RSSSF

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Yayasan Statistik Rec.Sport.Soccer
RSSSF
Terdapat dalam bahasaInggeris
Diciptakan oleh
  • Lars Aarhus
  • Kent Hedlundh
  • Karel Stokkermans
URLwww.rsssf.com
Dilancarkan padaJanuari 1994; 29 tahun yang lalu (1994-01), sebagai Yayasan Statistik Rec.Sport.Soccer Eropah Utara (NERSSSF)
Status terkiniAktif

Yayasan Statistik Rec.Sport.Soccer (RSSSF) ialah sebuah organisasi antarabangsa yang khusus untuk mengumpul statistik tentang persatuan bola sepak.[1] Yayasan ini bertujuan untuk membina arkib lengkap maklumat berkaitan bola sepak dari seluruh dunia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Perusahaan ini, menurut pengasasnya, telah diwujudkan pada Januari 1994[2] oleh tiga orang tetap kumpulan berita Usenet Rec.Sport.Soccer (RSS): Lars Aarhus, Kent Hedlundh, dan Karel Stokkermans. Ia pada asalnya dikenali sebagai "Yayasan Statistik Rec.Sport.Soccer Eropah Utara", tetapi rujukan geografi telah digugurkan apabila keahliannya dari wilayah lain bertambah.

Hari ini[bila?] RSSSF mempunyai ahli dan penyumbang dari seluruh dunia, dan telah menghasilkan tujuh projek spin-off untuk mengikuti lebih dekat liga negara asal projek itu. Projek spin-off didedikasikan untuk Albania, Brazil, Denmark, Norway, Poland (90minut.pl), Romania, Uruguay, Venezuela, dan Mesir.

Perusahaan ini selama bertahun-tahun terikat rapat dengan kumpulan berita RSS, dan ia masih mengekalkan arkib (terakhir dikemas kini pada 15 Jun 2003) yang dianggap oleh sesetengah penyumbangnya sebagai siaran terbaik RSS.

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

Pangkalan data RSSSF telah digambarkan sebagai "sangat terbaik" untuk data bola sepak.[2][3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Introduction Page of the RSSSF -- The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation". RSSSF. Dicapai pada 19 March 2021.
  2. ^ a b Loek Groot (25 January 2008). Economics, Uncertainty and European Football: Trends in Competitive Balance. Edward Elgar Publishing. m/s. 5. ISBN 978-1-78100-823-2.
  3. ^ Richard Witzig (2006). The Global Art of Soccer. CusiBoy Publishing. m/s. 418. ISBN 978-0-9776688-0-9.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.