Senarai bangunan tertinggi di United Kingdom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bangunan-bangunan tertinggi di UK.
The Shard merupakan bangunan tertinggi di UK

Ini merupakan senarai bangunan tertinggi di United Kingdom. Sehingga Oktober 2017, terdapat 72 buah bangunan yang boleh didiami di United Kingdom dengan ketiggian sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft), 59 daripanya terletak di di London, empat di Manchester, dua di Birmingham dan Leeds serta satu di Brighton dan Hove, Liverpool, Portsmouth, Sheffield dan Swansea (satu-satunya struktur di luar England).

Buat masa ini, The Shard yang terletak di Southwark, London, merupakan bangunan tertinggi di UK dan Kesatuan Eropah; dengan ketinggian 310 meter (1,020 ft).

Sehingga Oktober 2017, terdapat 48 buah bangunan dengan ketinggian sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft) sedang dalam pembinaan di UK - 41 di London dan 7 di Greater Manchester.

Bangunan tertinggi yang sedia ada[sunting | sunting sumber]

Senarai ini termasuklah bangunan yang telah siap dibina di UK yang mempunyai ketinggian sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft). Ketinggian seni bina diambil kira, maka tiang dan elemen lain yang ditambahkan setelah selesai bangunan tidak dipertimbangkan.

Bangunan melebihi 100m[sunting | sunting sumber]

  •      Pernah menjadi bangunan tertinggi di UK setelah siap
  •      Pernah menjadi bangunan tertinggi di bandar setelah siap
  • Kedudukan
    Nama
    Bandar
    Daerah
    Imej Ketinggian(m)
    Ketinggian(ft)
    Tingkat
    Tahun
    Nota
    1 The Shard London Greater London Shard London Bridge, 7 April 2012.jpg 310 1016 87 2012

    [1]

    2 One Canada Square London Greater London Canary Wharf 1 Canada Square.png 235 771 50 1991

    [2]

    3 Heron Tower London City of London Heron Tower, 110 Bishopsgate, London.jpg 230 755 47 2010

    [3]

    4 Leadenhall Building London City of London Cheesegrater and Gherkin.jpg 225 737 48 2014
    5 8 Canada Square London Greater London HSBC Tower.jpg 200 656 45 2002

    [4]

    25 Canada Square London Greater London 25CanadaSquare.jpg 200 656 45 2001

    [5]

    7 Tower 42 London City of London Tower 42 looking north from Bishopsgate 2011-05-04.jpg 183 600 43 1980

    [6]

    8 St George Wharf Tower London Greater London St Georges Wharf Tower 2013-09-26.jpg 181 594 52 2014

    [7]

    9 30 St Mary Axe London City of London Cigar panorama Swiss Re Tower.jpg 180 591 41 2003

    [8]

    10 BT Tower London Greater London BT Tower-1.jpg 177 581 36 1964

    [9]

    11 Beetham Tower Manchester Greater Manchester Beetham Tower from below.jpg 169 554 50 2006

    [10]

    12 Broadgate Tower London City of London Broadgate Tower.jpg 161 528 33 2008

    [11]

    13 20 Fenchurch Street London City of London Walkie-Talkie - Sept 2015.jpg 160 525 34 2014
    14 One Churchill Place London Greater London Barclays HQ.jpg 156 512 32 2004

    [12]

    15 25 Bank Street London Greater London 25 bank street 2007.jpg 153 502 33 2003

    [13]

    40 Bank Street London Greater London 40 Bank Street Heron Quay London.jpg 153 502 33 2003

    [14]

    17 BT Tower Birmingham West Midlands BT Tower Birmingham.JPG 152 499 31 1966
    18 10 Upper Bank Street London Greater London 10 Upper Bank Street London.jpg 151 495 32 2003

    [15]

    South Bank Tower London Greater London South Bank Tower under construction - Nov 2014.jpg 151 495 41 2015

    [16]

    20 Baltimore Tower London Greater London Cropped image of Baltimore Tower - 30435639090 bf141ef3b1 o.jpg 150 490 45 2016

    [17]

