Bola sepak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Persatuan bola sepak)
Jump to navigation Jump to search
Bola sepak
بولا سيڤق
Penyerang (memakai baju merah) boleh menggelecek melepasi pertahanan (berbaju putih). Kemudian dia boleh memilih sama ada untuk memberikan satu tendangan ke arah gol; penjaga gol akan cuba untuk menghentikan bola itu daripada memasuki gol

Highest Badan induk tertinggiFIFA
Nama samaranBola
Pertama kali dimainkanPertengahan abad ke-19 England
Ciri-ciri
ContactBersentuh
Ahli pasukan11 pada satu masa
Jantina bercampurBerasingan
JenisBerpasukan, bola
PeralatanBola sepak
TempatPadang bola sepak
Kemunculan
Negara atau wilayahSeluruh dunia
Sukan OlimpikYa, sejak 1900
Sukan ParalimpikYa, sejak 1984
Dalam bola sepak, tujuan asas peminat adalah untuk mendorong pasukan mereka semasa perlawanan.

Bola sepak (tulisan Jawi: بولا سيڤق, juga di beberapa kawasan di Indonesia: sepak bola) ialah sukan berpasukan yang paling banyak dimainkan dan ditonton di dunia, yang dimainkan oleh dua pasukan yang mana setiap pasukan terdiri daripada 11 orang pemain. Sebelum abad ke-21, sukan ini telah dimainkan lebih daripada 250 juta orang di lebih buah 200 negara, yang menjadikannya sebagai sukan paling terkenal dan ia juga merupakan sukan rasmi di dunia.[1] [2] [3][4] Bola sepak bertujuan menjaringkan gol sebanyak-banyaknya dengan menggunakan bola kulit ke gol lawan. Bola sepak dilumbakan ke dalam padang yang berbentuk segi empat tepat, di atas rumput atau rumput buatan. Badan pentadbiran dunia bola sepak ialah Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Bahasa Perancis: Fédération Internationale de Football Association).

Pada amnya, hanya penjaga gol sahaja yang dibenarkan menyentuh bola dengan tangan di dalam kawasan golnya yang dipanggil kotak penalti manakala 10 pemain lainnya hanya dibenarkan menggunakan semua bahagian badannya selain daripada tangan, kebiasannya kaki untuk menyepak, dada untuk mengawal, dan kepala untuk menanduk bola. Pasukan yang memiliki gol terbanyak pada akhir perlawanan ialah pemenangnya. Jika sehingga masa berakhir kedua-dua pasukan seri, maka boleh dilakukan undian, pembaharuan masa ataupun tendangan penalti, bergantung kepada format penganjuran kejohanan.

Undang-undang perlawanan pada awamnya dikemas kini setiap tahun oleh induk pertubuhan bola sepak antarabangsa (FIFA), yang juga menganjurkan Piala Dunia FIFA setiap empat tahun sekali.

Di Malaysia, dan beberapa negara asia tenggara yang lain, Piala AFF Suzuki merupakan satu kejohanan yang dianggap Piala Dunia bagi negara-negara dia Asia Tenggara. Antara negara yang telah memenangi kejohanan ini ialah Thailand, Singapura, Vietnam dan Malaysia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Menurut FIFA, permainan-permainan yang mempunyai ciri-ciri bola sepak telah wujud di negeri China sejak abad ke-3 SM. Berbagai-bagai jenis permainan bola juga telah diperkenalkan pada Zaman Pertengahan Eropah.

Pada abad ke-19, permainan bola di sekolah-sekolah United Kingdom (yang mempunyai cara permainan yang berlainan mengikut sekolah) menjadi lebih terkenal. Lantaran itu, cara permainannya juga lebih teratur. Undang-undang awal diperkenalkan bagi menyeragamkan cara permainan yang berlainan itu dan memudahkan pemain-pemain. Persatuan Bola Sepak England (The Football Association) telah ditubuhkan pada 1863 oleh beberapa kelab bola sepak. Persatuan ini berjaya menggubal undang-undang formal bola sepak yang pertama di dunia. Undang-undang ini kemudian berkembang menjadi Undang-undang Bola Sepak hari ini.

Kini, urusan Undang-undang Bola Sepak dikendalikan oleh Lembaga Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (International Football Association Board). Lembaga ini ditubuhkan pada 1886 dan mempunyai lapan ahli – empat wakil FIFA, empat wakil persatuan bola sepak England, Scotland, Wales dan Ireland Utara. Segala pemindaan Undang-undang Bola Sepak perlu diluluskan oleh Lembaga melalui undian majoriti.

