Senarai pengeluar pesawat mengikut nama ICAO

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Rencana ini menyenaraikan pengeluar pesawat dengan nama ICAO . Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) menggunakan konvensyen penamaan untuk pengeluar pesawat agar lebih spesifik apabila menyebut nama pengeluar pesawat. Artikel ini menyenaraikan pengeluar pesawat dengan nama yang diiktiraf oleh ICAO. Senarai ini juga mengandungi nama penuh pengeluar pesawat dan nama negara tempat ia beroperasi.

Item pertama dalam senarai ialah 3XTRIM dan yang terakhir ialah ZLIN.

0–9[sunting | sunting sumber]

  • 3XTRIM – Zaklady Lotnicze 3Xtrim Sp z oo (Poland)

A[sunting | sunting sumber]

  • AAC – AAC Amphibian Airplanes of Canada
  • AAMSA – Aeronautica Agricola Mexicana SA
  • AASI – Advanced Aerodynamics and Structures Inc
  • ABHCO – Arab British Helicopter Company (Mesir)
  • ABS – ABS Aircraft (Jerman); ABS Aircraft AG (Switzerland)
  • ACBA – Aéro Club de Bas Armagnac (Perancis)
  • ACE – Ace Aircraft Manufacturing and Supply (Amerika Syarikat); Ace Aircraft Manufacturing Company (Amerika Syarikat); Ace Aircraft Manufacturing Inc (Amerika Syarikat)
  • ACEAIR – Aceair SA (Switzerland)
  • ACES HIGH – Aces High Light Aircraft Ltd (Kanada)
  • ACRO SPORT – Acro Sport Inc (Amerika Syarikat)
  • AD AEROSPACE – AD Aerospace Ltd (United Kingdom)
  • ADA – Aeronautical Development Agency (India)
  • ADAM (1) – Roger Adam (Perancis)
  • ADAM (2) – Adam Aircraft Industries LLC (Amerika Syarikat)
  • ADAMS – Adams Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • ADVANCED AEROMARINE – Advanced Aeromarine (Amerika Syarikat)
  • ADVANCED AIRCRAFT – Advanced Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • ADVANCED AVIATION – Advanced Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • ADVENTURE AIR – Adventure Air (Amerika Syarikat)
  • AEA – Aeronautical Engineers Australia Research Pty Ltd (Australia)
  • AERFER – Aerfer-Industrie Aerospaziali Meridionali SpA (Itali); Aerfer-Industrie Meccaniche Aeronautiche Meridionali SpA (Itali)
  • AERFER-AERMACCHI – see AERFER and AERMACCHI
  • AERITALIA – Aeritalia-Società Aerospaziale Italiana pa
  • AERITALIA-AERMACCHI – see AERITALIA and AERMACCHI
  • AERMACCHI – Aermacchi SpA (Itali); Aeronautica Macchi Spa (Itali)
  • AERO (1) – Aero Design and Engineering Company (Amerika Syarikat)
  • AERO (2) – Aero Vodochody AS (Republik Czech); Aero Vodochody Národní Podnik (Republik Czech)
  • AERO (3) – Aero Sp z oo (Poland)
  • AERO ADVENTURE – Aero Adventure Inc (Amerika Syarikat)
  • AERO BOERO – Aero Boero SA (Argentina); Aero Boero SRL (Argentina); Aero Talleres Boero SRL (Argentina)
  • AERO COMMANDER – Aero Commander Inc (Amerika Syarikat)
  • AERO DESIGNS – Aero Designs Inc (Amerika Syarikat)
  • AERO GARE – Aero Gare (Amerika Syarikat)
  • AERO JAEN – Aeronautica de Jaen (Sepanyol)
  • AERO KUHLMANN – Aero Kuhlmann (Perancis)
  • AERO MERCANTIL – Aero Mercantil SA (Colombia)
  • AERO MIRAGE – Aero Mirage Inc (Amerika Syarikat)
  • AERO MOD – Aero Mod General (Amerika Syarikat)
  • AERO SPACELINES – Aero Spacelines Inc (Amerika Syarikat)
  • AEROBRAVO – Aerobravo Indústria Aeronáutica Ltda. (Brazil)
  • AEROCAD – AeroCad Inc (Amerika Syarikat)
  • AEROCAR – Aerocar Inc (Amerika Syarikat)
  • AEROCOMP – Aerocomp Inc (Amerika Syarikat)
  • AERO-COMPOSITES – Aero-Composites Technologies Inc (Amerika Syarikat)
  • AERO-DIFUSION – Aero-"Diffusión SL (Sepanyol)
  • AERODIS – Aérodis SARL (Perancis)
  • AERO-JODEL – Aero Flugzeugbau Hubert Zuerl (Jerman)
  • AEROKOPTER – OOO Aerokopter (Ukraine)
  • AEROLITES – Aerolites Inc (Amerika Syarikat)
  • AEROMERE – Aeromere SpA (Itali)
  • AEROMOT – Aeromot Indústria Mecânico-Metalúrgica Ltda. (Brazil); Aeronaves e Motores SA (Brazil)
  • AERONCA – Aeronautical Corporation of America (Amerika Syarikat); – Aeronca Manufacturing Corporation (Amerika Syarikat)
  • AEROPLASTIKA – Aeroplastika (Lithuania)
  • AEROPRACT – Aeropract JSC (Rusia); KB Aeropract (Rusia); LM Aeropract Samara (Rusia); OKB Aeroprakt (Rusia)
  • AEROPRAKT – Aeroprakt Firma (Ukraine); Aeroprakt ooo (Ukraine)
  • AEROPRO – Aeropro sro (Slovakia)
  • AEROPROGRESS – Aeroprogress Corporation (Rusia)
  • AERORIC – Aeroric Nauchno-Proizvodstvennoye Predpriyatie OOO (Rusia)
  • AEROSPATIALE – Aerospatiale Matra SA (Perancis); Société Nationale Industrielle Aerospatiale (Perancis)
  • AEROSPOOL – Aerospool spol sro (Slovakia)
  • AEROSPORT – Aerosport Inc (Amerika Syarikat)
  • AEROSTAR (1) – Aerostar Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • AEROSTAR (2) – SC Aerostar SA (Romania)
  • AEROSTRUCTURE – Aérostructure SARL (Perancis)
  • AEROSTYLE – Aerostyle GmbH (Jerman)
  • AEROTEC – Aerotec S.A. Indústria Aeronáutica (Brazil)
  • AEROTECHNIK – Aerotechnik CZ SRO (Republik Czech)
  • AEROTEK (1) – Aerotek Inc (Amerika Syarikat)
  • AEROTEK (2) – Aeronautical Systems Technology (Afrika Selatan)
  • AERO-VOLGA – NPO Aero-Volga (Rusia)
  • AESL – Aero Engine Services Ltd (New Zealand)
  • AFIC – AFIC Pty Ltd (Afrika Selatan)
  • AG-CAT – Ag-Cat Corporation (Amerika Syarikat)
  • AGRO-COPTEROS – Agro-Copteros Ltda (Colombia)
  • AGROLOT – Fundacja Agrolot (Poland); Wyposazen Agrolotniczych (Poland)
  • AGUSTA – Agusta SpA (Itali); Agusta, Division of Leonardo (Itali); Costruzioni Aeronautiche Giovanni Agusta SpA (Itali)
  • AGUSTAWESTLAND – AgustaWestland International Ltd (United Kingdom/Italy) > Leonardo
  • AI(R) – Aero International (Regional) (UK/France/Italy)
  • AIAA – Atelier Industriel de l'Aéronautique d'Alger (Algeria)
  • AICSA – Aero Industrial Colombiana S.A. (Colombia)
  • AIDC – Aerospace Industrial Development Corporation (Republic of China-Taiwan); Aero Industry Development Center (Republic of China-Taiwan)
  • AIEP – Aeronautical Industrial Engineering and Project Management Company Ltd (Nigeria)
  • AII – Aviation Industries of Iran (Iran)
  • AIL – Aeronautics (India) Ltd (India)
  • AIR – Aircraft Investor Resources LLC (Amerika Syarikat)
  • AIRBOT SYSTEMS - Drones (Perancis)
  • AIR & SPACE – Air & Space America Inc (Amerika Syarikat); Air & Space Manufacturing Inc (Amerika Syarikat)
  • AIR COMMAND – Air Command International Inc (Amerika Syarikat)
  • AIR PARTS – Air Parts (NZ) Ltd (New Zealand)
  • AIR PRODUCTS – Air Products Company Inc (Amerika Syarikat)
  • AIR TRACTOR – Air Tractor Inc (Amerika Syarikat)
  • AIRBUS – Airbus SAS (France/Germany/UK/Spain); GIE Airbus Industrie (France/Germany/UK/Spain)
  • AIRCONCEPT – Airconcept Flugzeug und Gerätebau GmbH und Co KG (Jerman)
  • AIRCRAFT DESIGNS – Aircraft Designs Inc (Amerika Syarikat)
  • AIRCRAFT HYDRO-FORMING – Aircraft Hydro-Forming Inc (Amerika Syarikat)
  • AIRCRAFT PARTS – Aircraft Parts and Development Corporation (Amerika Syarikat)
  • AIRCRAFT SPRUCE – Aircraft Spruce & Specialty Company (Amerika Syarikat)
  • AIRCRAFT TECHNOLOGIES – Aircraft Technologies Inc (Amerika Syarikat)
  • AIR-FOUGA – Air-Fouga (Perancis)
  • AIRMASTER – Airmaster Inc (Amerika Syarikat)
  • AIRTECH (1) – Airtech Canada Aviation Services Ltd (Kanada)
  • AIRTECH (2) – Aircraft Technology Industries (Indonesia/Spain)
  • AISA – Aeronáutica Industrial S.A. (Sepanyol)
  • AJEP – AJEP Developments (United Kingdom)
  • AJI – American Jet Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • AKAFLIEG BERLIN – Akademische Fliegergruppe Berlin eV (Jerman)
  • AKAFLIEG DARMSTADT – Akademische Fliegergruppe Darmstadt eV (Jerman)
  • AKAFLIEG KARLSRUHE – Akademische Fliegergruppe Karlsruhe eV (Jerman)
  • AKAFLIEG MUNCHEN – Akademische Fliegergruppe München eV (Jerman)
  • AKRON – Akron Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • AKROTECH – Akrotech Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • AKROTECH EUROPE – Akrotech Europe SA (Perancis)
  • ALANNE – Pentti Alanne (Finland)
  • ALENIA – Alenia (Itali); Alenia Aerospazio, Division of Leonardo-Finmeccanica (Itali)
  • ALFA-M – Alfa-M Nauchno-Proizvodstvennoye Predpriyatie AOOT (Rusia)
  • ALLISON – Allison Gas Turbine Division GMC (Amerika Syarikat)
  • ALON – Alon Inc (Amerika Syarikat)
  • ALPAVIA – Alpavia SA (Perancis); Société Alpavia (Perancis)
  • ALPHA – Alpha (Poland)
  • ALPI – Alpi Aviation Srl (Itali)
  • ALPLA – Alpla-Werke Alwin Lechner OHG (Austria)
  • ALTAIR COELHO – Altair Coelho (Brazil)
  • ALTURAIR – Alturair (Amerika Syarikat)
  • ALVAREZ – Joseph P.Alvarez (Amerika Syarikat)
  • AMAX – Amax Engineering (Australia)
  • AMBROSINI – Societa Aeronautica Italiana Ing.A.Ambrosini & Companie (Itali)
  • AMC – Aircraft Manufacturing Company (Amerika Syarikat)
  • AMD – Aircraft Manufacturing and Development Company Inc (Amerika Syarikat)
  • AMEAGLE – AmEagle Corporation (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN – American Aviation Corporation (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN AFFORDABLE – American Affordable Aircraft (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN AIRCRAFT – American Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN AUTOGYRO – American Autogyro Inc (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN CHAMPION – American Champion Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN EAGLE – American Eagle Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN GENERAL – American General Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN HOMEBUILTS – American Homebuilts' Inc (Amerika Syarikat)
  • AMERICAN SPORTSCOPTER – American Sportscopter Inc (Amerika Syarikat)
  • AMEUR – Ameur Aviation SA (Perancis); Ameur Aviation Technologie (Perancis)
  • AMS-FLIGHT – AMS-Flight DOO (Slovenia)
  • AMX – AMX International Ltd (Italy/Brazil)
  • ANAHUAC – Fabrica de Aviones Anahuac SA (Mexico)
  • ANDERSON – Anderson Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Earl Anderson (Amerika Syarikat)
  • ANDERSON-GREENWOOD – Anderson,Greenwood and Company (Amerika Syarikat)
  • ANDREASSON – Björn Andreasson (Sweden)
  • ANGEL – Angel Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • ANGLIN – Anglin Engineering (Amerika Syarikat); Anglin Special Aero Planes Inc (Amerika Syarikat)
  • ANGLO NORMANDY – Anglo Normandy Aero Engineering (United Kingdom)
  • ANTONIEWSKI – Tomek Antoniewski (Poland)
  • ANTONOV – Antonov OKB (Ukraine); Aviatsionny Nauchno-Tekhnichesky Kompleks Imeni O K Antonova (Ukraine)
  • AOI – Arab Organisation for Industrialisation,Aircraft Factory (Mesir)
  • APPLEBAY – Applebay Inc (Amerika Syarikat)
  • APPLEGATE & WEYANT – Applegate & Weyant (Amerika Syarikat)
  • APPLIED AERONAUTICS – Applied Aeronautics, LLC (Amerika Syarikat)
  • AQUILA – Aquila Technische Entwicklungen GmbH (Jerman)
  • ARADO – Arado Flugzeugwerke GmbH (Jerman)
  • ARC ATLANTIQUE – Arc Atlantique Aviation (Perancis)
  • ARCTIC – Arctic Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • ARDC – Air Force Research and Development Center (Filipina)
  • ARMSTRONG WHITWORTH – Sir W.G.Armstrong Whitworth Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • ARNET PEREYRA – Arnet Pereyra Aero Design (Amerika Syarikat)
  • ARROW (1) – Arrow Airplane & Motors Corporation (Amerika Syarikat)
  • ARROW (2) – Arrow Aircraft Company (Kanada)
  • ARV – ARV Aviation Ltd (United Kingdom)
  • ASCO - Asco group (Belgium)
  • ASAP – Aircraft Sales & Parts (Kanada)
  • ASL – ASL Hagfors Aero AB (Sweden)
  • ASSO AEREI – Asso Aerei Srl (Itali)
  • ASSOCIATED AIR – Associated Air (Amerika Syarikat)
  • ASTA – Aerospace Technologies of Australia Pty Ltd (Australia)
  • ATLAS – Atlas Aircraft Corporation of South Africa (Pty) Ltd (Afrika Selatan); Atlas Aviation (Pty) Ltd (Afrika Selatan); Atlas Aviation, Division of Denel (Pty) Ltd (Afrika Selatan)
  • ATR – GIE Avions de Transport Régional (France/Italy)
  • AUSTER – Auster Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • AUSTFLIGHT – Austflight ULA Pty Ltd (Australia)
  • AUSTRALITE – Australite Inc (Amerika Syarikat)
  • AVCRAFT – AvCraft Aviation LLC (Amerika Syarikat)
  • AVIA (1) – Azionari Vercellese Industrie Aeronautiche (Itali)
  • AVIA (2) – Avia-Zavody Jirího Dimitrova (Republik Czech)
  • AVIA (3) – Nauchno-Proizvodstvennoe Obedinenie Avia (Rusia)
  • AVIA BALTIKA – Avia Baltika Aviation Ltd (Lithuania)
  • AVIABELLANCA – AviaBellanca Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • AVIAMILANO – Aviamilano Costruzioni Aeronautiche SRL (Itali)
  • AVIASTROITEL – AviaStroitel Ltd (Rusia)
  • AVIAT – Aviat Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Aviat Inc (Amerika Syarikat)
  • AVIATIKA – Aviatika JSC (Rusia); Kontsern Aviatika (Rusia)
  • AVIATION DEVELOPMENT – Aviation Development International Ltd (Amerika Syarikat)
  • AVIATION FARM – Aviation Farm Ltd (Poland)
  • AVIATION SCOTLAND – Aviation Scotland Ltd (United Kingdom)
  • AVIATION TRADERS – Aviation Traders (Engineering) Ltd (United Kingdom)
  • AVIATON – Aviaton Nauchno-Proizvodstvennaya Aviatsionnaya Firma (Rusia)
  • AVID – Avid Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • AVIOANE – SC Avioane SA (Romania)
  • AVIONES COLOMBIA – Aviones de Colombia SA (Colombia)
  • AVIONS FAIREY – Avions Fairey SA (Belgium); Fairey SA (Belgium)
  • AVIOTECHNICA – Aviotechnica Ltd (Bulgaria/Russia)
  • AVIPRO – AviPro Aircraft Ltd (Amerika Syarikat)
  • AVRO – A.V.Roe & Company (United Kingdom); A.V.Roe & Company Ltd (United Kingdom); Avro International Aerospace Ltd (United Kingdom)
  • AVTEK – Avtek Corporation (Amerika Syarikat)
  • AYRES – Ayres Corporation (Amerika Syarikat)