    21 Strata SE1 London Greater London Strata SE1 from Monument 2014.jpg 148 486 43 2010

    [18]

    22 Pan Peninsula East Tower London Greater London Pan Peninsula London.jpg 147 484 48 2008

    [19]

    23 Guy's Tower London Greater London Guys hospital tower.jpg 143 469 34 1974

    [20]

    24 The Landmark East Tower London Greater London 22 Marsh Wall.jpg 140 459 44 2010

    [21]

    West Tower Liverpool Merseyside West Tower, Liverpool, England.jpg 140 459 40 2007

    [22]

    26 Providence Tower London Greater London Providence Tower, Blackwall, London, UK.jpg 136 446 44 2015

    [23]

    27 Saffron Square London Greater London Saffron Square Tower, Croydon, London.jpg 134 440 44 2016

    [24]

    28 150 High Street, Stratford London Greater London Housing, Stratford (geograph 3135278).jpg 133 436 41 2012

    [25]

    29 25 Churchill Place London Greater London 25 Churchill Place, Canary Wharf.jpg 130 430 44 2013

    [26]

    30 10 Holloway Circus Birmingham West Midlands Holloway Circus Tower Birmingham.JPG 130 427 39 2006
    31 40 Marsh Wall London Greater London Novotel Hotel Canary Wharf.jpg 128 419 39 2016 [27]
    32 CityPoint London City of London City Point.jpg 127 417 36 1967

    [28]

    33 Willis Building London City of London Willis Building (London).jpg 125 410 28 2007

    [29]

    34 Euston Tower London Greater London Euston Tower 2004.jpg 124 407 36 1970

    [30]

    One The Elephant London Greater London One the Elephant.jpg 124 407 37 2016
    36 Cromwell Tower London City of London Crowell Tower, London.jpg 123 404 42 1973

    [31]

    Lauderdale Tower London City of London Barbican Estate Tower 2005.jpg 123 404 43 1974

    [32]

    Shakespeare Tower London City of London Barbican Estate Tower 2007.jpg 123 404 43 1976

    [33]

    39 Pan Peninsula West Tower London Greater London Pan Peninsula London.jpg 122 400 39 2008

    [34]

    Stratosphere London Greater London 122 400 38 2017 [35]
    41 Vauxhall Sky Gardens London Greater London 120 394 35 2017
    42 Millbank Tower London Greater London Millbank Tower, Westminster, London, 24Apr04.jpg 119 390 33 1963

    [36]

    43 St Helen's London City of London St. Helen's - St. Mary Axe- 2011-05-04.jpg 118 387 28 1969

    [37]

    Co-operative Insurance Tower Manchester Greater Manchester CIS Tower Manchester.jpg 118 387 25 1962

    [38]

    45 Centre Point London Greater London Centre Point London.jpg 117 384 35 1967

    [39]

    Empress State Building London Greater London Empress State Building.JPG 117 384 31 1961

    [40]

    47 Lexicon Tower London Greater London Lexicon and Canaletto Towers, Islington, London.jpg 115 377 35 2016

    [41]

    48 The Heron London City of London The Heron Milton Court (geograph 3216844).jpg 112 367 35 2012

    [42]

    49 1 West India Quay London Greater London Marriott Hotel, West India Quay London.jpg 111 364 36 2004

    [43]

    50 Bridgewater Place Leeds West Yorkshire Bridgewater place, Leeds 2011.jpg 110 361 32 2007

    [44]

    51 Dollar Bay London Greater London Dollar Bay.jpg 109 358 32 2016

    [45]

    52 City Tower Manchester Greater Manchester Sunley Tower, Manchester.jpg 107 351 30 1967

    [46]

    The Tower, Meridian Quay Swansea Wales The Tower, Meridian Quay 2015.JPG 107 351 29 2008

    [47]

    Shell Centre London Greater London Shell Centre, London, UK, June 2004.jpg 107 351 26 1961

    [48]

    55 17 New Wakefield Street Manchester Greater Manchester 17 New Wakefield Street.jpg 106 348 37 2012

