Society of the Four Arts

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Society of the Four Arts
Kerangka
Jenis/bentuk sahTaman botani, sculpture garden Sunting ini di Wikidata
Tapak webwww.fourarts.org Sunting ini di Wikidata
Sejarah
Ditubuhkan1936 Sunting ini di Wikidata
Perangkaan
Hasil/pendapatan 13,516,027 Dolar Amerika Syarikat (2017), 10,723,344 Dolar Amerika Syarikat (2020), 10,871,317 Dolar Amerika Syarikat (2019), 14,435,672 Dolar Amerika Syarikat (2018) Sunting ini di Wikidata
Lokasi
Map
Lokasi
Koordinat26°42′23″N 80°2′31.9″W Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Society of the Four Arts ialah pertubuhan amal bukan untung yang diasaskan pada tahun 1936. Kampusnya di Jalan Air Intrapesisir di Palm Beach merupakan rumah kepada Bangunan Galeri Esther B. O'Keeffe, yang merangkumi bangunan galeri Esther B. O'Keeffe, auditorium dewan konsert, dua buah perpustakaan, bangunan pentadbiran dan taman.[1] Bangunan asal Plaza oleh Maurice Fatio kini menempatkan perpustakaan bandar itu.[2] Bangunan Galeri O'Keefe telah direka oleh arkitek Addison Mizner.

Galeri Seni Kanak-Kanak Mary Alice Fortin terletak di tingkat dua bangunan Pentadbiran Rovensky,[3] serta Perpustakaan Kanak-Kanak Empat Seni.

The Four Arts Gardens, juga dikenali sebagai Four Arts Library, Gardens dan Philip Hulitar Sculpture Gardens, ialah taman botani bukan untung di 100 Four Arts Plaza, Palm Beach, Florida di kampus The Society of the Four Arts. Kawasan ini terdiri daripada dua taman, termasuk Taman Arca Philip Hulitar dan Taman Botani Empat Seni. Taman-taman dibuka tujuh hari seminggu, dan tiada bayaran untuk kemasukan. Dua perpustakaan persatuan itu berfungsi sebagai perpustakaan awam tempatan untuk Bandar Palm Beach.

Taman Botani Four Arts[sunting | sunting sumber]

Taman botani, pada 2013

The Four Arts Botanical Gardens ialah taman demonstrasi yang diselenggarakan oleh Palm Beach Garden Club, dengan kerjasama pemilik hartanah, The Society of the Four Arts. Tujuh wanita masyarakat dan seorang lelaki merancang taman asal pada tahun 1930-an, untuk menggabungkan satu siri bilik taman dengan tema yang berbeza. Tujuan asalnya adalah untuk memaparkan kepelbagaian tumbuhan tropika yang sesuai untuk landskap di iklim Florida Selatan. Tujuh taman demonstrasi menggambarkan gaya landskap yang berbeza dan maklumat tentang tumbuhan tahan kemarau dan haba.

Pengasas Puan J.S. Phipps membina fasad Sepanyol untuk menunjukkan penanaman yang sesuai untuk rumah gaya Sepanyol. Puan Joseph F. Gunster mencipta taman cahaya bulan dengan pokok anggur dan pokok renek yang mekar putih. Puan Clifford V. Brokaw melandskapkan kawasan yang sesuai untuk rumah gaya kolonial; Puan Lorenzo Woodhouse mereka sebuah taman Cina yang indah sebagai peringatan kepada anak perempuannya. Puan Hugh Dillman menanam taman mawar; Dr. LeRoy Dow, taman hutan, dan Puan Alfred G. Kay menggunakan air pancut dinding dengan arca Madonna sebagai tumpuan untuk taman pokok buah-buahan tropika kecil.

Pada tahun 1950-an, firma seni bina landskap Innocenti & Webel telah dikekalkan untuk menambah baik ciri seni bina taman, untuk mengaitkan elemen berasingan taman dengan lebih rapat antara satu sama lain, dan untuk mencipta pelan induk yang merangkumi banyak tumbuhan spesimen yang jarang ditemui.

Pada musim panas 2004, taufan Frances dan Jeanne memusnahkan Four Arts Gardens. The Four Arts menjalankan projek pembinaan semula utama yang bukan sahaja memulihkan taman mengikut pelan induk Innocenti & Webel, tetapi juga menambah pengairan baharu, pam edaran semula untuk air pancut, sistem elektrik baharu, tempat duduk yang lebih selesa dan laluan pejalan kaki yang lebih baik untuk memastikan kebolehcapaian. untuk orang kurang upaya dan keselamatan untuk semua pengunjung. Sistem pengairan, elektrik dan saliran telah dimodenkan dengan ketara, tetapi kekal tersembunyi.

Taman Arca Philip Hulitar[sunting | sunting sumber]

Taman arca, pada 2013

Bersebelahan dengan taman botani ialah Taman Arca Philip Hulitar, yang berfungsi sebagai muzium luar, taman bandar dan taman botani untuk bandar Palm Beach. Arca-arca dipilih oleh The Society of the Four Arts, dinasihatkan oleh Jawatankuasa Pemerolehan Seninya.

Pada tahun 1979, pemastautin Palm Beach, Philip Hulitar telah didekati oleh The Society of the Four Arts, dan diminta untuk merangka pelan yang merangkumi dinding taman dan taman arca di atas tanah yang belum dibangunkan sebelum ini, kemudian dinamakan sebagai penghormatan kepada perekanya. Pada Februari 2002, The Four Arts mengumumkan rancangan untuk mempertingkatkan taman Hulitar Sculpture dengan menambahkan elemen seperti taman yang dilihat hari ini: laluan pejalan kaki dan penanaman baharu, air pancut dan tempat duduk, lampu keselamatan dan acara, plaza dan air pancut, dan astaka taman. Firma seni bina landskap Morgan Wheelock, Inc telah dipilih untuk reka bentuk.[4]

Antara banyak lagi, arca yang dipamerkan pada masa ini termasuk karya Lawrence Holofcener, Luis Montoya, Leslie Ortiz, Felipe Castaneda, Diana Guest, Philip Jackson, Dan Ostermiller, Ira Bruce Reines, Jose Antonio Villalobos, dan Augusts Saint-Gaudens.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Four Arts Contemporaries". Sun-Sentinel (dalam bahasa Inggeris). 26 Mei 2010. Dicapai pada 8 Disember 2020.
  2. ^ "Renovated Four Arts library in Palm Beach catches the eye of national magazines". Palm Beach Daily News (dalam bahasa Inggeris). 6 September 2019. Dicapai pada 8 Disember 2020.
  3. ^ "Mary Alice Fortin". Billings Gazette. March 16, 2007. Dicapai pada December 8, 2020.
  4. ^ Rogers, David (October 20, 2012). "Honored landscape architect shares career highlights". Palm Beach Daily News. Dicapai pada December 8, 2020.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]