Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri
Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri.jpg
Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri
Lokasi
HOS Cokroaminoto street no.195 Kediri Jawa Timur
Indonesia
Maklumat
Jenis Pondok Pesantren
Moto "Rukun, Kompak, Kejasama Yang Baik, Jujur, Amanah, Jimat Dan Kerja keras"
Ditubuhkan pada 1950
Daerah sekolah Kediri
Ketua sekolah KH. Drs. SUNARTO, M.Si
Maklumat Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri di bawah naunganyayasan Wali Barokah telah didirikan di atas gagasan KH. Nurhasan Al Ubaidah bin KH Abdul Aziz yang ingin menyiarkan agama Islam secara murni, mukhlis berpedoman kitab suci Al-Qur'an dan Al-Hadis
Laman web

Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri di bawah naungan yayasan Wali Barokah telah didirikan di atas gagasan KH. Nurhasan Al Ubaidah bin KH Abdul Aziz yang ingin menyiarkan agama Islam secara murni, mukhlis berpedoman kitab suci Al-Qur'an dan Al-Hadis dengan berlandaskan kepada hak dasar kebebasan beragama yang dijamin oleh Undang-Undang Dasar 1945, maka diperjuangkanlah syiar agama Islam dalam bingkai Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI) sebagai kelanjutan perjuangan bangsa Indonesia untuk mempertahankan dan mengisi kemerdekaan, mencapai cita-cita bangsa Indonesia seperti yang dinyatakan dalam Pembukaan Undang-Undang Dasar 1945, iaitu melindungi segenap bangsa Indonesia dan seluruh tumpah darah Indonesia, memajukan kesejahteraan umum, mencerdaskan kehidupan bangsa, dan ikut serta melaksanakan ketertiban dunia yang berdasarkan kemerdekaan, perdamaian abadi dan keadilan sosial, mutlak diperlukan penyertaan dan peranan serta dari segenap lapisan masyarakat Indonesia. Memberikan peningkatan kehidupan beragama serta penyertaan pembangunan masyarakat untuk mewujudkan masyarakat yang adil dan makmur baik material mahupun spiritual dan Berakhlakul karimah bagi seluruh rakyat Indonesia.

Secara sejarah pendirian Yayasan Wali Barokah ini bermula pada tahun 1950, saat KH. Nurhasan Al Ubaidah bertabligh ke wilayah Kabupaten Kediri. Dakwahnya dilakukan di sebuah surau milik Mbah damah yang pada waktu itu dikenali sebagai orang kaya di Desa Burengan, Kecamatan Pesantren, Kabupaten Kediri. Pada waktu itu diadakan pengajian Al-Quran yang diikuti 25 (dua puluh lima) orang.

Berkat kesabaran dan kegigihannya, lambat laun Beliau membeli sebuah rumah di jalan Kenari No. 9 yang lokasinya berdekatan dengan surau Mbah damah (sekarang dikenali sebagai Jalan Letjend. Awang gang I/21 Kediri) yang menjadi cikal bakal Pondok Pesantren di Desa Burengan, Kecamatan Pesantren, Kabupaten Kediri dan Desa Banjaran, Kecamatan Kota, Kabupaten Kediri yang akhirnya menjadi sebuah Pondok Pesantren besar bernama Pondok Pesantren Burengan Banjaran Kediri.

Pada akhir tahun 1971 kerana keadaan fizikal KH. Nurhasan Al Ubaidah mulai menurun dan sakit yang berpanjangan, maka pengurusan Pondok Burengan Banjaran Kediri diserahkan kepada Yayasan Lembaga Pekerja Islam (Lemkari) di bawah pimpinan Drs Bachroni Hartanto.

Pada hari Khamis, tarikh 11 Mac 1982 Beliau wafat dan sebagai pengesahannya secara yuridis, pada tarikh 03 Mei 1983 para ahli waris yang diwakili oleh KH. Abdul Dhohir menyerahkan pengurusan Pondok Pesantren Burengan Banjaran Kediri kepada pengasas Lemkari Raden Eddy Masiadi, Drs Bachroni Hartanto, Soetojo Wirjo Atmodjo BA, Wijono BA, Drs. Nurhasjim yang dalam nota penyerahannya diwakili oleh Drs Bachroni Hartanto untuk dan atas nama Direktorium Pusat Lemkari, yang saat itu beliau juga sebagai Ketua Pondok Pesantren Lemkari Burengan-Banjaran Kediri.