    [49]

    Sky Plaza Leeds West Yorkshire Sky Plaza Tower.JPG 106 348 37 2009

    [50]

    57 Nido Spitalfields London Greater London Nido 100 Middlesex Street.jpg 105 344 34 2009

    [51]

    33 Canada Square London Greater London Canary Wharf Wide View, London - July 2009.jpg 105 344 18 1999

    [52]

    59 Pioneer Point London Greater London Pioneer Point nears completion (geograph 2337704).jpg 105 343 31 2011

    [53]

    60 Ontario Tower London Greater London Ontario Tower, London.jpg 104 341 31 2007

    [54]

    99 Bishopsgate London City of London 99bishopsgate.jpg 104 341 26 1976

    [55]

    62 Sussex Heights Brighton East Sussex Sussex Heights, Brighton (from St Nicholas' Garden of Rest).JPG 102 334 24 1968

    [56]

    63 London Hilton on Park Lane London Greater London The London Hilton on Park Lane 1.jpg 101 331 29 1963

    [57]

    St Paul's Tower Sheffield South Yorkshire St Pauls Tower View.JPG 101 331 32 2010

    [58]

    Portland House London Greater London Portland House, London, England.jpg 101 331 29 1963

    [59]

    Royal London Hospital Tower 2 London Greater London Royal London Hospital redevelopment.jpg 101 331 29 2010

    [60]

    East Side Plaza Portsmouth Portsmouth Hampshire Portsmouth Number One Tower.JPG 101 331 26 2008
    Skyline London Greater London Skyline, Woodberry Down, London, UK.jpg 101 331 31 2016

    [61]

    One Angel Court London Greater London 101 331 21 2016

    [62]

    70 Stock Exchange Tower London Greater London Former London Stock Exchange Building - geograph.org.uk - 1501273.jpg 100 328 27 1970

    [63]

    Alpha Tower Birmingham West Midlands Alpha Tower -Birmingham -UK (2).JPG 100 328 28 1970

    [64]

    Urbanest King's Cross London Greater London Urbanest King's Cross, London.jpg 100 328 27 2013

    [65]

    Bangunan tertinggi dalam pembinaan[sunting | sunting sumber]

    Senarai ini merupakan bangunan-bangunan di UK yang dalam pembinaan dan ketinggian mencapai sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft). Ini termasuk butiran dan butiran seni bina tetapi tidak termasuk tiang antena.[66] [67]

