Rizab Persekutuan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Rizab Persekutuan

Cap mohor

Bendera
Ibu pejabat
Eccles Building, Washington, D.C., U.S.
Ditubuhkan23 Disember 1913 (109 tahun yang lalu) (1913-12-23)
PengerusiJerome Powell
Bank pusat bagi
Amerika Syarikat
Mata wangDolar Amerika Syarikat
USD (ISO 4217)
Keperluan rizab
0 kepada 10%
Kadar bank2.50%[1]
Sasaran kadar faedah
2.00% kepada 2.25%[2]
Faedah ke atas rizab
2.20%[3]
Faedah dibayar atas rizab berlebihan?
Ya
Laman webTapak web rasmi Sunting ini di Wikidata
Gambaran keseluruhan
Di bawah bidang kuasa
Federal government of the United States
Agensi anak
Dokumen penting
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Sistem Rizab Persekutuan (bahasa Inggeris: Federal Reserve; juga dikenali sebagai Rizab Persekutuan atau hanya The Fed) ialah sistem perbankan pusat Amerika Syarikat. Ia dicipta pada 23 Disember 1913, dengan penguatkuasaan Akta Rizab Persekutuan, selepas satu siri panik kewangan (terutamanya panik pada tahun 1907) membawa kepada keinginan untuk mengawal sistem kewangan monetari untuk mengurangkan krisis kewangan.[4][5]

Kongres A.S. menubuhkan tiga objektif utama untuk dasar monetari dalam Akta Rizab Persekutuan: memaksimumkan pekerjaan, menstabilkan harga, dan menyederhana kadar faedah jangka panjang. Dua objektif pertama kadang-kadang disebut sebagai mandat dual Rizab Persekutuan.[6] Kewajipannya telah berkembang sejak beberapa tahun yang lalu, dan kini juga merangkumi pengawalan dan pengawalseliaan bank, mengekalkan kestabilan sistem kewangan, dan menyediakan perkhidmatan kewangan kepada institusi depositori, pemerintah A.S., dan institusi rasmi asing.[7] The Fed menjalankan penyelidikan ke dalam ekonomi dan menyediakan banyak penerbitan, seperti Buku Beige dan pangkalan data FRED.

Sistem Rizab Persekutuan terdiri daripada beberapa lapisan. Ia ditadbir oleh lembaga gabenor presiden atau Lembaga Rizab Persekutuan (FRB). Dua Belas Bank Rizab Persekutuan, yang terletak di bandar-bandar di seluruh negara, mengatur dan mengawasi bank komersial swasta.[8][9][10] Bank-bank komersil negara secara serantau dikehendaki memegang saham, dan boleh memilih beberapa ahli lembaga, Bank Rizab Persekutuan di rantau mereka. Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) menetapkan dasar monetari. Ia terdiri daripada tujuh anggota dewan gabenor dan dua belas presiden Bank Rizab Persekutuan, walaupun hanya lima presiden bank yang mengundi pada satu masa (presiden New York Fed dan empat orang lain yang berputar menerusi pengundian satu tahun). Terdapat juga pelbagai majlis penasihat. Oleh itu, Sistem Rizab Persekutuan mempunyai komponen awam dan swasta. Ia mempunyai struktur yang unik di kalangan bank pusat, dan juga luar biasa di mana Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat, sebuah entiti di luar bank pusat, mencetak mata wang yang digunakan.[11]

Kerajaan persekutuan menetapkan gaji tujuh gabenor lembaga itu. Kerajaan persekutuan menerima semua keuntungan tahunan sistem, selepas dividen berkanun sebanyak 6% ke atas pelaburan modal bank ahli dibayar, dan lebihan akaun dikekalkan. Pada tahun 2015, Rizab Persekutuan memperoleh pendapatan bersih $ 100.2 bilion dan memindahkan $ 97.7 bilion ke Perbendaharaan A.S..[12] Walaupun merupakan instrumen Kerajaan AS, Sistem Rizab Persekutuan menganggap dirinya "bank pusat bebas kerana keputusan dasar monetarinya tidak perlu diluluskan oleh Presiden atau orang lain di cawangan eksekutif atau legislatif pemerintah, ia tidak menerima dana diperuntukkan oleh Kongres, dan syarat anggota dewan gabenor merangkumi pelbagai istilah presiden dan kongres."[13]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "The Federal Reserve Bank Discount Window & Payment System Risk Website". Federal Reserve System. Dicapai pada September 27, 2018.
 2. ^ "Open Market Operations Archive". Federal Reserve System. Dicapai pada September 27, 2018.
 3. ^ "Interest on Required Reserve Balances and Excess Balances". Federal Reserve System. Dicapai pada September 27, 2018.
 4. ^ BoG 2005, halaman 1 "It was founded by Congress in 1913 to provide the nation with a safer, more flexible, and more stable monetary and financial system. Over the years, its role in banking and the economy has expanded."
 5. ^ Patrick, Sue C. (1993). Reform of the Federal Reserve System in the Early 1930s: The Politics of Money and Banking. Garland. ISBN 978-0-8153-0970-3.
 6. ^ "The Congress established two key objectives for monetary policy-maximum employment and stable prices-in the Federal Reserve Act. These objectives are sometimes referred to as the Federal Reserve's dual mandate". Federalreserve.gov. January 25, 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-01-26. Dicapai pada April 30, 2012.
 7. ^ "FRB: Mission". Federalreserve.gov. November 6, 2009. Dicapai pada October 29, 2011.
 8. ^ BoG 2005, halaman v (See structure)
 9. ^ "Federal Reserve Districts". Federal Reserve Online. n.d. Dicapai pada August 29, 2011.
 10. ^ [1] Diarkibkan April 13, 2015, di Wayback Machine
 11. ^ "Coins and Currency". US Dept of Treasury website. Ogos 24, 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada Disember 3, 2010. Dicapai pada Ogos 29, 2011. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 12. ^ "Press Release – Federal Reserve Board announces Reserve Bank income and expense data and transfers to the Treasury for 2015". Board of Governors of the Federal Reserve System. January 11, 2016. Dicapai pada March 12, 2016.
 13. ^ From "Who owns the Federal Reserve?", Current FAQs, Board of Governors of the Federal Reserve System, at [2].

Pautan luar[sunting | sunting sumber]