Populariti bola sepak telah meningkat terutamanya pada abad ke-20. Kini, bola sepak menjadi satu industri yang lumayan melalui pendapatan hak siaran televisyen dan penjualan tiket di stadium-stadium. Permainan ini dimainkan pada peringkat profesional di seluruh dunia. Berjuta-juta peminat biasanya pergi ke stadium bola sepak untuk mengikuti pasukan pilihan mereka, manakala berbilion-bilion yang lain pula melihat perlawanan bola sepak di televisyen. Sebilangan besar pemain juga bermain bola sepak pada peringkat amatur.

Mengikut kajian yang dilakukan oleh Fédération Internationale de Football Association (FIFA), badan pentadbir bola sepak, yang diterbitkan dalam musim bunga 2001, lebih daripada 240 juta orang biasanya bermain bola sepak dalam lebih daripada 200 negara di seluruh pelusuk dunia. Peraturannya yang mudah dan memerlukan peralatan yang sedikit tidak syak lagi menolong penyebaran dan tumbesaran dalam popularitinya.

Banyak pihak dalam dunia bola sepak membangkitkan keinginan yang sangat memainkan peranan yang penting dalam kehidupan individu sama ada peminat, komuniti tempatan, malah negara; oleh itu ia merupakan sukan yang sangat terkenal di dunia. Oleh kerana itu, ia selalunya digelar sebagai Pilihan Kenangan Dunia Lalu.

  1. anda boleh sunting jika salah info

Teknik[sunting | sunting sumber]

Maklumat lanjut: Kedudukan bola sepak

Peraturan perlawanan tidak mengkhususkan kedudukan pemain-pemain selain pejaga gol. Bagaimanapun, semasa perubahan kemajuan perlawanan sukan ini, sebilangan pemain yang tertentu telah berubah. Mereka termasuklah:

  • pertahanan - pemain yang pakar dalam menyekat serangan atau mencegah musuh daripada membuat jaringan
  • pemain tengah - pemain yang melakukan serangan dan memberikan lorongan bola kepada penyerang, tetapi juga menolong pertahanan dengan mengganggu serangan pasukan lawan pada peringkat awal.
  • penyerang - pemain-pemain yang berperanan menjaringkan gol.

Kedudukan-kedudukan ini selanjutnya dibezakan oleh bahagian mana pemain banyak menghabiskan masa. Sebagai contoh, terdapat pertahanan tengah dan pemain tengah kiri.

Para pemain mungkin menghabiskan kebanyakan masa dalam perlawanan dalam bahagian tertentu di padang; bagaimanapun, mereka tidak dikekang oleh peraturan sukan dan boleh berubah kedudukan pada bila-bila masa. Cara permainan ini juga boleh diguna pakai oleh penjaga gol, yang biasanya menghabiskan kebanyakan masa perlawanan berhampiran dengan gol tetapi boleh melibatkan diri dalam permainan berpasukan. Perkara ini biasanya hanya berlaku pada tendangan percuma atau tendangan sudut di akhir perlawanan itu.

Susun atur para pemain di padang dipanggil sebagai formasi. Bagi menggambarkan satu formasi, tiga nombor digunakan. Nombor pertama menentukan berapa banyak pemain pertahanan digunakan, yang kedua ialah bilangan pemain tengah yang akan digunakan dan yang ketiga ialah bilangan penyerang. Formasi yang terkenal dalam bola sepak moden termasuklah 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2, 3-4-3 dan 4-5-1.

Jurulatih biasanya berperanan mengatur formasi dan taktik sesebuah pasukan.

Cara permainan[sunting | sunting sumber]

Bola sepak ialah sejenis permainan yang dimainkan antara dua pasukan yang mengandungi 11 orang pemain yang masing-masing cuba memenangi perlawanan dengan menjaringkan lebih gol daripada pasukan lawannya. Satu gol ialah hasil hantaran bola yang merentasi garisan gol yang terletak di antara tiang gol dan palang gol. Bola sepak dimainkan dengan menggunakan kedua-dua belah kaki, tetapi para pemain dibenarkan menggunakan semua bahagian badannya kecuali tangan. Penjaga gol yang bertugas mengelakkan bola daripada merentasi garisan gol pula dibenarkan menggunakan tangannya untuk menangkap bola di dalam kawasan penalti.

Pasukan yang menjaringkan lebih banyak gol memenangi sesebuah perlawanan. Namun, kalau kedua-dua menjaringkan jumlah gol yang sama, perlawanan itu dianggap seri. Dalam pertandingan kalah mati, bagi menentukan pemenang, masa 30 minit (masa tambahan) akan ditambah jika kedua-dua pasukan menjaringkan jumlah gol yang sama dalam 90 minit yang asal. Pasukan yang menjaringkan gol yang lebih pada masa berlebihan ini memenangi perlawanan.

Jika masa berlebihan tidak dapat menentukan pemenang, sepakan penalti akan diadakan. Setiap pasukan diberikan 5 sepakan penalti. Pasukan yang menjaringkan penalti yang lebih memenangi perlawanan.