    Kedudukan
    Nama
    Bandar
    Daerah
    Ketinggian (m)
    Ketinggian (ft)
    Tingkat
    Tahun dijangka siap
    1 22 Bishopsgate London Greater London 278 912 62 2019
    2 Landmark Pinnacle London Greater London 233 765 75 2018
    3 Newfoundland London Greater London 220 722 60 2018
    4 South Quay Plaza 1 London Greater London 215 705 68 2020
    5 One Park Drive (Wood Wharf A1)[68] London Greater London 205 672 57 2019
    6 Owen Street – Tower 1 Manchester Greater Manchester 201 659 64 2019
    7 One Nine Elms East London Greater London 200 654 58 2018
    8 The Scalpel London Greater London 190 623 38 2018
    9 The Madison[69] London Greater London 184 604 53 2019
    10 Wardian East Tower London Greater London 183 600 55 2019
    11 100 Bishopsgate London Greater London 172 564 40 2018
    12 Wardian West Tower London Greater London 170 557 50 2019
    13= Vauxhall Square North[70] London Greater London 168 551 49 2020
    13= Vauxhall Square South[71] London Greater London 168 551 49 2020
    15 1 Blackfriars London Greater London 163 535 52 2017
    16= Principal Tower London Greater London 161 528 51 2018
    16= One Nine Elms West London Greater London 161 528 43 2018
    18 250 City Road Tower 1 London Greater London 155 509 42 2017
    19 10 Park Drive (Wood Wharf A3)[72] London Greater London 150 492 43 2019
    20 Manhattan Loft Gardens London Greater London 149 489 43 2017
    21 Heron Quays West 2/One Bank Street London Greater London 147 482 28 2019
    22 Maine Tower[73] London Greater London 145 476 42 2018
    23 Highpoint[74] London Greater London 143 469 44 2018
    24= Owen Street – Tower 4[75] Manchester Greater Manchester 140 459 44 2019
    24= Canada Water Building C4[76] London Greater London 140 459 40 2018
    26 250 City Road Tower 2 London Greater London 137 454 36 2017
    27 Heron Plaza[77] London Greater London 135 448 44 2019
    28 Two Fifty One[78] London Greater London 134 440 43 2017
    29 The Atlas Building[79] London Greater London 134 438 40 2018
    30 Exchange Court[80] Salford Greater Manchester 132 432 44 2018
    31= Keybridge Lofts[81] London Greater London 128 420 36 2019
    31= The GRID (Wood Wharf W07A) London Greater London 128 420 36 2018
    33 Harbour Central Block C[82] London Greater London 126 412 37 2019
    34 Nine Elms Point[83] London Greater London 126 411 37 2019
    35 Chelsea Waterfront South Tower London Greater London 122 400 37 2017
    36 The Stage Shoreditch[84] London Greater London 115 377 38 2018
    37= East Village Site N08 Tower 2[85] London Greater London 113 371 30 2018
    37= One Casson Square, Southbank Place[86] London Greater London 113 371 37 2019
    37= Ram Quarter Residential Tower[87] London Greater London 113 371 36 2017
    40 The Residence[88] Salford Greater Manchester 110 361 34 2019
    41 Angel Gardens[89][90] Manchester Greater Manchester 108 354 35 2020
    42 Imperial West Residential Building[91] London Greater London 105 344 35 2019
    43 Upper Riverside[92] London Greater London 102 335 31 2018
    44 Oxygen[93] Manchester Greater Manchester 102 335 31 2018
    45= Stratford Central[94] London Greater London 101 331 33 2018
    45= Sky View Tower, Capital Towers[95] London Greater London 101 331 34 2017
    47 East Village E20, Site N08 Tower 1[96] London Greater London 100 327 28 2018

    Bangunan tinggi yang telah diluluskan[sunting | sunting sumber]

    Senarai ini merupakan senarai pembinaan bangunan yang telah diluluskan di UK dengan ketinggian sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft). Ini termasuk butiran dan butiran seni bina tetapi tidak termasuk tiang antena.[97]

    Kedudukan
    Nama
    Bandar
    Daerah
    Ketinggian (m)
    Ketinggian (ft)
    Tingkat
    1 1 Undershaft London Greater London 295 967 73
    2 Riverside South (South Tower) London Greater London 237 776 45
    3 One Lansdowne Road East Tower London Greater London 236 774 68
    4 North Quay Tower 1 London Greater London 216 709 44
    5 Trinity Tower X[98] Manchester Greater Manchester 213 699 67
    6 North Quay Tower 3 London Greater London 203 666 38
    7 Heron Quays West London Greater London 198 650 34
    8 South Quay Plaza 4 London Greater London 192 630 56
    9 Riverside South (North Tower) London Greater London 186 610 37
    10 St John’s Place[99] Manchester Greater Manchester 168 552 55
    11 Ludgate House[100] London Greater London 161 528 49
    12 103 Colmore Row Birmingham West Midlands 160 525 35
    13 Owen Street – Tower 2[75] Manchester Greater Manchester 158 672 50
    14 1 Merchant Square[101] London Greater London 150 491 42
    15= 20 Blackfriars Road Residential Tower London Greater London 141 463 43
    15= Doon Street Tower London Greater London 141 463 43
    16 54 Marsh Wall London Greater London 140 459 41
    17 Broad Street Tower Birmingham West Midlands 134 440 38
    18 River Street Tower[102] Manchester Greater Manchester 129 423 42
    19 Infinity Towers Building B London Greater London 127 417 34
    20 Owen Street – Tower 3[75] Manchester Greater Manchester 122 400 37
    21 North Quay Tower 2 London Greater London 120 390 18
    22= 10–12 Whitworth Street[103] Manchester Greater Manchester 117 384 35
    22= Westbridge Hotel Tower Leicester Leicestershire 117 384 39
    24 Convoys Wharf Tower 1 London Greater London 116 381 40
    25 South Quay Plaza 2 London Greater London 115 378 36
    26 Circle Square[104] Manchester Greater Manchester 115 378 36
    27= Nickel[105] Manchester Greater Manchester 114 375 36
    27= Dime[106] Manchester Greater Manchester 114 375 36
    29= Riverview[107] Salford Greater Manchester 110 360 35
    29= The Lexington Liverpool Merseyside 110 360 34
    29= The Residence[108] Salford Greater Manchester 110 360 34
    32 Quill London Greater London 109 358 31
    33= Sampson House London Greater London 108 354 30
    33= The Blade Portsmouth Hampshire 108 354 33
    35 Victoria Square[109] Woking Surrey 108 353 34
    36 Embankment West[110] Salford Greater Manchester 106 348 32
    37 Bedford Square Phase 2 Belfast Northern Ireland 105 344 26
    38 Infinity Towers Building B London Greater London 104 341 30
    39 Oceanique Plymouth Devon 101 331 31

