Senarai raja Portugal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Raja Portugal dan Algarves
Bekas keberajaan
Coat of arms of the Kingdom of Portugal (Enciclopedie Diderot).svg
Royal Coat of arms
35- Rei D. Manuel II - O Patriota.jpg
Manuel II
Raja pertama Afonso I
Raja terakhir Manuel II
Gaya Lihat bawah
Kediaman rasmi The Royal Palace of Belem, The Royal Palace of Ajuda, The Royal Palace of Necessidades, Lisbon, Portugal
Keberajaan bermula 25 Julai 1139
Keberajaan tamat 5 Oktober 1910
Penuntut terkini Duarte Pio

Senarai ini ialah senarai raja-raja Portugis sejak kemerdekaan Portugal daripada kerajaan León di bawah Afonso Henriques, yang menggelarkan dirinya sebagai raja pada tahun 1139, sehinggalah Republik Portugis ditubuhkan pada 5 Oktober 1910, semasa takhta dipegang oleh Manuel II, "the Patriot", atau "the Missed King". Afonso I diterima sebagai raja pertama, dalam tahun 1143, oleh Alfonso VII dari León dan Castile, kemudian oleh Pope Alexander III pada tahun 1179.

Kerabat Burgundy, atau Dinasti Afonsine, 1143–1383[sunting | sunting sumber]


# Nama Mula Tamat Nama lain Julukan Hubungan dengan yang sebelumnya
1 Afonso I AfonsoI-P.jpg 25 Julai 1139 6 Disember 1185 Alphonso atau Alphonse I (Inggeris),
Afonso Henriques
(Portugis),
Affonso I (Bahasa Portugis Lama),
si Penakluk (o Conquistador)
si Pengasas (o Fundador)
yang Agung (o Grande)
anak Henry, Count di Portugal
2 Sancho I SanchoI-P.jpg 6 Disember 1185 27 Mac 1211 si Peneroka (o Povoador) anak Afonso I
3 Afonso II AfonsoII-P.jpg 27 Mac 1211 25 Mac 1223 Alphonso atau Alphonse II (Inggeris),
Affonso II (Galicia-Portugis),
si Gemuk (o Gordo) anak Sancho I
4 Sancho II SanchoII-P.jpg 25 Mac 1223 3 Januari 1248 yang Salih (o Capelo)
yang Mengasihani (o Piedoso)
anak Afonso II
5 Afonso III CC Afonso III.jpg 3 Januari 1248 16 Februari 1279 Alphonso atau Alphonse III (Inggeris),
Affonso III (Portugis Kuno),
si Bologna (o Bolonhês) adik Sancho II
anak Afonso II
6 Dinis Dinis-P.jpg 16 Februari 1279 7 Januari 1325 Denis (Inggeris) or
Diniz (Portugis Kuno)
si Peladang (o Lavrador)
Raja Puitis (o Rei-Poeta)
Raja Troubadour (o Rei-Trovador)
anak Afonso III
7 Afonso IV AfonsoIV-P.jpg 7 Januari 1325 28 Mei 1357 Alphonso atau Alphonse IV (Inggeris),
Affonso IV (Portugis Kuno),<br
yang Berani (o Bravo) anak Dinis
8 Pedro I PeterIofPortugal.jpg 28 Mei 1357 18 Januari 1367 Peter I (Inggeris) yang Adil (o Justiceiro)
atau yang Kejam (o Cruel)
si Pendendam (o Vingativo) atau
yang Sehingga-Kiamat-di-Lamun-Cinta
(o Até-ao-Fim-do-Mundo-Apaixonado)
anak Afonso IV
9 Fernando I Fernando-P.jpg 18 Januari 1367 22 Oktober 1383 Ferdinand I (Inggeris) yang Kacak (o Formoso)
yang Cantik (o Belo)
yang Tidak Tetap (o Inconstante)
yang Melulu (o Inconsciente)
anak Pedro I

Kerabat Aviz, atau dinasti Joannine, (1385–kira-kira 1580)[sunting | sunting sumber]

Kerabat Aviz[sunting | sunting sumber]

