Sawi bunga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sawi bunga
frames
Pengelasan saintifik

Brassica rapa ialah tumbuhan yang terdiri daripada pelbagai subspesies yang banyak ditanam termasuk turnip (sayuran akar); kubis cina, bomdong, dan rapini (sayur-sayuran daun); dan Brassica rapa subsp. oleifera, sejenis bijian minyak.

Minyak yang diperbuat daripada benih ini kadang-kadang juga dipanggil canola atau colza, yang merupakan salah satu sebab mengapa kadang-kadang keliru dengan minyak rapeseed, tetapi ini berasal dari spesies Brassica yang berbeza (Brassica napus). Biji-bijian yang dikenali sebagai canola kadang-kadang adalah jenis tertentu Brassica rapa (di kenali sebagai Canola Poland) tetapi biasanya spesies yang berkaitan Brassica napus (rapeseed) dan Brassica juncea (sawi hijau dan mizuna).

Penyelidik di University of Wisconsin-Madison secara selektifnya membesarkan satu subspesies B. rapa untuk mempunyai kitaran hayat yang sangat pendek untuk digunakan sebagai organisma model dalam pendidikan dan eksperimen. Aneka ini dikenali dengan nama dagangnya "Wisconsin Fast Plants."

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada abad ke-18, turnip dan aneka yang menghasilkan minyak telah dilihat sebagai spesies yang berbeza oleh Carl Linnaeus yang menamakan mereka B. rapa dan B. campestris. Para ahli taksonomi abad ke-20 mendapati bahawa tumbuh-tumbuhan itu dapat dikacukkan dan dengan itu dimasukkan ke spesies yang sama. Oleh kerana turnip telah dinamakan oleh Linnaeus, nama Brassica rapa diterima pakai.

Pelbagai rama-rama, termasuklah Pieris rapae, debungakan bunga-bunga B. rapa.

Kultivar[sunting | sunting sumber]

Cultivar Image Name
Pak Choi Brassica rapa subsp.
Bomdong Brassica rapa var. glabra
Choi sum Brassica rapa subsp. parachinensis
Field Mustard Brassica rapa subsp. oleifera
Sawi jepun Brassica rapa subsp. perviridis
Kubis cina Brassica rapa subsp. pekinensis
Rapini Brassica rapa var. rapifera
Tatsoi Brassica rapa subsp. narinosa
Turnip Brassica rapa subsp. rapa
Yellow Sarson Brassica rapa subsp. trilocularis