    Bangunan tinggi yang telah dicadangkan[sunting | sunting sumber]

    Senarai ini merupakan senarai pembinaan bangunan di UK yang telah dicadangkan dan mempunyai ketinggian sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft). Ini termasuk butiran dan butiran seni bina tetapi tidak termasuk tiang antena.[111]

    Kedudukan
    Nama
    Bandar
    Daerah
    Ketinggian (m)
    Ketinggian (ft)
    Tingkat
    Tahun cadangan
    1= The Ziggurat Manchester Greater Manchester 237 778 67 2017[112][113]
    1= Columbus Tower (London) London Greater London 237 778 65
    2 30 Marsh Wall London Greater London 205 672 57
    3 Regal Tower Birmingham West Midlands 201 659 56
    4 Shanghai Tower Liverpool Merseyside 200 656 60
    5 King Edward Tower Liverpool Merseyside 199 653 67
    6 Trinity Fields Tower 1 Manchester Greater Manchester 196 643 50 2016[114]
    7 Wood Wharf W06 London Greater London 187 614
    8 Wood Wharf W02 London Greater London 182 597 37
    9 1 Park Place London Greater London 173 568 35
    10 Cherry Orchard Road Tower London Greater London 171 561 48
    11 Skylines Village Block B1 London Greater London 164 538 50
    12 Odalisk Tower 2 London Greater London 160 520 51
    13 Sugar House Phase One Tower London Greater London 159 522 44
    14 Wood Wharf W07C London Greater London 154 505
    15= Millharbour West Building A London Greater London 151 495 46
    15= Lower Parliament Street Tower 1 Nottingham Nottinghamshire 151 495 50
    17 Vauxhall Bondway Tower London Greater London 150 490 43
    18= Millharbour East Building E London Greater London 140 460 46
    18= Vauxhall Cross Island Tower 1 London Greater London 140 460 41
    20 Skylines Village Block B London Greater London 138 453 40
    21 East One Glasgow Scotland 137 449 42
    22 Brunel House Redevelopment Portsmouth Hampshire 130 426 40
    23 Wood Wharf W04 London Greater London 129 423
    24 Eileen House London Greater London 128 420 42
    25 Millharbour East Building A London Greater London 126 413 37
    26= The Hive – City Docks Liverpool Merseyside 124 407 30
    26= New Street Station Tower 1 Birmingham West Midlands 124 407 30
    26= New Street Station Tower 2 Birmingham West Midlands 124 407 30
    29= Millharbour West Buildings B + C London Greater London 122 400 37
    29= News International Headquarters Building 1 London Greater London 122 400 27
    29= Wood Wharf W01 London Greater London 122 400
    32 Premier House Building 1 Manchester Greater Manchester 121 397 36
    33 Wood Wharf W08 London Greater London 119 389
    34 The Meridian Tower London Greater London 118 387 32
    35 Station Hill Building 5 Reading Berkshire 117 384 28
    36 Battle of Britain Beacon London Greater London 116 381 17
    37 One Crown Place London Greater London 114 374 24
    38= Stratum Building A Manchester Greater Manchester 113 371 37
    38= The Savoy Centre Glasgow Scotland 113 371 32
    40 Block 3, Martineau Galleries Birmingham West Midlands 110 360 30
    41 Aurora Belfast Northern Ireland 109 358 37
    42= Elmbank Tower Glasgow Scotland 108 354 28
    42= Millharbour West Building D London Greater London 108 354 24
    42= Wood Wharf W05 London Greater London 108 354
    42= Victoria Square[109] Woking Surrey 108 353 34
    46 Vauxhall Cross Island Tower 2 London Greater London 106 348 31
    47 Spiral Tower Birmingham West Midlands 104 341 26
    48 Block C Poplar Business Park London Greater London 103 338 31
    49= Odalisk Tower 1 London Greater London 100 330 31
    49= Creekside Industrial Estate Building B London Greater London 100 330 30
    49= South Quay Square Phase 2 London Greater London 100 330 30
    49= Plot T6 London Greater London 100 330 27
    49= Vetro Belfast Northern Ireland 100 330 26