B[sunting | sunting sumber]

  • B & F TECHNIK – B & F Technik Vertriebs GmbH (Jerman)
  • BAC – British Aircraft Corporation Ltd (United Kingdom)
  • BACAU – Intreprinderea de Avioane Bacau (Romania)
  • BAE SYSTEMS – BAE Systems PLC (United Kingdom)
  • BAE SYSTEMS AUSTRALIA – BAE Systems Australia Ltd (Australia)
  • BAKENG – Bakeng Aircraft (Amerika Syarikat); Gerald Bakeng (Amerika Syarikat)
  • BARNETT – Barnett Rotorcraft (Amerika Syarikat)
  • BARR – Barr Aircraft (Amerika Syarikat)
  • BASLER – Basler Turbo Conversions Inc (Amerika Syarikat)
  • BD-MICRO – BD-Micro Technologies Inc (Amerika Syarikat)
  • BEACHNER – Chris Beachner (Amerika Syarikat)
  • BEAGLE – Beagle Aircraft (1969) Ltd (United Kingdom); Beagle Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • BEAGLE-AUSTER – Beagle-Auster Ltd (United Kingdom)
  • BEDE – BD Micro Technologies Inc (Amerika Syarikat); Bede Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Bede Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Bede Aviation Corporation (Amerika Syarikat); Bede Jet Corporation (Amerika Syarikat); BEDEAmerica Aerosport LLC (Amerika Syarikat)
  • BEECH – Beech Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • BEECH-SFERMA – see BEECH and SFERMA
  • BEETS – Glenn Beets (Amerika Syarikat)
  • BEIJING KEYUAN – Beijing Keyuan Light Aircraft Industrial Company Ltd (China)
  • BEL-AIRE – Bel-Aire Aviation (Amerika Syarikat)
  • BELL – Bell Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Bell Helicopter Company,Division of Bell Aerospace Corporation (Amerika Syarikat); Bell Helicopter Textron Inc (Amerika Syarikat); Bell Helicopter Textron,Division of Textron Canada Ltd (Kanada); Bell Helicopter Textron,Division of Textron Inc (Amerika Syarikat)
  • BELL-AGUSTA – Bell-Agusta Aerospace Company (United States/Italy)
  • BELLANCA – Bellanca Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Bellanca Aircraft Engineering (Amerika Syarikat); Bellanca Inc (Amerika Syarikat); Bellanca Sales Manufacturing Inc (Amerika Syarikat)
  • BELL-BOEING – see BELL and BOEING
  • BENGIS – Bengis Aircraft Company (Pty) Ltd (Afrika Selatan)
  • BERIEV – Beriev OKB (Rusia); Berieva Aviatsionnyi Kompaniya (Rusia); Taganrogsky Aviatsionnyi Nauchno-Tekhnicheskiy Kompleks Imeni G.M.Berieva (Rusia)
  • BERKUT – Berkut Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • BEST OFF – Best Off (Perancis)
  • BHARAT – Bharat Heavy Electricals Ltd (India)
  • BILLIE – Billie Aero Marine (Perancis)
  • BINDER – Binder Aviatik KG (Jerman)
  • BITZ – Bitz Flugzeugbau GmbH (Jerman); Fa. Josef Bitz (Jerman)
  • BLACKBURN – Blackburn Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • BLERIOT – Société Blériot Aéronautique (Perancis)
  • BLUE YONDER – Blue Yonder Aviation Inc (Kanada)
  • B-N GROUP – B-N Group Ltd (United Kingdom)
  • BOEING – Boeing Aircraft Company (Amerika Syarikat); The Boeing Airplane Company (Amerika Syarikat); The Boeing Company (Amerika Syarikat)
  • BOEING CANADA – Boeing Aircraft of Canada Ltd (Kanada)
  • BOEING VERTOL – Boeing Vertol Company (Amerika Syarikat)
  • BOEING-SIKORSKY – see BOEING and SIKORSKY
  • BOEVE – Boeve Fiberglass Components Inc (Amerika Syarikat)
  • BOISAVIA – Société Boisavia (Perancis)
  • BOLKOW – Bölkow-Apparatebau GmbH (Jerman); Bölkow-Entwicklungen GmbH (Jerman)
  • BOMBARDIER – Bombardier Aerospace (Kanada)
  • BOWERS – Peter M.Bowers (Amerika Syarikat)
  • BRADLEY – Bradley Aerospace (Amerika Syarikat)
  • BRANDLI – Max Brändli (Switzerland)
  • BRANTLY – Brantly Helicopter Corporation (Amerika Syarikat); Brantly Helicopter Industries USA Company Ltd (Amerika Syarikat); Brantly International Inc (Helicopter Division) (Amerika Syarikat)
  • BRANTLY-HYNES – Brantly-Hynes Helicopter Inc (Amerika Syarikat)
  • BRDITSCHKA – H.W.Brditschka OHG (Austria); HB-Brditschka GmbH & Co KG (Austria)
  • BREDANARDI – BredaNardi Costruzione Aeronautiche SpA (Itali)
  • BREGUET – Société des Ateliers d'Aviation Louis Bréguet (Perancis)
  • BRIAN ALLEN – Brian Allen Aviation (United Kingdom)
  • BRISTOL – Bristol Aircraft Ltd (United Kingdom); The Bristol Aeroplane Company Ltd (United Kingdom)
  • BRITISH AEROSPACE – British Aerospace (United Kingdom); British Aerospace PLC (United Kingdom)
  • BRITTEN-NORMAN – Britten-Norman (Bembridge) Ltd (United Kingdom); Britten-Norman Ltd (United Kingdom)
  • BROKAW – Brokaw Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • BROOKLANDS – Brooklands Aerospace Ltd (United Kingdom); Brooklands Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • BUCHANAN – Buchanan Aircraft Corporation Ltd (Australia)
  • BUCKER – Bücker Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • BUCKER PRADO – Bücker Prado SL (Sepanyol)
  • BUCURESTI – Intreprinderea de Avioane Bucuresti (Romania)
  • BUETHE – Buethe Enterprises Inc (Amerika Syarikat)
  • BUHL – Buhl Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • BUL – Bourgogne Ultra Léger Aviation (Perancis)
  • BUSHBY – Bushby Aircraft Inc (Amerika Syarikat)

C[sunting | sunting sumber]

  • CAARP – Cooperatives des Ateliers Aéronautiques de la Région Parisienne (Perancis)
  • CAB – Constructions Aéronautiques du Béarn (Perancis)
  • CABLE-PRICE – Cable-Price Corporation (New Zealand)
  • CABRINHA – Cabrinha Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Cabrinha Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • CAG – Construcciones Aeronáuticas de Galicia (Sepanyol)
  • CALLAIR – Call Aircraft Company (Amerika Syarikat); Callair Inc (Amerika Syarikat)
  • CALUMET – Calumet Motorsports Inc (Amerika Syarikat)
  • CAMAIR – Camair Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Camair Division of Cameron Iron Works Inc (Amerika Syarikat)
  • CAMERON – Cameron & Sons Aircraft (Amerika Syarikat)
  • CAMPANA – Campana Aviation (Perancis)
  • CANADA AIR RV – Canada Air RV Inc (Kanada)
  • CANADAIR – Bombardier Aerospace Canadair (Kanada); Canadair Group of Bombardier Inc (Kanada); Canadair Inc (Kanada); Canadair Ltd (Kanada)
  • CANADIAN HOME ROTORS – Canadian Home Rotors Inc (Kanada)
  • CANADIAN VICKERS – Canadian Vickers Ltd (Kanada)
  • CAP AVIATION – CAP Aviation (Perancis)
  • CAPELLA – Capella Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • CAPRONI VIZZOLA – Caproni Vizzola Costruzione Aeronautiche SpA (Itali)
  • CARLSON – Carlson Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • CARRIOU – Louis Carriou (Perancis)
  • CARTERCOPTERS – CarterCopters LLC (Amerika Syarikat)
  • CASA – Construcciones Aeronáuticas SA (Sepanyol); EADS CASA (Sepanyol)
  • CASSUTT – Thomas K.Cassutt (Amerika Syarikat)
  • CATA – Construction Aéronautique de Technologie Avancée (Perancis)
  • CAUDRON – Caudron (Perancis)
  • CCF – Canadian Car & Foundry Company Ltd (Kanada)
  • CEI – CEI (Amerika Syarikat)
  • CELAIR – Celair (Pty) Ltd (Afrika Selatan)
  • CENTRE EST – Centre Est Aéronautique (Perancis)
  • CENTURY – Century Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • CERVA – Consortium Européen de Réalisation et de Vente d'Avions GIE (Perancis)
  • CESSNA – Cessna Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • CFM – CFM Aircraft Ltd (United Kingdom); Cook Flying Machines, CFM Metal Fax Ltd (United Kingdom)
  • CHALARD – Jacques et Renée Chalard (Perancis)
  • CHAMPION – Champion Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat); Champion Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • CHANCE VOUGHT – Chance Vought Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Chance Vought Corporation (Amerika Syarikat)
  • CHANGHE – Changhe Aircraft Factory (China); Changhe Aircraft Industries Corporation (China); Changhe Aircraft Manufacturing Corporation (China)
  • CHASLE – Yves Chasle (Perancis)
  • CHAYAIR – Chayair Manufacturing and Aviation (Afrika Selatan)
  • CHENGDU – Chengdu Aircraft Industrial Corporation (China)*
  • CHERNOV – Opytnyi Konstruktorskoye Byuro Chernov B & M OOO (Rusia)
  • CHICHESTER-MILES – Chichester-Miles Consultants Ltd (United Kingdom)
  • CHILTON – Chilton Aircraft (United Kingdom)
  • CHINCUL – Chincul SACAIFI (Argentina)
  • CHRIS TENA – Chris Tena Aircraft Association (Amerika Syarikat)
  • CHRISTEN – Christen Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • CIRCA – Circa Reproductions (Kanada)
  • CIRRUS – Cirrus Design Corporation (Amerika Syarikat)
  • CLAASSEN – Claassen (Amerika Syarikat)
  • CLASS – Canadian Light Aircraft Sales and Services Inc (Kanada)
  • CLASSIC – Classic Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • CLASSIC FIGHTER – Classic Fighter Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • CLASSIC SPORT – Classic Sport Aircraft (Amerika Syarikat)
  • CLAUDIUS DORNIER – Claudius Dornier Seastar GmbH & Co KG (Jerman)
  • CLIFFORD AEROWORKS – Clifford Aeroworks (Amerika Syarikat)
  • CNIAR – Centrul National al Industriei Aeronautice Române (Romania)
  • COBELAVIA – Compagnie Belge d'Aviation (Belgium)
  • COBRA – Cobra Aviation (Australia)
  • COLEMILL – Colemill Enterprises Inc (Amerika Syarikat)
  • COLLINS – Collins Aero (Amerika Syarikat)
  • COLOMBAN – Michel Colomban (Perancis)
  • COLONIAL – Colonial Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • COMMANDER – Commander Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • COMMONWEALTH (1) – Commonwealth Aircraft Corporation Pty Ltd (Australia)
  • COMMONWEALTH (2) – Commonwealth Aircraft Corporation Inc (Amerika Syarikat)
  • CONAIR – Conair Aviation Ltd (Kanada)
  • CONROY – Conroy Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • CONSOLIDATED – Consolidated Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • CONTINENTAL COPTERS – Continental Copters Inc (Amerika Syarikat)
  • CONVAIR – Consolidated-Vultee Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Convair Division of General Dynamics Corporation (Amerika Syarikat)
  • COOPAVIA-MENAVIA – see COOPAVIA and MENAVIA
  • CORBEN – Corben Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • CORBY – John C.Corby (Australia)
  • COSY – Cosy Europe (Jerman)
  • COUNTRY AIR – Country Air Inc (Amerika Syarikat)
  • COUPE – Coupé-Aviation (Perancis)
  • CO-Z – Co-Z Development Corporation (Amerika Syarikat); Co-Z Europa (Jerman)
  • CRAE – CRAE Elettromeccanica SpA (Itali)
  • CRAIOVA – Intreprinderea de Avioane Craiova (Romania)
  • CRANFIELD – Cranfield Institute of Technology, College of Aeronautics (United Kingdom)
  • CREATIVE FLIGHT – Creative Flight Inc (Kanada)
  • CROSES – Emilien Croses (Perancis)
  • CSS – Centralne Studium Samolotów (Poland)
  • CTRM – Composites Technology Research Malaysia Sdn Bhd (Malaysia)
  • CUB – Cub Aircraft Company (Kanada)
  • CUB CRAFTERS – Cub Crafters Inc (Amerika Syarikat)
  • CULP – Culps Specialties (Amerika Syarikat)
  • CULVER – Culver Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • CURTISS – Curtiss-Wright Corporation (Amerika Syarikat)
  • CUSTOM FLIGHT – Custom Flight Components Ltd (Kanada)
  • CVJETKOVIC – Anton Cvjetkovic (Amerika Syarikat)
  • CZAW – Czech Aircraft Works SRO (Republik Czech)

