Pergi ke kandungan

Neurologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Neurologi (dari Yunani: νεῦρον (neûron), "tali, saraf" dan akhiran -logia, "kajian") ialah cabang perubatan yang berurusan dengan gangguan sistem saraf. Neurologi bergabung dengan diagnosis dan rawatan semua kategori keadaan dan penyakit yang melibatkan pusat dan pinggiran sistem saraf (dan subbahagian mereka, sistem saraf autonomi dan somatik), termasuk liputan, pembuluh darah, dan semua tisu pengesan mereka, seperti otot.[1] Amalan neurologi bergantung pada bidang ilmu saraf, yang merupakan kajian saintifik sistem saraf.

Seorang ahli neurologi ialah seorang doktor yang pakar dalam neurologi dan dilatih untuk menyiasat, atau mendiagnosis dan merawat gangguan saraf.[2] Neurologi juga mungkin terlibat dalam penyelidikan klinikal, percubaan klinikak, dan asas atau penyelidkan penterjemahan. Ketika neurologi ialah bukan pembedahan khusus, yang sepadan pembedahan khusus adalah saraf.

Pertindihan ketara berlaku antara bidang neurologi dan psikiatri, dengan sempadan antara dua disiplin dan keadaan yang mereka merawat menjadi agak samar.

  1. ^ ACGME (1 July 2016). "ACGME Program Requirements for Graduate Medical Education in Neurology" (PDF). www.acgme.org. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 13 January 2017. Dicapai pada 10 January 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  2. ^ "Working with Your Doctor". American Academy of Neurology. Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-08-02. Dicapai pada 28 October 2012.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]