    Bangunan tertinggi yang telah dirobohkan[sunting | sunting sumber]

    Ini merupakan senarai bangunan-bangunan yang telah dirobohkan dan diruntuhkan di UK dengan ketinggian sekurang-kurangnya 100 meter (330 ft). Ini termasuk butiran dan butiran seni bina tetapi tidak termasuk tiang antena.[115]

    Kedudukan
    Nama
    Bandar
    Daerah
    Ketinggian (m)
    Ketinggian (ft)
    Tingkat
    Tahun dibina
    Tahun diroboh
    1= Drapers' Gardens London Greater London 100 328 30 1967 2007
    1= Southwark Towers London Greater London 100 328 25 1976 2009

    Bandar dengan bangunan tertinggi[sunting | sunting sumber]

    Bangunan >100m[sunting | sunting sumber]

    Bandar ≥300m ≥250m ≥200m ≥150m ≥100m
    England London 1 1 6 18 64
    England Manchester - - - 1 4
    England Birmingham - - - - 3
    England Leeds - - - - 2
    England Liverpool - - - - 2
    England Brighton - - - - 1
    England Portsmouth - - - - 1
    England Sheffield - - - - 1
    Wales Swansea - - - - 1

    Bangunan >100m (dalam pembinaan sahaja)[sunting | sunting sumber]

    Bandar ≥250m ≥200m ≥150m ≥100m
    England London 1 6 16 37
    England Manchester - 1 1 5
    England Salford[116] - - - 1

    Rujukan[sunting | sunting sumber]

