Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah
Moto Berilmu, Beramal, Berwawasan, Berdikari, kecermerlangan dikecapi
Jenis Sekolah Menengah Kebangsaan, Sekolah kerajaan
Pengetua Pn Norlilah Binti Ismail (2012-kini)
Penolong Kanan Pentadbiran dan Akademik En Kamarudin Bin Md Nor
Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Pn Raja Norhanizah Binti Raja Shahminan
Penolong Kanan Kokurikulum Pn Nooralizan Binti Idrus
Pengerusi PIBG En Mohd Rafee Bin Md Aris
Kod sekolah BEA4619
Lokasi  Malaysia Taman Bukit Indah Ampang, Selangor, Malaysia
Nama singkatan SEMINDA
Telefon 03-342964989
Faks 03-342965157


Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah atau nama ringkasnya SMK Bukit Indah atau lebih dikenali sebagai SEMINDA, merupakan sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan yang terletak di Taman Bukit Indah, Ampang, Selangor.

Sekolah ini mula ditubuhkan pada 1999. Pn Arfah binti Abd Rahmah merupakan pengetua pertama sekolah ini sehingga perpindahan beliau pada tahun 2009. Jawatan pengetua kemudiannya disandang oleh En Sajoli Bin Masdor pada tahun 2010.

Pada 2009, Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah memiliki LEBIH DARIPADA 1 pelajar lelaki dan KURANG DARIPADA 1000 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai TIDAK TERKIRA orang.2 Ia mempunyai seramai orang guru.2010jhjjjjhjjh


Infrastruktur[sunting | sunting sumber]

Sekolah ini mempunyai 5 blok bangunan (4 blok sekolah dan 1 bangunan makmal komputer), mengandungi 36 buah kelas, 6 buah makmal sains, 6 buah bengkel KHB, sebuah bilik guru, pejabat sekolah, pusat sumber sekolah, kantin, surau kecil, 2 musollah guru, 2 dewan(Dewan Serbaguna dan Dewan Budiman) serta 10 bilik-bilik khas dan kemudahan-kemudahan asas. Untuk memudahkan pergerakan warga SEMINDA, 9 aliran tangga disediakan.

Untuk aktiviti kesukanan, sekolah ini mempunyai padang serbaguna(Bola Sepak, Hoki, lapangan Memanah, Ragbi dan Olahraga), lapangan golf, gelanggang serbaguna(Futsal dan Bola Tampar), gelanggang Bola Keranjang dan 4 set gelanggang Badminton.

Keunikan sekolah[sunting | sunting sumber]

Sejak tahun 2010, beberapa pembahruan yang telah dilaksanakan oleh pengetua SEMINDA, En Sajoli bin Masdor. Antaranya ialah:

Padang Golf[sunting | sunting sumber]

SEMINDA merupakan sekolah pertama di negeri Selangor membina padang golf . Kerja asas pembinaan padang golf yang membabitkan pembelanjaan sebanyak RM 10,000 melalui usaha PIBG dan sokongan Jabatan Pelajaran Negeri Selangor. Kos pembinaan padang ini juga disumbangkan oleh badan koporat dan penggemar sukan golf. Keluasan padang golf ini seluas 2.2 Hektar dan diubahsuai menjadi lapangan golf lima lubang. Projek pembinaan padang ini dimulakan pada awal 2010 dan siap pada bulan Julai 2010. Padang golf ini digunakan oleh Kelab Golf Seminda sebagai sebahagian daripada aktiviti kelab.

Penanaman Nenas[sunting | sunting sumber]

Hasil daripada cetusan idea Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SEMINDA, Pn Raja Norhanizah binti Raja Shahminan, projek penanaman nenas telah dijalankan. Projek ini dilaksanakan sebagai usaha mewujudkan persekitaran sekolah yang dikelilingi oleh taman botani. Sebanyak 900 pokok nenas telah ditanam disekeliling pagar sekolah dengan keluasan seluas hampir 1000m persegi dengan kerjasama Prof Madya Dr. Mohammad Selamat, Ketua Unit Biji Benih MARDI Serdang.

