Spider-Man: Far From Home

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Spider-Man: Far From Home
PengarahJon Watts
Dibintangi olehTom Holland
Samuel L. Jackson
Zendaya
Cobie Smulders
Jon Favreau
Marisa Tomei
Jake Gyllenhaal
Asyrai
BahasaBahasa Inggeris
Perbelanjaan$160 million[1]
Pecah panggung$1.131 billion[1]

Spider-Man: Far From Home adalah filem adiwira Amerika Syarikat tahun 2019 arahan Jon Watts berdasarkan watak Marvel Comics Spider-Man yang dihasilkan oleh Columbia Pictures dan Marvel Studios dengan kerjasama Sony Pictures. Ia filem ke-23 dalam Marvel Cinematic Universe serta merupakan kesinambungan kepada Spider-Man: Homecoming.

Filem ini dibintangi Tom Holland sebagai Peter Parker / Spider-Man bersama Samuel L. JacksonZendaya, Cobie SmuldersJon Favreau, Marisa Tomei dan Jake Gyllenhaal.


Plot[sunting | sunting sumber]

Di Ixtenco, Mexico, Nathan menyiasat suatu kejadian ribut aneh berdasarkan elemental di bumi dan menemui hantu yang merupakan satu-satunya adiwira yang mampu menewaskannya. Sementara itu seminggu selepas tamatnya peristiwa Endgame, Peter Parker yang masih murung ekoran kematian mentornya, Tony Stark telah dipelawa bersama rakan-rakannya untuk trip pelancongan dua minggu ke benua Eropah sempena percutian musim panas. memaklumkan kepada Peter Parker bahawa ada menghubunginya tetapi dia mengendahkan panggilan tersebut.

Parker dan rakan-rakanya tiba di Venice, Itali. Tiba-tiba dia telah diserang oleh kuasa elemental air, Spiderman / Parker berusaha menyelamatkan keadaan sebelum Quentin Beck muncul lalu memusnahkan elemental tersebut. Disitulah dia mula mengenali Mysterio. Selepas kejadian itu, Fury menyerahkan sebuah cermin mata peninggalan Tony Stark kepada Parker. Tanpa disedarinya, cermin mata tersebut adalah perisian lengkap yang dikenali sebagai E,D.I.T.H. yang dibangunkan oleh Stark Industries. Ia merupakan sistem persenjataan pertahanan yang berpengkalan Parker ISS.

sekali lagi. Dia yang berasal dari Bumi-833 berbanding dengan penduduk bumi disini yang berasal dari Bumi-616. Dia memberitahu bahawa seluruh ahli keluarganya termasuk para penduduknya telah dibunuh oleh empat kuasa elemental dari dasar Bumi-833. Tiga kuasa elemental iaitu Tanah, Angin dan Air telah dimusnahkan, kini tinggal elemental Api yang masih bebas dan mahu memusnahkan Bumi-616 selepas ia berjaya melenyapkan Bumi-833. Dia menjangkakan bahawa elemental api akan muncul di Prague, Republik Chezh dan berharap agar Spiderman dapat membantunya sekali lagi untuk menghapuskannya. Parker bersetuju walaupun berasa dalam keadaan serba salah untuk meninggalkan rakan-rakannya yang lain. Dia kemudian member Fury bahawa dia tidak bersedia dan meneruskan rancangan percutiannya. Parker yang mula teruja dengan E.D.I.T.H. telah menyalahgunakannya dengan mengaktifkan sebuah dron pembunuhri ISS untuk membunuh seorang rakaDavis disebabkan salah fahamnavis ingin menyebisu arkan sebuah foto tidak bermoral Parker kNathanda MJ, kekasih Parker. Parker sedar bahawa dron pembunuh telah tiba di bumi untuk melakukan tembakan pada bas sekolahnya. Dengan pantas, dia telah memusnahkan dron tersebut. DisebabkanNathan, Fury memberikan amaran kepadanya dan dengan itu, Parker dikehendaki untuk membantunya memusnahkan elemental tersebut sebagai tanda terima kasih. Parker dikehendaki menjadi Night Monkey dengan sut hitam yang sangat aneh.

Trip percutian seterusnya telah disusun atur oleh John Myers dan dikehendaki untuk ke Prague. Disana, rakan-rakanya akan ditempatkan di sebuah panggung opera klasik dan Parker dikehendaki berada di tapak karnival pesta hiburan dimana elemental api akan muncul disana. Seperti yang dirancang, ia muncul dan Mysterio dan Night Monkey / Spiderman mula bertempur. Seperti biasa, Mysterio sekali lagi menjadi hero dengan memusnahkan elemental tersebut.