    1. ^ "Shard London Bridge". Dicapai 2012-04-13. 
    2. ^ "One Canada Square". Dicapai 2007-06-10. 
    3. ^ "Heron Tower". Dicapai 2010-06-10. 
    4. ^ "8 Canada Square". Dicapai 2007-06-10. 
    5. ^ "25 Canada Square". Dicapai 2007-06-10. 
    6. ^ "Tower 42". Dicapai 2007-06-10. 
    7. ^ "St George Wharf Tower". Dicapai 2013-09-19. 
    8. ^ "30 St Mary Axe". Dicapai 2007-06-10. 
    9. ^ "BT Tower". Dicapai 2016-10-21. 
    10. ^ "Beetham Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    11. ^ "Broadgate Tower". Dicapai 2005-09-01. 
    12. ^ "One Churchill Place". Dicapai 2007-06-10. 
    13. ^ "25 Bank Street". Dicapai 2007-06-10. 
    14. ^ "40 Bank Street". Dicapai 2007-06-10. 
    15. ^ "10 Upper Bank Street". Dicapai 2007-06-10. 
    16. ^ "South Bank Tower". Dicapai 2016-10-02. 
    17. ^ "Baltimore Tower". Dicapai 2016-11-19. 
    18. ^ "Strata". Dicapai 2010-06-10. 
    19. ^ "The Landmark East Tower". Dicapai 2010-11-12. 
    20. ^ "Guy's Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    21. ^ "22 Marsh Wall East Tower". Dicapai 2010-11-12. 
    22. ^ "West Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    23. ^ "Providence Tower". Emporis.com. Dicapai 30 September 2016. 
    24. ^ "Saffron Square". Dicapai 2016-10-01. 
    25. ^ "150 Stratford High Street". Dicapai 2013-01-22. 
    26. ^ "25 Churchill Place". Dicapai 2016-10-01. 
    27. ^ "40 Marsh Wall". Dicapai 2016-10-01. 
    28. ^ "CityPoint". Dicapai 2007-06-10. 
    29. ^ "The Willis Building". Dicapai 2007-06-10. 
    30. ^ "Euston Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    31. ^ "Cromwell Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    32. ^ "Lauderdale Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    33. ^ "Shakespeare Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    34. ^ "The Landmark West Tower". Dicapai 2010-11-12. 
    35. ^ "Stratosphere Scheme Underway in London". ctbuh. Dicapai 2016-10-01. 
    36. ^ "Millbank Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    37. ^ "Aviva Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    38. ^ "CIS Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    39. ^ "Centre Point". Dicapai 2007-06-10. 
    40. ^ "Empress State Building". Dicapai 2007-06-10. 
    41. ^ "Lexicon Tower". Dicapai 2016-10-04. 
    42. ^ "The Heron". Dicapai 2013-01-22. 
    43. ^ "1 West India Quay". Dicapai 2007-06-10. 
    44. ^ "Bridgewater Place". Dicapai 2007-06-10. 
    45. ^ "Dollar Bay". Dicapai 2016-10-08. 
    46. ^ "City Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    47. ^ "The Tower, Meridian Quay". Dicapai 2010-11-12. 
    48. ^ "Shell Centre". Dicapai 2007-06-10. 
    49. ^ "Student Castle Manchester, also known as 17 New Wakefield Street". Dicapai 2012-09-04. 
    50. ^ "The Sky Plaza". Dicapai 2009-06-10. 
    51. ^ "100 Middlesex Street". Dicapai 2010-06-10. 
    52. ^ "33 Canada Square". Dicapai 2007-06-10. 
    53. ^ "Pioneer Point London". Dicapai 2013-01-22. 
    54. ^ "Ontario Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    55. ^ "99 Bishopsgate". Dicapai 2007-06-10. 
    56. ^ "Sussex Heights". Dicapai 2010-11-12. 
    57. ^ "The London Hilton on Park Lane". Dicapai 2007-06-10. 
    58. ^ "St Paul's Tower". Dicapai 2010-11-12. 
    59. ^ "Portland House". Dicapai 2007-06-10. 
    60. ^ "Royal London Hospital Tower 2". Dicapai 2010-11-12. 
    61. ^ "Skyline". Dicapai 2016-10-04. 
    62. ^ "One Angel Court". Dicapai 2016-10-08. 
    63. ^ "125 Old Broad Street". Dicapai 2007-06-10. 
    64. ^ "Alpha Tower". Dicapai 2007-06-10. 
    65. ^ "Urbanest King's Cross". Dicapai 2016-10-04. 
