Hindustan Aeronautics Limited

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
Awam (PSE)
Industri Aeroangkasa dan pertahanan
Ditubuhkan 1940 (syarikat mendapat nama sekarang pada 1964), Bangalore
Ibu pejabat India Bangalore, Karnataka, India
Perancang utama
Ashok. K.Baweja (Pengerusi)
Fakruddin Mohammad (Pengarah-Perancangan dan Pemasaran Korporat)
D.Shivmurti (Pengarah-Kewangan)
Keluaran Peralatan aeroangkasa
Pesawat tentera
Peralatan navigasi dan komunikasi
Sistem angkasa
Hasil AS$2.35 bilion (Tahun kewangan 2007)
Bilangan pekerja
30,000
Laman sesawang www.hal-india.com

Hindustan Aeronautics Limited (HAL), yang berpangkalan di Bangalore, India, adalah salah satu syarikat terbesar di Asia. Di bawah pengurusan Kementerian Pertahanan India, ia merupakan sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang aktif terlibat dalam industri aeroangkasa, yang mana termasuk pembuatan dan pemasangan pesawat, peralatan komunikasi serta pengendali lapangan terbang.

HAL telah membina pesawat tentera pertama di Asia Selatan dan pada masa sekarang terlibat dalam rekabentuk, pembuatan dan pemasangan pesawat, enjin jet, helikopter bersama-sama komponen dan alat gantinya. Ia memiliki beberapa kemudahan di seluruh India termasuk Nasik, Korwa, Kanpur, Koraput, Lucknow dan Hyderabad. Jurutera Jerman yang bernama Kurt Tank telah mereka pesawat pejuang-pengebom pertama yang dibina di India iaitu HF-24 Marut.

Hindustan Aeronautics memiliki sejarah kerjasama yang panjang dengan beberapa agensi tempatan dan antarabangsa lain seperti Airbus Industries, Boeing, Sukhoi Aviation Corporation, Israel Aircraft Industries, Mikoyan-Gurevich (kini Mikoyan), BAE Systems, Rolls-Royce plc, Dassault Aviation, Dornier Flugzeugwerke, Aeronautical Development Agency dan Pertubuhan Penyelidikan Angkasa India.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Pautan luar[sunting | sunting sumber]