^ Salama, Samir (4 Jun 2020). "'Idol worship' in famous PUBG video game sparks fury in Kuwait and Saudi Arabia". Gulf News (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 Jun 2020.
 16. ^ a b Mukherjee, Amritanshu. "PUBG ban lifted from Ahmedabad, police still worried about side effects of the game". India Today. Diarkib daripada yang asal pada April 12, 2019. Dicapai pada April 12, 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 17. ^ Liao, Shannon (Mac 14, 2019). "Police in India arrested ten students for playing PUBG". The Verge. Diarkib daripada yang asal pada Mac 14, 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 18. ^ a b Rai, Saritha (2 September 2020). "India Bans Over a Hundred More Chinese Apps as Tensions Escalate" [India mengharamkan lebih seratus lagi aplikasi China ketika ketengangan melonjak]. Bloomberg News (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 3 September 2020. Dicapai pada 3 September 2020.
 19. ^ a b "Tencent to set up hub in Singapore after PUBG Mobile ban in India". Sportskeeda (dalam bahasa Inggeris). 15 September 2020. Diarkib daripada yang asal pada 21 September 2020. Dicapai pada 21 September 2020.
 20. ^ "PUBG Corporation Responds to PUBG MOBILE's India Ban". Laman rasmi PUBG (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 8 September 2020. Dicapai pada 8 September 2020.
 21. ^ Siddharth Vishwanathan, penyunting (21 November 2020). "PUBG Mobile India's comeback success gets big boost from Microsoft Azure for THIS reason". DNA India (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 22 November 2020.
 22. ^ Sharma, Gopal (April 11, 2019). "Nepal bans online game PUBG citing negative impact on children". Reuters. Diarkib daripada yang asal pada April 11, 2019. Dicapai pada April 11, 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 23. ^ Holt, Kris (April 23, 2019). "Nepal's Supreme Court reverses national ban on 'PUBG'". Engadget. Diarkib daripada yang asal pada April 23, 2019. Dicapai pada April 23, 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 24. ^ Thakkar, Aniket (1 Julai 2020). "PUBG Mobile temporarily suspended in Pakistan". Sportskeeda (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 2 Julai 2020. Dicapai pada 2 Julai 2020.
 25. ^ Abdi, Andrian Pratama Taher & Alfian Putra. "MUI Kaji Fatwa Haram Gim PUBG, Perlukah?". tirto.id (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 2019-03-28.
 26. ^ "Aceh ulemas demand Indonesia ban online battle game PUBG". The Jakarta Post. 23 Jun 2019. Diarkib daripada yang asal pada 7 Julai 2019. Dicapai pada 12 September 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 27. ^ Chalk, Andy. "Fortnite and PUBG are now banned in Iraq". PC Gamer. Diarkib daripada yang asal pada April 19, 2019. Dicapai pada April 19, 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 28. ^ "Jordan bans online game PUBG over 'negative effects'". CNA. 7 July 2019. Diarkib daripada yang asal pada July 7, 2019. Dicapai pada July 7, 2019. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]