Dalam perkembangannya Pondok Pesantren Lemkari yang selanjutnya diterima sebagai nama YAYASAN WALI BAROKAH mengembangkan sarana dan prasarana di antaranya adalah gedung DMC, Gedung Wali Barokah yang dijadikan ruang utama kegiatan belajar mengajar dan Menara menara tertinggi di Indonesia iaitu menara asma'ulhusna (lihat Asmaulhusna, Menara Islam Tertinggi di Indonesia). Sesuai dengan namanya menara ini tingginya 99 (sembilan puluh sembilan) meter dengan kubah / mahkota berlapis emas seberat 60 kg. Menara Asmaulhusna dapat dilihat dari pelbagai pelosok bandar Kediri. Sebaliknya jamaah Muslim boleh melihat seluruh bandar Kediri dari ketinggian setiap balkoni menara. Menara asma'ulhusna saat ini tercatat sebagai menara Islam yang tertinggi di Indonesia dan telah menjadi ikon (landmark) Kota Kediri yang sangat menonjol dan indah. Secara falsafah Menara Asmaulhusna merupakan identiti LDII dan simbol KEBESARAN dan KEBENARAN QUR'AN HADIST yang dibawa oleh Lembaga Dakwah Islam Indonesia.

IDENTITAS[sunting | sunting sumber]

Nama Ponpes: Yayasan Pondok Pesantren Wali Barokah

Berdiri Tahun: 1950 M

Alamat Sekretariat: Jalan HOS Cokroaminoto 195 Kediri Jawa Timur

LEGALITAS[sunting | sunting sumber]

Badan Hukum: Yayasan Nombor Akta: 08 Tarikh 18 Jun dan Nombor 09 Tarikh 22 September 2010 Disahkan oleh Menteri Undang-undang dan hak asasi manusia tarikh 18 Oktober 2010 Nombor AHU.4294.AH.01.04 Tahun 2010

TUJUAN[sunting | sunting sumber]

Sesuai dengan visi, misi, tugas pokok dan fungsi Pondok Pesantren maka tujuan yang ingin dicapai adalah: Meningkatkan high peradaban, hidup, harkat dan martabat dalam kehidupan bermasyarakat, berbangsa, dan bernegara serta turut serta dalam pembangunan manusia Indonesia seutuhnya, yang dilandasi oleh keimanan dan ketakwaan kepada Tuhan Yang Maha Esa guna terwujudnya masyarakat madani yang demokratik dan adil sosial berdasarkan Pancasila, yang diridhoi Allah Subhanahu Wa ta'ala.


Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Pondok pesantren yang terletak di tengah-tengah bandar Kediri ini mempunyai kemudahan yang cukup lengkap yang boleh digunakan untuk proses pembelajaran para santri. Secara umum dapat dikatakan bahawa Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri mempunyai kapasiti untuk menampung santri mukim sebanyak sekitar 2000 orang baik laki-laki maupun perempuan dan sekitar 50 orang pengurus dan guru pondok dan keluarganya.

Bangunan-bangunan pondok terletak di atas tanah seluas 3,4 hektar yang terdiri dari antara lain: pejabat pondok 2 tingkat, bangunan parking 7 tingkat, bangunan Dewan Wali Barokah 3 lantai, Gedung DMC Asrama Putra 50 bilik 3 tingkat, Asrama Putri 70 bilik 3 tingkat, Masjid Baitil A'la 3 tingkat, Menara asma'ulhusna setinggi 99 meter, bangunan bilik tetamu am lelaki 2 tingkat, bilik tetamu am wanita, bilik tetamu Rumah Tumpangan Tenteram, Gedung Pengajian, Pejabat Pertubuhan LDII, bangunan rumah para pengasuh dan pengajar, Unit Kesihatan Lelaki, Unit Kesihatan Wanita, Dapur Asrama, ruang makan tetamu, ruang olah raga fitness, lapangan olah raga tenis lantai, dan pelbagai unit bangunan lain seperti dapur bilik mandi, ruang tamu, dan sebagainya. Beberapa dari bangunan-bangunan itu penggunaanya dirasmikan oleh para pegawai negara seperti Gedung Dewan wali barokah dirasmikan oleh Menteri Siswono Yudho Usodo.

Para santri putri (santriwati) dan santri putra (santriwan) dipisahkan dengan menduduki bangunan yang berbeza, walaupun jaraknya tidak terlalu jauh dan masih satu kompleks. Antara asrama putra dan putri dipisahkan oleh masjid. Namun demikian pada jalan menuju ke masjid dibuat tanda pemisah yang diperbuat dari tali antara jalan yang khusus santriwati dan santriwan agar di antara mereka tidak senggol menyenggol atau bertembung.