Kejohanan antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Pertandingan antarabangsa terbesar dalam arena bola sepak ialah Piala Dunia FIFA yang dianjurkan oleh FIFA. Seperti yang diketahui, Piala Dunia FIFA diadakan sekali setiap empat tahun dan bermula di Uruguay pada tahun 1930. Lebih daripada 200 negara berlumba-lumba di peringkat kelayakan mengikut zon sebelum dapat melayakkan diri ke peringkat akhir. Perlawanan peringkat akhir ini biasanya berlangsung selama empat Ahad dan kini melibatkan 32 pasukan (naik dari 24 pada tahun 1998). Brazil telah muncul sebagai pasukan yang paling berjaya dalam Piala Dunia FIFA dengan muncul sebagai juara sebanyak 5 kali, dengan kemenenangan terkemudian dalam tahun 2002.

Pertandingan antarabangsa tertua dalam arena bola sepak ialah Copa América yang dianjurkan oleh CONCACAF. Seperti yang diketahui, Copa América diadakan sekali setiap dua tahun dan bermula di Argentina pada 1916.

==Bola sepak di Malaysia==pahhttp://baidu.start.fyi/search?ie=utf-8&source=molabrowsergsc.q=Manchester+arena+attackang

Sejarah bola sepak di Malaysia bermula dengan tertubuhnya Persatuan Bola Sepak Malaysia atau Pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia di Kuala Lumpur pada tahun 1920 dengan pimpinan Andrew Caldecott, gabenor Hong Kong dari 1935 hingga 1937. Sejak detik itu, aktiviti bola sepak semakin kerap digerakkan oleh FAM dan semakin banyak rakyat yang gemar bermain bola sepak di dataran tempat Piala HMS Malaya (kini Piala Malaysia) dianjurkan. Sebagai bentuk sokongan terhadap kebangkitan "Bola Sepak Kebangsaan", maka Stadium Nasional Bukit Jalil akhirnya dibangun pada tahun 1993 sehingga 1998 dan dibuka pada tahun 1998 sempena Sukan Komanwel 1998 yang memperhebat perkembangan dunia bola sepak di Malaysia.

20 tahun selepas Andrew Caldecott meninggal dunia pada 1951, banyak pemain pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia yang mewakili Malaysia dalam kejohanan antarabangsa. Mereka ialah Mokhtar Dahari (pemain terbaik di Asia, bola emas AFC), Hassan Sani, Isa Bakar, dan James Wong.

Kejohanan kebangsaan[sunting | sunting sumber]

Format Liga[sunting | sunting sumber]

Format Piala[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ ""Overview of Soccer"". Ensiklopedia Britannica. Dicapai pada 4 Jun 2008. Tanda italik atau tebal tidak dibenarkan dalam: |publisher= (bantuan); Periksa date values in: |accessdate= (bantuan)
  2. ^ Guttman, Allen (1993). ""The Diffusion of Sports and the Problem of Cultural Imperialism"". Dalam Eric Dunning, Joseph A. Maguire, Robert E. Pearton (penyunting). "The Sports Process: A Comparative and Developmental Approach". Champaign: Human Kinetics. m/s. 129. ISBN 0-88011-624-2. Dicapai pada 26 Januari 2008. "The game is complex enough not to be invented independently by many preliterate cultures and yet simple enough to become the world's most popular team sport" Periksa date values in: |accessdate=, |year= (bantuan)Selenggaraan CS1: pelbagai nama: senarai penyunting (link)
  3. ^ Dunning, Eric (1999). ""The development of soccer as a world game"". "Sport Matters: Sociological Studies of Sport, Violence and Civilisation". London: Routledge. m/s. 103. ISBN 0-415-06413-9. Dicapai pada 26 Januari 2008. "During the twentieth century, soccer emerged as the world's most popular team sport" Periksa date values in: |accessdate=, |year= (bantuan)
  4. ^ Mueller, Robert; Cantu; Van Camp, Steven (1996). "Team Sports". "Catastrophic Injuries in High School and College Sports". Champaign: Human Kinetics. m/s. 57. ISBN 0-87322-674-7. Dicapai pada 26 Januari 2008. "Soccer is the most popular sport in the world and is an industry worth over US$400 billion world wide. 80% of this is generated in Europe, though its popularity is growing in the United States. It has been estimated that there were 22 million soccer players in the world in the early 1980s, and that number is increasing. In the United States soccer is now a major sport at both the high school and college levels" Lebih daripada satu daripada |first1= dan |first= yang ditentukan (bantuan); Periksa date values in: |accessdate=, |year= (bantuan)

saya ucapkan trimah kasih kepada kawan2 sya yang menolong sya mencari maklumat d internet

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikinews
Wikinews mempunyai bahagian yang berkaitan: