Dota 2

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Logo Dota 2

Dota 2 adalah sebuah permainan video strategi yang akan datang yang dihasilkan oleh Valve Corporation dan merupakan susulan dari Defense of the Ancients pada Warcraft III: Reign of Chaos dan The Frozen Throne. Diumumkan secara rasmi pada 13 Oktober 2010 di laman web majalah Game Informer,[1] Permainan itu sekarang sedang menjalani fasa Beta dan dijadualkan untuk dibebaskan penuh pada 2012.[2] Meski pun model perniagaan permainan itu telah diselesaikan, Dota 2 akan keluarkan melalui pindah terima pengiriman kandungan pelantar oleh Valve Steam, di mana permainan itu telah dikembangkan untuk berjalan secara eksklusif untuk peningkatan permainan ditalian dan pengiriman kemaskini.[2] Dota 2 akan berjalan pada Microsoft Windows dan Mac OS X.[1]

Permainan itu terdiri daripada aktiviti berasaskan sesi multiplayer online, dengan matlamat utama permainan adalah untuk pasukan memusnahkan kubu kuat pihak lawan. Setiap pemain mengawal satu watak pemain dipanggil "wira" yang diberi tanggungjawab untuk mengambil bahagian dalam pertempuran pasukan yang berlaku di sepanjang siri lorong yang menghubungkan pangkalan lawan mereka, selari dengan menara pertahanan. Unsur-unsur permainan yang sebahagian besarnya diperbadankan dari Defense of the Ancients, dengan pereka utama permainan, IceFrog, sebagai pemaju yang paling lama dan semasa yang berkhidmat untuk arena Warcraft III.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Pemain disaingkan dengan satu sama lain sebagai dua puak yang berbeza dipanggil Radiant dan yang Dire. Radiant adalah puak yang berpusat di sudut barat daya peta, manakala Dire adalah puak yang berpusat di sudut timur laut. Pemain menganggap peranan "wira" - unit berkuasa strategik dengan kemahiran khas, yang, melalui pengalaman pertempuran, boleh maju ke tahap yang maksimum 25. Kaedah wira tempur banyak dipengaruhi oleh harta utama mereka, yang boleh menjadi kekuatan fizikal, ketangkasan, atau kecerdasan. Persediaan asas tempat Dota 2 kubu mengandungi struktur kritikal yang dipanggil Ancients yang bertentangan pada hujung peta yang seimbang. Asas ini telah dihubungkan dengan tiga laluan utama (disebut sebagai lorong - lorong) yang dijaga oleh menara pertahanan dan gelombang unit yang sentiasa bertelur dipanggil creeps yang berarak dari satu pihak kepada yang lain, memerangi menara antara satu sama lain di sepanjang jalan. Pemain akan dipecah kepada dua kumpulan, masing-masing terdiri daripada lima pemain, untuk bersaing sebagai defenders utama bagi setiap Ancient.

Objektif keseluruhan setiap perlawanan adalah untuk berperang melalui pertahanan pasukan yang bertentangan, untuk tiba dan memusnahkan Ancient lawan. Kerana Dota 2 adalah sangat berorientasikan pasukan, pemain mesti menyelaras dengan pasukan mereka dalam usaha untuk mencapai kemenangan. Menara-menara dan pertahanan dalam kubu adalah kebal kepada serangan selagi menara terdekat kepada pihak musuh masih berdiri. Secara berkala, kumpulan unit lemah biasanya dirujuk sebagai creeps bergerak di sepanjang lorong, mereka menyerang mana-mana unit musuh atau struktur yang berada dalam penglihatannya.

Mata wang permainan adalah "emas", diberikan secara berterusan tetapi biasanya dapat dikumpul di peringkat yang lebih praktikal apabila membunuh unit musuh, yang memberikan jumlah emas dan teragih kepada pasukan pembunuh. Bahagian yang lebih besar disimpan oleh pembunuh itu sendiri.

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Percuma Untuk Dimain[sunting | sunting sumber]

Pada 1 Jun 2012, pasukan pembangunan Dota pada Valve secara rasmi mengumumkan bahawa permainan akan menjadi percuma-untuk-dimain, dengan tanpa kos tambahan untuk mempunyai jadual penuh wira dan inventori item yang sedia ada. Pendapatan untuk Dota 2 akan dikekalkan, bagaimanapun, melalui [Dota Store] eksklusif kosmetik, di mana pemain boleh membeli barangan dalam permainan. Sehingga pelepasan permainan, pemain masih boleh membeli bundle akses yang awal, yang termasuk dalam permainan, bersama-sama dengan beberapa barangan kosmetik dalam permainan. Dota store terdiri daripada ciptaan adat yang dibangunkan oleh Valve, serta produk dari [Steam Workshop], yang merupakan sistem di mana pengguna boleh mengemukakan ciptaan untuk dikaji oleh Valve dan jika berjaya, akan dimasukkan ke dalam Dota 2.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. 1.0 1.1 Biessener, Adam (2010-10-13). "Valve's New Game Announced, Detailed: Dota 2". Game Informer. Dicapai pada 2010-10-13. 
  2. 2.0 2.1 Yin-Poole, Wesley (2011-08-18). "Newell: Dota 2 won't ship until 2012". Eurogamer. 


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.