Selain memiliki sarana meja-kerusi untuk mengaji sebanyak ± 1.500 unit juga terdapat kemudahan antara lain kereta van 4 unit, lori 2unit, minibus 1 unit, dan sepeda motor sebanyak 20 unit. Selain itu, untuk sarana belajar juga disediakan perpustakaan dan kemudahan komputer serta tempat amalan untuk pelajaran kemahiran seperti menjahit, memasak, dan sebagainya. Selain itu Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri juga mempunyai koperasi atau yang disebut Usaha Bersama (UB) yang menyediakan pelbagai keperluan sehari-hari dan sembako (sembilan bahan pokok). Selain itu juga ada unit UB yang menangani penjualan kitab-kitab yang diperlukan oleh para santri dan para peziarah yang datang dari luar bandar yang ingin ber-silaturrahim di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri. Selain disediakan oleh UB, pelbagai keperluan ibadah dan pakaian termasuk-kitab-kitab juga dijual oleh gerai-gerai yang dimiliki oleh keluarga pengurus Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri dan Dewan Guru yang tinggal di dalam kompleks Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri. Kemudahan lain adalah tersedianya air minum di dalam dispenser yang boleh digunakan oleh dan untuk kesejahteraan seluruh civitas akademika

Satu hal yang menyolok adalah bahawa kemudahan-kemudahan tersebut di atas tampak bersih dan terawat serta tidak terkesan adanya kekumuhan yang secara umum merupakan salah satu ciri khas dari pondok pesantren. Hal ini barangkali tidak luput dari peran seksi Kebersihan pondok yang dapat membina segala sumber yang ada di kampus.

Sistem Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Visi yang ingin dicapai oleh Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri adalah terlaksananya cita-cita yang dikenali dengan 'Tri Sukses Pondok LDII' yang merangkumi berjaya dalam bidang akhlak, alim, dan terampil / mandiri. Dalam bidang akhlak, pondok ini berusaha untuk mencetak manusia yang berwatak akhlakul karimah, mempunyai budi pekerti luhur, mempunyai tata karma, dan sopan santun dalam pergaulan masyarakat dan keluarga. Para alumni diarapkan menjadi manusia yang mempunyai jati diri, berwatak budi luhur, mampu bergaul dengan masyarakat, menghargai orang tua, dan mentaati segala peraturan dan undang-undang. Dalam bidang ilmu, pondok ini berusaha untuk mencetak manusia-manusia yang berilmu, mempunyai bekal ilmu agama Islam yang mantap serta mampu mengamalkan ilmu agama secara benar baik secara peribadi mahupun sebagai warga masyarakat. Di bidang kemahiran dan kemandirian, pondok ini bertekad untuk mencetak insane mandiri. Oleh kerana ini di samping para santri menerima pelajaran ilmu-ilmu agaa, merekajuga diberi bekal ketrampilan ssuai dengan bakatnya seperti kerampilan menjahit / bordir, pertukangan batu / kayu, elektronik, perbengkelan, pertanian, dan sebagainya. Denbgan demikian diharapkan setelah mereka lulus dari pondok tidak akan menggantungkan diri dapa keluarga dan orang tua, tetapi dapat hidup berdikari.

Sistem pengajaran di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri tidak didasarkan atas penjejangan yang ketat sebagaimana sekolah formal. Misalnya dalam hal penerimaan santri tidak ada batasan waktu. Setiap bulan Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri boleh menerima santri baru atau bahkan setiap hari. Sebaliknya bila-bila masa Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kedirijuga meluluskan santri-santrinya tergantung dari kesiapan para santri untuk menjalani test kelulusan, baik kelulusan masing-masing peringkat mahupun kelulusan akhir. Dengan demikian pada dasarnya sistem pembelajaran di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri ini walaupun dilaksanakan secara klasikal berdasar kelompok pembelajaran tetapi sesungguhnya bersifat individual. Bagi santri yang merasa sudah mampu dapat bila-bila masa mengemukakan untuk test kelulusan peringkat ataupun test kelulusan akhir.

Kurikulum[sunting | sunting sumber]

Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri merupakan 'pondok tradisional plus'. Dalam hal ini santri tidak hanya diberi pelajaran ilmu agama saja tetapi juga dibekali ketrampilan sehingga boleh tercipta sumber manusia yang trampil dan mandiri yang berlandaskan iman dan taqwa kepada Tuhan. Secara umum dapat dikatakan bahawa sistem pendidikan di pondok pesantren ini bersifat non formal. Dalam hubungan ini, sistem pendidikan tidak mengenal adanya tingkatan formal dan akhir tahun ajaran. Para santri dikumpulkan atas dasar pakar kitab dan daya serap ilmu yang diajarkan. Setiap santri yang sudah merasa siap dapat mengajukan ujian untuk mendapatkan kelulusan.

Ada pelbagai kumpulan pembelajaran sesuai dengan peringkat kompetensi masing-masing santri mulai dari kelas anak-anak, pemula, hingga kelas untuk persiapan ujian. Paling tidak ada sembilan kumpulan pembelajaran iaitu Cabe Rawit (usia 5-12 tahun), Menulis Arab, Bacaan Al-Quran, Tafsir lambatan Jawa, Tafsir lambatan Indonesia, Tafsir cepatan Jawa, Tafsir cepatan Indonesia, Ujian / Test, dan Lanjutan / Mahir .