D[sunting | sunting sumber]

  • DAC – Dutch Aeroplane Company VOF (Netherlands)
  • DAEWOO – Daewoo Heavy Industries Company Ltd (South Korea)
  • DALLACH – WD Flugzeugleichtbau GmbH (Jerman)
  • DAMOURE-FABRE – Damoure et Fabre (Perancis)
  • D'APUZZO – Nicholas E.D'Apuzzo (Amerika Syarikat)
  • DART – Dart Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • DASA – Daimler-Benz Aerospace AG (Jerman); DaimlerChrysler Aerospace AG (Jerman); Deutsche Aerospace AG (Jerman)
  • DASA-ROCKWELL – see DASA and ROCKWELL
  • DASSAULT – Avions Marcel Dassault (Perancis); Dassault Aviation (Perancis)
  • DASSAULT-BREGUET – Avions Marcel Dassault,Bréguet Aviation (Perancis)
  • DASSAULT-BREGUET/DORNIER – see DASSAULT-BREGUET and DORNIER
  • DATWYLER – MDC Max Dätwyler AG (Switzerland)
  • DAVIS – Leeon D.Davis (Amerika Syarikat)
  • DE HAVILLAND – The De Havilland Aircraft Company Ltd (United Kingdom)
  • DE HAVILLAND AUSTRALIA – The De Havilland Aircraft Company Pty Ltd (Australia)
  • DE HAVILLAND CANADA – Bombardier Aerospace De Havilland (Kanada); De Havilland Division of Boeing of Canada Ltd (Kanada); De Havilland Inc (Kanada); The De Havilland Aircraft of Canada Ltd (Kanada)
  • DE SCHELDE – Koninklijke Maatschappij De Schelde (Netherlands)
  • DEBORDE-ROLLAND – Yves Deborde et Jean-Louis Rolland (Perancis)
  • DELISLE – Club Aeronautique Delisle Inc (Kanada)
  • DENEL – Denel Aviation (Afrika Selatan)
  • DENIZE – Robert Denize (Perancis)
  • DENNEY – Denney Aerocraft Company (Amerika Syarikat)
  • DERAZONA – PT Derazona Aviation Industry (Indonesia)
  • DERRINGER – Derringer Aircraft Company LLC (Amerika Syarikat)
  • DEWOITINE – Constructions Aéronautiques Emile Dewoitine (Perancis); Société Aéronautique Française, Avions Dewoitine (Perancis)
  • DF HELICOPTERS – DF Helicopters SRL (Itali)
  • DG FLUGZEUGBAU – DG Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • DIAMOND – Diamond Aircraft Industries GmbH (Austria); Diamond Aircraft Industries Inc (Kanada)
  • DICKEY – Shirl Dickey Enterprises (Amerika Syarikat)
  • DICK, KERR & CO. – (United Kingdom)
  • DIJKMAN-DULKES – Cor Dijkman-Dulkes (Netherlands)
  • DINFIA – Dirección Nacional de Investigaciones y Fabricaciones Aeronáuticas (Argentina)
  • DIRGANTARA – PT Dirgantara Indonesia (Indonesia)
  • DM AEROSPACE – DM Aerospace Ltd (United Kingdom)
  • DORNA – H F Dorna Company (Iran)
  • DORNIER – AG für Dornier-Flugzeuge (Switzerland); Dornier GmbH (Jerman); Dornier Luftfahrt GmbH (Jerman); Dornier-Werke GmbH (Jerman)
  • DOUGLAS – Douglas Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • DOWNER – Downer Aircraft Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • DRAGON FLY – Dragon Fly Srl (Itali)
  • DREAM – Dream Aircraft Inc (Kanada)
  • DRIGGS – Driggs Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • DRUINE – Avions Roger Druine (Perancis)
  • DUBNA – Proizvodstvenno-Tekhnichesky Kompleks Dubnenskogo Mashinostroitelnogo Zavod AO (Rusia)
  • DURAND – William H.Durand (Amerika Syarikat)
  • DURUBLE – Roland Duruble (Perancis)
  • DYKE – John W.Dyke (Amerika Syarikat)
  • DYN'AERO – Société Dyn'Aero (Perancis)

E[sunting | sunting sumber]

  • E & K – E & K Sp z oo (Poland)
  • EAA – Experimental Aircraft Association Inc (Amerika Syarikat)
  • EAC – Etudes Aéronautiques & Commerciales SARL (Perancis)
  • EAGLE – Eagle Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • EAGLE AIRCRAFT – Eagle Aircraft Australia Ltd (Australia); Eagle Aircraft International (Australia); Eagle Aircraft Pty Ltd (Australia)
  • EARLY BIRD – Early Bird Aircraft Company (Amerika Syarikat)o
  • ECLIPSE – Eclipse Aviation Corporation (Amerika Syarikat)
  • ECTOR – Ector Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • EDGAR PERCIVAL – Edgar Percival Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • EDGLEY – Edgley Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • EDRA – EDRA Aeronáutica (Brazil); EDRA Helicentro Peças e Manutençao (Brazil)
  • EHI – EH Industries Ltd (United Kingdom/Italy)
  • EICH – James P.Eich (Amerika Syarikat)
  • EIRI – Eiriavion OY (Finland)
  • EIS – EIS Aircraft GmbH (Jerman)
  • EKOLOT – Ekolot (Poland)
  • EKW – Eidgenössische Konstruktions Werkstätte (Switzerland)
  • ELA AVIACION – ELA Aviación SL (Sepanyol)
  • ELBIT – Elbit Systems Ltd (Israel)
  • ELITAR – Ehlitar OOO (Rusia)
  • ELMWOOD – Elmwood Aviation (Kanada)
  • EMAIR – Emair Inc (Amerika Syarikat); Emair, Division of Emroth Company (Amerika Syarikat)
  • EMBRAER – Empresa Brasileira de Aeronáutica SA (Brazil)
  • EMBRAER-FMA – see EMBRAER and FMA
  • EMROTH – Emroth Company (Amerika Syarikat)
  • ENAER – Empresa Nacional de Aeronáutica (Chile)
  • ENGLISH ELECTRIC – English Electric Aviation Ltd (United Kingdom); English Electric Company Ltd (United Kingdom)
  • ENSTROM – R.J.Enstrom Corporation (Amerika Syarikat); The Enstrom Helicopter Corporation (Amerika Syarikat)
  • EPERVIER – Epervier Aviation SA (Belgium)
  • ERCO – Engineering and Research Corporation (Amerika Syarikat)
  • ERPALS – Erpals Industrie, Etudes et Réalisations de Prototypes pour l'Aviation Légère et Sportive (Perancis)
  • ETHIOPIAN AIRLINES – Ethiopian Airlines Enterprise (Ethiopia); Ethiopian Airlines SC (Ethiopia)
  • EUROCOPTER – Eurocopter Canada Ltd (Kanada); Eurocopter GIE (France/Germany); Eurocopter SA (France/Germany); Eurocopter SAS (France/Germany)
  • EUROCOPTER-KAWASAKI – see EUROCOPTER and KAWASAKI
  • EURO-ENAER – Euro-Enaer Holding BV (Netherlands)
  • EUROFIGHTER – Eurofighter Jagdflugzeug GmbH (Germany/UK/Italy/Spain)
  • EURONEF – Euronef SA (Belgium)
  • EUROPA AVIATION – Europa Aviation Ltd (United Kingdom)
  • EUROSPACE – Eurospace Costruzioni Srl (Itali)
  • EVANGEL – Evangel Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • EVANS – Evans Aircraft (Amerika Syarikat); W.Samuel Evans (Amerika Syarikat)
  • EVEKTOR-AEROTECHNIK – Evektor-Aerotechnik AS (Republik Czech)
  • EXCALIBUR – Excalibur Aviation Company (Amerika Syarikat)
  • EXCLUSIVE – Exclusive Aviation (Amerika Syarikat)
  • EXPERIMENTAL AVIATION – Experimental Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • EXPLORER (1) – Explorer Aviation (Amerika Syarikat)
  • EXPLORER (2) – Explorer Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • EXPRESS – Express Aircraft Company LLC (Amerika Syarikat); Express Design Inc (Amerika Syarikat)
  • EXTRA – Extra Flugzeugbau GmbH (Jerman); Extra Flugzeugproduktions- und Vertriebs- GmbH (Jerman)

F[sunting | sunting sumber]

  • F+W EMMEN – Eidgenössisches Flugzeugwerk-Fabrique Fédérale d'Avions-Fabbrica Federale d'Aeroplani (Switzerland)
  • FAIRCHILD (1) – Fairchild Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Fairchild Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Fairchild Aviation Corporation (Amerika Syarikat); Fairchild Engine & Airplane Corporation (Amerika Syarikat); Fairchild Industries Inc (Amerika Syarikat); Fairchild Stratos Corporation (Amerika Syarikat)
  • FAIRCHILD (2) – Fairchild Aircraft Ltd (Kanada)
  • FAIRCHILD DORNIER – Fairchild Aerospace Corporation (United States/Germany)
  • FAIRCHILD HILLER – Fairchild Hiller Corporation (Amerika Syarikat)
  • FAIRCHILD SWEARINGEN – Fairchild Swearingen Corporation (Amerika Syarikat)
  • FAIREY – Fairey Aviation Company Ltd (United Kingdom)
  • FAIRTRAVEL – Fairtravel Ltd (United Kingdom)
  • FAJR – Fajr Aviation and Composites Industry (Iran)
  • FALCONAR – Falconar Air Engineering (Kanada); Falconar Aircraft Ltd (Kanada); Falconar Avia Inc (Kanada)
  • FARIGOUX – Georges Farigoux (Perancis)
  • FARRINGTON – Farrington Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • FEUGRAY – G.Feugray (Perancis)
  • FFA – FFA Flugzeugwerke Altenrhein AG (Switzerland); Flug und Fahrzeugwerke AG (Switzerland)
  • FFT – Gesellschaft für Flugzeug- und Faserverbund Technologie (Jerman)
  • FIAT – Fiat SpA (Itali)
  • FIESELER – Fieseler Flugzeugbau (Jerman); Gerhard Fieseler Werke GmbH (Jerman)
  • FIGHTER ESCORT WINGS – Fighter Escort Wings (Amerika Syarikat)
  • FIKE – William J. Fike (Amerika Syarikat)
  • FINAVITEC – Patria Finavitec OY (Finland)
  • FISHER – Fisher Flying Products Inc (Amerika Syarikat)
  • FISHER AERO – Fisher Aero Corporation (Amerika Syarikat)
  • FLAGLOR – K.Flaglor (Amerika Syarikat)
  • FLAIR – Flair Aviation Company (Amerika Syarikat)
  • FLÄMING AIR – Fläming Air GmbH (Jerman)
  • FLEET – Fleet Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Fleet Aircraft Ltd (Kanada); Fleet Manufacturing & Aircraft Ltd (Kanada); Fleet Manufacturing Ltd (Kanada)
  • FLETCHER – Fletcher Aviation Company (Amerika Syarikat); Fletcher Aviation Corporation (Amerika Syarikat)
  • FLIGHT DESIGN – Flight Design GmbH (Jerman)
  • FLIGHT ENGINEERS – Flight Engineers Ltd (New Zealand)
  • FLIGHTWORKS – Flightworks Corporation (Amerika Syarikat)
  • FLITZER – Flitzer Aero Publishing Company (Amerika Syarikat)
  • FLS – FLS Aerospace (Lovaux) Ltd (United Kingdom)
  • FLSZ – Flight Level Six-Zero Inc (Amerika Syarikat)
  • FLUG WERK – Flug Werk GmbH (Jerman)
  • FLYER – Flyer Indústria Aeronáutica Ltda. (Brazil)
  • FMA – Fábrica Militar de Aviones (Argentina); Fábrica Militar de Aviones SA (Argentina)
  • FOCKE-WULF – Focke-Wulf Flugzeugbau AG (Jerman); Focke-Wulf GmbH (Jerman)
  • FOKKER – Fokker BV (Netherlands); Fokker-VFW BV (Netherlands); NV Koninklijke Nederlandsche Vliegtuigenfabriek Fokker (Netherlands); NV Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker (Netherlands)
  • FOLLAND – Folland Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • FORNAIRE – Fornaire Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • FORNEY – Forney Aircraft Manufacturing Company (Amerika Syarikat)
  • FOUGA – Etablissements Fouga et Cie (Perancis)
  • FOUND – Found Aircraft Canada Inc (Kanada); Found Brothers Aviation Ltd (Kanada)
  • FOUR WINDS – Four Winds Aircraft LLC (Amerika Syarikat)
  • FOURNIER – Avions Fournier SA (Perancis); Bureau d'Etudes Fournier (Perancis); Fournier Aviation (Perancis); René Fournier (Perancis)
  • FRAKES – Frakes Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • FREE SPIRIT – Free Spirit Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • FREEDOM MASTER – Freedom Master Corporation (Amerika Syarikat)
  • FREEWING – Freewing Aerial Robotics Corporation (Amerika Syarikat)
  • FRONTIER – Frontier Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • FRY – Fry Aircraft Design (Switzerland)
  • FUJI – Fuji Heavy Industries Ltd (Japan); Fuji Jukogyo K.K. (Japan)
  • FUNK – Funk Aircraft Company (Amerika Syarikat)

