Neurologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
PLoSBiol4.e126.Fig6fNeuron.jpg

Neurologi (dari Bahasa Yunani: νεῦρον (neûron), "tali, saraf" dan akhiran -logia, "kajian") ialah cabang perubatan yang berurusan dengan gangguan sistem saraf. Neurologi bergabung dengan diagnosis dan rawatan semua kategori keadaan dan penyakit yang melibatkan pusat dan pinggiran sistem saraf (dan subbahagian mereka, sistem saraf autonomi dan somatik), termasuk liputan, pembuluh darah, dan semua tisu pengesan mereka, seperti otot.[1] Amalan neurologi bergantung pada bidang ilmu saraf, yang merupakan kajian saintifik sistem saraf.

Seorang ahli neurologi ialah seorang doktor yang pakar dalam neurologi dan dilatih untuk menyiasat, atau mendiagnosis dan merawat gangguan saraf.[2] Neurologi juga mungkin terlibat dalam penyelidikan klinikal, percubaan klinikak, dan asas atau penyelidkan penterjemahan. Ketika neurologi ialah bukan pembedahan khusus, yang sepadan pembedahan khusus adalah saraf.

Pertindihan ketara berlaku antara bidang neurologi dan psikiatri, dengan sempadan antara dua disiplin dan keadaan yang mereka merawat menjadi agak samar.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ ACGME (1 July 2016). "ACGME Program Requirements for Graduate Medical Education in Neurology" (PDF). www.acgme.org. Diarkib daripada yang asal (PDF) pada 13 January 2017. Dicapai pada 10 January 2017. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  2. ^ "Working with Your Doctor". American Academy of Neurology. Dicapai pada 28 October 2012.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]