Porfiria

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Porfiria
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan profesional Penafian perubatan
Air kencing di kiri ialah air kencing profiria pada hari pertama, dengan air kencing kanan adalah air kencing sama selepas pendedahan cahaya matahari selama tiga hari, menunjukkan perubahan lazim warna menjadi ungu.
PengkhususanHematologi, dermatologi, neurologi
GejalaMengikut subjenis — sakit abdomen, sakit dada, muntah, kekeliruan, sembelit, demam, sawan, lepuh oleh cahaya matahari[1][2]
Permulaan biasa
Berulang, bertahan dari beberapa hari hingga minggu[2]
PuncaLazimnya genetik[2]
Ujian darah, urin dan tahi, ujian genetik[2]
Keracunan plumbum, penyakit hati alkohol[3]
RawatanBergantung kepada jenis dan simptom[2]
Kekerapan1 ke 100 dalam 50,000 orang[1]
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Porfiria berasal dari perkataan perkataan Yunani πορφύρα, porphura yang membawa erti "warna ungu". Ini merujuk kepada warna air kencing pesakit porphyria yang mengandungi pewarna menyebabkan warna merah sehingga kepada biru gelap. Porfiria bukannya satu penyakit yang berjangkit tetapi merupakan penyakit genetik yang boleh diwarisi.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "porphyria". MedlinePlus. Julai 2009. Dicapai pada 31 Mac 2021.
  2. ^ a b c d e "Porphyria | NIDDK". National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Dicapai pada 2018-12-06.
  3. ^ Dancygier, Henryk (2009). Clinical Hepatology: Principles and Practice of Hepatobiliary Diseases. Springer Science & Business Media. m/s. 1088. ISBN 9783642045196. Diarkibkan daripada yang asal pada 8 September 2017.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]