Pada kumpulan pembelajaran Cabe Rawit, pelajaran yang diberikan adalah hafalan doa-doa solat, amalan solat, hafalan doa harian, thoharoh, menulis huruf Arab dan Pegon, pendidikan akhlak. Pada kumpulan pembelajaran Menulis Arab diajarkan mata pelajaran menulis huruf Hijaiyah, menulis Pegon, bahan Pegon. Adapun kumpulan pembelajaran Bacaan Al-Quran diberi pelajaran tajwid dan bahan bacaan. Sementara itu kumpulan pembelajaran Tafsir lambatan Jawa memberikan pelajaran kajian Al-Quran dan Hadis dalam bahasa Jawa yang disertai dengan bahan kumpulan lambatan, sedangkan kumpulan Tafsir lambatan bahasa Indonesia diberikan dalam bahasa Indonesia. Demikian juga kumpulan pembelajaran cepatan baik bahasa Jawa maupun Indonesia materinya sama hanya saja disampaikan dalam bahasa Indonesia dengan ditambah bahan kumpulan cepatan.

Sementara itu kumpulan pembelajaran ujian / test (tiga bulan) memberikan pelajaran lebih menyeluruh iaitu: bacaan al-Quran, Tafsir Al-Quran, Kaedah Dakwah, Pengurusan, Nasihat Undang-undang, Nasihat Kesihatan, dan Keputrian. Adapun kumpulan pembelajaran Mahir / Lanjutan berlangsung selama 1 tahun dengan mendapatkan bahan Tafsir Kutubussitah (Kajian enam hadis sahih).

Bahan Ajar[sunting | sunting sumber]

Bahan ajar pokok yang digunakan dalam proses pembelajaran di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri adalah sumber asli agama Islam iaitu Al-Quran dan Al Hadis. Para kyai dan santri memanfaatkan kedua-dua kitab itu sebagai sumber primer. Kitab-kitab yang sifatnya sekunder karya para ulama tidak digunakan. Memang betul bahawa hampir semua pondok pesantren mendasarkan diri pada Al-Quran dan Hadis, namun bahan ajar yang digunakan tidak langsung pada kajian-kajian kedua-dua kitab itu, tetapi menggunakan kitab-kitab sekunder karya para ulama besar terdahulu seperti kitab fiqh, tauhid, dan sebagainya. Di samping kedua-dua kitab utama itu juga diajarkan beberapa ilmu tambahan seperti ilmu tawid, menulis Arab, bahasa Arab, Nahwu, Sorof, Usul Fiqh, Mustholah Hadits, dan sebagainya. Sementara itu bahan kemahiran terdiri daripada pelbagai kursus sesuai dengan bakat mereka. Sedangkan bahan-bahan yang berkaitan dengan kemasyarakatan dan pemerintahan, pondok ini mengajar olah raga, bakti sosial, bahasa Indonesia, kaedah dakwah, pengurusan, dan sebagainya.

Kitab Al-Quran yang menjadi bahan kajian sama dengan kitab yang dipakai oleh masyarakat umum seperti terbitan Toha Putera, Gunung Agung, dan sebagainya. Seringkali kitab Al-Quran yang digunakan oleh para santri dan kyai berasal dari terbitan negara-negara Timur Tengah, khususnya Beirut. Terbitan ini diperolehi ketika para santri menunaikan ibadah haji di Makkah ataupun titip kepada calon haji untuk dapat dibelikan di sana. Kadang-kadang mereka memperoleh kitab itu dari oleh-oleh sahabat mereka yang baru saja datang dari Mekah. Seringkali kitab-kitab terbitan luar negeri ini berfungsi ganda iaitu sebagai bahan ajar dan sekaligus sebagai kebanggaan yang dipamerkan di almari. Sudah barang tentu kitab-kiab hadis yang dibeli di Mekah ataupun Madinah merupakan kitab-kitab hadis besar. Namun demikian ada juga yang memperoleh kitab itu dengan cara membeli dari kedai-kedai kitab di Indonesia.

Biasanya kitab Al-Quran yang digunakan oleh para kyai dan santri berupa kitab 'kosongan' dalam erti bukan kitab yang sudah diberi terjemahan. Para santri, khususnya santri pemula, lebih memilih kitab Al-Quran yang lembaran halamannya mempunyai space yang lebar yang membolehkan mereka dapat mengisinya dengan makna yang diajarkan oleh sang kyai di sela-sela di antara baris yang ada.

Bahan ajar pokok ke dua adalah kitab-kitab hadis atau sunnah nabi. Kitab ini merupakan kitab yang dihimpun oleh para penghimpun hadis yang mengandungi segala fikiran, ucapan, tindakan dan tauladan Nabi Muhammad SAW. Kesaksian dari orang-orang yang masih sempat berguru dengan pengasas Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri iaitu KH Nur Hasan Al Ubaidah mengatakan bahawa kyai itu menguasai ilmu Hadits (memberi makna dan keterangan) sebanyak 49 jenis himpunan Hadis yang terdiri daripada 6 hadis yang biasanya dikategorikan sebagai kutubussitah (yang tingkat kesahihannya diakui semua sekte Islam kecuali Syiah dan beberapa mazhab yang mengingkari kesahihan hadis Nabi) dan selebihnya adalah pelbagai hadis komplemen. Kitab-kitab hadis kutubussitah terdiri dari himpunan hadis yang disusun oleh Buchori, Muslim, Ibn Majjah, Abi Daud, Sunan Tirmidzi, dan Nasa'i.