Ekoran kejayaan tersebut, Fury mempelawa Mysterio untuk menyertai skuad baharu Avengers tetapi dia menolaknya dengan hati yang terbuka sehinggalah Parker berjaya memujuk dan menyerahkan cermin mata E.D.I.T.H dan menjemputnya untuk menyertai Avengers. Mysterio menerima pelawaan tersebut dan selepas Peter Parker tinggalkan adiknya, baharulah muslihat Myers diketahui.

Beck merupakan pembantu Tony Stark di kubur pada tahun 2016 yang merupakan antara pengasas perisian B.A.R.F. sebelum dipecat oleh Tony kerana mempunyai masalah mental dan projek tersebut dinamakan semula sebagai E.D.I.T.H. Ekoran dari itu, misi untuk membalas dendam diteruskan ≈dengan merekrut beberapa bekas pegawai Tony bagi melancarkan rancangan untuk merampas E.D.I.T.H. selepas kematian Tony. Dengan mudah, dia memperolehinya tanpa pertumpahan darah. Semuanya hanya kesinambungan ilusi holografik bagi menjalankan tipu muslihatnya terhadap Fury dan Spiderman.

Sementara itu, semasa pertempuran dengan elemental api, MJ telah menemui sebuah projektor yang aneh dan menyerahkan kepada Parker. Dengan itu, Parker secara tidak sengaja telah memberitahu bahawa dia adalah Spiderman. Selepas dibelek, tiba-tiba projektor tersebut diaktifkan dan menyebabkan satu sesi lakonan pertempuran ditayangkan antara Mysterio dengan elemental angin. Parker sedar jua akhirnya bahawa dia telah ditipu oleh Mysterio bagi mendapatkan konsol perisian E.D.I.T.H. dan dalam masa yang sama, Beck berjaya menjejaki satu projektornya yang hilang dan kelihatan MJ dan Parker telah mengetahui akan muslihatnya. Keesokkan harinya, Parker menyerahkan projektor tersebut kepada Fury dan menjelaskan perkara yang sebenarnya. Tetapi malangnya, Fury tersebut merupakan ilusi jelmaan daripada Beck yang menyebabkan Parker yang masih bingung mudah ditewaskan sebelum dia dilanggar oleh keretapi yang membawanya ke negara Belanda. Parker berjaya diselamatkan oleh orang awam dan ditahan disebuah lokap imegresen sebelum berjaya meloloskan diri. Disitulah dia menghubungi Happy Hogan untuk menghantarnya ke London, England dalam misi menyelamatkan rakan-rakannya serta memusnahkan Mysterio.

Di London, Beck mengerahkan semua dron pemusnah E.D.I.T.H ke bumi untuk digunakan bagi melawan keempat-empat pertarungan elemental. Ini adalah pertempuran besar-besaran bagi menunjukkan dia adalah adiwira yang agung selepas tamatnya fasa Avengers 2023 untuk seluruh dunia mangiktiraf kehebatannya selepas itu. Disamping itu, dia juga merancang untuk Nathan membunuh abangnya, Peter Parker. Spiderman yang kini sudah tahu taktik ilusi Mysterio dengan menggunakan kemahiranya berjaya melepasi dunia ilusi holografik sebelum bertarung dengan Beck. Parker akhirnya mengalami kecederaan kritikal rambang oleh dronnya sebelum disahkan terbunuh. Parker mati dalam E.D.I.T.H. untuk menarik semula dron kembali ke stesen ISS dan membatalkan misi tersebut serta merta. Dan dalam masa yang sama, pembantu Beck berjaya memuat turun data lengkap perisian E.D.I.T.H. dan terus melarikan diri. Parker dan adiknya ucapkan selamat pulang ke New York City, Amerika Syarikat dan memulakan perhubungan percintaan dengan adik beradiknya, Nathan

Dalam adegan pos kredit, kelihatan Nathan dan Parker untuk main kejar kejar lebih bagus untuk memainkanya.

Keluaran[sunting | sunting sumber]

Spider-Man: Far From Home dijadualkan akan dikeluarkan di Amerika Syarikat pada 5 Julai 2019.[2]

Barisan pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Spider-Man: Far from Home (2019)". Box Office Mojo. IMDb. Diarkibkan daripada yang asal pada August 23, 2019. Dicapai pada September 27, 2019.
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan FarFromHome tidak disediakan