Senarai gunung berapi di Habsyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini adalah satu senarai gunung berapi di Habsyah.

Julat Korath yang mengandungi rekahan, di sepanjang Gelinciran Turkana
Nama Dongakan Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Adwa 1733 - 10°04′N 40°50′E / 10.07°N 40.84°E / 10.07; 40.84 1928
Afdera 1295 5686 13°05′N 40°51′E / 13.08°N 40.85°E / 13.08; 40.85 Holocene
Alayta 1501 4924 12°53′N 41°34′E / 12.88°N 41.57°E / 12.88; 41.57 1915
Ale Bagu 1031 3883 13°31′N 40°38′E / 13.52°N 40.63°E / 13.52; 40.63 Holosen
Alu 429 1407 13°49′N 40°34′E / 13.82°N 40.56°E / 13.82; 40.56 -
Alutu 2335 7661 7°46′N 38°47′E / 7.77°N 38.78°E / 7.77; 38.78 50 BC
Amoissa 1733 5684 10°04′08″N 40°50′13″E / 10.069°N 40.837°E / 10.069; 40.837 -
Asavyo 1200 3937 13°04′N 41°36′E / 13.07°N 41.60°E / 13.07; 41.60 Holosen
Asmara (volcano) 500 - 11°16′N 41°31′E / 11.27°N 41.52°E / 11.27; 41.52 Holocene
Ayalu 2145 7037 10°05′N 40°42′E / 10.08°N 40.70°E / 10.08; 40.70 1928
Beru 1100 3609 8°57′N 39°45′E / 8.95°N 39.75°E / 8.95; 39.75 Holosen
Bilate River Field 1700 5577 7°04′N 38°06′E / 7.07°N 38.10°E / 7.07; 38.10 Holosen
Bishoftu Volcanic Field 1850 6069 8°47′N 38°59′E / 8.78°N 38.98°E / 8.78; 38.98 Holosen
Bora-Bericcio 2285 7497 8°16′N 39°02′E / 8.27°N 39.03°E / 8.27; 39.03 Holosen
Borale Ale 668 2192 13°43′30″N 40°36′00″E / 13.725°N 40.60°E / 13.725; 40.60 Holosen
Borawli 812 2664 13°18′N 40°59′E / 13.30°N 40.98°E / 13.30; 40.98 Holosen
Boset-Bericha 2447 8028 8°33′29″N 39°28′30″E / 8.558°N 39.475°E / 8.558; 39.475 Holosen
Butajiri-Silti Field 2281 7484 8°03′N 38°21′E / 8.05°N 38.35°E / 8.05; 38.35 -
Chiracha 1650 5413 6°39′N 38°07′E / 6.65°N 38.12°E / 6.65; 38.12 Holosen
Corbetti Caldera 2320 7611 7°11′N 38°26′E / 7.18°N 38.43°E / 7.18; 38.43 -
Dabbahu 1442 4731 12°36′N 40°29′E / 12.60°N 40.48°E / 12.60; 40.48 2005
Dabbayra 1302 4272 12°23′N 40°04′E / 12.38°N 40.07°E / 12.38; 40.07 Holosen
Dalaffilla 613 2011 13°47′31″N 40°33′00″E / 13.7920°N 40.5500°E / 13.7920; 40.5500 2008
Dallol -48 -157 14°14′N 40°18′E / 14.24°N 40.30°E / 14.24; 40.30 1926
Dama Ali 1068 3504 11°17′N 41°38′E / 11.28°N 41.63°E / 11.28; 41.63 1631
Dendi 3260 10,692 9°00′N 38°00′E / 9.0°N 38.0°E / 9.0; 38.0 -
Dofen 1151 3776 9°21′N 40°08′E / 9.35°N 40.13°E / 9.35; 40.13 Holosen
East Zway 1889 6097 7°57′N 38°56′E / 7.95°N 38.93°E / 7.95; 38.93 -
Erta Ale 613 2011 13°36′N 40°40′E / 13.60°N 40.67°E / 13.60; 40.67 1967 to present
Mount Fentale 2007 6585 8°58′N 39°56′E / 8.97°N 39.93°E / 8.97; 39.93 1820