Sukan[sunting | sunting sumber]

Sekolah ini mempunyai 5 buah rumah sukan yang dinamakan berdasarkan jenis2 batu unik. Antaranya:

  • Nilam (Biru)
  • Zamrud (Hijau)
  • Topaz (Kuning)
  • Delima (Merah)
  • Mutiara (Ungu)
  • Magnum (HITAM KEHITAMAN)

Kesemua rumah sukan ini beraksi ketika Merentas Desa dan kemuncaknya pada Sukan Tahunan dalam usaha untuk melahirkan atlet baru.

Rumah sukan MAGNUM mendominasi kejohanan sukan sekolah dengan memegang title juara bertahan tahan selama 40 tahun.


Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Akademik[sunting | sunting sumber]

Dalam keputusan PMR 2009 yang lalu, seramai 39 orang pelajar telah mencapai keputusan semua A. Matapelajaran yang mencapai peratusan lulus terbaik ialah Kemahiran Hidup Bersepadu dan Bahasa Cina dengan masing2 100%.

Dalam keputusan SPM pula, seorang pelajar telah mencapai keputusan 10A+ iaitu Grace Gan Oon Bee. Matapelajaran yang mencapai peratusan lulus terbaik ialah Biologi, Bahasa Tamil dan Kesusasteraan Tamil (100%). Grace Gan Oon Bee telah dipilih sebagai Permata SEMINDA dalam Majlis Anugerah Cemerlang 2010.

Pada tahun 2013, Ahmad mendapat keputusan yang sangat hebat iaitu 25A 9B 50F dalam ujian fasa 1

Ko-kurikulum[sunting | sunting sumber]

1. Menjadi johan peringkat sekolah daerah Gombak dalam pertandingan bola sepak bawah-15 tahun pada tahun 2002, di SMK Sg Pusu.

2. Menjadi naib juara peringkat sekolah daerah Gombak dalam pertandingan hoki bawah-15 tahun pada tahun yang sama, 2002. Pertandingan diadakan di Stadium Hoki Jalan Duta.

3.Menjadi naib juara peringkat sekolah daerah Gombak dalam pertandingan Ragbi bawah 15 dan 18 tahun tahun 2008,2010 di Smk Gombak Setia dan Smk Sg Kertas,Gombak.

Identiti Sekolah[sunting | sunting sumber]

Visi[sunting | sunting sumber]

"Sekolah Unggul Menjana Generasi Terbilang Menjelang 2015"

Misi[sunting | sunting sumber]

"Membangun potensi individu melalui pendidikan berkualiti"

Piagam Sekolah[sunting | sunting sumber]

Kami warga SMK Bukit Indah berikrar secara kolektif untuk merealisasikan pendidikan berkualiti demi kecemerlangan pelajar. Menyemai budaya mulia, semangat kekitaan di kalangan guru dan kakitangan sekolah. Peka dan prihatin terhadap gejala teguran dan pandangan demi kecemerlangan pendidikan. Menjalin hubungan terpuji dikalangan guru, ibu bapa dan masyarakat setempat demi pembangunan pendidikan di peringkat sekolah.

Lagu Sekolah[sunting | sunting sumber]

SMK Bukit Indah
Mendukung cita wawasan
Nilai diri diutamakan
Nilai murni dijadikan amalan

Maju jaya segala lapangan
Taat setia pada agama
Bersatu hati bekerjasama
Demi kepentingan Negara

Berilmu, Beramal, Berwawasan
Sebagai panduan
Beikrar kearah kejayaan
Di bidang pendidikan

SMK Bukit Indah
Mendukung cita wawasan
Namamu tetap jadi sebutan
Untuk kejayaan masa depan

MAGNUM THE BEST

THE BEST

BEST

BEST

BEST


Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah
Taman Bukit Indah
Selangor, Malaysia
Telefon = 03-342964989
Fax = 03-342965157

Pautan luar[sunting | sunting sumber]