Serafim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Serafim (Ibrani. שׂרף, pl. שׂרפים Seraphim, lat. seraph[us], pl. seraphi[m]) adalah salah satu makhluk syurga yang disebutkan hanya sekali di dalam Kitab Suci Yahudi (Tanakh atau Perjanjian Lama), di dalam Yesaya. Gambaran kaum Yahudi atas makhluk ini kemudian menjadikan mereka dalam bentuk manusia, dan bentuk inilah yang kemudian mereka teruskan ke dalam tingkatan-tingkatan malaikat Kristian. Dalam hierarki malaikat mengikut kepercayaan Kristian, serafim mewakili tingkatan tertinggi dari semua para malaikat.(Dalam Islam, Malaikat Jibril merupakan ketua para Malaikat).

Serafim dalam Kitab Yesaya[sunting | sunting sumber]

Yesaya (6:1–3) mencatat penglihatan sang nabi terhadap Serafim:

... aku melihat Tuhan duduk di atas takhta yang tinggi dan menjulang, dan ujung jubah-Nya memenuhi Bait Suci. Para Serafim berdiri di sebelah atas-Nya, masing-masing mempunyai enam sayap; dua sayap dipakai untuk menutupi muka mereka, dua sayap dipakai untuk menutupi kaki mereka dan dua sayap dipakai untuk melayang-layang.

Dalam penglihatan tersebut para Serafim berseru terus menerus diantara mereka: "Kudus, kudus, kuduslah TUHAN semesta alam, seluruh bumi penuh kemuliaan-Nya!" (ayat 3). Ambang pintu kuil pun tergoyah akibat bunyi suara-suara mereka.

Walaupun hal ini adalah satu-satunya kejadian kata "serafim" dalam Kitab Suci Yahudi yang rasmi, penggambarannya sama persis dengan Kerubim dan nantinya menjuruskan seseorang untuk menyimpulkan secara logik bahawa keduanya adalah makhluk yang sama. Sumber-sumber non-Kitab Suci bersikap teguh dalam menyatakan keduanya sebagai tingkatan yang berbeza dalam tingkatan-tingkatan malaikat.

Serafim diterjemahkan sebagai "ular terbang yang berapi-api" dari bahasa Ibrani dan adalah kata yang digunakan bagi ular-ular yang menggigit bangsa Israel di gurun. Bilangan 21:6 "Lalu Tuhan menyuruh ular-ular tedung ke antara bangsa itu, yang memagut mereka, sehingga banyak dari orang Israel yang mati."

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

  • (AngelFocus.com) "Dionysius Hierarchy of Angels" Popularized scheme adapted from Pseudo-Dionysius the Areopagite, Celestial Hierarchy
  • Judaism FAQs: What about angels, demons, miracles, and the supernatural?
  • JewishEncyclopedia: Seraphim
  •  "Seraphim". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.

Templat:Katolik-stub