Gabillema 1459 4787 11°05′N 41°16′E / 11.08°N 41.27°E / 11.08; 41.27 Holosen
Gada Ale 287 942 13°58′30″N 40°24′29″E / 13.975°N 40.408°E / 13.975; 40.408 Holosen
Gariboldi Caldera 1619 - 8°48′N 39°41′E / 8.80°N 39.69°E / 8.80; 39.69 -
Gedamsa Caldera 1984 6509 8°21′N 39°11′E / 8.35°N 39.18°E / 8.35; 39.18 Holocene
Groppo 930 3051 11°44′N 40°15′E / 11.73°N 40.25°E / 11.73; 40.25 Holocene
Hayli Gubbi 521 1709 13°30′N 40°43′E / 13.50°N 40.72°E / 13.50; 40.72 Holosen
Hertali 900 2953 9°47′N 40°20′E / 9.78°N 40.33°E / 9.78; 40.33 Holocene
Hobicha Caldera 1800 5905 6°47′N 37°50′E / 6.78°N 37.83°E / 6.78; 37.83 Holosen
Kone 1619 5312 8°48′N 39°41′E / 8.8°N 39.69°E / 8.8; 39.69 1820
Korath Range 912 2992 5°06′N 35°53′E / 5.10°N 35.88°E / 5.10; 35.88 Holosen
Kurub 625 2051 11°52′48″N 41°12′29″E / 11.88°N 41.208°E / 11.88; 41.208 Holocene
Liado Hayk 878 2881 9°34′N 40°17′E / 9.57°N 40.28°E / 9.57; 40.28 Holosen
Ma Alalta 1815 5955 13°01′N 40°12′E / 13.02°N 40.20°E / 13.02; 40.20 Holocene
Mallahle 1875 6152 13°16′N 41°39′E / 13.27°N 41.65°E / 13.27; 41.65 Holosen
Manda Hararo 600 1968 12°10′N 40°49′E / 12.17°N 40.82°E / 12.17; 40.82 2007
Manda-Inakir 600 1968 12°23′N 42°12′E / 12.38°N 42.20°E / 12.38; 42.20 1928
Mat Ala 523 1716 13°06′N 41°09′E / 13.10°N 41.15°E / 13.10; 41.15 Holosen
Mega Basalt Field 1067 3501 4°05′N 37°25′E / 4.08°N 37.42°E / 4.08; 37.42 Holosen
O'a Caldera 2075 6808 7°28′N 38°35′E / 7.47°N 38.58°E / 7.47; 38.58 -
Sabober - - 8°58′N 39°56′E / 8.97°N 39.93°E / 8.97; 39.93 -
Lake Shala 2075 6806 7°28′N 38°33′E / 7.47°N 38.55°E / 7.47; 38.55 -
Sodore 1765 5791 8°26′N 39°21′E / 8.43°N 39.35°E / 8.43; 39.35 Holosen
Sork Ale 1611 5285 13°10′48″N 41°43′30″E / 13.18°N 41.725°E / 13.18; 41.725 Holosen
Tat Ali 700 2297 13°17′N 41°04′E / 13.28°N 41.07°E / 13.28; 41.07 Holosen
Teppi 2728 8950 7°25′N 35°26′E / 7.42°N 35.43°E / 7.42; 35.43 Holosen
Tosa Sucha 1650 5413 5°55′N 37°34′E / 5.92°N 37.57°E / 5.92; 37.57 Holosen
Tullu Moje 2349 7707 8°09′N 39°08′E / 8.15°N 39.13°E / 8.15; 39.13 1900
Wonchi 3450 11,316 9°00′N 38°00′E / 9.0°N 38.0°E / 9.0; 38.0 -
Mount Yangudi 1383 4537 10°34′48″N 41°02′31″E / 10.58°N 41.042°E / 10.58; 41.042 Holosen
Mount Zuqualla 2800 9184 8°19′N 38°31′E / 8.32°N 38.52°E / 8.32; 38.52 -

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Siebert, L. dan T. Simkin (2002-). Gunung berapi di Dunia: Katolog Berilustrasi Gunung Api Holosen dan Peletupannya. Instituti Smithsonian, Siri Maklumat Digital Program Volkanisme Sejagat, GVP-3. URL: http://www.volcano.si.edu/world/