G[sunting | sunting sumber]

  • GAF – Government Aircraft Factories (Australia)
  • GANNET – Gannet Aircraft (Amerika Syarikat)
  • GANZAVIA – Ganzavia Kft (Hungary)
  • GARDAN – Avions Yves Gardan (Perancis); Yves Gardan (Perancis)
  • GARLAND – The Garland Aircraft Company (United Kingdom)
  • GARRISON – Peter Garrison (Amerika Syarikat)
  • GATARD – Avions A.Gatard (Perancis); Société des Avions Statoplan, A.Gatard (Perancis)
  • GATES LEARJET – Gates Learjet Corporation (Amerika Syarikat)
  • GAVILAN – El Gavilán SA (Colombia)
  • GENERAL AIRCRAFT – General Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • GENERAL AVIA – General Avia Costruzioni Aeronautiche SRL (Itali)
  • GENERAL DYNAMICS – General Dynamics Corporation (Amerika Syarikat)
  • GENERAL MOTORS – Eastern Aircraft Division of General Motors Corporation (Amerika Syarikat)
  • GERMAN BIANCO – German Bianco SA, Fabrica Argentina de Aerodinos (Argentina)
  • GILES – Richard Giles (Amerika Syarikat)
  • GIPPSLAND – Gippsland Aeronautics Pty Ltd (Australia)
  • GLASER-DIRKS – Glaser-Dirks Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • GLASS – Glass Aircraft de Colombia (Colombia)
  • GLASSIC – Glassic Composites LLC (Amerika Syarikat)
  • GLOBAL – Global Helicopter Technology Inc (Amerika Syarikat)
  • GLOBE – Globe Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • GLOSTER – Gloster Aircraft Company Ltd (United Kingdom)
  • GOAIR – Goair Products (Australia)
  • GOLDEN CIRCLE – Golden Circle Air Inc (Amerika Syarikat)
  • GOMOLZIG – Herbert Gomolzig Ingenieurbüro (Jerman)
  • GOODYEAR – Goodyear Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • GREAT LAKES – Great Lakes Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat); Great Lakes Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Great Lakes Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • GREAT PLAINS – Great Plains Aircraft Supply Company Inc (Amerika Syarikat)
  • GREGA – John W.Grega (Amerika Syarikat)
  • GRIFFON – Griffon Aerospace Inc (Amerika Syarikat)
  • GRINVALDS – Jean Grinvalds (Perancis)
  • GROB – Burkhart Grob Flugzeugbau GmbH & Co KG (Jerman); Burkhart Grob Luft- und Raumfahrt GmbH & Co KG (Jerman)
  • GROEN – Groen Brothers Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • GROSSO – Grosso Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • GROVE – Grove Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • GRUMMAN – Grumman Aircraft Engineering Corporation (Amerika Syarikat); Grumman Corporation (Amerika Syarikat)
  • GRUMMAN AMERICAN – Grumman American Aviation Corporation (Amerika Syarikat)
  • GUIZHOU – Guizhou Aviation Industrial Corporation (China)
  • GULFSTREAM AEROSPACE – Gulfstream Aerospace Corporation (Amerika Syarikat)
  • GULFSTREAM AMERICAN – Gulfstream American Corporation (Amerika Syarikat)
  • GYROFLUG – Gyroflug Ingenieursgesellschaft mbH (Jerman)

H[sunting | sunting sumber]

  • HAGGLUND – Hägglund & Söner (Sweden)
  • HAINZ – Franz Hainz (Jerman)
  • HAL – Hindustan Aeronautics Ltd (India)
  • HALBERSTADT – Halberstädter Flugzeug-Werke GmbH (Jerman)
  • HALSTED – Barry Halsted (Amerika Syarikat)
  • HAMILTON – Hamilton Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat); Hamilton Aviation (Amerika Syarikat)
  • HANDLEY PAGE – Handley Page (Reading) Ltd (United Kingdom); Handley Page Ltd (United Kingdom)
  • HAPI – HAPI Engines Inc (Amerika Syarikat)
  • HARBIN – Harbin Aircraft Manufacturing Corporation (China)
  • HARBIN EMBRAER – Harbin Embraer Aircraft Industry Company Ltd (China)
  • HARMON (1) – James B.Harmon (Amerika Syarikat)
  • HARMON (2) – D & J Harmon Co Inc (Amerika Syarikat); Harmon Rocket LLC (Amerika Syarikat)
  • HAT – Hellenic Aeronautical Technologies (Greece)
  • HATZ – John D.Hatz (Amerika Syarikat)
  • HAWKER – Hawker Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • HAWKER DE HAVILLAND – Hawker De Havilland Australia Pty Ltd (Australia); Hawker De Havilland Ltd (Australia)
  • HAWKER SIDDELEY – Hawker Siddeley Aviation Ltd (United Kingdom)
  • HB-AIRCRAFT – HB-Aircraft Industries Luftfahrzeug AG (Austria)
  • HB-FLUGTECHNIK – HB-Flugtechnik GmbH (Austria)
  • HEINKEL – Ernst Heinkel AG (Jerman)
  • HEINTZ – Christophe Heintz (Perancis)
  • HELIBRAS – Helicópteros do Brasil SA (Brazil)
  • HELICOM – Helicom Inc (Amerika Syarikat)
  • HELIO – Helio Aircraft Company (Amerika Syarikat); Helio Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Helio Aircraft Ltd (Amerika Syarikat)
  • HELIOPOLIS – Heliopolis Air Works (Mesir)
  • HELIPRO – Helipro Corporation International (Amerika Syarikat)
  • HELI-SPORT – CH-7 Heli-Sport Srl. (Itali); Heli-Sport Srl (Itali)
  • HELWAN – Helwan Air Works (Mesir)
  • HENDERSON – Henderson Aero Specialties Inc (Amerika Syarikat)
  • HESA – HESA (Iran Aircraft Manufacturing Industries Company) (Iran)
  • HFB – Hamburger Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • HIGHLANDER – Highlander Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • HILLBERG – Hillberg Helicopters (Amerika Syarikat)
  • HILLER – Hiller Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat); Hiller Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Hiller Aviation Inc (Amerika Syarikat); Hiller Helicopters (Amerika Syarikat); Hiller Helicopters Inc (Amerika Syarikat)
  • HIRTH – Wolf Hirth GmbH (Jerman)
  • HISPANO – La Hispano Aviacion SA (Sepanyol)
  • HISTORICAL AIRCRAFT – Historical Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • HK – HK Aircraft Technology AG (Jerman)
  • HOAC – HOAC Austria Flugzeugwerk Wiener Neustadt GmbH (Austria)
  • HOFFMANN – Hoffmann Aircraft Flugzeugproduktion und Entwicklung GmbH (Austria); Hoffmann Flugzeugbau-Friesach GmbH (Austria); Wolf Hoffmann Flugzeugbau KG (Jerman)
  • HOLCOMB – Jerry Holcomb (Amerika Syarikat)
  • HOLLMANN – Martin Hollmann (Amerika Syarikat)
  • HONDA – Honda Motor Company Ltd (Japan)
  • HONDA-MISSISSIPPI – see HONDA and MISSISSIPPI
  • HONGDU – Hongdu Aviation Industry Group (China)
  • HOVEY – Robert W.Hovey (Amerika Syarikat)
  • HOWARD (1) – Howard Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • HOWARD (2) – Howard Aero Inc (Amerika Syarikat); Howard Aero Manufacturing Division of Business Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • HOWARD HUGHES – Howard Hughes Engineering Pty Ltd (Australia)
  • HPA – High Performance Aircraft GmbH & Co KG (Jerman)
  • HUGHES – Hughes Helicopters Division of Summa Corporation (Amerika Syarikat); Hughes Helicopters Inc (Amerika Syarikat); Hughes Tool Company,Aircraft Division (Amerika Syarikat)
  • HUMMEL – J.Morry Hummel (Amerika Syarikat)
  • HUNTING – Hunting Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • HUNTING PERCIVAL – Hunting Percival Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • HUREL-DUBOIS – Société de Construction des Avions Hurel-Dubois (Perancis)
  • HYDROPLANE – Gidroplan ooo (Rusia); Hydroplane Ltd (Rusia)
  • HYNES – Hynes Helicopter Inc (Amerika Syarikat)
  • HYUNDAI – Hyundai Precision Industry (South Korea)

I[sunting | sunting sumber]

  • IAI – India Aircraft Industries Ltd (India)
  • IANNOTTA – Dott.Ing.Orlando Iannotta (Itali)
  • IAR – SC IAR SA (Romania)
  • IBIS – Ibis Aerospace Ltd (Czech Republic/Taiwan)
  • ICA – Intreprinderea de Constructii Aeronautice (Romania)
  • ICP – ICP Srl (Itali)
  • III – Iniziative Industriali Italiane SpA (Itali)
  • IKAR – OOO Aviaklub Ikar (Ukraine)
  • ILYUSHIN – Aviatsionnyi Kompleks Imeni S.V.Ilyushina OAO (Rusia); Ilyushin OKB (Rusia)
  • IMCO – Intermountain Manufacturing Company (Amerika Syarikat)
  • IMP – IMP Group Ltd (Kanada)
  • IMPULSE – Impulse Aircraft GmbH (Jerman)
  • INDAER CHILE – Industria Aeronáutica de Chile (Chile)
  • INDAER PERU – Industria Aeronáutica del Perú S.A. (Peru)
  • IAL – Indian Aerospace Limited (India)
  • INDUS – IndUS Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • INNOVATION – Innovation Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • INSTYTUT LOTNICTWA – Instytut Lotnictwa (Poland)
  • INTER-AIR – International Aircraft Manufacturing Inc (Amerika Syarikat)
  • INTERAVIA – Interavia Konstruktorskoye Buro AO (Rusia)
  • INTERNATIONAL HELICOPTERS – International Helicopters Inc (Amerika Syarikat)
  • INTERPLANE – Interplane spol sro (Republik Czech)
  • INTERSTATE – Interstate Engineering Corporation (Amerika Syarikat)
  • INTRACOM – Intracom General Machinery SA (Switzerland)
  • IPAI – IPAI, Escola de Engenharia de Sâo Carlos (Brazil)
  • IPT – Instituto de Pesquisas Tecnologicas (Brazil)
  • IRGC – Institute of Industrial Research and Development of the Iran Revolutionary Guard Corps (Iran)
  • IRIAF – Islamic Republic of Iran Air Force (Iran)
  • IRKUT – Irkutskoye Aviatsionnoye Proizvodstvennoye Obedinenie OAO (Rusia)
  • IRMA – Intreprinderea de Reparat Material Aeronautic (Romania)
  • ISAACS – John O.Isaacs (United Kingdom)
  • ISAE – Integrated Systems Aero Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • ISLAND AIRCRAFT – Island Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • ISRAVIATION – Israviation Ltd (Israel)
  • ISSOIRE – Issoire Aviation SA (Perancis)

J[sunting | sunting sumber]

  • J & AS – J & AS Aero Design Sp z oo (Poland)
  • JABIRU – Jabiru Aircraft Pty Ltd (Australia)
  • JACKAROO – Jackaroo Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • JAG HELICOPTER – JAG Helicopter Group LLC (Amerika Syarikat)
  • JAMES – James Aviation (New Zealand)
  • JANOWSKI – Jaroslaw Janowski (Poland)
  • JAVELIN – Javelin Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • JEFFAIR – Jeffair Corporation (Amerika Syarikat)
  • JETCRAFTERS – Jetcrafters Inc (Amerika Syarikat)
  • JETPROP – Jetprop LLC (Amerika Syarikat)
  • JETSTREAM – Jetstream Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • JIHLAVAN – Jihlavan Airplanes sro (Republik Czech)
  • JODEL – Avions Jodel SA (Perancis); Société des Avions Jodel (Perancis)
  • JOHNSON – Johnson Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • JOHNSTON – Johnston Aircraft Service (Amerika Syarikat)
  • JORDAN AEROSPACE – Jordan Aerospace Industries (Jordan)
  • JUNKERS – Junkers Flugzeug- und Motorenwerke AG (Jerman)
  • JUNQUA – Roger Junqua (Perancis)
  • JURCA – Marcel Jurca (Perancis)

K[sunting | sunting sumber]