# Nama Mula Tamat Nama lain Julukan Hubungan dengan yang sebelumnya Notes
10 João I JoaoI-P.jpg 6 April 1385 14 Ogos 1433 John I (Bahasa Inggeris) the Master of Avis (o Mestre de Avis),
the One of Good Memory (o de Boa Memória),
the Good (o Bom)
or the Great (o Grande)
Half-brother of Fernando I
Illegitimate son of Pedro I
11 Duarte Duarte-P.jpg 14 Ogos 1433 9 September 1438 Edward (Bahasa Inggeris) the Eloquent (o Eloquente) or
the Philosopher-King (o Rei-Filósofo)
putera João I
12 Afonso V AfonsoV-P.jpg 9 September 1438 11 November 1477 Alphonzo V (Bahasa Inggeris),
Alphonse V (Bahasa Inggeris),
Affonso V (Bahasa Portugis Lama)
the African (o Africano) putera Duarte Abdicated in favor of his son, who has assumed the duties of a regent of the kingdom.
13 João II Portrait of John II of Portugal.jpg 11 November 1477 15 November 1477 John II (Bahasa Inggeris) the Perfect Prince (o Príncipe Perfeito)
or the Tyrant (o Tirano)
son of Afonso V Acclaimed King by the Cortes of Santarém, only to abdicate and return the throne to his father.
12 Afonso V AfonsoV-P.jpg 15 November 1477 28 Ogos 1481 Alphonzo V (Bahasa Inggeris),
Alphonse V (Bahasa Inggeris),
Affonso V (Bahasa Portugis Lama)
the African (o Africano) putera Duarte Resumed reign until death.
13 João II Portrait of John II of Portugal.jpg 28 Ogos 1481 25 Oktober 1495 John II (Bahasa Inggeris) the Perfect Prince (o Príncipe Perfeito)
or the Tyrant (o Tirano)
putera Afonso V

Kerabat Aviz-Beja[sunting | sunting sumber]

# Nama Mula Tamat Nama lain Julukan Hubungan dengan yang sebelumnya
14 Manuel I ManuelI-P.jpg 25 Oktober 1495 13 Disember 1521 Emmanuel I (Bahasa Inggeris),
Manoel I (Bahasa Portugis Lama)
the Fortunate (o Venturoso,
o Bem-Aventurado or o Afortunado)
first cousin and brother-in-law of João II
cucu Duarte
15 João III John III of Portugal.jpg 13 Disember 1521 11 Jun 1557 John III (Bahasa Inggeris) the Pious (o Piedoso
or o Pio)
putera Manuel I
16 Sebastião Alonso Sánchez Coello 009.jpg 11 Jun 1557 4 Ogos 1578 Sebastian (Bahasa Inggeris) the Desired (o Desejado) cucu João III
17 Henrique 17- Rei D. Henrique - O Casto.jpg 27 Ogos 1578 31 Januari 1580 Henry (Bahasa Inggeris) the Chaste (o Casto) or
the Cardinal-King (o Cardeal-Rei)
granduncle of Sebastian
younger son of Manuel I
(18?) António
(disputed)
Antonio of Portugal.jpg 24 Julai 1580 25 Ogos 1580 (in continental Portugal)
27 Julai 1583 (in the Azores)
Anthony (Bahasa Inggeris) the Prior of Crato (o Prior do Crato)
the Determined (o Determinado)
the Fighter (o Lutador)
the Independentist (o Independentista)
nephew of João III and Henrique
cucu Manuel I

Kerabat Habsburg Portugis, atau Dinasti Philippine (1580–1640)[sunting | sunting sumber]

# Nama Mula Tamat Nama lain Julukan Hubungan dengan yang sebelumnya
18 Filipe I Portrait of King Philip II of Spain, in Gold-Embroidered Costume with Order of the Golden Fleece.jpg 25 Mac 1581 13 September 1598 Philip I (Bahasa Inggeris)
Felipe II (in Spain)
the Prudent (o Prudente) cucu Manuel I
19 Filipe II Philip III of Spain.jpg 13 September 1598 31 Mac 1621 Philip II (Bahasa Inggeris)
Felipe III (in Spain)
the Cruel (o Cruel) (in Portugal)
the Pious (el Pio) (in Spain)
putera Filipe I
20 Filipe III Retrato de Felipe IV en Fraga, by Diego Velázquez.jpg 31 Mac 1621 15 Disember 1640 Philip III (Bahasa Inggeris)
Felipe IV (in Spain)
the Oppressor (o Opressor) (in Portugal)
the Great (el Grande) (in Spain)
putera Filipe II

Kerabat Braganza, atau Dinasti Brigantine (1640–1910)[sunting | sunting sumber]

Kerabat Braganza[sunting | sunting sumber]