    66. ^ "Bangunan dalam pembinaan". Dicapai 2010-11-06. 
    67. ^ "On hold buildings". Dicapai 2010-11-06. 
    68. ^ "Wood Wharf A1". Dicapai 2017-05-12. 
    69. ^ "The Madison". Dicapai 2016-10-28. 
    70. ^ "Vauxhall Square North". Dicapai 2016-10-01. 
    71. ^ "Vauxhall Square South". Dicapai 2016-10-01. 
    72. ^ "10 Park Drive (A3)". Dicapai 2016-11-07. 
    73. ^ "Maine Tower". Dicapai 2016-10-08. 
    74. ^ "Highpoint". Dicapai 2016-10-01. 
    75. ^ a b c "Owen Street – 111719/FO/2016/C1 (April 2016)". Manchester City Council Planning Department. Dicapai 2016-04-18. 
    76. ^ "Canada Water Building C4". Dicapai 2016-10-01. 
    77. ^ "Heron Plaza". Dicapai 2016-10-01. 
    78. ^ "Two Fifty One". Dicapai 2016-10-01. 
    79. ^ "The Atlas Building". Dicapai 2016-10-04. 
    80. ^ "Exchange Court". Dicapai 2016-10-01. 
    81. ^ "Keybridge Lofts". emporis.com. Dicapai 7 January 2017. 
    82. ^ "2 Millharbour Block C". SkyscraperNews.com. Dicapai 7 November 2016. 
    83. ^ "Nine Elms Point". Dicapai 2016-10-01. 
    84. ^ "The Stage Shoreditch". Dicapai 2016-10-04. 
    85. ^ "Plot N08 East Village" (PDF). Dicapai 2016-10-08. 
    86. ^ "One Casson Square". Dicapai 2016-10-08. 
    87. ^ "Ram Quarter". Dicapai 2016-10-16. 
    88. ^ "Main work set to start on Residence in September". Dicapai 2017-08-29. 
    89. ^ "Work starts on Moda's Angel Gardens". Dicapai 2016-12-27. 
    90. ^ "Angel Gardens". Dicapai 2017-01-16. 
    91. ^ "Imperial West Residential Building". Dicapai 2016-10-08. 
    92. ^ "Upper Riverside Greenwich Peninsula". Dicapai 2016-11-07. 
    93. ^ "November start for Oxygen prep works". Place North West. Dicapai 2017-01-17. 
    94. ^ "Stratford Central". Dicapai 2016-10-08. 
    95. ^ "Sky View Tower". Dicapai 2016-10-08. 
    96. ^ "East Village Complex – The Skyscraper Center". skyscrapercentre.com. Dicapai 2016-11-07. 
    97. ^ "Approved". Dicapai 2010-11-06. 
    98. ^ Child Graddon Lewis - approval dates accessed 3 August 2017
    99. ^ "Skyscraper approved at former Granada studios site". BBC News. Dicapai 2017-01-17. 
    100. ^ "Ludgate House B". skyscrapernews.com. Dicapai 2017-01-17. 
    101. ^ "1 Merchant Square". The Skyscraper Center, CTBUH. Dicapai 2016-10-15. 
    102. ^ "Report for Resolution – River Street Tower" (PDF). Manchester City Council. Dicapai 2012-10-18. 
    103. ^ "Clearance work begins for Whitworth Street skyscraper". Place North West. Dicapai 2017-01-17. 
    104. ^ "Manchester gives green light to £800m of development". Place North West. Dicapai 2017-01-17. 
    105. ^ "PLANNING: Allied London, Urban & Civic, Select and Bruntwood secure Manchester approvals". Place North West. Dicapai 2017-03-09. 
    106. ^ "PLANNING: Allied London, Urban & Civic, Select and Bruntwood secure Manchester approvals". Place North West. Dicapai 2017-03-09. 
    107. ^ "Select gets green light for 500 apartment Affinity Living". Manchester Evening News. Dicapai 2017-01-17. 
    108. ^ "Manchester's Tallest New Skyscrapers". Manchester Confidential. Dicapai 2017-01-17. 
    109. ^ a b "Willmott Dixon resi arm gets Woking towers go-ahead". Construction Enquirer. Dicapai 2017-01-17. 
    110. ^ "Salford approves 2,000 flats". Place North West. Dicapai 2017-01-17. 
    111. ^ "Proposed". Dicapai 2010-11-27. 
    112. ^ http://www.knauf.co.uk/news/manchester-vertical-village-plans-submitted-694
    113. ^ http://enterprisecityuk.com/place/the-ziggurat/
    114. ^ http://stjohnsmanchester.com/allied-london-submits-final-planning-applications-for-st-johns-neighbourhood-and-trinity-islands/
    115. ^ "Demolished". Dicapai 2010-11-12. 
    116. ^ Part of Greater Manchester