  • K & S – K & S Aircraft (Kanada); K & S Aircraft Supply (Kanada)
  • KADER – Kader Aircraft Factory (Mesir)
  • KAISER – Kaiser Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • KALINAUSKAS – Rolandas Kalinauskas (Lithuania)
  • KAMAN – Kaman Aerospace Corporation (Amerika Syarikat); Kaman Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Kaman Corporation (Amerika Syarikat)
  • KAMINSKAS – Rim Kaminskas (Amerika Syarikat)
  • KAMOV – Kamov OAO (Rusia); Kamov OKB (Rusia); Vertoletyi Nauchno-Tekhnicheskiy Kompleks Imeni N.I.Kamova (Rusia)
  • KANPUR – Indian Air Force, Aircraft Manufacturing Depot (India)
  • KAPPA – Kappa 77 AS (Republik Czech)
  • KARI – Korea Aerospace Research Institute (South Korea)
  • KARI-KEEN – Kari-Keen Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • KAWASAKI – Kawasaki Heavy Industries Ltd (Japan); Kawasaki Jukogyo KK (Japan); Kawasaki Kokuki Kogyo K.K. (Japan)
  • KAZAN – Kazansky Vertoletnyi Zavod AO (Rusia)
  • KELEHER – James J.Keleher (Amerika Syarikat)
  • KELLY – Dudley R.Kelly (Amerika Syarikat)
  • KELOWNA – Kelowna Flightcraft Group (Kanada)
  • KESTREL (1) – Kestrel Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • KESTREL (2) – Kestrel Sport Aviation (Kanada)
  • KEUTHAN – Keuthan Aircraft (Amerika Syarikat)
  • KHRUNICHEV – Gosudarstvennyi Kosmicheskii Nauchno-Proizvodstvennyi Tsentr Imeni M V Khrunicheva (Rusia)
  • KIEGER – André Kieger (Perancis)
  • KILLINGSWORTH – Richard Killingsworth (Amerika Syarikat)
  • KIMBALL – Jim Kimball Enterprises Inc (Amerika Syarikat)
  • KIMBREL – Michael G.Kimbrel (Amerika Syarikat)
  • KINETIC – Kinetic Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • KING'S – The King's Engineering Fellowship (Amerika Syarikat)
  • KLEMM – Hans Klemm Flugzeugbau (Jerman); Klemm Leichtflugzeugbau GmbH (Jerman); Klemm-Flugzeuge GmbH (Jerman)
  • KLS COMPOSITES – KLS Composites (Amerika Syarikat)
  • KOLB – Kolb Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Kolb Company Inc (Amerika Syarikat); The New Kolb Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • KOREA AEROSPACE – Korea Aerospace Industries Ltd (South Korea)
  • KOREAN AIR – Korean Air Lines Company Ltd (South Korea)
  • KOVACH-ELMENDORF – Alexander Kovach and Leonard Elmendorf (Amerika Syarikat)
  • KOVACS – Joseph Kovács (Brazil)
  • KREIDER-REISNER – Kreider-Reisner Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)

L[sunting | sunting sumber]

  • LA FRANCE – Neil La France (Amerika Syarikat)
  • LAIRD – E.M.Laird Airplane Company (Amerika Syarikat)
  • LAKE – Lake Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Lake Aircraft Division of Consolidated Aeronautics Inc (Amerika Syarikat); Lake Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Lake Amphibian Inc (Amerika Syarikat)
  • LAMBACH – LAMBACH Hugo Lambach (Netherlands)
  • LAMBERT – Lambert Aircraft Engineering bvba (Belgium)
  • LAMMER GEYER – Lammer Geyer Aviation (Afrika Selatan)
  • LANCAIR – Lancair Group Inc (Amerika Syarikat); Lancair International Inc (Amerika Syarikat)
  • LANCASHIRE – Lancashire Aircraft Company Ltd (United Kingdom)
  • LASER – Laser Aerobatics (Australia)
  • LAVEN – Joe Laven (Amerika Syarikat)
  • LAVERDA – Laverda SpA (Itali)
  • LAVIASA – Latin Americana de Aviacion SA (Argentina)
  • LEAR – Lear Inc (Amerika Syarikat)
  • LEAR JET – Lear Jet Corporation (Amerika Syarikat); Lear Jet Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • LEARJET – Bombardier Aerospace Learjet (Amerika Syarikat); Learjet Corporation (Amerika Syarikat); Learjet Inc (Amerika Syarikat)
  • LEAVENS – Leavens Brothers Ltd (Kanada)
  • LEDERLIN – François Lederlin (Perancis)
  • LEGEND – Legend Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • LEGER – Gilles Leger (Kanada)
  • LET – Let AS (Republik Czech); Let Národní Podnik (Republik Czech)
  • LEZA – Leza AirCam Corporation (Amerika Syarikat)
  • LEZA-LOCKWOOD – Leza-Lockwood Company (Amerika Syarikat)
  • LH AVIATION – LH Aviation SARL (Perancis)
  • LIBERTY (1) – Liberty Aeronautical (Amerika Syarikat)
  • LIBERTY (2) – Liberty Aerospace Inc (Amerika Syarikat)
  • LICHTWERK – NV Lichtwerk (Netherlands)
  • LIGHT AERO – Light Aero Inc (Amerika Syarikat)
  • LIGHT MINIATURE – Light Miniature Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • LIGHT WING – Light Wing AG (Switzerland)
  • LIGHTNING BUG – Lightning Bug Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • LIPNUR – Lembaga Industri Penerbangan Nurtanio (Indonesia)
  • LISA AIRPLANES – LISA Airplanes (Perancis)
  • LISUNOV – Lisunov OKB (Rusia)
  • LITTLE WING – Little Wing Autogyros Inc (Amerika Syarikat)
  • LMAASA – Lockheed Martin Aircraft Argentina SA (Argentina)
  • LOAD RANGER – Load Ranger Inc (Amerika Syarikat)
  • LOCKHEED – Lockheed Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Lockheed Corporation (Amerika Syarikat)
  • LOCKHEED MARTIN – Lockheed Martin Corporation (Amerika Syarikat)
  • LOCKHEED MARTIN-BOEING – see LOCKHEED MARTIN and BOEING
  • LOCKHEED-AZCARATE – Lockheed-Azcarate SA (Mexico)
  • LOCKHEED-BOEING – see LOCKHEED and BOEING
  • LOCKWOOD – Lockwood Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • LOEHLE – Loehle Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • LOMBARDI – Aeronautica Lombardi (Itali); Francis Lombardi & Companie (Itali)
  • LONG – David Long (Amerika Syarikat)
  • LONGREN – Longren Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • LOPRESTI – LoPresti Inc (Amerika Syarikat)
  • LORAVIA – Lorraine Aviation (Perancis)
  • LOT – Letecké Opravovne Trencin SP (Slovakia)
  • LOVING-WAYNE – Neal V.Loving, Wayne Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • LTV – Ling-Temco-Vought Inc (Amerika Syarikat); LTV Aerospace Corporation (Amerika Syarikat)
  • LUCAS – Emile Lucas (Perancis)
  • LUNDS TEKNISKE – Lunds Tekniske (Norway)
  • LUNDY – Brian Lundy (Amerika Syarikat)
  • LUSCOMBE – Luscombe Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Luscombe Airplane Corporation (Amerika Syarikat); Luscombe Airplane Development Corporation (Amerika Syarikat)
  • LUTON – Luton Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • LYAVIN – Peter Lyavin (Rusia)

M[sunting | sunting sumber]

  • MACAIR – Macair Industries Inc (Kanada)
  • MACCHI – Aeronautica Macchi SpA (Itali)
  • MACDONALD – MacDonald Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • MACHEN – Machen Inc (Amerika Syarikat)
  • MAD MAX AERO – Mad Max Aero (Amerika Syarikat)
  • MAGNI – Magni Gyro di Vittorio Magni (Itali)
  • MAHINDRA – Mahindra Aerospace( India)
  • MAKELAN – Makelan Corporation (Amerika Syarikat)
  • MALMO – AB Malmö Flygindustri (Sweden)
  • MAPO – Federalnoye Gosudarstvennoye Unitarnoye Predpriyatie, Voyenno-Promyshlennyi Kompleks MAPO (Rusia)
  • MARANDA – Maranda Aircraft Company Ltd (Kanada)
  • MARCO – Marco-Elektronik Company (Poland)
  • MARGANSKI – Edward Marganski-Zaklad Remontów i Produkcji Sprzetu Lotniczego (Poland)
  • MARIE – Jean-Pierre Marie (Perancis)
  • MARMANDE – Marmande Aéronautique (Perancis)
  • MARQUART – Ed Marquart (Amerika Syarikat)
  • MARSH – Marsh Aviation Company (Amerika Syarikat)
  • MARTIN – Glenn L.Martin Company (Amerika Syarikat)
  • MAULE – Maule Air Inc (Amerika Syarikat); Maule Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • MAUPIN – Jim Maupin (Amerika Syarikat)
  • MAVERICK – Maverick Air Inc (Amerika Syarikat); Maverick Jets Inc (Amerika Syarikat)
  • MAX HOLSTE – Société des Avions Max Holste (Perancis); Société Nouvelle Max Holste (Perancis)
  • MBB – MBB Helicopter Canada Ltd (Kanada); Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH (Jerman)
  • MBB-KAWASAKI – see MBB and KAWASAKI
  • MCCARLEY – Charles E.McCarley (Amerika Syarikat)
  • MCDONNELL – McDonnell Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); McDonnell Company (Amerika Syarikat)
  • MCDONNELL DOUGLAS – McDonnell Douglas Corporation (Amerika Syarikat)
  • MCKINNON – McKinnon Enterprises Inc (Amerika Syarikat); McKinnon-Viking Enterprises (Kanada)
  • MD HELICOPTERS – MD Helicopters Inc (Amerika Syarikat)
  • MDB – MDB Flugtechnik AG (Switzerland)
  • MEAD – George Mead (Amerika Syarikat)
  • MELBOURNE – Melbourne Aircraft Corporation Pty Ltd (Australia)
  • MELEX – Melex USA Inc (Amerika Syarikat)
  • MERCURY – Mercury Air Group (Amerika Syarikat)
  • MERIDIONALI – Elicotteri Meridionali SpA (Itali)
  • MERLIN – Merlin Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • MESSERSCHMITT – Messerschmitt AG (Jerman)
  • MESSERSCHMITT-BOLKOW – Messerschmitt-Bölkow GmbH (Jerman)
  • METEOR – Meteor SpA, Costruzione Aeronautiche (Itali)
  • MEYER – George W.Meyer (Amerika Syarikat)
  • MEYERS – Meyers Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • MICCO – Micco Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • MICROJET – Microjet SA (Perancis)
  • MICROLEVE – Microleve (Brazil)
  • MICROTURBO – Microturbo SA (Perancis)
  • MID-CONTINENT – Mid-Continent Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • MIDWEST AEROSPORT – Midwest Aerosport Inc (Amerika Syarikat)
  • MIGNET – Henri Mignet (Perancis)
  • MIKOYAN – Aviatsionnyi Nauchno-Promyshlennyi Kompleks MiG (Rusia); Aviatsionnyi Nauchno-Promyshlennyi Kompleks-ANPK MiG Imeni A.I.Mikoyana (Rusia); Mikoyan OKB (Rusia); Moskovskii Mashinostroitelnyy Zavod Imeni A.I.Mikoyana (Rusia)
  • MIL – Mil OKB (Rusia); Moskovsky Vertoletny Zavod Imeni M L Milya OAO (Rusia)
  • MILES – F.G.and G.H.Miles (United Kingdom); F.G.Miles Ltd (United Kingdom); Miles Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • MILLER (1) – Miller (Amerika Syarikat)
  • MILLER (2) – William Y.Miller (Amerika Syarikat)
  • MILLICER – Millicer Aircraft Industries Pty Ltd (Australia)
  • MINI-IMP – Mini-IMP Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • MIRAGE – Mirage Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • MITCHELL-PROCTER – Mitchell-Procter Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • MITSUBISHI – Mitsubishi Aircraft International Inc (Amerika Syarikat); Mitsubishi Heavy Industries Ltd (Japan); Mitsubishi Jukogyo KK (Japan); Shin Mitsubishi Jukogyo KK (Japan)
  • MOLNIYA – Nauchno-Proizvodstvennoye Obedinenie Molniya OAO (Rusia)
  • MONG – Ralph Mong (Amerika Syarikat)
  • MONIOT – Avions Philippe Moniot (Perancis)
  • MONNETT – John T.Monnett (Amerika Syarikat)
  • MONOCOUPE – Monocoupe Corporation (Amerika Syarikat); Monocoupe of Florida Inc (Amerika Syarikat)
  • MONTAGNE – Montagne Aircraft LLC (Amerika Syarikat)
  • MONTANA – Montana Coyote Inc (Amerika Syarikat)
  • MOONEY – Al W.Mooney (Amerika Syarikat); Mooney Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Mooney Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • MORANE-SAULNIER – Gérance des Etablissements Morane-Saulnier (Perancis); Société Anonyme des Aéroplanes Morane-Saulnier (Perancis); Société d'Exploitation des Etablissements Morane-Saulnier (Perancis); Société Morane-Saulnier (Perancis)
  • MORAVAN – Moravan AS (Republik Czech); Moravan Národní Podnik (Republik Czech)
  • MORRISEY – Bill Morrisey (Amerika Syarikat); Morrisey Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Morrisey Aviation Inc (Amerika Syarikat); The Morrisey Company (Amerika Syarikat)
  • MORSE – George Morse Jr (Amerika Syarikat)
  • MOURA – Mauricio Impelizieri P.Moura (Brazil)
  • MRAZ – Tovarna Letadel Inz.J.Mráz (Republik Czech)
  • MSW – MSW Aviation (Switzerland)
  • MUDRY – Avions Mudry & Cie (Perancis)
  • MURPHY – Murphy Aircraft Manufacturing Ltd (Kanada); Murphy Aviation Ltd (Kanada)
  • MURRAYAIR – Murrayair Ltd (Amerika Syarikat)
  • MUSTANG – Mustang Aeronautics Inc (Amerika Syarikat)
  • MVEN – Mven OOO (Rusia)
  • MYASISHCHEV – Eksperimentalnyi Mashinostroitelnyi Zavod Imeni V M Myasishcheva (Rusia); Myasishchev OKB (Rusia)
  • MYLIUS – Leichtflugzeuge-Entwicklungen Dipl.Ing.Hermann Mylius (Jerman); Mylius Flugzeugwerk GmbH & Co KG (Jerman)

