Senarai Perdana Menteri Sri Lanka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sri Lanka adalah sebuah negara merdeka. Sejak merdeka dari penjajah British 1972, Sri Lanka menggunakan sistem Perdana Menteri sebagaimana di British.

Perdana Menteri Ceyleon (1947–1972)[sunting | sunting sumber]

# Nama Gambar Mula Tamat Parlimen Parti politik Peristiwa dan pencapaian
1 Don Stephen Senanayake Don Stephen Senanayake 24 September 1947 22 Mac 1952 Parlimen pertama[N 1] Parti Bersatu Kebangsaan D. S. Senanayake Perdana Menteri pertama Ceylon. Negara merdeka dari Great Britain .[1]
2 Dudley Shelton Senanayake
(penggal ke-1)
Dudley Shelton Senanayake 26 Mac 1952 12 Oktober 1953 Parlimen pertama,
Parlimen kedua
Parti Bersatu Kebangsaan Dudley Senanayake dilantik menjadi Perdana Menteri selepas kematian bapanya, D. S. Senanayake. Partinya menang dalam pilihan raya pada Jun 1952, dan berterusan tanpa pemilihan semula. Dudley Senanayake bersara pada 1953.[2]
3 John Lionel Kotalawela John Lionel Kotalawela 12 Oktober 1953 12 April 1956 Parlimen kedua Parti Bersatu Kebangsaan Sri Lanka menyertai Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu semasa Kotalawela.[3]
4 Solomon West Ridgeway Dias Bandaranaike Solomon Bandaranaike 12 April 1956 26 September 1959 Parlimen Ketiga Parti Kebebasan Sri Lanka Bandaranaike menukar bahasa rasmi Bahasa Inggeris kepada Bahasa Sinhala. Dia dibunuh sebelum tempoh tamat.[4]
5 Wijeyananda Dahanayake Wijeyananda Dahanayake 26 September 1959 20 Mac 1960 Parlimen Ketiga Parti Kebebasan Sri Lanka Dahanayake dilantik selepas pembunuhan Bandaranaike. Perlantikannya tidak dibantah ramai.[5]
6 Dudley Shelton Senanayake
(penggal ke-2)
Dudley Shelton Senanayake 21 Mac 1960 21 Julai 1960 Parlimen keempat Parti Bersatu Kebangsaan Senanayake's government was defeated after one month. Senanayake continued to serve as Prime Minister until 21 Julai 1960.
7 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
(penggal ke-1)
Sirimavo Bandaranaike 21 Julai 1960 25 Mac 1965 Parlimen kelima Parti Kebebasan Sri Lanka Sirimavo Bandaranaike merupakan wanita pertama di dunia menjadi perdana menteri.[6] Dia bukan ahli parlimen ketika dilantik, dan dilantik sebagai Senator pada 2 Ogos 1960.
8 Dudley Shelton Senanayake
(3rd term)
Dudley Shelton Senanayake 25 Mac 1965 29 Mei 1970 Parlimen keenam Parti Bersatu Kebangsaan Senanayake dipilih menjadi perdana menteri 3 kali, apabila partinya membentuk kerajaan dengan bantuan 6 parlim lain, setelah majoriti partinya tidak kuat. Keutamaan beliau ialah sektor pertanian.[7]
9 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
(penggal ke-2)
Sirimavo Bandaranaike 29 Mei 1970 22 Mei 1972 Parlimen ketujuh Parti Kebebasan Sri Lanka Sirimavo Bandaranaike isytihar negara sebuah republik, dan tukar nama Ceylon kepada Sri Lanka.[6]

Perdana Menteri Sri Lanka (1972–kini)[sunting | sunting sumber]