Selain kitab hadis-hadis besar, juga dijumpai bahan ajar yang berupa kitab-kitab himpunan. Kitab himpunan merupakan cuplikan-cuplikan undang-undang-undang-undang atau dalil-dalil dari Al-Quran dan Hadis yang disusun mengikut bidang atau topic tertentu seperti Kitabussholah (kitab tentang solat), Kitabudda'wat (kitab kumpulan doa-doa), Kitabul Ilmi (kitab tentang kewajipan belajar ilmu agama), Kitabul Imaroh (kitab tentang keimaman), dan sebagainya. Berdbeda dengan kitab Al-Quran dan Hadis, kitab-kitab himpunan ini disusun sendiri oleh pondok pesantren. Dalil-dalil yang dituangkan dalam kitab-kitab himpunan ini merupakan dasar-dasar undang-undang yang kuat dan applicable.

Jika dilihat dari isinya, kitab-kitab himpunan ini merupakan pengantar bagi para pemula atau jamaah baru. Penggunaan kitab himpunan untuk para pemula ini didasari atas pertimbangan jika mereka langsung belajar dari kitab-kitab besar saja maka pelbagai jenis amalan urgen yang harus segera dilakukan tidak boleh akan diamalkan secara betul. Oleh kerana itu, jika ada jamaah baru maka di samping mereka mengkaji kitab-kitab besar, juga diberikan kitab-kitab himpunan agar dapat segera beramal secara benar sehingga jika meninggal sewaktu-waktu mereka sudah dalam pengamalan yang benar. Dalam hubungan itu kitab-kitab hadis besar merupakan bahan ajar pengayaan dan pendalaman.

Bahan ajar yang juga sangat penting dalam menjaga keimanan para santri adalah nasihat-nasihat ulama yang dituangkan dalam bentuk teks bertulis. Teks ini disebarkan dan menjadi bahan pembinaan baik bagi para santri di pondok pesatren Burengan mahupun warga LDII secara am. Teks nasihat ini mengandungi nasihat-nasihat dalam konteks mengatasi persoalan-persoalan actual dengan menggunakan dasar-dasar hukum Islam iaitu Al-Quran dan Hadis. Dalam undang-undang Islam nasihat ulama merupakan salah satu bentuk dasar undang-undang Islam yang disebut ijma 'atau ijtihad.

Kaedah Pembelajaran[sunting | sunting sumber]

Dalam Islam, pembelajaran pada hakikatnya adalah proses pemindahan mesej-mesej dari satu orang kepada orang lain. Kaedah pembelajaran yang digunakan baik dalam pondok pesantren mahupun pengajian di masjid-masjid yang diikuti oleh jamaah biasa adalah kaedah sebagaimana yang digunakan oleh Nabi. Jadi ada semacam gerakan pemurnian dalam kaedah pembelajaran. Dalam agama Islam, sejak Nabi Muhammad SAW dan para khalifah serta sahabat, proses pemindahan mesej-mesej yang terkandung dalam Al-Quran dan Hadis dilakukan melalui kaedah membaca, menulis, dan mendengar yang dalam ilmu komunikasi disebut sebagai verbal communication. Hal ini sesuai dengan sabda Nabi Muhammad SAW: 'Kamu mendengar (ilmu dariku), kemudian kamu didengar oleh murid kamu dan murid kamu didengar ole muridnya' (Hadis Riwayat Abu Daud). Jadi kaedah pemindahan ilmu dalam PPB merangkumi dua aspek sekaligus iaitu komunikasi lisan (oral communication) dan komunikasi tulisan (written communication).

Oleh kerana kaedah ini bukan hanya diterapkan di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri saja tetapi juga di seluruh pondok LDII maka para jemaah biasa sudah biasa dengan kaedah pembelajaran di pesantren. Kaedah ini merupakan kaedah pembelajaran di mana guru menyampaikan makna dan keterangan serta sejarah turunnya ayat-ayat atau hadis yang berkenaan. Kandungan yang diampaikan oleh mubaligh itu berasal dari gurunya dan seterusnya sambung-menyambung hingga sampai kepada para sahabat dan Nabi. Demikian juga para santri akan menyampaikan bahan ajar itu kepada orang lain menjadi binaannya. Jadi kaedah pembelajaran ini saling mengikat secara keilmuan atau guru dan murid mempunyai hubungan yang tiada terputus bagaikan rantai yang teputus-putus.