# Name Mula Tamat Alternative Namas Julukan Hubungan dengan yang sebelumnya
21 João IV JoaoIVPortugal.jpg 15 Disember 1640 6 November 1656 John IV (Bahasa Inggeris) the Restoring King (o Restaurador)
the Fortunate (o Afortunado)
piut Manuel I
22 Afonso VI Afonsoviportugal.jpg 6 November 1656 12 September 1683 Afonso VI (Portuguese),
Alphonse VI (Bahasa Inggeris),
Affonso VI (Bahasa Portugis Lama)
the Victorious (o Vitorioso) putera João IV
23 Pedro II 24- Rei D. Pedro II - O Pacífico.jpg 12 September 1683 9 Disember 1706 Peter II (Bahasa Inggeris) the Pacific (o Pacífico) adinda Afonso VI
younger son of João IV
24 João V Dom joão v de portugal.jpg 9 Disember 1706 31 Julai 1750 John V (Bahasa Inggeris) the Magnanimous (o Magnânimo)
the Magnific (o Magnífico)
the Portuguese Sun-King
(o Rei-Sol Português)
putera Pedro II
25 José I D. José I de Portugal.jpg 31 Julai 1750 24 Februari 1777 Joseph I (Bahasa Inggeris) the Reformer (o Reformador) putera John V
26 Maria I MariaIpedroIII.jpg 24 Februari 1777 20 Mac 1816 Mary I (Bahasa Inggeris) the Pious (a Piedosa or a Pia)
the Mad (a Louca) (in Brazil)
daughter of José I
Pedro III 24 Februari 1777 25 Mei 1786 Peter III (Bahasa Inggeris) putera João V
suami Maria I
27 João VI Debret-djoãoVI-MHN.jpg 20 Mac 1816 10 Mac 1826 John VI (Bahasa Inggeris) the Clement (o Clemente) putera Pedro III dan Maria I
28 Pedro IV 29- Imperador Rei D. Pedro IV - O Soldado.jpg 10 Mac 1826 5 Mei 1826 Peter IV (Bahasa Inggeris)
or Pedro I (in Brazil)
the Soldier-King (o Rei-Soldado)
the Emperor-King (o Rei-Imperador)
the Liberator (o Libertador)
putera João VI
29 Maria II Maria II Portugal 1829.jpg 5 Mei 1826 30 Jun 1828 Mary II (Bahasa Inggeris) the Educator (a Educadora)
the Good-Mother (a Boa-Mãe)
daughter of Pedro IV
30 Miguel Miguel of Portugal.jpg 30 Jun 1828 26 Mei 1834 Michael (Bahasa Inggeris) the Traditionalist (o Tradicionalista),
the Usurper (o Usurpador)
or the Absolutist (o Absolutista)
the Absolut-King (o Rei Absoluto)
adinda Pedro IV
younger son of João VI
- Maria II Maria II Portugal 1829.jpg 26 Mei 1834 15 November 1853 Mary II (Bahasa Inggeris) the Educator (a Educadora) daughter of Pedro IV
Fernando II 16 September 1837 15 November 1853 Ferdinand II (Bahasa Inggeris) husband of Maria II

Kerabat Braganza-Saxe-Coburg dan Gotha[sunting | sunting sumber]

# Nama Mula Tamat Nama lain Julukan Hubungan dengan yang sebelumnya
31 Pedro V Don Pedro V.jpg 15 November 1853 11 November 1861 Peter V (Bahasa Inggeris) the Hopeful (o Esperançoso)
the Loved One (o Bem-Amado)
the Much Loved (o Muito Amado)
putera Fernando II dan Maria II
32 Luís I D Luis.jpg 11 November 1861 19 Oktober 1889 Louis (Bahasa Inggeris),
Luiz (Bahasa Portugis Lama)
the Popular (o Popular)
the Good (o Bom)
adinda Pedro V
putera Fernando II dan Maria II
33 Carlos I Carlos I of Portugal by José Malhoa.jpg 19 Oktober 1889 1 Februari 1908 Charles (Bahasa Inggeris) the Martyred (o Martirizado)
or the Diplomat (o Diplomata)
the Martyr (o Mártir)
the Oceanographer (o Oceanógrafo)
putera Luís I
34 Manuel II 35- Rei D. Manuel II - O Patriota.jpg 1 Februari 1908 5 Oktober 1910 Emmanuel II (Bahasa Inggeris),
Manoel II (Bahasa Portugis Lama)
the Patriot (o Patriota)
the Unfortunate (o Desventurado)
the Scholar (o Estudioso) or
the Missed King (o Rei-Saudade)
putera Carlos I

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Sousa, D. António Caetano de (1946) [1735–49]. História Genealógica da Casa Real Portuguesa (dalam bahasa Portugis). Coimbra: Atlântida-Livraria Eds. OCLC 20210378. 
  • Jiří Louda & Michael Maclagan (1981), "Portugal", in Lines of Succession. Heraldry of the Royal families of Europe, London, Orbis Publishing, pp. 228–237. ISBN 0-85613-672-7. (edisi semakan dan terkemas kini oleh Prentice Hall College Div - November 1991. ISBN 0028972554.)
  • Luís Amaral & Marcos Soromenho Santos (2002), Costados do Duque de Bragança, Lisboa, Guarda-Mor Edições.
  • Afonso Eduardo Martins Zuquete (dir.)(1989), Nobreza de Portugal e Brasil, vol. I, Lisboa, Editorial Enciclopédia.
  • Jacob Wilhelm Imhof, Stemma Regum lusitanicum sive Historia genealogica Familiae Regiae Portugallicae, Amsterdam, 1708 (cetakan semula [1]).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]