N[sunting | sunting sumber]

  • NABERN – Apparatebau Nabern GmbH (Jerman)
  • NAI – Nanjing Aeronautical Institute (China)
  • NAL – National Aeronautical Laboratory (India)
  • NAMC (1) – Nihon Aeroplane Manufacturing Company Ltd (Japan); Nihon Kokuki Seizo KK (Japan)
  • NANCHANG – Nanchang Aircraft Manufacturing Company (China)
  • NANJING – Nanjing Light Aircraft Company (China)
  • NANJING UNIVERSITY – Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (China)
  • NARDI – Nardi Costruzioni Aeronautiche SpA (Itali)
  • NASH – Nash Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • NATIONAL AERONAUTICS – National Aeronautics Company (Amerika Syarikat)
  • NATIONAL STEEL – National Steel Corporation Ltd (Kanada)
  • NAVAL AIRCRAFT FACTORY – Naval Aircraft Factory (Amerika Syarikat)
  • NAVION – Navion Aircraft Company (Amerika Syarikat); Navion Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Navion Rangemaster Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • NDN – NDN Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • NEICO – Neico Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • NEIVA – Indústria Aeronáutica Neiva S.A. (Brazil); Sociedade Construtora Aeronáutica Neiva Ltda. (Brazil)
  • NESMITH – Robert E.Nesmith (Amerika Syarikat)
  • NEW GLASAIR – New Glasair LLC (Amerika Syarikat)
  • NEW GLASTAR – New GlaStar LLC (Amerika Syarikat)
  • NEW MEYERS – The New Meyers Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • NEW STANDARD – New Standard Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • NEW ZEALAND – New Zealand Aerospace Industries Ltd (New Zealand)
  • NHI – NH Industries SARL (France/Germany/Italy)
  • NICOLLIER – Henri Nicollier (Perancis)
  • NIEUPORT – NIEUPORT Société Anonyme des Etablissements Nieuport (Perancis)
  • NIPPER – Nipper Aircraft Ltd (United Kingdom); Nipper Kits and Components Ltd (United Kingdom)
  • NITSCHE – LTB Gerhard Nitsche (Jerman); Nitsche Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • NOIN – Noin Aéronautique (Perancis)
  • NOORDUYN – Noorduyn Aviation Ltd (Kanada); Noorduyn Norseman Aircraft Ltd (Kanada)
  • NORD – Nord-Aviation, Société Nationale de Constructions Aéronautiques (Perancis); Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Nord (Perancis)
  • NORDFLUG – Flugzeugbau Nord GmbH (Jerman)
  • NORMAN – Norman Aviation (Kanada)
  • NORMAND DUBE – Aviation Normand Dubé Inc (Kanada)
  • NORTH AMERICAN – North American Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • NORTH AMERICAN ROCKWELL – North American Rockwell Corporation (Amerika Syarikat)
  • NORTHERN – Northern Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • NORTHROP – Northrop Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Northrop Corporation (Amerika Syarikat)
  • NORTHROP GRUMMAN – Northrop Grumman Corporation (Amerika Syarikat)
  • NOSTALGAIR – Nostalgair Inc (Amerika Syarikat)
  • NURTANIO – PT Industri Pesawat Terbang Nurtanio (Indonesia)
  • NUSANTARA – PT Industri Pesawat Terbang Nusantara (Indonesia)
  • NUVENTURE – NuVenture Aircraft (Amerika Syarikat)
  • NUWACO – NuWaco Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)

O[sunting | sunting sumber]

  • OAKLAND – Oakland Airmotive Company (Amerika Syarikat)
  • OBERLERCHNER – Josef Oberlerchner Holzindustrie (Austria)
  • OGMA – Oficinas Gerais de Material Aeronáutica (Portugal)
  • OLDFIELD – Andrew Oldfield (Amerika Syarikat); Barney Oldfield Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • OLYMPIC ULTRALIGHTS – Olympic Ultralights LLC (Amerika Syarikat)
  • OMAC – OMAC Inc (Amerika Syarikat)
  • OMF – Ostmecklenburgische Flugzeugbau GmbH (OMF Aircraft) (Jerman)
  • OMNI – Omni Titan Corporation (Amerika Syarikat)
  • OMNI-WELD – Omni-Weld Inc (Amerika Syarikat)
  • ON MARK – On Mark Engineering Company (Amerika Syarikat)
  • O'NEILL – O'Neill Airplane Company (Amerika Syarikat)
  • OPTICA – Optica Industries Ltd (United Kingdom)
  • OPTION AIR – Option Air Reno (Amerika Syarikat)
  • ORLICAN – Orlican Národní Podnik (Republik Czech)
  • OSKBES-MAI – Otraslevoe Spetsialnoe Konstruktorskoe Byuro Eksperimentalnogo Samolyotostroeniya-Moskovskogo Aviatsionnogo Instituta (Rusia)
  • OSPREY – Osprey Aircraft (Amerika Syarikat)

P[sunting | sunting sumber]

  • PACAERO – PacAero Engineering Corporation (Amerika Syarikat)
  • PACI – Philippine Aircraft Company Inc (Filipina)
  • PACIFIC AEROSPACE – Pacific Aerospace Corporation Ltd (New Zealand)
  • PACIFIC AIRMOTIVE – Pacific Airmotive Corporation (Amerika Syarikat)
  • PADC – Philippine Aerospace Development Corporation (Filipina)
  • PAI – Pacific Aeronautical Inc (Filipina)
  • PAKISTAN – Pakistan Aeronautical Complex (Pakistan)
  • PANAVIA – Panavia Aircraft GmbH (Germany/United Kingdom/Italy)
  • PANHA – Panha (Iran Helicopter Support and Renewal Company) (Iran)
  • PANZL – Greg Panzl (Amerika Syarikat)
  • PAPA 51 – Papa 51 Ltd (Amerika Syarikat)
  • PARAMOUNT – Paramount Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • PARKER – Cal Y.Parker (Amerika Syarikat)
  • PARNALL – George Parnall & Company Ltd (United Kingdom)
  • PARRISH – Parrish Aircraft Xperimental Inc (Amerika Syarikat)
  • PARTENAIR – Partenair Design Inc (Kanada)
  • PARTENAVIA – Partenavia Costruzione Aeronautiche SpA (Itali)
  • PASOTTI – Legnami Pasotti SpA (Itali)
  • PAULISTA – Companhia Aeronáutica Paulista (Brazil)
  • PAWNEE – Pawnee Aviation (Amerika Syarikat)
  • PAXMAN'S – Paxman's Northern Lite Aerocraft Inc (Kanada)
  • PAYNE – Vernon W.Payne (Amerika Syarikat)
  • PAZMANY – Ladislao Pazmany (Amerika Syarikat); Pazmany Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • PCV – Pregiate Costruzioni Volanti (Itali)
  • PEGASE AERO – Pegase Aero Enr (Kanada)
  • PENA – Louis Pena (Perancis)
  • PENNEC-LUCAS – Serge Pennec & Paul Lucas (Perancis)
  • PERCIVAL – Percival Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • PEREGRINE – Peregrine Flight International (Amerika Syarikat)
  • PEREIRA – George Pereira (Amerika Syarikat)
  • PERFORMANCE – Performance Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • PHILLIPS – Peter J.C.Phillips (United Kingdom)
  • PHILLIPS & POWIS – Phillips & Powis Aircraft (Reading) Ltd (United Kingdom); Phillips & Powis Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • PHOENIX – Phoenix Aircraft Ltd (United Kingdom)
  • PHOENIX-AVIACOR – Phoenix OKB, Aviakor Mezhdunarodnaya Aviatsionnaya Korporatsiya OAO (Rusia)
  • PIAGGIO – Industrie Aeronautiche e Meccaniche Rinaldo Piaggio SpA (Itali); Piaggio & Companie SpA (Itali); Piaggio Aero Industries SpA (Itali)
  • PIAGGIO-DOUGLAS – see PIAGGIO and DOUGLAS
  • PIEL – Avions Claude Piel (Perancis); Claude Piel (Perancis); Etablissements Claude Piel (Perancis); Piel Aviation SA (Perancis)
  • PIETENPOL – Bernard H.Pietenpol (Amerika Syarikat)
  • PIK – Polyteknikkojen Ilmailukerho (Finland)
  • PILATUS – Pilatus Flugzeugwerke AG (Switzerland)
  • PILATUS BRITTEN-NORMAN – Pilatus Britten-Norman Ltd (United Kingdom)
  • PIPER – Piper Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); The New Piper Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • PITCAIRN-CIERVA – Pitcairn-Cierva Autogiro Company (Amerika Syarikat)
  • PITTS – Curtis Pitts (Amerika Syarikat); Pitts Aerobatics (Amerika Syarikat); Pitts Aviation Enterprises (Amerika Syarikat)
  • PLAN – Max Plan (Perancis)
  • PLUMB – Plumb (Amerika Syarikat)
  • POBER – Paul H.Poberezny (Amerika Syarikat)
  • PODESVA – Peter Podesva (Republik Czech); Tomás Podesva (Republik Czech)
  • POLIKARPOV – Polikarpov OKB (Rusia)
  • POLITECHNIKA WARSZAWSKA – Politechnika Warszawska (Poland)
  • PORTERFIELD – Porterfield Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • POTEZ – Etablissements Henry Potez SARL (Perancis); Société des Avions et Moteurs Henry Potez (Perancis)
  • POTEZ AIR-FOUGA – Potez Air-Fouga (Perancis)
  • POTTIER – Avions Pottier (Perancis); Jean Pottier (Perancis)
  • POWELL – John C.Powell (Amerika Syarikat)
  • PRACTAVIA – Practavia Ltd (United Kingdom)
  • PRESCOTT – Prescott Aeronautical Corporation (Amerika Syarikat)
  • PRIVATE EXPLORER – Private Explorer Inc (Amerika Syarikat)
  • PROCAER – Progetti Costruzioni Aeronautiche SpA (Itali)
  • PROFESSIONAL AVIATION – Professional Aviation Services (Pty) Ltd (Afrika Selatan)
  • PROGRESSIVE AERODYNE – Progressive Aerodyne Inc (Amerika Syarikat)
  • PROMAVIA – Promavia SA (Belgium)
  • PROTECH – ProTech Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • PROWLER – Prowler Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • PULSAR – Pulsar Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • PUTZER – Alfons Pützer KG (Jerman)
  • PZL-MIELEC – Polskie Zaklady Lotnicze Sp z oo (Poland); Wytwórnia Sprzetu Komunikacyjnego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Mielec (Poland); Wytwórnia Sprzetu Komunikacyjnego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Mielec SA (Poland)
  • PZL-OKECIE – Centrum Naukowo-Produkcyjne Samolotow Lekkich-Panstwowe Zaklady Lotnicze Warszawa (Poland); EADS PZL Warszawa-Okecie SA (Poland); Panstwowe Zaklady Lotnicze Warszawa-Okecie (Poland); Panstwowe Zaklady Lotnicze Warszawa-Okecie SA (Poland); Wytwórnia Sprzetu Komunikacyjnego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Okecie (Poland); Wytwórnia Sprzetu Komunikacyjnego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Warszawa-Okecie (Poland)
  • PZL-SWIDNIK – Wytwórnia Sprzetu Komunikacyjnego Im.Zygmunta Pulawskiego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Swidnik (Poland); Wytwórnia Sprzetu Komunikacyjnego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Swidnik (Poland); Zygmunta Pulawskiego-Panstwowe Zaklady Lotnicze Swidnik SA (Poland)

Q[sunting | sunting sumber]

  • QUERCY – Centre National Quercy-Rouergue RSA (Perancis)
  • QUEST – Quest Aircraft Company LLC (Amerika Syarikat)
  • QUESTAIR – Questair Inc (Amerika Syarikat)
  • QUICKIE – Quickie Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Quickie Enterprises Inc (Amerika Syarikat)
  • QUIKKIT – Quikkit Corporation (Amerika Syarikat); Quikkit Division of Rainbow Flyers Inc (Amerika Syarikat); Quikkit Inc (Amerika Syarikat)

R[sunting | sunting sumber]