Dalam kontek ini, pelaksanaan kaedah pembelajaran Islam yang murni dan konsisten akan mengokondisikan kemurnian ajaran Islam itu sendiri. Kaedah ini menjauhkan fikiran-fikiran ke arah penafsiran semula terhadap undang-undang-undang-undang Islam yang akan menimbulkan perpecahan-perpecahan agama. Memang ijtihad yang diakui sebagai salah satu dasar undang-undang tetapi ijtihad ini diarahkan untuk memberi jalan keluar terhadap persoalan-persoalan sebenar dengan dasar undang-undang Al-Quran dan Hadis.

Sebaliknya pembelajaran yang islami ini juga boleh dilakukan dengan cara murid, kerana mungkin murid sudah pandai, membacakan kitab, makna, dan keterangan. Sementara itu guru mendengar, membenarkan atau menyalahkan. Jika santri sudah membacakan kitab di hadapan guru dan jika guru boleh menerima maka ilmu sang murid sudah sah. Cara seperti ini di sebut sebagai munawalah.

Aktiviti Santri[sunting | sunting sumber]

Para santri biasanya bangun atau dibangunkan pada pukul 02.00 pagi untuk melakukan solat malam (solat tahajud, solat hajad, solat tasbih, dan sebagainya), zikir, dan doa sepertiga malam yang terakhir yang diyakini merupakan waktu yang mustajab (berkesan) untuk memanjatkan doa kepada Allah. Bagi santri yang tidak mengantuk dan masih mempunyai semangat akan terus melakukan doa hingga menjelang waktu solat subuh. Setelah menunaikan solat subuh, para santri dan mengaji Al-Quran secara umum, iaitu bacaan, makna, dan keterangan. Pengajian yang diadakan di masjid Baitil A'la ini diikuti oleh semua kumpulan pembelajaran. Mereka duduk dengan santai di tingkat masjid dengan memegang kitab mereka masing-masing. Aktiviti ini berlangsung hingga pukul 06.00. Setelah itu para santri kemudian rehat. Pada umumnya mereka melakukan persiapan belajar dan ada juga yang mencuci pakaian. Mereka makan pagi mulai pukul 07.00.

Pelajaran bermula pukul 08.00 hingga pukul 09.30 sesuai dengan kumpulan pembelajaran mereka masing-masing. Selepas berehat selama setengah jam, mereka belajar lagi dari pukul 10.00 hingga pukul 11.00. Setelah itu mereka diberi kesempatan untuk berehat hingga solat dhohor. Kegiatan selanjutnya adalah makan tengah hari dan rehat hingga pukul 14.00. selepas itu mereka menerima pelajaran lagi hingga waktu solat asar sekitar pukul pukul 15.00. Setelah solat mereka berehat sambil nderes atau memperdalam kitab secara sendirian ataupun dengan teman-teman kumpulan ataupun sekadar membaca al-Quran.

Setelah mandi dan makan petang mereka bergegas ke masjid untuk persiapan solat maghrib. Sambil menunggu imam solat, biasanya mereka membaca al-Quran. Setelah solat maghrib dilanjutkan dengan nasihat dari pengurus pondok ataupun dari ustaz. Aktiviti ini berlangsung hingga menjelang solat isya '. Setelah solat isya 'dilanjutkan dengan pelajaran hingga pukul 10.00. Setelah itupara santri dipersilahkan untuk berehat tidur. Namun demikian biasanya nderes terlebih dahulu sebelum tidur. Mereka dibangunkan pukul 02.00 malam. Apa yang menarik adalah setelah bangun mereka perlu mengadakan epal sesuai dengan kumpulan masing-masing dan diabsen untuk melakukan solat malam dan doa sepertiga malam yang terakhir.

Selain aktiviti harian sebagaimana yang digambarkan di atas juga ada kgiatan mingguan. Kegiatan ini khsusus untuk melatih para santri untuk dapat berorasi di depan awam. Kegiatan ini dilakukan setiap hari Jumaat pukul 13.30 yang dilakukan secara berkelompok dan bergilir-gilir. Tidak ada kegiatan bulanan secara khsusus di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri. Sementara itu kegiatan semesteran atau semesteran berupa khataman Al-Quran, kemudian enam bulan berikutnya khataman Al-Quran lagi, namun enam bulan berikutnya bukan khataman Al-Quran tetapi khataman khutubussitah (kitab hadis enam) dan selepas itu kembali khataman Al Quran ' an dan seterusnya. Selalunya khataman ini bukan hanya diikuti oleh para santri yang ada di PPB tetapi juga dari pondok mini lain yang ada di seluruh Indonesia, bahkan tidak sedikit pula para warga LDII dari seluruh dunia yang memiliki kesempatan dan kos penginapan mengikuti kegiatan ini. Kegiatan tahunan lain adalah pondok romadhlon. Kegiatan ini diisi dengan kajian-kajian kitab secara marathon mulai selepas solat subuh pada pagi hari hingga pukul 22.00. Bahkan pada sepuluh hari terakhir di bulan romadhlon (malam lailatul qodar) kegiatan pengajian dilakukan hingga pukul 24.00. Jumlah santri pun juga mengalami peningkatan hampir dua kali ganda, kerana banyak peserta yang berasal dari luar santri Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri.