# Nama Gambar Masuk Tamat Parlimen Parti politik Peristiwa dan pencapaian
9 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike (kali ke-2) Sirimavo Bandaranaike 22 Mei 1972 23 Julai 1977 Perhimpunan Kebangsaan Pertama Negara[N 2] Parti Kebebasan sri Lanka Sirimavo Bandaranaike telah memiliknegara banyak syarikat berkaitan sektor pertanian dan mengurangkan import.Beliau punca ekonomi jatuh dan kalah dalam pilihan raya 1977, Dia dituduh rasuah dan penyelewengan.[6]
10 Junius Richard Jayewardene Junius Richard Jayewardene 23 Julai 1977 4 Februari 1978 Persidangan kebangsaan ke-2 Parti Bersatu Kebangsaan Jayewardene introduced the Executive Presidency in 1978, and assumed the position of President of Sri Lanka.[8]
11 Ranasinghe Premadasa Ranasinghe Premadasa 6 Februari 1978 2 Januari 1989 Persidangan kebangsaan ke-2,
Parlimen pertama bagi Republik Demokratik Socialis Sri Lanka[N 3]
Parti Bersatu Kebangsaan Premadasa was the first Prime Minister to be appointed after the constitutional changes of 1978, with powers of the position reduced significantly.[9]
12 Dingiri Banda Wijetunge Dingiri Banda Wijetunge 6 Mac 1989 7 Mei 1993 2nd Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka Parti Bersatu Kebangsaan Wijetunge dilantik secara mengejut oleh Presiden Ranasinghe Premadasa. Wijetunge sendiri terkejut dengan perlantikan itu.[10] Dia bersara pada 28 Mac 1990, tetapi dilantik semula dua tahun kemudian iaitu pada 30 Mac 1990.
13 Ranil Wickremesinghe (penggal ke-1) Ranil Wickremesinghe 7 Mei 1993 19 Ogos 1994 2nd Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka Parti Bersatu Kebangsaan Wickremesinghe dilantik sebagai perdana menteri[11] apapila Wijetunge dilantik sebagai Presiden Sri Lanka, pembunuhan bekas Presiden, Ranasinghe Premadasa.
14 Chandrika Bandaranaike Kumaratunga Chandrika Kumaratunga 19 Ogos 1994 12 November 1994 3rd Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka Parti Kebebasan sri Lanka Chandrika Kumaratunga menjadi perdana menteri dalam tempoh singkat, sebelum pilihan raya presiden 1994 dan terpilih sebagai presiden. president.[12]
15 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike (3rd term) Sirimavo Bandaranaike 14 November 1994 9 Ogos 2000 3rd Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka Parti Kebebasan sri Lanka Sirimavo Bandaranaike dilantik perdana menteri apabila Chandrika Kumaratunga dilantik sebagai Presiden Sri Lanka. Wanita ini bersara pada 2000.[6]
16 Ratnasiri Wickremanayake (1st time) Ratnasiri Wickremanayake 10 Ogos 2000 7 Disember 2001 3rd Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka Parti Kebebasan sri Lanka Wickremanayake setuju m enjadi perdana menteri setelah pengunduran Sirimavo Bandaranaike.[13]
17 Ranil Wickremesinghe (penggal ke-2) Ranil Wickremesinghe 9 Disember 2001 2 April 2004 4th Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka,
5th Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka
Parti Bersatu Kebangsaan Tempoh Wickremesinghe tamat awal apabla presiden Chandrika Kumaratunga mengumumkan pilihan raya 2004.[14]
18 Mahinda Rajapaksa 6 April 2004 19 November 2005 6th Parliament of the D.S.R. of Sri Lanka Parti Kebebasan sri Lanka, as part of Barisan Rakyat Bebas Bersatu Rajapaksa dilantik sebagai perdana menteri oleh kabinet selepas pilihan raya.[15]
19 Ratnasiri Wickremanayake (penggal ke-2) Ratnasiri Wickremanayake 19 November 2005 Kini Parlimen ke-6 Republik Sri Lanka Parti Kebebasan Sri Lanka Wickremanayake dilantik sebagai perdana menteri apabila Rajapaksa ... Presiden Sri Lanka.[13]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Senanayake, Don Stephen (1884–1952)". The History Channel. Dicapai 2008-10-04. 
  2. ^ Buddhika Kurukularatne (2007-06-19). "Dudley – the reluctant Prince". Daily Mirror. Dicapai 2008-10-04. 
  3. ^ K. T. Rajasingham (2001-11-17). "Sri Lanka: The Untold Story". Asia Times Online. Dicapai 2008-10-06. 
  4. ^ "Bandaranaike, Solomon West Ridgeway Dias". history.com. Dicapai 2008-10-04. 
  5. ^ "Short Term". Time. 1959-12-14. Dicapai 2008-10-11. 
  6. ^ a b c d "Sirimavo Bandaranaike: First woman premier". BBC News. 2000-10-10. Dicapai 2008-10-04. 
  7. ^ Neville de Silva. "A Prime Minister who knew his onions". UK Lanka Times. Dicapai 2008-10-06. 
  8. ^ "Former Sri Lanka president dies, leaves mixed legacy". CNN. 1996-11-01. Dicapai 2008-10-04. 
  9. ^ Barbara Crossette (1988-12-21). "MAN IN THE NEWS: Ranasinghe Premadasa; Sri Lankan At the Top". The New York Times. Dicapai 2008-10-05. 
  10. ^ M.B. Dassanayake (2008-09-22). "Dingiri Banda Wijetunga - the journey to greatness". Daily News. Dicapai 2008-10-04. 
  11. ^ "Profile: Ranil Wickramasinghe". BBC News. 2005-11-22. Dicapai 2008-10-04. 
  12. ^ "Hon Chandrika Bandaranaike Kumaratunga (1994–2005)". The official website of the Government of Sri Lanka. Dicapai 2008-10-04. 
  13. ^ a b V.S. Sambandan (2005-11-22). "Ratnasiri Wickremanayake appointed Sri Lankan Premier". The Hindu. Dicapai 2008-10-04. 
  14. ^ "Sri Lanka". The History Channel. Dicapai 2008-10-04. 
  15. ^ "President's Profile". The President's Fund of Sri Lanka. Dicapai 2008-10-04. 


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "N" ada tetapi tag <references group="N"/> yang sepadan tidak disertakan