  • R & B – R & B Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • RACA – Representaciones Aero Comerciales Argentinas S.A. (Argentina)
  • RADAB – AB Radab (Sweden)
  • RAF (1) – Royal Aircraft Factory (United Kingdom)
  • RAGWING – RagWing Aircraft Designs (Amerika Syarikat)
  • RAINBOW – Rainbow Aircraft (Pty) Ltd (Afrika Selatan)
  • RAND – Kenneth Rand (Amerika Syarikat); Rand Robinson Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • RANS – Rans Inc (Amerika Syarikat)
  • RAVIN – SA Ravin Composite Aircraft Manufacturers (Afrika Selatan)
  • RAWDON – Rawdon Brothers Aircraft (Wichita, Kansas USA)
  • RAYTHEON – Raytheon Aircraft Company (Amerika Syarikat); Raytheon Corporate Jets Inc (United Kingdom)
  • REARWIN – Rearwin Aircraft & Engines Inc (Amerika Syarikat); Rearwin Airplanes Inc (Amerika Syarikat)
  • REDA – Reda-MDT Ltd (Rusia)
  • REDFERN – Walter Redfern Company (Amerika Syarikat)
  • REFLEX – Reflex Fiberglass Works Inc (Amerika Syarikat)
  • REIMS – Reims Aviation SA (Perancis)
  • REMOS – Remos Aircraft GmbH (Jerman)
  • RENAISSANCE (1) – Renaissance Composites Inc (Amerika Syarikat)
  • RENAISSANCE (2) – Renaissance Aircraft LLC (Amerika Syarikat)
  • RENARD – Robert Renard (Perancis)
  • REPLICA PLANS – Replica Plans (Kanada)
  • REPUBLIC – Republic Aviation Corporation (Amerika Syarikat)
  • REVOLUTION – Revolution Helicopter Corporation Inc (Amerika Syarikat)
  • RHEIN – Rhein-Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • RHEIN-WEST-FLUG – Rhein-West-Flug Fischer und Companie (Jerman)
  • RIHN – Dan Rihn (Amerika Syarikat); Rihn Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • RILEY – Riley Aeronautics Corporation (Amerika Syarikat); Riley Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Riley Aircraft Manufacturing Inc (Amerika Syarikat); Riley International Corporation (Amerika Syarikat); Riley Turbostream Corporation (Amerika Syarikat)
  • RLU – Charles B.Roloff, Robert Liposky and Carl Unger (Amerika Syarikat)
  • ROBIN – Avions Pierre Robin (Perancis); Avions Pierre Robin Inc (Kanada); Robin Aviation (Perancis)
  • ROBINSON – Robinson Helicopter Company (Amerika Syarikat)
  • ROCK – J.Rock Segelflugzeugbau (Jerman)
  • ROCKET – Rocket Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • ROCKWELL – Rockwell International Corporation (Amerika Syarikat)
  • ROCKWELL-MBB – see ROCKWELL and MBB
  • ROGERSON HILLER – Rogerson Hiller Corporation (Amerika Syarikat)
  • ROLLADEN-SCHNEIDER – Rolladen-Schneider Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • ROLLASON – Rollason Aircraft and Engines Ltd (United Kingdom)
  • ROMAERO – SC Romaero SA (Romania)
  • ROTARY AIR FORCE – Rotary Air Force Inc (Kanada)
  • ROTEC – Rotec Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • ROTORWAY – Rotorway Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Rotorway International (Amerika Syarikat)
  • ROUCHAUD – F.Rouchaud, Construction Aéronautique (Perancis)
  • ROUSSEAU – Etablissements Rousseau Aéronautique (Perancis); Rousseau Aviation (Perancis)
  • RTAF – Royal Thai Air Force (Thailand)
  • RUAG – RUAG Aerospace (Switzerland)
  • RUPERT – Charles Rupert Joses (Brazil)
  • RUSCHMEYER – Ruschmeyer Luftfahrttechnik GmbH (Jerman)
  • RUTAN – Rutan Aircraft Factory (Amerika Syarikat); Rutan Aircraft Factory Inc (Amerika Syarikat)
  • RYAN – Ryan Aerospace L.L.C. ; Austin Texas (Amerika Syarikat)
  • RYAN – Ryan Aeronautical Company (Amerika Syarikat)

S[sunting | sunting sumber]

  • SAAB – Saab AB (Sweden); Saab Aircraft AB (Sweden); Saab-Scania AB (Sweden); Svenska Aeroplan AB Saab (Sweden)
  • SAAB-FAIRCHILD – see SAAB and FAIRCHILD
  • SAASA – Servicios Aéreas de America SA (Mexico)
  • SABCA – Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques (Belgium)
  • SADLER – Sadler Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • SAI (1) – Skandinavisk Aero Industri AS (Denmark)
  • SAI (2) – SAI Società Aeronautica Italiana srl (Itali)
  • SAINT GERMAIN – Centre de Recherches Jean Saint Germain Inc (Kanada)
  • SALVAY-STARK – M.E.Salvay and George Stark (Amerika Syarikat)
  • SAMSUNG – Samsung Aerospace Industries Ltd (South Korea)
  • SAN – Société Aéronautique Normande (Perancis)
  • SANDS – Ron Sands Company (Amerika Syarikat)
  • SARGENT-FLETCHER – Sargent-Fletcher Company (Amerika Syarikat)
  • SATIC – Special Aircraft Transport International Company (France/Germany)
  • SAU – Nauchno-Proizvodstvennaya Korporatsiya Samoloty-Amfibyi Universalnyye (Rusia)
  • SAUPER – Sauper Aviation SA (Perancis)
  • SAUSER – Sauser Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • SCALED – Scaled Composites Inc (Amerika Syarikat)
  • SCALEWINGS – ScaleWings Aircraft GmbH (Austria)
  • SCAN – Société des Constructions Aéro-Navales (Perancis)
  • SCANOR – Société de Construction Aéronautique du Nord (Perancis)
  • SCENIC – Scenic Aviation Services (Amerika Syarikat)
  • SCHAFER – Schafer Aircraft Modifications Inc (Amerika Syarikat)
  • SCHEIBE – Scheibe Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • SCHEMPP-HIRTH – Schempp-Hirth Flugzeugbau GmbH (Jerman); Schempp-Hirth GmbH & Companie KG (Jerman); Schempp-Hirth GmbH (Jerman); Schempp-Hirth OHG (Jerman)
  • SCHLEICHER – Alexander Schleicher GmbH & Co (Jerman); Alexander Schleicher Segelflugzeugbau (Jerman)
  • SCHWEIZER – Schweizer Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • SCINTEX – Scintex Aviation SA (Perancis)
  • SCOTTISH AVIATION – Scottish Aviation Ltd (United Kingdom)
  • SCWAL – SCWAL SA (Belgium)
  • SEABIRD – Seabird Aviation Australia Pty Ltd (Australia); Seabird Aviation Jordan LLC (Jordan)
  • SEASTAR – SeaStar Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • SEAWIND – Seawind Inc (Amerika Syarikat); Seawind International Inc (Kanada); SNA Inc (Amerika Syarikat)
  • SEGUIN – Seguin Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • SEPECAT – Société Européenne de Production de l'Avion ECAT (France/United King
  • SEQUOIA – Sequoia Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • SERV-AERO – Serv-Aero Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • SERVOPLANT – Servoplant SRL (Romania)
  • SF – Swiss Aircraft and Systems Enterprise Corporation (Switzerland)
  • SG AVIATION – SG Aviation (Itali))
  • SGAU – Samarsky Gosudartvennyi Aerokosmitsesky Universitet (Rusia)
  • SHAANXI – Shaanxi Aircraft Company (China); Shaanxi Transport Aircraft Factory (China)
  • SHADIN – Shadin Company Inc (Amerika Syarikat)
  • SHANGHAI – Shanghai Aircraft Manufacturing Factory (China); Shanghai Aviation Industrial Corporation (China)
  • SHANGHAI SIKORSKY – Shanghai Sikorsky Aircraft Company Ltd (China)
  • SHENYANG – Shenyang Aircraft Corporation (China); Shenyang Aircraft Factory (China)
  • SHENYANG SAILPLANE – Shenyang Sailplane and Lightplane Factory (China); Shenyang Sailplane Factory (China)
  • SHERPA – Sherpa Aircraft Manufacturing Company (Amerika Syarikat)
  • SHIJIAZHUANG – Shijiazhuang Aircraft Manufacturing Corporation (China); Shijiazhuang Aircraft Plant (China)
  • SHIN MEIWA – Shin Meiwa Industry Company Ltd (Japan)
  • SHINMAYWA – ShinMaywa Industries Ltd (Japan); ShinMaywa Kogyo KK (Japan)
  • SHINN – Shinn Engineering Inc (Amerika Syarikat)
  • Short Brothers – Short Brothers & Harland Ltd (United Kingdom); Short Brothers Ltd (United Kingdom); Short Brothers PLC (United Kingdom)
  • SIAI-MARCHETTI – SIAI-Marchetti SpA (Itali)
  • SIAT – Siebelwerke-ATG GmbH (Jerman)
  • SIKORSKY – Sikorsky Aircraft Division of United Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Sikorsky Aircraft Division of United Technologies Corporation (Amerika Syarikat)
  • SILHOUETTE – Silhouette Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • SILVAIRE – Silvaire Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • SILVERCRAFT – Silvercraft SpA (Itali)
  • SINDLINGER – Fred G.Sindlinger (Amerika Syarikat)
  • SINGAPORE – Singapore Aerospace Ltd (Singapore); Singapore Aircraft Industries Pte Ltd (Singapore); Singapore Technologies Aerospace Ltd (Singapore)
  • SINO SWEARINGEN – Sino Swearingen Aircraft Corporation (United States/China-Taiwan)
  • SIPA – Société Industrielle pour l'Aéronautique (Perancis)
  • SIRAVIA – Siravia SA (Perancis)
  • SISLER – Sisler Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • SIVEL – Sivel Srl (Itali)
  • SKYCRAFT – Skycraft International Inc (Amerika Syarikat)
  • SKYDANCER – SkyDancer Aviation (Amerika Syarikat)
  • SKYFOX – Skyfox Aviation Ltd (Australia)
  • SKYGEAR – Korean Light Aircraft Corporation (South Korea)
  • SKYOTE AEROMARINE – Skyote Aeromarine Ltd (Amerika Syarikat)
  • SKYSTAR – Skystar Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • SLEPCEV – Slepcev Aircraft Industries (Australia)
  • SLINGSBY – Slingsby Aviation Ltd (United Kingdom)
  • SLIPSTREAM – SlipStream Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • SMAN – Société Morbihannaise d'Aéro Navigation (Perancis)
  • SME – SME Aviation Sdn Bhd (Malaysia)
  • SMITH (1) – Frank W.Smith (Amerika Syarikat)
  • SMITH (2) – Wilbur L.Smith (Amerika Syarikat)
  • SMITH (3) – Barry Smith (United Kingdom)
  • SMYTH – Jerry Smyth (Amerika Syarikat)
  • SNOBIRD – SnoBird Inc (Amerika Syarikat)
  • SNOW – Snow Aeronautical Company (Amerika Syarikat); Snow Aeronautical Corporation (Amerika Syarikat)
  • SOCA – Société de l'Ouest de Construction Aéronautique (Perancis)
  • SOCATA – EADS Socata (Perancis); Socata Group Aerospatiale (Perancis); Socata Group Aerospatiale Matra (Perancis); Société de Construction d'Avions de Tourisme et d'Affaires (Perancis)
  • SOKO – Preduzece Soko (Bosnia-Hercegovina); Soko Air Mostar (Bosnia-Hercegovina); Soko Metalopreradijavacka Industrija sa Organicenom Solidarnom Odgovornoscu Oour-A Oour Fabrika Vazduhoplova (Bosnia-Hercegovina); Soko Vazduhoplovna Industrija Radna Organizacija Vazduhoplovstvo (Bosnia-Hercegovina); Sour Vazduhoplovna Industrija Soko (Bosnia-Hercegovina); Vazduhoplovna Industrija Soko DD (Bosnia-Hercegovina)
  • SOKO-CNIAR – see SOKO and CNIAR
  • SOLOY – Soloy Conversions Ltd (Amerika Syarikat)
  • SONEX – Sonex Ltd (Amerika Syarikat)
  • SOPWITH – The Sopwith Aviation Company Ltd (United Kingdom)
  • SORRELL – C.Hobart Sorrell (Amerika Syarikat); Sorrell Aviation (Amerika Syarikat)
  • SPARTAN – Spartan Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • SPECTER – Specter Aircraft (Amerika Syarikat)
  • SPECTRUM – Spectrum Aeronautical LLC (Amerika Syarikat)
  • SPEEDTWIN – Speedtwin Developments Ltd (United Kingdom)
  • SPENCER – P.H.Spencer (Amerika Syarikat); Spencer Amphibian Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • SPEZIO – Tony and Dorothy Spezio (Amerika Syarikat)
  • SPITFIRE – Spitfire Helicopter Company Ltd (Amerika Syarikat)
  • SPORT RACER – Sport Racer Inc (Amerika Syarikat)
  • SPORTAVIA-PUTZER – Sportavia-Pützer GmbH u.Co.KG (Jerman)
  • SPRATT – George G.Spratt (Amerika Syarikat)
  • SPRING – W.Spring (Kanada)
  • SSH – Serwis Samolotow Historycznich (Poland)
  • ST. CROIX – St. Croix Aircraft (Amerika Syarikat)
  • ST. JUST – St. Just Aviation Inc (Kanada)
  • STAMPE – Stampe & Renard (Belgium); Stampe & Vertongen (Belgium)
  • STARCK – André Starck (Perancis)
  • STARFIRE – Starfire Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • STARK – Stark Flugzeugbau KG (Jerman); Stark Iberica SA (Sepanyol)
  • STARKRAFT – Starkraft (Amerika Syarikat)
  • STARK-TREFETHEN – George Stark and Al Trefethen (Amerika Syarikat)
  • STAR-LITE – Star-Lite Aircraft (Amerika Syarikat)
  • STARPAC – Star of Phoenix Aircraft (Amerika Syarikat)
  • STATLER – William H.Statler (Amerika Syarikat)
  • STAUDACHER – Staudacher Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • STEARMAN – Stearman Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • STEEN – Lamar Steen (Amerika Syarikat)
  • STEMME – Stemme Gmbh & Co KG (Jerman)
  • STEPHENS – C.L.Stephens (Amerika Syarikat)
  • STERN – René Stern (Perancis)
  • STERN-MALLICK – René Stern et Richard Mallick (Perancis)
  • STEWART (1) – Stewart Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • STEWART (2) – Donald Stewart (Amerika Syarikat)
  • STINSON – Stinson Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Stinson Division of Consolidated Vultee Corporation (Amerika Syarikat)
  • STITS – Stits Aircraft (Amerika Syarikat)
  • STODDARD-HAMILTON – Stoddard-Hamilton Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • STOLP – Louis A.Stolp (Amerika Syarikat)
  • STORCH AVIATION – Storch Aviation Australia Pty Ltd (Australia)
  • STREAMLINE WELDING – Streamline Welding Inc (Kanada)
  • STRIPLIN – Striplin Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • STROJNIK – Prof. Alex Strojnik (Amerika Syarikat)
  • SUD – Sud-Aviation, Société Nationale de Constructions Aéronautiques (Perancis)
  • SUD-EST – Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Sud-Est (Perancis); Sud-Est Aviation (Perancis)
  • SUDFLUG – Flugzeug-Union-Süd (Jerman)
  • SUD-OUEST – Ouest-Aviation (Perancis); Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Sud-Ouest (Perancis)
  • SUKHOI – Gosudarstvennoye Unitarnoye Predpriyatie Aviatsionnyi Voyenno-Promyshlennyi Komplex Sukhoi (Rusia); Opytnyi Konstruktorskoye Buro Sukhogo AOOT (Rusia); Sukhoi OKB (Rusia)
  • SUMMIT – Summit Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • SUNDERLAND – Sunderland Aircraft (Amerika Syarikat)
  • SUPAPUP – Supapup Aircraft, Division of Teknico Pty Ltd (Australia)
  • SUPER-CHIPMUNK – Super-Chipmunk Inc (Kanada)
  • SUPERMARINE – Supermarine Aviation Works (Vickers) Ltd (United Kingdom); Vickers-Armstrongs (Aircraft) Ltd (Supermarine Division) (United Kingdom); Vickers-Armstrongs Ltd (Aircraft Section) (Supermarine Division) (United Kingdom)
  • SUPERMARINE AIRCRAFT – Supermarine Aircraft PL (Australia)
  • SWEARINGEN – Swearingen Aircraft (Amerika Syarikat); Swearingen Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Swearingen Aircraft Inc (Amerika Syarikat); Swearingen Aviation Corporation (Amerika Syarikat); Swearingen Engineering and Technology Inc (Amerika Syarikat)
  • SYNAIRGIE – Synairgie (Perancis)
  • SZD – Przedsiebiorstwo Doswiadczalno Produkcyjne Szybownictwa-Panstwowe Zaklady Lotnice Bielsko (Poland); Szybowcowy Zaklad Doswiadczalny (Poland)