Hubungan Sosial dengan masyarakat[sunting | sunting sumber]

Penugasan[sunting | sunting sumber]

Sebagaimana telah dijelaskan sebelumnya, bahawa rekruitmen santri di Pondok Pesantren Burengan berasal baik dari kiriman takmir-takmir masjid mahupun dari para jemaah yang secara sukarela ingin memperdalam secara berkesan ilmu agama di pondok pesantren.7 Para santri yang telah menamatkan pelajaran di Pondok Pesantren Burengan biasanya langsung ditugaskan oleh pondok untuk mengabdikan ilmunya di masjid-masjid yang memang memerlukan. Seperti diketahui bahawa masjid-masjid ini merupakan suatu unit komuniti terkecil yang sebetulnya secara langsung mempunyai umat. Oleh kerana itu para takmir masjid ini sebenarnya yang mengetahui secara pasti apakah mereka memerlukan tambahan mubaligh atau tidak. Mereka yang biasanya menyampaikan keperluan akan mubaligh untuk kemudian pengurus pada peringkat bandar atau daerah menyampaiakan kepada Pondok Burengan. Pada saat sekarang ini sudah jarang satu masjid hanya mempunyai satu mubaligh. Kebanyakan setiap masjid sudah memiliki dua hingga 3 mubaligh dan bahkan banyak pula yang mempunyai tiga mubaligh, terutama di bandar-bandar.

Selama penugasan pertama itu para mubaligh yang baru bermul langsung terjun di masjid-masjid untuk melayani para jemaah. Mereka harus berunding dengan mubaligh-mubaligh tempatan. Selain itu mereka juga harus berkoordinasi dengan para pengurus atau takmir masjid tempatan dalam perkhidmatan umat. Demikian juga para mubaligh muda ini perlu melakukan pendekatan dengan para jemaah tempatan dan masyarakat yang ada di sekitar masjid yang mungkin hanya sebahagian kecil yang ikut kegiatan pengajian di masjid-masjid LDII. Dengan demikian peranan mubaligh sangat signifikan dalam pembentukan imej warga LDII di peringkat tempatan. Sang mubaligh muda harus dapat bertindak sebagai suri tauladan bagi jemaah tempatan.

Selama masa penugasan para mubaligh muda ini biasanya tidak dibenarkan pulang ke rumah orang tua. Mental mereka digembleng untuk terbiasa jauh dengan orang tua serta boleh berdikari. Suatu hal yang menarik adalah bahawa selama bertugas, kehidupan ekonomi mereka secara 'bil ma'ruf' atau secukupnya ditanggung oleh jemaah masjid yang dibinanya.

Setelah masa penugasan selesai, mereka dibebaskan untuk pulang ke rumah orang tua. Untuk selanjutnya mereka harus bersedia untuk dihantar ke pelbagai daerah baru jika mereka masih menginginkan. Untuk selanjutnya daerah (peringkat bandar atau daerah) yang akan menentukan di masjid mana mereka harus berkhidmat.

Amalan Budi Luhur[sunting | sunting sumber]

Dalam pembelajaran di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri ditekankan bahawa pemahaman terhadap Al-Quran dan hadis secara intelektual belum cukup. Para santri ditekankan untuk memiliki afeksi dan psikomotor islam sebagai manifestasi dari pemahamannya terhadap undang-undang Islam. Jika pemahaman secara intelektual terhadap undang-undang Islam barangkali lebih berkaitan dengan kehidupan peribadi, tetapi aspek-aspek sikap dan tingkah laku lebih banyak berhubungan dengan orang lain. Aspek-aspek yang disebutkan terakhir inilah yang akan mencipta pencintraan terahadp warga LDII. Tingkat penerimaan masyarakat terhadap gerakan yang dibawa oleh LDII sangat bergantung kepada aspek sikap dan tingkah laku para mubaligh pada khususnya dan warga LDII pada umumnya. Oleh kerana itu Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri selalu menekankan pentingnya mempunyai budi luhur atau akhlaqul karimah bagi segenap warga LDII.

Amalan budi luhur di dalam masyarakat merangkumi beberapa perkara, antara lain mengagungkan dan taat kepada orang tua, mengagungkan kepada para ulama, budi luhur terhadap sesama muslim, dan budi luhur terhadap masyarakat dan lingkungan sekitar. Sikap mengagungkan dan taat kepada orang tua (selagi tidak perintah maksiat) merupakan amal soleh dan sekaligus perintah dari Allah meskipun orang tua itu bukan seorang muslim. Amalan budi luhur kepada orang tua anatara lain bertutur kata dengan bahasa yang halus atau sopan, bila disuruh akan melaksanakan jika tidak maksiat, bila dinasihati anak harus mendengar dan tidak memotong pembicaraan, senang membantu pekerjaan orang tua di rumah, tidak bohong dan jujur ​​kepada mereka, dan sebagainya.

Bersikap mengagungkan kepada para ulama merupakan suatu kewajipan. Kepada para santri dan warga LDII selalu ditekankan tentang pentingnya sikap mengagungkan kepada para pengurus. Hal ini berkaitan dengan kepercayaan bahawa mereka mempunyai andil yang besar dalam mencerdaskan masyarakat. Para ulama dan mubaligh juga merupakan 'wasilah' atau perantara bagi ilmu-ilmu Islam. Beberapa contoh sikap dan perilaku yang menunjukkan sikap mengagungkan ulama antara lain: memanggil dengan panggilan yang sopan, bercakap dengan nada suara yang rendah, jika ulama berbicara maka harus mendengar, tidak membelakanginya ketika sedang dalam pengajian, jika ulama berbuat kesalahan ketika mengajar tidak boleh dihina, dan sebagainya.

Terhadap sesama muslim juga dikembang sikap budi luhur. Sesama muslim harus dibina sikap ukhuwah islamiyah atau persaudaraan dalam Islam. Di dalam pembelajaran di Pondok Pesantren Burengan, semangat persaudaaan Islam ini betul-betul sangat ditekankan. Hal ini antara lain dapat diliohat dari semangat dan sikap bahawa harta sesama muslim adalah haram untuk diambil secara tidak sah, sesama muslim tidak boleh saling menghina dan menjatuhkan namanya. Di samping itu ditekankan bahawa sesama muslim tidak bolah saling membunuh. Ajaran moral yang Islami semacam ini sangat menarik sebagai bekalan yang bererti bagi santri alumni Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri.

Kewujudan warga LDII di tengah-tengah masyarakat bagaikan ikan yang berada di dalam air. Oleh kerana itu pembinaan akhlak di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri juga selalu menekankan betapa pentingnya para alumni pondok membina hubungan baik dan perkongsian dengan masyarakat di mana mereka mengabdikan ilmu agamanya. Mereka yakin bahawa dakwah dengan perbuatan (bil khal) menjadi cara yang hebat untuk mnyebarkan Islam. Beberapa ajaran dalam kaitannya dengan budi luhur kepada masyarakat antara lain: apabila bertemu dengan tentangga menyapa, apabila melewati sekelompok masyarakat menyapa dengan sopan, melayat warga yang sedangminggal dengan memberikan sumbangan, menjenguk jiran yang sakit, ikut mengambil bahagian dalam kerja bakti, meminta izin jika tidak boleh mengikuti kegiatan RT, menyedari kekurangan dan mudah memaafkan, dan sebagainya.

Di samping itu ajaran moral yang betul-betul ditekankan di Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri dan bahkan di masjid-masjid LDII yang lain adalah adanya enam tabiat luhur yang merangkumi rukun, kompak, kerjasama yang baik, jujur, amanah, mujhid muzhid (hemat) . Dengan 'doktrin' moral ini diharapkan para alumni Pondok Burengan betul-betul menjadi warga masyarakat dan warga negara yang baik yang akan mampu mencipta iklim kedamaian dalam masyarakat.

Kerjasama dengan Masyarakat Sekitar[sunting | sunting sumber]

Sebagaimana yang dijelaskan sebelumnya, bahawa pesantren bukanlah symbol dari 'elitisasi' ilmu Islam. Dalam hubungan itulah Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri berusaha untuk menghilangkan kesan adanya keterpisahan antara pondok pesantren dengan masyarakat di sekitarnya. Di bidang ekonomi, Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri melancarkan program ekonomi mandiri dengan cara mendirikan UB (Usaha Bersama) yang merupakan unit retail yang bukan hanya melayani warga pondok tetapi juga melayani masyarakat di sekitarnya.

Selain itu di bidang kemasyarakatan Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri juga menjalin hubungan yang sinergis dengan pemerintah kabupaten Kediri untuk menguatkan ukhuwah antara ulama dengan umara. Bukti yang dapat dikemukakan di sini adalah penyertaan Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri dalam lembaga Paguyuban Antar Umat Agama dan Kepercayaan kepada Tuhan Yang Maha Esa. Lembaga ini merupakan badan kerjasama antara umat beragama dalam mengatasi berbagai persoalan yang harus dipecakan bersama-sama.

Pondok Pesantren Walibarokah Burengan Banjaran Kediri di YouTube[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Kota Kediri Jawa Timur [1] [2] [3] [4] [5]

  1. ^ Jawa Timur
  2. ^ Kota kediri
  3. ^ Menara Pondok Wali Barokah [1]
  4. ^ KH. Nurhasan Al Ubaidah
  5. ^ Lembaga Dakwah Islam Indonesia

Pranala luar[sunting | sunting sumber]