T[sunting | sunting sumber]

  • TAIFUN – Taifun Experimental Design Bureau (Rusia)
  • TAMARIND – Tamarind International Ltd (Amerika Syarikat)
  • TANEJA – Taneja Aerospace and Aviation Ltd (India)
  • TAPANEE – Tanapee Aviation Inc (Kanada)
  • TADES – TATA Aerospace & Defense Engineering Services(India)
  • TAYLOR (1) – Taylor Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • TAYLOR (2) – Moulton B.Taylor (Amerika Syarikat)
  • TAYLOR (3) – C.Gilbert Taylor (Amerika Syarikat); Taylor Aero Inc (Amerika Syarikat)
  • TAYLOR (4) – John F.Taylor (United Kingdom)
  • TAYLOR KITS – Taylor Kits Corporation (Amerika Syarikat)
  • TAYLORCRAFT (1) – Taylorcraft Aircraft (Amerika Syarikat); Taylorcraft Aviation Company (Amerika Syarikat); Taylorcraft Aviation Corporation (Amerika Syarikat); Taylorcraft Inc (Amerika Syarikat)
  • TAYLORCRAFT (2) – Taylorcraft Aeroplanes (England) Ltd (United Kingdom)
  • TAYLOR-YOUNG – Taylor-Young Airplane Company (Amerika Syarikat)
  • TBM – TBM Corporation (France/United States); TBM SA (Perancis)
  • TEAL – Teal Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • TEAM ROCKET – Team Rocket Inc (Amerika Syarikat)
  • TEAM TANGO – Team Tango Division, DFL Holdings Inc (Amerika Syarikat)
  • TECH'AERO – Tech'Aero (Perancis)
  • TECHNOAVIA – Nauchno-Kommerchesky Firma Technoavia (Rusia)
  • TECHNOFLUG – Technoflug Leichtflugzeugbau GmbH (Jerman)
  • TECNAM – Costruzioni AeronauticheTecnam Srl (Itali)
  • TED SMITH – Ted R.Smith & Associates (Amerika Syarikat); Ted Smith Aerostar Corporation (Amerika Syarikat); Ted Smith Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • TEMCO – Temco Aircraft Corporation (Amerika Syarikat); Texas Engineering & Manufacturing Company Inc (Amerika Syarikat)
  • TENNESSEE VALLEY – Tennessee Valley Aviation Products Ltd (Amerika Syarikat)
  • TERR-MAR – Terr-Mar Aviation Corporation (Kanada)
  • TERZI – Terzi Aerodine (Itali)
  • TEXAS AIRPLANE – Texas Airplane Factory (Amerika Syarikat)
  • TEXAS HELICOPTER – Texas Helicopter Corporation (Amerika Syarikat)
  • THORP – John W.Thorp (Amerika Syarikat); Thorp 211 Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat); Thorp Aero Inc (Amerika Syarikat); Thorp Aircraft (Amerika Syarikat); Thorp Engineering Company (Amerika Syarikat)
  • THRUSH – Thrush Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • THUNDER WINGS – Thunder Wings, Division of Thunder Development Inc (Amerika Syarikat)
  • THURSTON – Thurston Aeromarine Corporation (Amerika Syarikat); Thurston Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • TIGER – Tiger Aircraft LLC (Amerika Syarikat)
  • TIME WARP – Time Warp Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • TIPSY – Ernest Oscar Tips (Belgium)
  • TITAN – Titan Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • TL ULTRALIGHT – TL Ultralight sro (Republik Czech)
  • TNCA – Talleres Nacionales de Construcciones Aeronáuticas (México)
  • TM AIRCRAFT – TM Aircraft (Amerika Syarikat)
  • TOYOTA – Toyota Motor Corporation (Japan)
  • TRADEWIND TURBINES – Tradewind Turbines Corporation (Amerika Syarikat)
  • TRAGO MILLS – Trago Mills Ltd (United Kingdom)
  • TRANSALL – Arbeitsgemeinschaft Transall (Germany/France)
  • TRANSAVIA – Transavia Corporation Pty Ltd (Australia); Transavia Division of Transfield (NSW) Pty Ltd (Australia)
  • TRAVEL AIR – Travel Air Company (Amerika Syarikat); Travel Air Manufacturing Company Inc (Amerika Syarikat)
  • TRECKER – Trecker Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • TRIDAIR – Tridair Helicopters Inc (Amerika Syarikat)
  • TRIDENT – Trident Aircraft Ltd (Kanada)
  • TRI-R – Tri-R Technologies Inc (Amerika Syarikat)
  • TUPOLEV – Aviatsionny Nauchno-Tekhnishesky Kompleks Imeni A N Tupoleva OAO (Rusia); Tupolev OKB (Rusia)
  • TURBINE DESIGN – Turbine Design Inc (Amerika Syarikat)
  • TURNER – E.L.Turner (Amerika Syarikat)
  • TUSAS – TUSAS Aerospace Industries Inc (Turkey); TUSAS Havacilik ve Uzay Sanayi AS (Turkey)
  • TUSCO – Tulsa Manufacturing Corporation (Amerika Syarikat)
  • TWI – TWI Flugzeuggesellschaft mbH (Jerman)

U[sunting | sunting sumber]

  • UDET – Udet-Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • UETZ – Walter Uetz Flugzeugbau (Switzerland)
  • UFO – Ultimate Flying Object Inc (New Zealand)
  • ULLMANN – Ullmann Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • ULTIMATE – Ultimate Aircraft Division of Ultimate Aerobatics Ltd (Kanada)
  • ULTRAVIA – Ultravia Aero International Inc (Kanada)
  • UMBAUGH – Umbaugh Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • UMBRA – Aeronautica Umbra (Itali)
  • UNC – UNC Helicopter (Amerika Syarikat)
  • UNIKOMTRANSO – Unikomtranso AO (Rusia)
  • UNIS – Unis Obchodni spol sro (Republik Czech)
  • UNITED CANADA – United Aircraft of Canada (Kanada)
  • UNITED CONSULTANT – United Consultant Corporation (Amerika Syarikat)
  • URBAN – Urban Air sro (Republik Czech)
  • UTVA – UTVA Fabrika Aviona (Yugoslavia); UTVA-Sour Metalne Industrije, RO Fabrika Aviona (Yugoslavia)

V[sunting | sunting sumber]

  • VALENTIN – Valentin Flugzeugbau GmbH (Jerman)
  • VALLADEAU – Valladeau (Perancis)
  • VALMET – Valmet Aviation Industries (Finland); Valmet OY, Kuoreveden Tehdas (Finland); Valmet OY, Kuorevesi Works (Finland); Valmet OY, Lentokonetehdas (Finland)
  • VALTION – Valtion Lentokonetehdas (Finland); Valtion Metallitehtaat (Finland)
  • VAN'S – Van's Aircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • VARDAX – Vardax Corporation (Amerika Syarikat)
  • VARGA – Varga Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • VAT – Vertical Aviation Technologies Inc (Amerika Syarikat)
  • VEB – Vereinigung Volkseigener Betriebe Flugzeugbau Dresden (Jerman)
  • VELOCITY – Velocity Inc (Amerika Syarikat)
  • VENTURE – Venture Light Aircraft Resources LLC (Amerika Syarikat)
  • VERILITE – Verilite Aircraft Company Inc (Amerika Syarikat)
  • VERTOL – Vertol Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • VFW – VFW-Fokker GmbH (Jerman)
  • VICKERS – Vickers (Aviation) Ltd (United Kingdom); Vickers-Armstrongs (Aircraft) Ltd (United Kingdom)
  • VICKERS-SLINGSBY – Vickers-Slingsby Division of Vickers Ltd Offshore Engineering Group (United Kingdom)
  • VICTA – Victa Ltd (Australia)
  • VIDOR – Giuseppe Vidor (Itali)
  • VIKING – Viking Aircraft Ltd (Amerika Syarikat)
  • VIPER – Viper Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • VISIONAIRE – VisionAire Corporation (Amerika Syarikat)
  • VITEK – Kompaniya Vitek (Rusia)
  • VOLAIRCRAFT – Volaircraft Inc (Amerika Syarikat)
  • VOLMER – Volmer Aircraft (Amerika Syarikat); Volmer Jensen (Amerika Syarikat)
  • VOLPAR – Volpar Inc (Amerika Syarikat)
  • VOUGHT – Vought Aircraft Company (Amerika Syarikat); Vought Corporation (Amerika Syarikat)
  • VOUGHT-SIKORSKY – Vought-Sikorsky Division of United Aircraft (Amerika Syarikat)
  • VSR – VSR (Amerika Syarikat)
  • VSTOL – VSTOL Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • VTOL AIRCRAFT – VTOL Aircraft Pty Ltd (Australia)
  • VULCANAIR – VulcanAir SpA (Itali)
  • VULTEE – Vultee Aircraft Division of Avco (Amerika Syarikat); Vultee Aircraft Inc (Amerika Syarikat)

W[sunting | sunting sumber]

  • WACO – Waco Aircraft Company (Amerika Syarikat); Waco Airplanes, Advance Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • WACO CLASSIC – Waco Classic Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • WACO OHIO – Waco Aircraft Company Ohio Inc (Amerika Syarikat)
  • WAGAERO – WagAero Inc (Amerika Syarikat)
  • WALLERKOWSKI – Heinz Wallerkowski (Jerman)
  • WAR – War Aircraft Replicas (Amerika Syarikat); War Aircraft Replicas International Inc (Amerika Syarikat)
  • WARNER (1) – Richard Warner Aviation Inc (Amerika Syarikat)
  • WARNER (2) – Warner Aerocraft Inc (Amerika Syarikat)
  • WASSMER – Société des Etablissements Benjamin Wassmer (Perancis); Wassmer Aviation SA (Perancis)
  • WATSON – Gary Watson (Amerika Syarikat)
  • WEATHERLY – Weatherly Aviation Company Inc (Amerika Syarikat)
  • WENDT – Wendt Aircraft Engineering (Amerika Syarikat)
  • WESTERN – Western Aircraft Supplies (Kanada)
  • WESTLAND – GKN Westland Helicopters Ltd (United Kingdom); Westland Aircraft Ltd (United Kingdom); Westland Helicopters Ltd (United Kingdom)
  • WHATLEY – Vascoe Whatley Jr (Amerika Syarikat)
  • WHEELER – Wheeler Aircraft Company (Amerika Syarikat); Wheeler Technology Inc (Amerika Syarikat)
  • WHITE – E.Marshall White (Amerika Syarikat)
  • WHITE LIGHTNING – White Lightning Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • WILDEN – Helmut Wilden (Jerman)
  • WINDECKER – Windecker Industries Inc (Amerika Syarikat)
  • WINDEXAIR – Windexair AB (Sweden)
  • WING – Wing Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • WINGTIP TO WINGTIP – Wingtip to Wingtip LLC (Amerika Syarikat)
  • WITTMAN – Steve J.Wittman (Amerika Syarikat)
  • WOLF – Donald S.Wolf (Amerika Syarikat)
  • WOLFSBERG – Wolfsberg Aircraft Corporation NV (Belgium); Wolfsberg-Evektor SRO (Republik Czech)
  • WOODS – H.L.Woods (Amerika Syarikat)
  • WREN – Wren Aircraft Corporation (Amerika Syarikat)
  • WUHAN – Wuhan Helicopter General Aviation Corporation (China)
  • WÜST – Wüst GmbH (Jerman)
  • WZL 3 – Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr.3 (Poland)

X[sunting | sunting sumber]

  • XIAN – Xian Aircraft Company (China)

Y[sunting | sunting sumber]

  • YAKOVLEV – Moskovskii Mashinostroitelnyy Zavod "Skorost" Imeni A.S.Yakovleva (Rusia); Opytno-Konstruktorskoye Byuro Imeni A S Yakovleva OAO (Rusia); Yakovlev Aviatsionnoye Korporatsiya OAO (Rusia); Yakovlev OKB (Rusia)
  • YALO – Zaklad Naprawy i Budowy Sprzetu Latajacego Yalo SC (Poland)

Z[sunting | sunting sumber]

  • ZENAIR – Zenair Ltd (Kanada)
  • ZENITH – Zénith Aircraft Company (Amerika Syarikat)
  • ZIVKO – Zivko Aeronautics Inc (Amerika Syarikat)
  • ZLIN – Moravan Aeroplanes Inc (Republik Czech); Moravan AS (Republik Czech); Moravan Národní Podnik (Republik Czech); Zlinská Letecká AS (Republik Czech)